ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – 19 ΙΟΥΝΙΟΥ
,
.
.19 Ἰουνίου
,
325.—Λήγουν οι εργασίες τής Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια τής Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο τής Πίστεως (“Πιστεύω”) και η μέθοδος τού υπολογισμού τής Αναστάσεως.
741.—Ο Κωνσταντίνος Ε΄ αναγορεύεται αυτοκράτορας τού Βυζαντίου. Διαδέχεται στο θρόνο τον πατέρα του, Λέοντα Γ’. Ο γιός του Λέων Δ’, γνωστός ως Λέων ο Χάζαρος, έγινε συναυτοκράτορας από τις 17 Μαΐου του 751. Ο Κωνσταντίνος θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου τού 775. Αντιμετώπισε νικηφόρα στο μεγαλύτερο διάστημα της βασιλείας του τους άραβες και τους βούργαρους. Η εκμηδένιση τής αραβικής απειλής στην Ανατολή συμπληρώθηκε με τις επιτυχίες εναντίον τών βουλγάρων, οι οποίες εξουδετέρωσαν κάθε κίνδυνο στη Βαλκανική Χερσόνησο και εξασφάλισαν τα σύνορα, το έδαφος και το κύρος της Αυτοκρατορίας.
1806.—Πεθαίνει στην Αγία Πετρούπολη, σε ηλικία 90 ετών, ο λόγιος Ευγένιος Βούλγαρης, από τους πρωτεργάτες τού Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Αυγούστου τού 1716 εγκαταστάθηκε στην Αγία Πετρούπολη κατά την διάρκεια τού ρωσο-οθωμανικού πολέμου, όπου και έζησε έως το θάνατό του. Ο Ευγένιος Βούλγαρης, πνεύμα φωτισμένο, με ορθόδοξη αυτοσυνειδησία, συνέβαλε τα μέγιστα με το πολυποίκιλο έργο του στην αφύπνιση τού Ελληνισμού.
1821.—Εις τα Καγγέλια βουνά Καρπενησίου, έγινε σφοδρά μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους Γιολδασαίους και Γουβέλη και τούρκων. Εις την μάχην εφονεύθη ο οπλαρχηγός Κατσικογιάννης και οι τούρκοι έκαυσαν την κωμόπολιν.
.—Ο Πρωτοπαπαδάκης συγκρούεται με τους τούρκους στον Εμπρόσνερο της Κρήτης και ακολούθως κατεβαίνει στο οχυρό του Αλμυρού το οποίο καταλαμβάνει. Οι απώλειες των εχθρών ήταν 35 άνδρες ενώ των Ελλήνων τρεις.
1825.—Μάχη τής Δραμπάλας (σύνορα Αρκαδίας και Μεσσηνίας), καθ’ ήν οι Έλληνες, υπό τούς Γενναίον Κολοκοτρώνην καί Κανέλλον Δεληγιάννην, κατετρόπωσαν τμήμα τού στρατού τού Ιμβραήμ.
1827.—Ο Κολοκοτρώνης απειλεί με θάνατο όσους Έλληνες προσκυνούν τον Μωάμεθ. Όταν μετά την απελευθέρωση του Κολοκοτρώνη, άρχισαν ξανά οι έλληνες με τις καταδρομικές επιχειρήσεις να έχουν επιτυχίες, ο Ιμπραήμ, για να τις αντιμετωπίσει, και να εμποδίσει την αναπτέρωση του ηθικού, εκμεταλλεύθηκε τις άθλιες συνθήκες επιβίωσης, προσφέροντας τα «ράϊ μπουγιουρντί», προσκυνοχάρτια, σε όσους λιποψυχούσαν. Και πραγματικά, το προσκύνημα άρχισε να εξαπλώνεται με απειλητικό ρυθμό. Ένας από τους οπλαρχηγούς που δέχτηκε το προσκυνοχάρτι, έπειτα από προσφορά χρηματικών αμοιβών, συμπαρασύροντας ολόκληρες ομάδες πληθυσμού ή και περιοχές στην υποταγή, ήταν και ο Δημήτρης Νενέκος· προσκύνησε τον Ιμπραήμ από το 1826, πολεμώντας στο πλευρό του εναντίον των Ελλήνων. Το 1827 ο Ιμπραήμ τον διόρισε «μπέη». Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απάντησε με το σύνθημα «Τσεκούρι και Φωτιά στους Προσκυνημένους».Έκτοτε το όνομα Νενέκος, ταυτίστηκε με την έννοια του προσκυνημένου.
1863.—Ένοπλη ρήξη «Ορεινών» και «Πεδινών» στην Αθήνα (Κανάρης, Βούλγαρης), η κορύφωση τών γνωστών και ως «Ιουνιανών».
1865.—Πεθαίνει ο Ευάγγελος Ζάππας, από το Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου. Την περιουσία του την δημιούργησε στην Ρουμανία και με κληροδότημα της διαθήκης του, όρισε να κτισθεί το Ζάππειο μέγαρο, και χρηματοδότησε την θεσμοθέτηση των Ολυμπιακών Αγώνων ανά τετραετία, παράλληλα με εκθέσεις βιομηχανικών και εμπορικών προϊόντων (4 συνολικά μεταξύ 1859 και 1888). Οι αγώνες αυτοί έμειναν γνωστοί στην ιστορία ως ”Ζάππειες Ολυμπιάδες” και αποτέλεσαν τον πρόδρομο τών συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων.
1904.—Στις 19 Ιουνίου 1904 η Γουμένισσα απειλήθηκε από μεγάλη πυρκαγιά μετά από συμπλοκή μελών της ομάδας του βούργαρου κομιτατζή Αποστόλη με ομάδα τούρκων οπλιτών. Οι κομιτατζήδες είχαν εισέλθει σε κατοικία βρισκόμενη στο δυτικό άκρο της κωμόπολης. Μόλις έγιναν αντιληπτοί ειδοποιήθηκε ο στρατός και άρχισε μεγάλη συμπλοκή με αποτέλεσμα να μεταδοθεί πυρκαγιά σε ένα από τα πιο πυκνοδομημένα τμήματα της κωμόπολης. Περισσότερα από τριάντα σπίτια κάηκαν και οι ζημιές ξεπέρασαν τις 15.000 λίρες. Πολλοί κάτοικοι έμεινα γυμνοί και ανυπόδητοι. Οι πρόκριτοι της Γουμένισσας με επιστολή τους προς το Ελληνικό Προξενείο Θεσσαλονίκης ζητούσαν την ηθική στήριξη και την υλική βοήθεια του Εθνικού Κέντρου η οποία οφείλουμε να σημειώσουμε πως ήρθε σε μικρό χρονικό διάστημα. Η εφημερίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Εκκλησιαστική Αλήθεια» θέλοντας να υπογραμμίσει το μέγεθος των καταστροφών και τα πόσα υπέφεραν οι κάτοικοι γράφει: «Άλλοτε έλεγον Ιώβειος [για την υπομονή], τώρα θα είπωμεν και θα λέγωμεν μακεδονική».
1910.—Πριν ακόμη φτάσει το ελληνικό θωρακισμένο καταδρομικό ΑΒΕΡΩΦ στην Ελλάδα, κατ’εντολή της κυβερνήσεως Βενιζέλου εστάλη στην Αγγλία, όπου θα αντιπροσώπευε την πατρίδα μας στις εορτές Στέψεως του Βασιλέως Γεωργίου Ε’, ενώ παράλληλα θα παραλάμβανε τα πυρομαχικά που είχαν παραγγελθεί στην Αγγλία. Με κυβερνήτη τον Υδραίο Ιωάννη Δαμιανό, απέπλευσε από το Λιβόρνο με προορισμό το Πόρτσμουθ της Αγγλίας. Καθώς, όμως πλησίαζε τις Αγγλικές ακτές, συνάντησε ομίχλη και προσάραξε με την πρώρη σε ύφαλο· το έμβολο σφηνώθηκε στο βυθό, αλλά ευτυχώς η βλάβη ήταν αμελητέα και το θωρηκτό αποκολλήθηκε με την βοήθεια ρυμουλκών. Οι Ελληνικές εφημερίδες, φρόντισαν να διογκώσουν το γεγονός καταστροφολογώντας ως συνήθως. Ο κυβερνήτης Δαμιανός αντικαταστάθηκε από τον Πλοίαρχο Παύλο Κουντουριώτη.
1913.—Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τό οχυρόν χωρίον Μπαγιάλτσα, διευκολυνθείσης ούτω τής προελάσεως πρός την περιοχήν Λαχανά – Κιλκίς (Ελληνοβουλγαρικός πόλεμος). Στο βουλγαρικόν μέτωπον οι Ελληνικές δυνάμεις δια τών ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV και V μεραρχιών επιτίθενται εναντίον τών βουλγάρων και εκτοπίζουν αυτούς από τας θέσεις των. Οι μεραρχίες Ι και VI εκτοπίζουν τους βουλγάρους διά τής λόγχης.
1919.—Ο Μουσταφά Κεμάλ ιδρύει το τουρκικό Εθνικιστικό Κογκρέσο στην Άγκυρα και καταγγέλλει το διαμελισμό της τουρκίας, που αποφασίζεται στις Βερσαλλίες.
.—Ο Ελληνικός στρατός στη Μ.Ασία δέχεται επιθέσεις ατάκτων τούρκων.
1920.—Η Μικτή Ταξιαρχία Ξάνθης επιβιβάζεται σε μεταγωγικά πλοία και, με την συνοδεία τού θωρηκτού “Κιλκίς” και τών αντιτορπιλικών “Λέων”, “Αετός”, “Ιέραξ” και “Αίγλη”, καθώς και ενός βρετανικού θωρηκτού και ενός αντιτορπιλικού, αποβιβάζεται και καταλαμβάνει χωρίς αντίσταση την Πάνορμο τής Μικράς Ασίας. Όταν ο αρχηγός της Στρατιάς Παρασκευόπουλος, εξέδωσε την γενική διαταγή των επιχειρήσεων προς αναχαίτηση των κεμαλικών επιθέσεων, προέβλεψε μία αποβατική βοηθητική επιχείρηση στην Πάνορμο. Γι’ αυτό ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως Ρέπουλη, την συγκέντρωση μοίρας εξ ενός θωρηκτού και τριών ή τεσσάρων ελαφρών σκαφών της οποίας ο αρχηγός τέθηκε υπό τις διαταγές του Παρασκευόπουλου μέχρι να περατωθεί η αποβατική επιχείρηση. Η Μοίρα καταρτίσθηκε με αρχηγό τον πλοίαρχο Γέροντα από το θωρηκτό ΚΙΛΚΙΣ και τα αντιτορπιλικά ΑΕΤΟΣ, ΙΕΡΑΞ, ΛΕΩΝ, και ΑΙΓΛΗ, και επίσης διατάχθηκε να αναχωρήση από Αθήνα ένα πλήρες Σύνταγμα της Μεραρχίας Κρήτης από 2.400 άνδρες προς ενίσχυση της Μικτής Ταξιαρχίας Ξάνθης.
1921.—Στο Παρίσι, οι Σύμμαχοι ζητούν από την Ελλάδα να καθυστερήσει την επίθεση ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση τού Κεμάλ.
.—Η ΧΙ Ελληνική μεραρχία δίδει μάχες προφυλακών στο Παζάρ Κιόϊ τής Μ. Ασίας.
1943.—Εκτελούνται στην Καισαριανή οκτώ όμηροι από τους γερμανούς.
1951.—Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Άγγελος Σικελιανός. Από τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές τού 20ού αιώνος, ο Σικελιανός εργάστηκε με τη σύζυγό του Εύα Πάλμερ για την αναβίωση τής Δελφικής Ιδέας οργανώνοντας το 1927 και το 1930 τις ”Δελφικές Εορτές” σε ανάμνηση τών αρχαίων Πυθείων Αγώνων, που τελούνταν κάθε 4 χρόνια στους Δελφούς προς τιμήν τού Απόλλωνος. Όραμά του μία νέα Αμφικτυονία, αποτελούμενη από τον πνευματικό κόσμο όλου του πλανήτη. Λένε, πως εκείνο το βράδυ που πέταξε η ψυχή του, κάποιος ρώτησε την Άννα Σικελιανού ποιόν ήθελε να ειδοποιήσουν· εκείνη ανασήκωσε τους ώμους της και απάντησε «Ειδοποιήστε τον Σολωμό ή τον Παλαμά ή τον Βαλαωρίτη».
1955.—Βομβιστική ενέργεια τής ΕΟΚΑ κατά τών άγγλων κατακτητών.
1957.—Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σε συνέντευξή του στην Αθήνα με Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, κατάγγειλε τα βασανιστήρια τών Άγγλων στην Κύπρο, ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις και ζήτησε τη διενέργεια αμερόληπτης διεθνούς ερεύνης. Οι καταγγελίες του, προκάλεσαν παγκόσμια συγκίνηση.
1958.—Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μακμίλλαν ανακοίνωσε στη Βουλή τών Κοινοτήτων συνεταιριστικό σχέδιο για πολιτική διευθέτηση τού Κυπριακού προβλήματος. Οι Άγγλοι προσπαθούν να το επιβάλουν από την 1η Οκτωβρίου με την υποστήριξη τής τουρκίας. Το απορρίπτουν η Ελληνική Κυβέρνησις, ο Κυπριακός λαός, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο Διγενής, ο οποίος σε φυλλάδιο του διακήρυξε: “Δὲν θὰ ὑποκύψωμεν εἰς τὴν ἀγγλοτουρκικὴν συνωμοσίαν τοῦ συνεταιρισμοῦ. Δὲν δεχόμεθα συμβιβασμοὺς. Ζητοῦμεν καθαρὰν αὐτοδιάθεσιν”.
1963.—Μετά την παραίτηση τού Κ.Καραμανλή τής 11ης Ιουνίου, τα ηνία τής χώρας αναλαμβάνει η κυβέρνηση Πιπινέλη (παραιτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους).
1965.—Χάνει την ζωή του ο αεροπόρος μας Στυλιανός Νικολάου, όταν το αεροσκάφος του προσέκρουσε σε τάφρο που βρισκόταν σε απόσταση 100 μέτρων περίπου έξω από το διάδρομο προσγειώσεως του αεροδρομίου της 114 Πτέρυγας Μάχης (Τανάγρα). http://www.pasoipa.org.gr/
1971.—Σύμφωνα με στοιχεία, 1.222.481 είναι οι αναλφάβητοι στην Ελλάδα και 10.331 τα Δημοτικά Σχολεία.
1975.—Νέος Πρόεδρος τής Δημοκρατίας στην θέση τού Μιχαήλ Στασινόπουλου, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος.
1982.—Το τουρκικό σκάφος ”Σισμίκ” πλέει και πάλι στο Αιγαίο.
1989.—Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου υποβάλει την παραίτηση τής κυβέρνησής του στον Πρόεδρο τής Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, μετά τα αποτελέσματα τών Βουλευτικών εκλογών.
1996.—Γίνεται γνωστό ότι διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τής Ε.Ε. και τών Σκοπίων, για την υπογραφή συμφωνίας εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ τών δύο μερών, εξ αιτίας αρνήσεως τής σκοπιανής κυβερνήσεως να αποκαλείται ως «ΠΓΔΜ» στα κείμενα συμφωνίας.
.—Υπέρ τής επανέναρξης διαλόγου άνευ όρων με τον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη τάσσεται ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.
2000.—Η χώρα μας υπογράφει την ένταξή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
.
.
.
Copyright (©) «Ἑλληνικὸ Ἡμερολόγιο»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου