ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗ ΤΖΙΜΙ ΣΑΒΙΛ ΣΤΟ BBC

Σοκ από την δράση του παιδεραστή Τζίμι Σάβιλ στο BBC
Η έρευνα των 37.000 σελίδων της δικαστού Τζανετ Σμιθ για τον παιδεραστή παρουσιαστή του BBC προκαλεί σοκ στην βρετανική κοινή γνώμη

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες των κατά συρροή βιασμών δεκάδων παιδιών από τον παρουσιαστή παιδικών προγραμμάτων του BBC Τζίμι Σάβιλ, έρχονται στο φως από την έρευνα που πραγματοποίησε η δικαστής Τζάνετ Σμιθ. Η έρευνα δεν περιγράφει μόνο το πως ο Σάβιλ είχε καταφέρει να μετατρέψει τα κτίρια του βρετανικού δικτύου σε άντρο του, αλλά και το πως η «λάμψη» ως τηλεοπτικού σταρ είχε επιβάλει τον νόμο της σιωπής, τον οποίο ποτέ και κανένας δεν τόλμησε να παραβιάσει.
Είχε βιάσει παιδιά σε κάθε γωνιά του BBC
 
Η δικαστής Τζάνετ Σμιθ
 
Η 37 χιλιάδων σελίδων έκθεση αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 45 παιδιά, κυρίως κορίτσια, ηλικιών από 9 ετών και άνω βιάστηκαν από τον παρουσιαστή «σε κάθε κτίριο του BBC» στο οποίο είχε εργαστεί ο Σάβιλ. «Μπορούσε να προβαίνει σε σεξουαλικά αγγίγματα ενώ εργαζόταν στο τηλεοπτικό πλατό των εκπομπών του και τουλάχιστον σε μια περίπτωση το έκανε μπροστά στην κάμερα. Δεν έχανε καμία ευκαιρία για σεξουαλική επαφή ακόμη και σε δημόσια μέρη, όπως οι διάδρομοι, οι σκάλες και οι καντίνες» του BBC.
Στην έρευνα της δικαστού, η οποία άρχισε αμέσως μετά τις καταγγελίες για τον παιδεραστή, όταν πια αυτός είχε ήδη πεθάνει, το 2011. περιλαμβάνονται οι καταθέσεις 375 ανθρώπων από τους οποίους οι 107 δηλώνουν ότι είχαν ακούσει ότι ο παρουσιαστής ήταν παιδόφιλος. Ορισμένοι δηλώνουν ότι είχαν ακούσει πως ήταν και νεκρόφιλος.
«Ανέγγιχτος» και «μαφιόζος»
Όλες αυτές οι πληροφορίες κυκλοφορούσαν ως φήμες στους διαδρόμους των κτιρίων του BBC στους εργαζόμενους του δικτύου και στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Βρετανίας επί δεκαετίες, αλλά κανένας δεν τόλμησε να τον καταγγείλει είτε γιατί φοβούνταν ότι δεν θα μπορέσουν να το αποδείξουν και θα εκτεθούν, είτε διότι θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να προστατεύσουν τον μεγαλύτερο τηλεοπτικό αστέρα της χώρας, εκείνη την εποχή, ο οποίος θεωρείτο «ανέγγιχτος».
Μάλιστα τουλάχιστον ένας εργαζόμενος του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού κατέθεσε ότι δεν τόλμησε να ενημερώσει την διοίκηση χαρακτηρίζοντας τον Τζίμι Σάβιλ ότι φερόταν σαν «βίαιος αρχιμαφιόζος».

Το φρικιαστικό ανέκδοτο
Ένας από τους μάρτυρες κατέθεσε ότι στο BBC κυκλοφορούσε και ένα... ανέκδοτο που έλεγε – σε πολύ ελεύθερη μετάφραση ότι η «Θάτσερ κακοποιεί τους ανθρακωρύχους και ο Τζίμι Σάβιλ τα παιδιά».
Ωστόσο δύο πρώην γενικοί διευθυντές δήλωσαν στην δικαστή ότι δεν είχαν ακούσει τίποτε κατά την διάρκεια της δικής τους θητείας.
Τα φιλιά στο στόμα και τα γλειψίματα στα χέρια
Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η Τζάνετ Σμιθ «ήταν σημαντικό ο αστέρας να είναι ευτυχισμένος. Οι παραγωγοί των εκπομπών στις οποίες εργαζόταν το Τζίμι Σάβιλ, δεν του ζητούσαν να σταματήσει την συνήθεια να φιλάει στο στόμα ή να γλύφει τα χέρια των εργαζομένων όταν τους γνώριζε».
Σε κανέναν από τους καλλιτέχνες που παραδέχονται ότι είχαν ακούσει τις φήμες για τον Σάβιλ δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες επειδή δεν προχώρησαν σε καταγγελία στις αρχές. Όπως αναφέρει η δικαστής Τζάνετ Σμιθ όλοι ήταν φοβισμένοι ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την επαγγελματική εξέλιξή τους. «Θα έπρεπε κάποιος να είναι γενναίος για να προβεί σε καταγγελία αυτού του προσώπου».
Η συνολική έρευνα των 37.000 σελίδων αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σε μερικές εβδομάδες. 
 
ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: