ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

 Ενθαρρυντικά εργαστηριακά αποτελέσματα στην έρευνα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας  

 

Ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα χρησιμοποιήθηκαν ήδη επιτυχώς για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας σε πάσχοντα πειραματόζωα. Τα ποντίκια που υπέστησαν τη θεραπεία είχαν την ικανότητα να περπατούν και να τρέχουν ενώ τα υπόλοιπα συνέχισαν να υφίστανται παράλυση, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα ώστε να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές σε πραγματικούς ασθενείς, με την ελπίδα να αναπτύξουν αποτελεσματικές θεραπείες για αυτή την έως σήμερα μη ιάσιμη και προοδευτικά εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος.
Η έρευνα περιελάμβανε έγχυση βλαστοκυττάρων προερχόμενων από ανθρώπινα έμβρυα, και μάλιστα σε σύγκριση με βλαστοκύτταρα από μυελό των οστών που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τον Robert Lanza, επικεφαλής της έρευνας στοAdvanced Cell Technologyτης Μασαχουσέτης, τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα ξεπέρασαν σε απόδοση εκείνα από μυελό των οστών.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας προκαλείται από την καταστροφή του εξωτερικού λιπώδους στρώματος μυελίνης που περιβάλλει και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα. Τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα που εγχύθηκαν φαίνεται να σταματούν τη βλάβη και να αποκαθιστούν τη νευρική λειτουργία, είπε ο Dr Lanza.
"Τα κύτταρα όχι μόνο αποδυναμώνουν τα κλινικά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας αλλά αποτρέπουν και την απομυελίνωση η οποία διαταράσσει την ικανότητα του νευρικού συστήματος να επικοινωνεί, με αποτέλεσμα μια ευρεία κλίμακα συμπτωμάτων στους ασθενείς, όπως θολή όραση, έλλειψη ισορροπίας, τραύλισμα, σωματικό τρέμουλο, μούδιασμα, υπερβολική κόπωση, παράλυση και τύφλωση" συμπληρώνει ο Dr Lanza.
Τα κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν εν προκειμένω ανήκουν στην ομάδα των λεγόμενων μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων που φυσιολογικά προέρχονται από τους εγκεφαλικούς ιστούς και το νωτιαίο μυελό.
Όπως αναφέρει το tromaktiko.gr, η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stem Cell Reports.

http://www.thestival.gr/technology/science/item/180096-entharryntika-ergastiriaka-apotelesmata-stin-ereuna-gia-ti-sklirynsi-kata-plakas
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: