ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ''ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΟΧΗΣ''

Γερμανική Αντιπροσωπεία που βρίσκεται στους Πύργους Εορδαίας: «Νιώθουμε μεγάλη ντροπή. Ζητάμε συγγνώμη από τους απόγονους των θυμάτων των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής»
pirgoi eordaias
Στους Πύργους Εορδαίας, εκεί όπου στις 23 Απριλίου του 1944 Γερμανοί ναζί εκτέλεσαν 340 Ελληνες, βρίσκεται αυτές τις ημέρες γερμανική αντιπροσωπεία από το σύλλογο ελληνογερμανικής φιλίας, για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που τα μέλη της κατασκεύασαν πριν από μερικές ημέρες.
Εφτασαν εκεί από τη Βρέμη της Γερμανίας και σύμφωνα με τον δάσκαλο Στάθη Ταξίδη, ήρθαν για να ζητήσουν συγγνώμη για τις γερμανικές θηριωδίες και τα εγκλήματα των ναζί σε βάρος των κατοίκων των Πύργων αλλά και των διπλανών χωριών. Οντως, στο μνημείο που κατασκεύασαν στο κέντρο του χωριού έγραψαν μεταξύ άλλων: «Νιώθουμε μεγάλη ντροπή. Ζητάμε συγγνώμη από τους απόγονους των θυμάτων των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Αναγνωρίζουμε την αντίσταση των Ελλήνων». Συμβολικά φύτεψαν και ένα δέντρο υπέρ της ειρήνης, ενώ είπαν ότι από του χρόνου θα φέρνουν και Γερμανόπουλα στην περιοχή για να μαθαίνουν την Ιστορία. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα γίνουν (23 Απριλίου 2014) στις 14:00,  ημέρα που συμπληρώνονται 70 χρόνια απ’ το ολοκαύτωμα.
Γ.ΚΑΝ
http://www.kozan.gr/post/157545#sthash.KnFwqi5e.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: