ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΕΙΔΗΣΗ ΣΟΚ, Η VODAFON ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

EIΔΗΣΗ ΣΟΚ!!! Η Vodafone καταγγέλλει υποκλοπές: "Κυβερνήσεις έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυο μας"

http://images.newsnowgr.com/52/522482/mipos-eisai-kai-esy-enas-apo-tous-50000-polites-pou-parakolouthei-to-tilefono-tous-i-efp-1-315x236.jpg
 
Σοκ προκαλεί έκθεση της Vodafone Που ομολογεί ότι κρατικές υπηρεσίες, πολλές φορές δίχως καν να ζητήσουν την άδειά της, υποκλέπτουν και καταγράφουν τις συνομιλίες πολιτών από κινητά τηλέφωνα, έχοντας εγκαταστήσει στο δίκτυό της - όπως και στα δίκτυα άλλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων- συστήματα άμεσης πρόσβασης.
Με τα συστήματα αυτά, πολλές φορές οι υπηρεσίες ασφαλείας και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, έχουν τη δυνατότητα να υποκλέψουν τις συνομιλίες πελατών της εταιρίας, χωρίν καν η ίδια να το γνωρίζει.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχει ο Guardian, βασισμένα στα δεδομένα της Vodafone και κυβερνητικών πηγών, έχουν υποβληθεί 8.602 αιτήματα για πρόσβαση σε στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων πελατών της εταιρίας, για το έτος 2013. (Δείτε το γράφημα που ακολουθεί).


Πηγή: GUARDIAN

*Πηγή γραφήματος: theguardian.com

Δημοσιεύοντας μια 20σέλιδη Έκθεση Γνωστοποίησης αναφορικά με τις μαζικές παρακολουθήσεις των κυβερνήσεων, η εταιρία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως μετά την κινεζική China Mobile, υποστηρίζει ότι οι κυβερνητικές υποκλοπές χρησιμοποιούνται ευρέως στις 29 χώρες που δραστηριοποιείται (μεταξύ ων οποίων και η Ελλάδα).

Αποκαλύπτοντας την παγκόσμια αποτύπωση της παρακολούθησης των πελατών της από τις κυβερνήσεις, η Vodafone υποστηρίζει ότι οι κυβερνητικές αρχές έχουν τη δυνατότητα όχι απλά της παρακολούθησης, αλλά και της καταγραφής των συνομιλιών, ενώ σε οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν και τη θέση του κινητού του πολίτη.

Στην Αλβανία, την Αίγυπτο, την Ουγγαρία, την Ινδία, τη Μάλτα, το Κατάρ, τη Ρουμανία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία είναι παράνομο να αποκαλύψει οποιεσδήποτε πληροφορίες που σχετίζονται με την υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ή την υποκλοπή του περιεχομένου των τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων, υποστηρίζει η Vodafone στην έκθεσή της.

Σε άλλες έξι από τις 29 χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρία, η παρακολούθηση και καταγραφήτ ων συνομιλιών των πολιτών είναι νόμιμη. Ωστόσο η Vodafone δεν αποκάλυψε σε ποιες χώρες αναφέρεται, φοβούμενη μην υπάρχουν αντίπονα των κυβερνήσων κατά του προσωπικού της εταιρίας.

Η ερευνητική ομάδα που συνέταξε την έκθεση υποστηρίζει πως οι πολίτες -πελάτες της Vodafone- έχουν από το διεθνές δίκαιο δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής. Ωστόσο η εταιρία πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους κάθε χώρας στην οποία δραστηριοποιείται και πολλές φορές υποχρεώνεται να αποκαλύπτει πληροφορίες για τους πελάτες της σε υπηρεσίες ασφαλείας και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που της ζητείται να περιορίσει την πρόσβαση σε ορισμένες υπηρεσίες.

"Η άρνηση να συμμορφωθούν με τους νόμους μιας χώρας δεν αποτελεί επιλογή», ​​δήλωσε εκπρόσωπος της Vodafone, σύμφωνα με δημοσίευμα της "The Wall Street Journal ".

"Αν δεν συμμορφωθεί με το νόμιμο αίτημα για βοήθεια, οι κυβερνήσεις μπορούν να αφαιρέσουν την άδεια λειτουργίας μας στη χώρα και να μας εμποδίσουν από την παροχή υπηρεσιών στους πελάτες μας" πρόσθεσε.

«Η ανάγκη για τις κυβερνήσεις να εξισορροπήσουν το καθήκον τους για την προστασία του κράτους και των πολιτών του έναντι του καθήκοντός τους να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο των παγκόσμιων συζητήσεων" δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. 


capital.gr
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια: