ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΤΩΝ 113 ΕΦΥΓΕ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΗΤΣΟΓΛΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΖΗΣΕΙ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Ετών 113 έφυγε ο Χαράλαμπος Μητσόγλου που είχε ζήσει τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)


(φωτ.: Εμβόλιμα Νέα)

Δεν κάπνισε ποτέ, έπινε μόνο ντόπιο γλυκό κρασί ή τσίπουρο, έλεγε όχι στο άγχος και τη στεναχώρια, και μια από τις αγαπημένες του συνήθειες ήταν να διηγείται ιστορίες από τον Πόντο. Μέχρι την τελευταία στιγμή θυμόταν με ακρίβεια χρονολογίες, και περιέγραφε τις ορδές του Τοπάλ Οσμάν –σαν να τις έβλεπε τώρα– να καίνε και να σφάζουν.
Ο Χαράλαμπος Μητσόγλου, ο υπεραιωνόβιος που είχε ζήσει τη Γενοκτονία των Ποντίων, έφυγε από τη ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου, στα 113 του χρόνια, αφήνοντας πίσω εκτός από τις αφηγήσεις του, ακόμα και τρισέγγονα. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο χωριό Ασκός του νομού Θεσσαλονίκης· σοβαρά προβλήματα υγείας δεν είχε ποτέ, και το διάστημα που νοσηλεύτηκε προτού φύγει από τη ζωή ήταν εξαιρετικά σύντομο.
«Ο νονός μου ήταν καπνέμπορος στη Σαμψούντα», έλεγε στην κάμερα των Εμβόλιμων Νέων ο γεννημένος το 1902 στο Τοούζ Αγά της Πάφρας παππούς Χαράλαμπος. Θυμόταν έντονα τη φυγή των συμπατριωτών του στα βουνά, το 1916 και το 1918, και διηγούνταν πώς ο αρχηγός των ανταρτών, ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων
Αντών’ πασάς (Αντώνης Χατζηελευθερίου), αναζήτησε καταφύγιο στο σπίτι τους και πώς ο πατέρας του αναγνώρισε το κομμένο του κεφάλι που οι Τούρκοι το περιέφεραν στα χωριά για να παραδειγματίζονται οι Έλληνες.
 
 

 
Και ο ίδιος με την οικογένειά του βγήκε στα βουνά για να γλιτώσει. «Επιβιώσαμε τρώγοντας χελώνες και χόρτα», έλεγε χαρακτηριστικά. Έζησε τη μεγάλη σφαγή της Πάφρας (1921) και είδε τους Τούρκους να σκοτώνουν τους γονείς και τους συγγενείς του. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε το 1924, αρχικά στο Κοκκινοχώρι Λαγκαδά και αργότερα στη Νυμφόπετρα.
Στον πόλεμο του ’40 ξαναβγαίνει στο βουνό, αυτή τη φορά για να πολεμήσει με τον ελληνικό στρατό. Το 1947 τραυματίζεται από σφαίρα σε ενέδρα ανταρτών στο Κοκκινοχώρι. Μετά τον πόλεμο ζει για λίγα χρόνια στα Λουτρά Λαγκαδά, σε δωμάτια που παραχώρησε το κράτος σε κατοίκους της περιοχής. Αργότερα, επιστρέφει στη Νυμφόπετρα και ασχολείται με την καλλιέργεια καπνών.



 
Αναμνηστική φωτογραφία από την εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Βόλβης (φωτ.: Εμβόλιμα Νέα)

Το 2013 ο Δήμος Βόλβης τιμά τον Χαράλαμπο Μητσόγλου, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής. Εκδηλώσεις τιμής για τον μακροβιότερο κάτοικο της περιοχής είχε διοργανώσει και ο πρώην Δήμος Σοχού, ενώ η πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης τον είχε τιμήσει για την προσφορά του στο έθνος.
Τον Μάιο του 2012, στις δημοτικές εκλογές, ο Πόντιος παππούς Χαράλαμπος είχε γίνει… είδηση καθώς σε ηλικία 111 ετών ήταν ο γηραιότερος ψηφοφόρος.
 
 




Δεν υπάρχουν σχόλια: