ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ (ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Καθ.Δρ.Γ.ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ)

Γεωθερμία σε Ελλάδα - Τουρκία και Αραβικό πετρέλαιο 

Του Καθ.Δρ.Γ.Ζουγανέλη
Γεωθερμία είναι η παραγωγή ενέργειας απο θερμότητα που υπάρχει σε κοιτάσματα νερού μέσα στη γή. Είναι προφανές ότι για να βρεθούν αυτά χρειάζονται σεισμικές μετρήσεις. Ούτε αυτό θα σας το έχουν πεί φαντάζομαι γιατί απλά και δεν ξέρουν και δεν θέλουν. Η χώρα είναι σε όλα πίσω. Συνεπώς και στις επιλογές της.
Στη φωτογραφία βλέπετε τους κλασσικούς τύπους γεοθερμικών συστημάτων.  Το ζεστό νερό ανεβαίνει επάνω και επιστρέφει στο χώρο απο τον οποίο αντλείται και που έχει μεγάλη θερμική χωρητικότητα και ξαναθερμαίνεται. Είναι μια μηχανή Carnot.
Όπως βλέπετε απαιτούνται δύο τουλάχιστον γεωτρήσεις. Tο νερό επιστρέφει περιοδικά και χωρίς διαρροές μέσα στο έδαφος. Αν υπάρξει άλλη διαχείριση της επιστροφής, δηλαδή το νερό πάει στη θάλασσα, το υδρόθειο που υπάρχει μέσα θα διαφύγει στο περιβάλλον. Στην Ελλάδα βέβαια όλα τα κάνουν πάντα “καλά”. Αλλά, αν δείτε κάποιο εργοστάσιο να μυρίζει υδρόθειο η περιβαντολογική του μελέτη θα έχει τεράστιο πρόβλημα. Kάτι θα λείπει…
Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε πώς λειτουργεί ένα εργοστάσιο γεωθερμικής ενέργειας.
Παρατηρείστε ότι το νερό απο το έδαφος που επιστρέφει σε αυτό θερμαίνει ένα άλλο κύκλωμα που γίνεται ατμός με τον οποίο στρέφεται μια αεροτουρμπίνα. Στην έξοδο απο την τουρμπίνα οι ατμοί συμπυκνώνονται  γίνονται νερό, ξαναθερμαίνονται απο το κύκλωμα θέρμανσης του νερού που έρχεται απο το έδαφος κοκ.
Υπάρχει και άλλη τεχνολογία πιο αποδοτική και πιο φτηνή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε σπίτια. Σε αυτή τη τεχνολογία χρησιμοποιούνται ηλεκτροθερμικοί μετατροπείς και μπορεί να είναι ένα ωραίο επενδυτικό project.
Θέλω να σας εξηγήσω κάτι σε αυτό το σημείο, γιατί αυτή η μπουρδομπουφολογία με έχει κουράσει.
Η Ελλάδα θέλει πολλά projects σαν αυτό  που προανέφερα για να κάνει ανάπτυξη. Δεν αρκεί μόνο αυτό.
Έχω “φανερώσει” κατά καιρούς μερικά ενδιαφέροντα επενδυτικά projecs στο ιστολόγιο, μήπως ερεθίσω τη φαντασία μερικών.
Αυτά και μόνο θα αρκούσαν για να μιλάει για “πρόoδο” και “ανάπτυξη” ο Σαμαλάς που δεν ξέρει τι του γίνεται, δεν αρκούν όμως για να σωθεί η χώρα.
Χρειάζονται χιλιάδες τέτοια projects και το κυριότερο πρέπει να γίνουν γρήγορα. Αυτό δεν γίνεται όταν το ψάρι βρωμάει απο το κεφάλι και με τα ίδια αποτυχημένα υλικά του ΧΤΕΣ.
H Γερμανία είναι πολύ μπροστά από την Ελλάδα. Με “δέκα” projects η Ελλάδα δεν μπορεί να πλησιάσει τη παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της. Με τις κουτές επιλογές αγραμμάτων που γίνονται, όπως και με το είδος των κακών επενδύσεων που γίνονται στην Ελλάδα, η χώρα θα συνεχίσει να δανείζεται, να ξεπουλάει και να φτωχαίνει. Στο τέλος θα γυρίσει στη δραχμή παρότι όλοι θα μιλούν μέχρι του θανάτου της Ελληνικής κοινωνίας για ευρώ. Δεν θα σας πω τί σκέφτομαι για το θέμα αυτό. Δεν υπογράφω “επιταγές” σε αγνώστους. Λύσεις υπάρχουν και μέσα στο ευρώ αλλά και έξω. Αυτό μόνο λέω.
Τα περί “επιχειρηματικότητας” των νέων που ακούγονται στα ΜΜΕ της προπαγάνδας είναι για να γελάς. Καραγκιοζηλίκια μεγάλα. Να πουλάνε αέρα ο ένας στον άλλο θέλουν οι νέοι; Τί προιόντα παράγει η χώρα; CD με φωτογραφίες της Ακρόπολης, PC απο τη Taiwan, ξένα κινητά, σουβλάκια με κρέας που δεν είναι Ελληνικό και φρέντο απο καφέ Βραζιλίας. Oύτε CD δεν φτειάχνει η χώρα. Περιμένετε να δουλέψει κάποιος στα Chinese Towns που στήνει η παρείτσα; Δεν πρέπει να είστε στα καλά σας. Δεν πρέπει να είστε.
Εχθρός του συστήματος είναι η έγκυρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση
Τη σωστή πληροφόρηση πάντα την τρέμει το παρόν πολιτικό ατύχημα. Δεν θέλει τη σύγκριση. Θέλει να εμφανίζει ότι το ΧΤΕΣ μπορεί να πετύχει αυτό που δεν έκανε επι δεκαετίες. Αντε ρε…
Τεχνολογία θέλει η χώρα και αναβιομηχάνιση.
Αυτά μόνο ένας  μπορεί να τα κάνει, ένας Πρωθυπουργός που να έχει ένα διαβατήριο, να είναι σωστός και έντιμος, να μη συμβιβάζεται, να μη είναι εγκάθετος και το κυριότερο να είναι έξυπνος. Να τα έχει όλα σε ένα.
Aν η Ντόρα γίνει επίτροπος, αν ο Στουρνάρης πάει στη ΤτΕ διοικητής και αν βάλουν ένα τραπεζίτη της αποτυχημένης Eurobank που δεν ξέρει τί είναι ανάπτυξη σαν υπουργό Οικονομικών θα αλλάξει κάτι; Όχι.
Αρα, το μόνο που θέλουν είναι να κερδίσουν χρόνο για να προετοιμασθούν οι γεωστρατηγικές αλλαγές στη περιοχή.
Προσωπικά μόνο για δύο θέσεις ενδιαφέρομαι στην Ελλάδα. Θα τις πάρω και τις δύο. Αυτοί όλοι μπορεί να έχουν φύγει ή να έχουν πεθάνει. Αλλά “το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον”.
Με ένα “Πρωθυπουργό” που όποτε μιλάει, μιλάει σαν μαλ…ας και ένα Αρχηγό Αξιωματικής “Αντιπολίτευσης” που μιλάει για της σωτηρία της χώρας μέσα απο “ποιοτικά προιόντα” και κρατικοποίηση τραπεζών, το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να σηκωθεί απο το καναπέ του και να τρέχει στη βροχή μήπως τον χτυπήσει κανένας κεραυνός και ξυπνήσει.
Με αγγουράκια Βοιωτίας δεν αγοράζεις αυτοκίνητα. Με τουρισμό επενδύεις σε τσιμέντα, δρόμους, λιμάνια κλπ δηλαδή ρίχνεις λεφτά στο ταμείο αυτών που δεν πληρώνουν φόρους, των εφοπλιστών και των εθνικών εργολάβων. Με κοινωφελή έργα δεν αυξάνεται η παραγωγή  και οι εξαγωγές. O λαουτζίκος δεν θα φάει απο αυτά ούτε ποιότητα ζωής θα έχει ποτέ. Ξέρετε τί σημαίνει ποιότητα ζωής;
Γεωστρατηγικές παρατηρήσεις: Τουρκία, HΠΑ, Συρία και Αραβικό πετρέλαιο
Στο χάρτη μπορεί να παρατηρήσει κανείς την ύπαρξη γεωθερμικών πηγών στη Τουρκία και στην Ελλάδα.
Είναι περίεργο να αγωνίζεται να προωθήσει κανείς ενεργειακές λύσεις στις οποίες να μη λαμβάνει υπόψη την ύπαρξη γεωθερμικών πηγών. Το ΥΠΕΚΑ το έχει ήδη κάνει.
Σημειώστε ότι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αναμένεται να υπάρχουν πολύ καλής ποιότητας γεωθερμικές ενεργειακές πηγές, αφού στα παράλια της Τουρκίας τα ευρήματα γεωθερμικών πηγών δείχνουν θερμοκρασίες πάνω απο 100 βαθμούς Κελσίου, που μπορεί να φτάνουν και τους 400!
Το 70% της Ελλάδας φαίνεται να έχει γεωθερμικές πηγές. Αυτό δείχνει την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πιθανόν και πετρελαίου απο κάτω τους.
Ενώ λοιπόν θα μπορούσε να υπάρξει εκμετάλλευση σε όλη τη χώρα της γεωθερμικής ενέργειας για θέρμανη και ψύξη σπιτιών, οι κάφροι του Μπανανιστάν κτίζουν μαρίνες και φτειάχνουν εστιατόρια. Αυτές οι επιλογές δεν είναι επιλογές της ανάπτυξης αλλά της λαμογιάς.
Η Τουρκία έχει υδρογονάνθρακες μέσα στην ΑΟΖ της στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.
Γιατί δεν έχει προχωρήσει να βγάλει αυτούς τους υδρογονάθρακες ακόμη; H Ελλάδα δεν την αφήνει; Δεν το νομίζω. Οι ΗΠΑ δεν την αφήνουν αλλά και κάποιοι άλλοι…
Παρατηρείστε το Χάρτη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εδώ. Με κίτρινη γραμμή είναι τα όρια των ΑΟΖ σύμφωνα με την Αρχή της Μέσης γραμμής.
Η Αττάλεια έχει πολλούς υδρογονάνθρακες. Οι ΗΠΑ δεν αφήνουν τον Ερντογάν να τους βγάλει, όπως και οι Άραβες που τον σπρώχνουν να παρενοχλεί την Ελλάδα για να μη βγούν οι υδρογονάνθρακές της γρήγορα ή να μη βγούν καθόλου.  Θέλουν να πουλιώνται στην ΕΕ μόνο οι δικοί τους!
Οι ίδιοι οι Άραβες ήθελαν να ξεκαθαρίσει το πεδίο στη Συρία για να περάσει το Αραβικό πετρέλαιο τους στο ελεγχόμενο απο τους Αμερικανούς κύκλωμα αγωγών, που έχει η Τουρκία.
Αντιλαμβάνεσθε τώρα, γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τρύπες μέσα στα χωτρικά της ύδατα αν και έχει πολύ φυσικό αέριο  αλλά και γεωθερμικές πηγές;
Κάποιοι μετά μανίας δεν θέλουν να βγούν τα πετρέλαια Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο.
Ρωσία και Αραβικές χώρες δεν θα πεθάνουν άν δεν βγούν ποτέ, αφού αυτό θα κατεβάσει τις τιμές των προιόντων τους. Οι εφοπλιστές της Ελλάδας πάλι θέλουν να μεταφέρουν υδρογονάνθρακες. Άρα ηλεκτιρκά καλώδια και αγωγούς αερίου ξεχάστε τα. Η επανενοποίηση της Κύπρου έχει και μια άλλη οπτική γωνία. Την χρήση της ψήφου των Τουρκοκυπρίων για να νη βγεί ποτέ το Κυπριακό φυσικό αέριο.
Το θέμα είναι ποιός μπορεί να διαχειρισθεί αυτή τη κατάσταση. Κατά τη γνώμη μου κανένας απο δαύτους. Στρατιωτάκια είναι όλοι. Μια παρείτσα διαπλεκομένων και ανικάνων σε αποστολή αυτοκτονίας είναι.
 
http://zcode-gr.blogspot.gr/2014/06/t-to.html#more


Δεν υπάρχουν σχόλια: