ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ  

Πολλοί γνωστοί και φίλοι που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο μας σταματούν στον δρόμο και μας ρωτούν για τις προτάσεις που καταθέσαμε στον Δήμο και στη ΔΕΤΗΠ, σχετικά με την Τηλεθέρμανση. Κοινοποιούμε λοιπόν και πάλι τις προτάσεις μας, με την ελπίδα πως θα βρεθεί κάποιος να τους ενημερώσει. Κάντε το και εσείς στη δουλειά σας, στην γειτονιά, στο καφενείο, στον δρόμο. Οι προτάσεις μας και υλοποιήσιμες είναι και θα δώσουν «ανάσα» σε όλους μας και θα σώσουν την ΔΕΤΗΠ, βάζοντας τέλος στην αταξία που υπάρχει σήμερα. 
 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ


Πτολεμαΐδα / Ptolemaida: 12/10/2014
Αρ. Πρωτ. / Ref. Nr.: 03
ΠΡΟΣ: 1). Τον Δήμαρχο Εορδαίας κον Σάββα Ζαμανίδη,
 2). Πρόεδρο ΔΕΤΗΠ κον Γεώργιο Κάλφα,
Κοιν.: 1). Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κον Γεώργιο Θεοδοσιάδη,
2). Κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους,
3). Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ
 
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και της ανάληψης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου στην ΔΕΤΗΠ, καταθέτουμε τις προτάσεις μας ελπίζοντας να τις λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν σας.
Θεωρούμε την ΔΕΤΗΠ, επιχείρηση υψίστης σημασίας για την περιοχή παρέχοντας θερμική ενέργεια, που είναι προνόμιο για όσους την έχουν. Πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε όλοι μας (Διοίκηση της εταιρείας, εργαζόμενοι μα πάνω απ’ όλους, οι καταναλωτές), να στηρίξουμε και να μην την βάλουμε σε περιπέτειες με ενδεχόμενο το κλείσιμό της. Η ΔΕΤΗΠ έχει ακόμη πολλά να δώσει στον τόπο, πρέπει όμως να ακούσει και την φωνή των δημοτών.
Σήμερα κάτω από το βάρος της κρίσης που βιώνει ο Ελληνικός λαός, τα προβλήματα της κοινωνίας διογκώνονται και ένα από αυτά είναι και η θέρμανση. Δεν είναι λοιπόν δίκαιο αλλά και λογικό καταναλωτές που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους (δηλαδή πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους), να είναι δέσμιοι και όμηροι άλλων που δεν πληρώνουν. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και μάλιστα σε παλιές οικοδομές, χωρίς αυτονομία διαμερισμάτων ή καταστατικό κτλ.. Όμως αν πούμε ότι τα προβλήματα είναι τεχνικά, είναι αδιανόητο στην σημερινή εποχή να μην υπάρχουν λύσεις. Το πρόβλημα θα υπάρχει σε αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν το τίμημα της θερμικής ενέργειας, αλλά και σε αυτούς θα μπορούσε να βρεθεί λύση. Τα πάντα μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.
Δεν μπορεί μια επιχείρηση που πουλά θερμική ενέργεια να «κόβει» την παροχή από κάποια οικοδομή π.χ. 19 διαμερισμάτων, επειδή υπάρχει ένα διαμέρισμα που συγκεντρωτικά έχει οφειλές 2 ή 3 ετών. Χάνει δηλαδή ή επιχείρηση τους 19 καταναλωτές για τον έναν. Υποθετικά αν πούμε ότι κάθε ένα από τα 19 διαμερίσματα πλήρωνε κατά έτος το ένα περίπου 600 ευρώ άρα όλη η οικοδομή 11.400 ευρώ το έτος ή 34.200 ευρώ στην τριετία. Να χάνει τα 34.200 ευρώ για τα 1800 ευρώ. Αυτό και αν δεν είναι παραλογισμός!!!
Εμείς Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ προτείνουμε:
1ο Αυτονόμηση όλων των καταναλωτών (ειδικά στις παλιές οικοδομές).
2ο Έκδοση λογαριασμού ανά καταναλωτή.
3ο Υπογραφή συμβολαίου με την συμμετοχή και του ιδιοκτήτη.
 
ΒΗΜΑ 1ο
1ο. Καταγραφή δήλωσης των οικοδομών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Αυτό θα γίνει μετά από απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΤΗΠ.
2ο. Δημοπράτηση για την τεχνική επέμβαση στις οικοδομές μέσω της ΔΕΤΗΠ ( η οποία και θα εισπράττει μέσω των λογαριασμών της, επιμερισμένα τα ποσά της επέμβασης, σταδιακά ακόμη και όλη τη διάρκεια του χρόνου). Με τον τρόπο αυτό ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες θα υπάρχει ροή κάποιων εσόδων, διευκολύνοντας στα λειτουργικά έξοδα της ΔΕΤΗΠ.
3ο. Οικοδομές που θα δηλώσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα μπαίνουν αμέσως σε καθεστώς 12μηνης έκδοσης λογαριασμού.
4ο. Για την ένταξη της οικοδομής στο πρόγραμμα θα πρέπει απαραίτητα η οικοδομή να φροντίσει να έχει καταστατικό. Θα μπορούσε μάλιστα με απόφασή της η ΔΕΤΗΠ, και σε συνεργασία ή εργολαβία με εξωτερικούς δικηγόρους να λυθεί και αυτό το πρόβλημα.
5ο. Θα μπορούσαν να ερευνήσουν οι διαχειριστές των οικοδομών, πιθανόν και την ένταξη τους στα προγράμματα εξ οικονομώ. Και φυσικά το ίδιο μπορεί να ερευνήσει και η ΔΕΤΗΠ.
ΒΗΜΑ 2ο
1ο. Με την ολοκλήρωση της καταγραφής των καταναλωτών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα υπογράφεται από την ΔΕΤΗΠ και τον ενδιαφερόμενο καταναλωτή, προσύμφωνο ότι δέχεται τους πιο πάνω όρους. Δηλαδή, ότι το κόστος της αυτονόμησης του θα βαρύνει τον ίδιο (καταναλωτή ), και θα πληρωθεί από τον ίδιο είτε σε δόσεις (12 δόσεις) μέσω του λογαριασμού της ΔΕΤΗΠ είτε εφ’ άπαξ (οπότε και θα τυγχάνει έκπτωσης 30%).
2ο. Το προσύμφωνο θα υπογράφεται από τον εντεταλμένο διαχειριστή μετά από απόφαση της απλής πλειοψηφίας των διαμενόντων στην οικοδομή, (προκειμένου για πολυκατοικία), ή από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη ή πληρεξούσιο του, (προκειμένου για μεμονωμένα οικήματα).
3ο. Για οποιονδήποτε εμπόδιο μπορεί να υπάρχει και αντιτίθεται με τον κανονισμό της ΔΕΤΗΠ, θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα από την επιχείρηση, είτε με τροποποίηση του κανονισμού, είτε με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΤΗΠ. (Εξ άλλου αυτά είναι νομικά και διαδικαστικά ζητήματα και λύνονται, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση μέσω των αποφάσεων του Δ.Σ. της επιχείρησης αλλά και της Δημοτικής Αρχής).
4ο. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, (αυτονόμησης), δεν θα παρέχεται νέα παροχή από την ΔΕΤΗΠ σε καμιά οικοδομή που δεν έχει αυτονόμηση.
Κλείνοντας θέλουμε ιδιαίτερα να τονίσουμε ότι:
Με τις παραπάνω προτάσεις μας,
1ο. Λύνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τα προβλήματα που προκύπτουν ανάμεσα σε καταναλωτές που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις απέναντι στην ΔΕΤΗΠ και παραμένουν όμηροι αυτών που δεν πληρώνουν.
2ο. Μπαίνει μια τάξη στην «αταξία» των τόσων χρόνων, και λύνονται οριστικά οι συνεχείς διενέξεις μεταξύ καταναλωτών και της ΔΕΤΗΠ ή καταναλωτών μεταξύ τους.
3ο. Ανοίγουν θέσεις εργασίας, στην οικοδομή, και όλοι μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την περιοχή μας.
4ο. Επιπρόσθετα έχουμε να προτείνουμε για τους αδύναμους που πράγματι δεν έχουν να πληρώσουν την θερμική ενέργεια, (αυτό θα διαπιστώνετε από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου), να δίνετε ένα ποσοστό (πέρα από αυτό των κοινωνικών δαπανών του Δήμου), π.χ.15 % από τα πρόστιμα παράνομων σταθμεύσεων ή άλλων παραβάσεων, σε ειδικό λογαριασμό, που μπορεί να ονομαστεί κοινωνικής βοήθειας. Το ποσό αυτό θα περνάει στον ειδικό αυτό λογαριασμό (αναλόγως του ποσοστού που θα έχει επιλεγεί με αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου και ΔΕΤΗΠ). Επίσης στον ειδικό αυτό λογαριασμό θα μπορούσε να μπαίνει και μια επιπλέον επιβάρυνση ανά λογαριασμό της ΔΕΥΑΕ 1€, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα κονδύλια σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στις δυο αυτές δημοτικές επιχειρήσεις.
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη επιπρόσθετη διευκρίνιση.
 
Για το Δ.Σ.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
Κωτίδης Νικόλαος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
Σάκκος Θεοδόσιος
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: