ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

12 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 12 ΙΟΥΝΙΟΥ

             ,
ΑΒΑΤΑΡ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ,
,

12 Ἰουνίου

1042.—Η αυτοκράτειρα Ζωή ανακαλεί από την εξορία και παντρεύεται τον Κωνσταντίνο Μονομάχο, ο οποίος αναγορεύεται αυτοκράτωρ ως Κωνσταντίνος Θ’. Ήταν ο τρίτος κατά σειρά σύζυγος της Ζωής, και παρέμεινε στο θρόνο μέχρι το θάνατό του, στις 11 Ιανουαρίου τού 1055. «Προερχόταν ἀπό μία παλιὰ ἀριστοκρατική οἰκογένεια. Ἧταν ὡραῖος, ξανθὸς, μὲ ἐκλεπτυσμένους τρόπους, γενναιόδωρος καὶ πολὺ πλούσιος. Ἐπειδή ὅμως, ἀπολάμβανε τὴν ἐκτίμηση τῆς Ζωῆς, ὅταν ἀκόμη αὐτή ἧταν σύζυγος τοῦ Μιχαὴλ Δ’Παφλαγόνα, ὁ αὐτοκράτωρ χαλκεύοντας ψευδεῖς κατηγορίες ἐναντίον του καὶ προσκομίζοντας ψευδομάρτυρες, εἶχε ἐπιτύχει τὴν ἀπέλασή του ἀπό τὴν Βασιλεύουσα καὶ τὴν ἀποστολή του στὴν Μυτιλήνη, ὅπου ὁ Κωνσταντῖνος ἔμεινε ἐπί ἑπτά χρόνια μαζὶ μὲ τὴν ἐρωμένη του, Μαρία Σκλήραινα. Ἐφόσον ἡ ἐπιθυμία τῆς Ζωῆς ἦταν νὰ παντρευτῇ τὸν Κωνσταντῖνο, ἡ σύγκλητος θεώρησε τὴν σκέψη της αὐτή, ὡς θεόπεμπτη καὶ ἀποφάσισε νὰ μετακαλέσῃ ἀπό τὴν ὑπερορία τὸν Κωνσταντῖνο.»
1492 .—Οι τούρκοι μετά από βασανιστήρια που υπέβαλλαν τον νεομάρτυρα Ιωάννη από την Τραπεζούντα τον σφάζουν στην Λευκόπολη Μολδαβίας, πόλη του Εύξεινου Πόντου. Το άγιο λείψανό του μεταφέρθηκε στην πόλη Σιοτζάβα της Ρουμανίας , στον ναό της Μητροπόλεως, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα και είναι μετά την Αγία Παρασκευή την Επιβατηνή, ο περισσότερο τιμώμενος άγιος στη Ρουμανία.
1798.—[π. ημερ.] Ύστερα από μήνες βασανιστικών ανακρίσεων, δολοφονείται ο Ρήγας Βελεστινλής [Φεραίος] μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του Νεωτέρου Ελληνισμού. Διαφωτιστής, Επαναστάτης, Μάρτυρας, Πολιτικός και Στρατιωτικός νους, Εθνεγέρτης και Οραματιστής. Είχε οδηγηθεί στην φυλακή με την κατηγορία ότι είχε καταστρώσει επαναστατικό σχέδιο για την κατάλυση της οθωμανικής τυραννίας και την απελευθέρωση της Ελλάδος και των άλλων Βαλκανικών λαών. Επειδή δεν ήταν δυνατόν να στοιχειοθετηθεί κατηγορία εναντίον του, εφ’όσον οι ενέργειές του δεν εστρέφοντο εναντίον της νομιμότητος του κράτους της Αυστρίας, καταβλήθηκε προσπάθεια από τον υπουργό της Αστυνομίας να μην δικασθεί από τα ποινικά δικαστήρια, γιατί ο Ρήγας και οι σύντροφοί του θα απαλλάσσονταν από τους δικαστές. Με σίδερα στα πόδια και στα χέρια, όπως γράφουν τα σχετικά έγγραφα, και μαρτύρια έξι μηνών, παραδόθηκε από τους Αυστριακούς στον τούρκο καϊμακάμη του Βελιγραδίου. Στραγγαλίσθηκε τον Ιούνιο του 1798 στον πύργο Νεμπόϊζα του Βελιγραδίου, που βρίσκεται δίπλα στον Δούναβη, μαζί με άλλους επτά Συντρόφους του. Πιστός στο καθήκον για τα ιδανικά της ελευθερίας και των «Δικαίων του Ανθρώπου».
1821.—Ισχυρά δύναμις Μανιατών καί άλλων Πελοποννησίων υπό τους Ηλίαν και Κυριακούλην Μαυρομιχάλην, Ηλίαν Τσαλαφατίνον, Σταυριανόν Καπετανάκην, Χατζή Βασιλείου και Νικηταράν, εν συνεργασία μετά τού Οδυσσέως Ανδρούτσου, επιχειρεί νυκτερινήν επίθεσιν προς απελευθέρωσιν της Λειβαδιάς. Η επίθεσις, όμως απέτυχε, λόγω σφάλματος τού Γκούρα, ο οποίος ήνοιξε σφοδρόν πύρ κατά της πρός την πόλιν κινουμένης εμπροσθοφυλακής, νομίσας ότι επρόκειτο περί τούρκων.
1822.—Ήττα τών Ελλήνων επαναστατών της Κρήτης, στην θέση Τσικαλαριά στην Μαλάξα.
1822 .—Το μαρτυρικό τέλος του Νεομάρτυρα Τιμοθέου στην Θεσσαλονίκη. Με καταγωγή από τα χωριά της Βεροίας, ήλθε νέος εις γάμου κοινωνία. Μετά τον θάνατο της συζύγου του, πήγε στο Άγιον Όρος και μόνασε στην μονή Κασταμονίτου. Αξιώθηκε να τελειώσει τον βίο του μαρτυρικά στην Θεσσαλονίκη. Ο Άγιος Οσιομάρτυς Τιμόθεος, συναριθμείται και αυτὸς μαζὶ με τους μοναχοὺς Βενέδικτο, Συνέσιο και Παύλο. Ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία [πάνω απὸ εξήντα ετών], εβασανίσθηκε και εμαρτύρησε επὶ Ρουμποὺτ πασά, όπως οι συναθλητές του, κατά το ξέσπασμα της Επαναστάσεως στην Μακεδονία.
1823.—600 Ψαριανοί υπό τον Γεώργιο Σκανδάλη δια των πλοίων των, ελεηλάτησαν τα παράλια της Μικράς Ασίας (Τσανταρλή απέναντι από την Λέσβο) και εκυρίευσαν και 5 πλοιάρια.
Ο λόρδος Μπάϊρον φτάνει στο Αργοστόλι.
1824.—Η άφιξη των εκπροσώπων τού νομοτελεστικού σώματος στο Ναύπλιο, σηματοδοτεί την παύση τού εμφυλίου πολέμου.
1825.—Η μοίρα του ελληνικού στόλου που περιπολούσε ανοιχτά της Σούδας για να εμποδίζει ενισχύσεις στην στρατιά του Ιμπραήμ, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής σκορπίστηκε· τα περισσότερα πλοία βρήκαν καταφύγιο στα Βάτικα Λακωνίας όπου έκαναν και ανεφοδιασμό. Εκεί μία έκρηξη της πυριτιδαποθήκης διέλυσε το πλοίο «Νηρεύς» και προκάλεσε τον θάνατο του πλοιάρχου Αθανασίου Κριεζή και σαράντα οκτώ ναυτών.
Ο Ιμπραήμ αφού άφησε φρουρά στην Τριπολιτσά, ξεκίνησε καίγοντας χωριά, σκοτώνοντας τους άνδρες και αιχμαλωτίζοντας γυναικόπαιδα, γιά το Ναύπλιο, στα πρόθυρα του οποίου έφτασε στις 12 Ιουνίου.
1903.—Γάλλος πρώην λοχίας ιππικού, ζητά με επιστολή από τον Έλληνα πρωθυπουργό να διορισθεί ως δήμιος καταδικασμένων σε θάνατο. Το έργο αυτό δεν αναλάμβανε κανείς Έλληνας….
1915.—Ημερομηνία γεννήσεως τού ηθοποιού Ντίνου Ηλιόπουλου.
1916.—Η κατοχή της χώρας από τους «Συμμάχους» χαλαρώνει τον αποκλεισμό της. Συζητήσεις για παροχή δανείων.
1919.—Στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός καθαρίζει την περιοχήν του.
τουρκικές σφαγές και διωγμοί κατά των Ελλήνων σημειώνονται στη Θράκη και στη Μικρά Ασία.
1920.—Οι Ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας εκκαθαρίζουν δια μάχης την περιοχήν Σόμα- Αξάριον.
1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν κατόπιν σφοδρής μάχης τις θέσεις τις οποίας είχον χάσει την προηγουμένην εις Νικομήδειαν και καταδιώκουν τις τουρκικές δυνάμεις.
1922.—Στη Μ. Ασία η Ελληνική στρατιά δρα με περιπόλους ανιχνεύει εχθρικές θέσεις.
1941.—Υπεγράφη εν Λονδίνω υπό των αντιπροσώπων των ελευθέρων κρατών, εν οις και η Ελλάς, κοινή δήλωσις διά μίαν αρμονικήν συμβίωσιν μεταξύ τών λαών.
1942.—Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας ανακοινώνουν την απόφασή τους να αποσταλούν 18.000 τόνοι τροφίμων στην Ελλάδα. Μία τολμηρή ιστορική μελέτη, αναδεικνύει δύο ακόμη επιβαρυντικούς παράγοντες, – εκτός από τις κατασχέσεις των γερμανών και των μαυραγοριτών -που προκάλεσαν την απώλεια του 5% του πληθυσμού της Ελλάδος.Ο ναυτικός αποκλεισμός για ένα χρόνο από τους συμμάχους και η διοικητική διαίρεση της κατεχόμενης Ελλάδος σε 13 ζώνες μεταξύ των οποίων απαγορευόταν η μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων.Αδημοσίευτα έγγραφα του Φόρεϊν Όφις αποκαλύπτουν σχετικά με τον συμμαχικό αποκλεισμό, ότι ενώ ο υπουργός εξωτερικών Άντονι Ίντεν επέμενε να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικού Πολέμου Χιού Ντάλντον αρνήτο την άρση του αποκλεισμού, με την υποστήριξη και του Τσώρτσιλ, αγνοώντας τις εκκλήσεις για βοήθεια. Όταν τον Δεκέμβριο του 1941 ο λιμός είχε φθάσει στο αποκορύφωμά του, με εκατοντάδες ανθρώπους να πεθαίνουν στους δρόμους, παρενέβη η Αμερικανική Κυβέρνηση εκφράζοντας την ανησυχία της στην Βρετανία και ζητώντας της να απαντήσει στις κατηγορίες περί ευθύνης της για τον λιμό που θέριζε την πατρίδα μας. Αυτή η Αμερικανική παρέμβαση, καθώς και μία σειρά υπομνημάτων σχετικά με τις στρατηγικές μεταπολεμικές επιπτώσεις όσον αφορά την στάση των Ελλήνων απέναντι στην Βρετανία, πανικόβαλαν την αγγλική κυβέρνηση αναγκάζοντάς την να αλλάξει πολιτική.
Τις πρώτες πρωινές ώρες, το υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού «Τρίτων», άφησε τρία μίλια από τον ορμίσκο Καρτερός της Κρήτης [αρκετά μακρύτερα απ' ό,τι είχαν υπολογίσει], τρεις φουσκωτές βάρκες στις οποίες επέβαιναν πέντε κομάντος των SAS με το υλικό τους. Οδηγός τους θα ήταν ο υπολοχαγός Κώστας Πετράκης από την Κρήτη. Στόχος των SAS ήταν να ανατινάξουν τα γερμανικά αεροπλάνα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, για να περιορίσουν τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των βρετανικών νηοπομπών από την Αλεξάνδρεια προς τη Μάλτα. Αρχηγός της ομάδος ήταν ο σερ Τζορτζ Τζέλικο, ο “βρετανός Αχιλλέας”.Μετά από τρείς ώρες κωπηλασίας,πάτησαν την Κρητική ακτή. Η επίθεση προγραμματίστηκε για το ξημέρωμα της 13ης Ιουνίου.
1943.—Σκοτώθηκε ο πιλότος μας Βασίλειος Γιαννακόπουλος στην περιοχή Σίντι Μπαράνι της Αιγύπτου, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής προστασίας νηοπομπής στη Μεσόγειο, λόγω συγκρούσεως του αεροσκάφους του με άλλο του ίδιου σχηματισμού κατά την απογείωση. http://www.pasoipa.org.gr/
1953.—Τερματίζεται η πανεργατική απεργία, που είχε ξεσπάσει στις 4/6 με αφορμή τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ύστερα από υπόσχεση του Υπουργού Εργασίας για αυξήσεις στους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους κατά 7-12%.
1955.—Απομακρύνονται από τη γραμμή Ακαδημίας – Καλλιθέας τα τραμ και αντικαθίστανται με τρόλεϊ.
1958.—Οι Τούρκοι σφάζουν 8 Έλληνες στο Κιόνελι Λευκωσίας. «Το φρικιαστικότερο κακούργημα που διέπραξε η αγγλο-τουρκική συμμαχία εναντίον των Ελλήνων Κυπρίων, ήταν η ομαδική σφαγή των Κοντεμενιωτών στο Κιόνελι, ημέρα Πέμπτη, 12η Ιουνίου 1958. Την διέπραξαν, οργανωμένοι προς τούτο, ενεδρεύοντες στο αμιγώς τουρκικό χωριό Κιόνελι, 200 περίπου αιμοβόροι τουρκοκύπριοι οι οποίοι, πυροβόλησαν, κατέσφαξαν, κατακρεούργησαν, αποκεφάλισαν, οκτώ άοπλους Έλληνες, από ένα σύνολο 35 Κοντεμενιωτών που ο αγγλικός στρατός συνέλαβε νωρίτερα στο χωριό Σκυλλούρα και τους μετέφερε προς σφαγή, στους αναμένοντες τα ανυπεράσπιστα θύματά τους, τούρκους Κιονελίτες».
1974.—Λόγω πτώσεως και συντριβής του ελικοπτέρου του Agusta-Bell 47G στην Καλαμάτα, χάνει την ζωή του ο άτυχος αεροπόρος Θεμιστοκλής Ρούπακας.
1975.—Υποβάλλεται η επίσημως αίτηση για την είσοδό μας στην ΕΟΚ. [η αίτηση για πλήρη ένταξη υποβλήθηκε στις 12 Ιουνίου 1975, με επιστολή του ο K. Καραμανλής προς τον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, Υπουργό Εξωτερικών της Ιρλανδίας G. Fitzgerald.]
1980.—Η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου παίρνει για πρώτη φορά στην ιστορία της μέρος στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που διεξάγονται στην Ιταλία.
1981.—Προσέρχονται στο 8ο ανακριτικό της Αθήνας με το συνήγορό τους οι αδελφές Τσαγκαράκη, για να απολογηθούν ως ενεχόμενες στην υπόθεση των εμπρησμών των πολυκαταστημάτων “Κλαουδάτος” και “Ατενέ”.
1994.—Στις εκλογές που διεξάγονται για την ανάδειξη των Ελλήνων ευρωβουλευτών, το ΠαΣοΚ και η Νέα Δημοκρατία χάνουν μεγάλο μέρος της δύναμής τους και επωφελούνται από αυτό τα μικρότερα κόμματα, ΚΚΕ, Πολιτική Άνοιξη και Συνασπισμός. Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 1993 πτώση 9 ποσοστιαίων μονάδων με 37,60% και η ΝΔ 7μονάδων με 32,63%.
Φτάνει στην Αθήνα, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τη σύζυγό του, μετά από πρόσκληση του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση..
1996.—Η φέτα, το κασέρι, πολλά είδη γραβιέρας, ορισμένα λάδια και μερικά φρούτα και λαχανικά, αναγνωρίζονται από την Ε.Ε. ως προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.
1998.—Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται ανάμεσα στα ΜΑΤ και σε αδιόριστους εκπαιδευτικούς έξω από τα εξεταστικά κέντρα κατά τη διεξαγωγή των εξετάσεων για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.
http://eistorias.wordpress.com/2014/06/12/
Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»

Δεν υπάρχουν σχόλια: