ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ



ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ 

 
 

 
Συνεδρίασε χθες 16-02-2015 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, η επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου. 
Τα θέματα που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη ήταν:
1ο. Ο κανονισμός λειτουργίας της επιτροπής, και
2ο. Το πρόγραμμα δράσης του Δήμου για την πενταετία 2015-2019. Δεν θα σχολιάσουμε τα θέματα. (Μιας και αυτό θα γίνει αργά ή γρήγορα, όταν θα μας δοθεί το ερωτηματολόγιο που έβγαλε η Δημοτική Αρχή για το επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης.)
Όμως θα σχολιάσουμε την αδιαφορία και την απαξίωση που άρχισαν ήδη να δείχνουν τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης με την μη προσέλευση τους, αλλά και η σχεδόν παντελής αδιαφορία των δημοτών στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης.
Η πολιτεία έστω με αυτόν τον συμβουλευτικό/εισηγητικό θεσμό, της Επιτροπής Διαβούλευσης δίνει την δυνατότητα στους φορείς και τους πολίτες να εκφράσουν την γνώμη τους δημόσια, σε θέματα τον αφορούν άμεσα, και που ενδεχομένως να γίνουν και αφορμή να παρθεί και απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τις γνώμες ή τις προτάσεις αυτών των φορέων ή δημοτών.
Χθες λοιπόν κινδύνεψε να αναβληθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης γιατί κατά την έναρξη της ήταν μόνο 15 μέλη από τα 27!!!!.
Αν από την δεύτερη συνεδρίαση έχουμε «ασθενική / οριακή παρουσία» σκεφτόμαστε τι μπορεί να συμβεί με τις επόμενες.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή έκανε πράξη αυτό που είχε εξαγγείλει και προεκλογικά, ότι θα περιορίσει τον αριθμό μελών της επιτροπής (η προηγούμενη υπερέβαινε τα 120 μέλη), ώστε να είναι λειτουργική, για να μπορεί και να συνεδριάζει και να παράγει έργο.
Με την νέα συγκρότηση, πολλοί ήταν αυτοί που εξέφρασαν δυσαρέσκεια ότι με την μείωση των μελών της επιτροπής δεν εκφράζεται η πολυφωνία, αλλά ή αλήθεια είναι ότι εξέφρασαν την πικρία τους γιατί δεν ήταν οι ίδιοι σε αυτήν.
Είναι πράγματι λυπηρό ενώ δίνεται η δυνατότητα στον δημότη να εκφραστεί μέσα στην Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης και εμμέσως με άλλο μέλος ή μέλη να τεθεί και σε ψηφοφορία η άποψή του, να αδιαφορεί και να μην συμμετέχει.
Μάθαμε δυστυχώς να διαμαρτυρόμαστε μόνο στα καφενεία και στα πεζοδρόμια και σταματήσαμε να συμμετέχουμε σε θεσμούς που σε πάρα πολλές περιπτώσεις μας λύνουνε θέματα καθημερινότητας και όχι μόνο. 

Κλείνοντας τον σχολιασμό μας αυτό θα θέλαμε να κάνουμε μια έκκληση σε όσους φορείς και συλλόγους συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης να φροντίσουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, διαφορετικά να παραιτηθούν για να συμμετάσχουν άλλοι που έχουν και το σθένος και την πίστη στην προσπάθεια αυτή.
Τέλος θα θέλαμε να καλέσουμε και τους δημότες να στηρίξουν το θεσμό με την συμμετοχή και την παρουσία τους στις συνεδριάσεις, της Επιτροπής Διαβούλευσης. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: