ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 09 ΙΟΥΝΙΟΥ

             ΑΒΑΤΑΡ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ
323 π.Χ.—Οι συγκεντρωμένοι στην Βαβυλώνα Έλληνες στρατιώτες, ανήσυχοι θέλουν να δουν τον Αλέξανδρο για τελευταία φορά. Σε έναν δραματικό αποχαιρετισμό οι στρατιώτες περνούν εμπρός του σε μια ατελείωτη γραμμή. Εκείνος δεν μπορεί να τους μιλήσει. Τους χαιρετά μόνο, ανασηκώνοντας το κεφάλι του με πολλή δυσκολία και τους γνέφει με τα μάτια. Αναλογιζόμενοι αυτές τις στιγμές, το τὶ κατόρθωσε ο Μέγας Αλέξανδρος τα δώδεκα χρόνια της μεγαλειώδους εκστρατείας του, μέσα στα οποία άλλαξε τον ρού της παγκόσμιας ιστορίας, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στὰ πολιτιστικά της επιτεύγματα. Συχνά αυτή η εκστρατεία αναφέρεται ως πολεμική, παρ’όλο που το ειρηνευτικό και πολιτιστικό της έργο ήταν πολύ μεγαλύτερο.Μέσα σε δώδεκα μόλις χρόνια, και διανύοντας 18.000 χιλιόμετρα, όταν η μία μάχη τελείωνε και ο στρατός προχωρούσε για την επόμενη, αντί για εκτεταμένες σφαγές και λεηλασίες, μία άλλη οργανωμένη ομάδα που έμενε πίσω, φρόντιζε να αναπτύξει και να διαμορφώσει τις περιοχές, προετοιμάζοντας τους λαούς που κατοικούσαν εκεί για μία νέα καθημερινότητα. Το επιστημονικό δυναμικό αυτής της ομάδας, αποτελούμενο από αρχιτέκτονες, μηχανικούς, πολεοδόμους, οικονομολόγους, τεχνίτες, φρόντιζε γι’αυτό το τιτάνιο έργο.Πόσες πόλεις ιδρύθηκαν, αναπτύχθηκαν και αναμορφώθηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο εκείνη την εποχή δεν είναι πλήρως γνωστό. Σίγουρα ίδρυσε περισσότερες από 150, και οι περισσότερες πήραν το όνομά του. Δεν υπάρχει στην ιστορία άλλος «κατακτητής» που να αγαπήθηκε τόσο και να έμεινε στην μνήμη των «κατακτημένων» λαών με τόσο θαυμασμό.
307 π.Χ..—Ο Δημήτριος ο Πολιορκητής μπαίνει στο λιμάνι τού Πειραιά διακηρύσσοντας ότι έρχεται ως ελευθερωτής για να αποκαταστήσει το πολίτευμα. Οι Αθηναίοι προς τιμήν του αύξησαν τις αττικές φυλές από 10 σε 12 και ονόμασαν την 11η «Αντιγονίδα» και την 12η «Δημητριάδα». Μετονόμασαν δε τη γιορτή Διονύσια σε «Δημήτρια».
1821.—Οι Αθηναίοι ανετίναξαν υπόνομον, κατασκευασθέντα εκ τού προχείρου, παρά τον Σερπετζέν (θέατρον Ηρώδου τού Αττικού), διά να στερήσουν τους εντός της Ακροπόλεως εγκλείστους τούρκους ποσίμου ύδατος. Αλλ’ η ανατίναξις δεν έφερε το προσδοκώμενον αποτέλεσμα.
Ο Ομέρ Βρυώνης με τον Κιοσέ Μεχμέτ πασά, εισέρχονται στην πόλη της Λιβαδειάς. Οι κάτοικοι έχουν οχυρωθεί στις οικίες τους, από όπου αποκρούουν τις επιθέσεις των πολιορκητών.Ο επόμενος στόχος των οθωμανών είναι η Θήβα και η Εύβοια.
1822.—[π.ημ] Οι τούρκοι της Ακροπόλεως παρέδωσαν το φρούριον στους Έλληνες, μετά από πολιορκία ενός έτους. Οι Έλληνες πολιόρκησαν τους τούρκους από τον Μάϊο έως τα τέλη Ιουλίου του 1821· με την άφιξη του Ομέρ Βρυώνη η πολιορκία διακόπηκε μέχρι την αποχώρησή του, οπότε και συνεχίστηκε. Τελικά οι τούρκοι υποχρέωθηκαν να συνθηκολογήσουν λόγω παντελούς ελλείψεως νερού, και αναχώρησαν ασφαλείς με τα υπάρχοντά τους, τον οπλισμό τους και τις οικογένειές τους προς την τουρκία με πλοία ουδετέρων Ευρωπαϊκών δυνάμεων.Φρούραρχος της Ακροπόλεως ανέλαβε ο πολέμαρχος Οδυσσέας Ανδρούτσος.
1823.—Αλλεπάλληλες νίκες τού Γιουσούφ πασά Περκόφτσαλη στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς.
1824.—2.900 τούρκοι, υπό τον Ταχήρ Αμπάζη, επιτίθενται εναντίον 700 Ελλήνων, υπό τον Τσόγκα, στο Ξοδάκτυλο Άρτας. Οι τούρκοι τρέπονται σε φυγή, εγκαταλείποντας πάνω από 100 νεκρούς στο πεδίο της μάχης.
1825.—Ο Σκώτος φιλέλλην Χάμιλτον, ηγούμενος μοίρας τού βρεττανικού στόλου, καταπλέει εις τα ύδατα τού Ναυπλίου όπου η παρουσία του, μεγάλως ενεψύχωσε τους Έλληνας εις τον αγώνα των κατά τού Ιμβραήμ.
Ο Ιμβραήμ φθάνει στα Βέρβαινα τα οποία και καταστρέφει.
1865.—Γεννιέται ο Δανός συνθέτης και φιλέλληνας Καρλ Νίλσεν.
1902.—Οι βούργαροι που πριν λίγες ημέρες εντοπίσθησαν στην Θεσσαλία να αγοράζουν όπλα, έχουν εξουδετερωθεί. Οι τελευταίοι πνίγηκαν στον Πηνειό, ενώ άλλοι είχαν αιχμαλωτιστεί στα Τρίκαλα.
1916.—Οι νέες εκλογές ανέδειξαν ως νικητή τον Αλέξανδρο Ζαΐμη. Η κυβέρνηση Ζαΐμη θα παραμείνει έως την 3η Σεπτεμβρίου τής ίδιας χρονιάς.
1919.—Οι Ελληνικές δυνάμεις δι’ επιθέσεών των στο Αχμετλή Μ. Ασίας, εξοντώνουν τουρκικές δυνάμεις.
1920.—Την έναρξη τών επιθέσεων τού Ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία κηρύσσει ο αρχιστράτηγος Παρασκευόπουλος.
.—Οι Ελληνικές δυνάμεις τής Μ.Ασίας μάχονται σκληρώς εναντίον τών τούρκων στον Τομέα τού Σαλιχλί.
1921.—Η ΧΙ ελληνική μεραρχία τού Γ’ Σώματος στρατού, δέχεται σφοδρή επίθεση τών τούρκων στη Νικομήδεια.
.—Οι Σύμμαχοι αποστέλλουν διακοίνωση προς την Ελλάδα για το αν δέχεται τη μεσολάβηση και τους όρους τους, οπότε θα επέβαλαν και στον Κεμάλ την αποδοχή τών συμβιβαστικών λύσεων.
1922.—Η ελληνική στρατιά Μ. Ασίας μάχεται μάχες περιπόλων.
.—Μέγα συλλαλητήριο τών Ελλήνων στο Σικάγο, εξ αιτίας των θηριωδιών τών τούρκων κατά ομογενών στην Μικρά Ασία.
1930.—Συνωστισμός σημειώνεται στην οδό Ερμού τής Αθήνας και διακοπή της συγκοινωνίας, από το πλήθος που συγκεντρώνεται για να θαυμάσει τη Μις Ευρώπη, Αλίκη Διπλαράκου.
1931.—Η Κυβέρνηση τού Ελευθερίου Βενιζέλου καταθέτει στην Βουλή τον περί Τύπου Νόμο 5060, που στοχεύει στον περιορισμό τής σκανδαλοθηρικής δημοσιογραφίας κατά τού πολιτικού κόσμου.
1935.—Οι εκλογές στην χώρα γίνονται με αποχή όλων των βενιζελικών κομμάτων. Νικητής αναδεικνύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός Τσαλδάρη-Κονδύλη. Λίγο αργότερα ο Κονδύλης ουσιαστικά θα ανατρέψει τον Τσαλδάρη και η Βουλή αυτοδιαλύθηκε επικυρώνοντας την ανατροπή του Τσαλδάρη και θα διεξάγει νόθο -ως προς τον αριθμό των ψήφων-δημοψήφισμα με σκοπό την παλινόρθωση τής βασιλείας. Το ποσοστό 97,88% ! ήταν υπέρ της μοναρχίας.
1942.—50 χλμ. βορείως του αεροδρομίου Κράνμπορν της Νότιας Ροδεσίας, κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικής αποστολής και λόγω προσκρούσεως στο έδαφος και συντριβής του αεροπλάνου στο οποίο επέβαιναν, χάνουν την ζωή τους οι πιλότοι μας Τίγκας Ευστάθιος και Χρηστάκος Νικόλαος. http://www.pasoipa.org.gr/
1944.—Στο αεροδρόμιο Μπιφέρνο της Ιταλίας, ένα αεροσκάφος τύπου Baltimore επιστρέφοντας από επιτυχή αποστολή βομβαρδισμού στόχων στην Γιουγκοσλαβία, βγήκε κατά την προσγείωση από τον διάδρομο του αεροδρομίου και ανατράπηκε με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών μελών του πληρώματος. Θανόντες είναι οι: Γεώργιος Ακοκαλίδης, Περικλής Λιακέας και Αλέξ. Κοπέγκος.
1952.—Αρχίζει η κατάρτιση νομοσχεδίου για την επαναφορά τού πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος στην Ελλάδα.
1971.—Κοινό σοβιετοκυπριακό ανακοινωθέν εκδίδεται μετά τις επαφές τού Μακαρίου με την ηγεσία τής ΕΣΣΔ, κατά την επίσκεψη τού πρώτου στη Μόσχα.
1975.—Πανηγυρική συνεδρίαση τής Βουλής. Το Σύνταγμα υπογράφεται στην Αίθουσα Τροπαίων από τον προσωρινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μιχαήλ Στασινόπουλο, τον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή, και τον Πρόεδρο τής Βουλής, Κωνσταντίνο Παπακωνσταντίνου.
1979.—Ο Πανιώνιος κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία του το Κύπελλο Ελλάδας νικώντας στον τελικό την ΑΕΚ τών Στεργιούδα, Νικολάου, Αρδίζογλου, Νικολούδη, Δομάζου, Μπάγιεβιτς και Μαύρου με 3-1 (Αναστόπουλος, Λίμα, Παθιακάκης – Τάσος) στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Στην ημιτελική φάση είχε προκριθεί επί τού Ολυμπιακού με 2-1 (16/5) και 2-3 (30/5).
1991.—Πενήντα Βορειοηπειρώτες φυγάδες βαπτίζονται χριστιανοί στα νερά του ποταμού Σακουλέβα, στη Φλώρινα.
.—Η τουρκία απορρίπτει Ελληνοκυπριακό σχέδιο για τη διευθέτηση τού Κυπριακού, στο πλαίσιο διάσκεψης με τη συμμετοχή τών πέντε μονίμων μελών τού Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
1997.—Κατάσχονται έξι τόνοι χασίς, από τις μεγαλύτερες σε ποσότητα που κατασχέθηκαν ποτέ στη χώρα μας.
 
http://eistorias.wordpress.com/2014/06/09

Δεν υπάρχουν σχόλια: