ΛΕΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Καλή η Κύπρος στην καινοτομία
Η ΕΕ κλείνει την ψαλίδα με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία στην καινοτομία, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η οποία επισημαίνει ωστόσο ότι τις σημαντικές διαφορές ως προς τις επιδόσεις μεταξύ των κρατών μελών με το χάσμα να μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Αναφορικά με την Κύπρο, η έκθεση σημειώνει η απόδοσή της στον τομέα της καινοτομίας με εξαίρεση μια μικρή κάμψη το 2009, βελτιώνεται συνεχώς. Από το 81% του μέσου όρου της ΕΕ το 2007, η Κύπρος ξεπέρασε το 90% το 2013 και βρίσκεται στη δεύτερη ομάδα επιδόσεων από τις τέσσερις που έχει χωρίσει τις χώρες. Στην εν λόγω κατηγορία βρίσκονται οι χώρες που κινούνται κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ. Οπως τονίζει η Επιτροπή, η Κύπρος αποδίδει πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ στη Διεθνή επιστημονική συνεργασία και τις δημοσιεύσεις, στις δαπάνες καινοτομίας , στα κοινοτικά σήματα και στις καινοτόμες ΜΜΕ. Επιδόσεις πολύ κάτω από το μέσο όρο παρατηρείται στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τους απόφοιτους διδακτορικού. Μεγάλη ανάπτυξη παρατηρείται στα κοινοτικά σχέδια και υποδείγματα, στο μερίδιο των πωλήσεων των νέων καινοτομιών και στα κοινοτικά εμπορικά σήματα. Στον πίνακα επιδόσεων της Ένωσης για την καινοτομία του 2014, τα κράτη μέλη κατατάσσονται σε τέσσερις ομάδες επιδόσεων:
-Η Δανία,η Φινλανδία,η Γερμανία και η Σουηδία που είναι «πρωτοπόροι της καινοτομίας», εφόσον οι επιδόσεις τους είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες του μέσου όρου της ΕΕ.
-Η Αυστρία,το Βέλγιο,η Κύπρος,η Εσθονία,η Γαλλία,η Ιρλανδία,το Λουξεμβούργο,η Ολλανδία,η Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «χώρες με καλές επιδόσεις στην καινοτομία» με επιδόσεις οι οποίες υπερβαίνουν ή είναι κοντά στις επιδόσεις του μέσου όρου της ΕΕ.
-Οι επιδόσεις της Κροατίας,της Τσεχίας,της Ελλάδας,της Ουγγαρίας, της Ιταλίας,της Λιθουανίας,της Μάλτας,της Πολωνίας,της Πορτογαλίας,της Σλοβακίας και της Ισπανίας είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Πρόκειται για χώρες με «μέτριες επιδόσεις στην καινοτομία».
-Η Βουλγαρία,η Λετονία και η Ρουμανία είναι «χώρες με χαμηλές επιδόσεις στην καινοτομία», οι επιδόσεις τους είναι πολύ χαμηλότερες από τις επιδόσεις του μέσου όρου της ΕΕ. Οι πλέον καινοτόμες χώρες έχουν καλές επιδόσεις και βρίσκονται ξεκάθαρα πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ σε όλους τους τομείς ― από την έρευνα και τα συστήματα ανώτερης εκπαίδευσης, τις δραστηριότητες καινοτομίας στις επιχειρήσεις και τη διανοητική ιδιοκτησία έως την καινοτομία στις ΜΜΕ και τα οικονομικά αποτελέσματα, κάτι που μαρτυρά ισορροπημένα εθνικά συστήματα έρευνας και καινοτομίας.
Στο πλαίσιο της ευρύτερης Ευρώπης, η Ελβετία επιβεβαιώνει τη θέση που είχε ως πρωτοπόρος σε όλους τους τομείς της καινοτομίας ξεπερνώντας συνεχώς σε επιδόσεις όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν προβάδισμα στις επιδόσεις καινοτομίας σε σχέση με όλη την ΕΕ.
Η ΕΕ εξακολουθεί να έχει προβάδισμα στις επιδόσεις σε σχέση με την Αυστραλία, τον Καναδά και το σύνολο των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική). Αυτό το προβάδισμα είναι σταθερό ή και αυξανόμενο, εκτός από την περίπτωση της Κίνας, η οποία πλησιάζει γρήγορα.
Η συνολική κατάταξη στην ΕΕ παραμένει σχετικά σταθερή, η Σουηδία βρίσκεται στην κορυφή, και την ακολουθούν η Δανία, η Γερμανία και η Φινλανδία — οι τέσσερις χώρες που επενδύουν περισσότερο στην έρευνα και την καινοτομία. Οι χώρες που σημειώνουν τη μεγαλύτερη βελτίωση στην κατάταξή τους είναι η Πορτογαλία, η Εσθονία και η Λετονία. Η συνολική πρόοδος αποδίδεται στον ανοιχτό χαρακτήρα και στην ελκυστικότητα του ερευνητικού συστήματος της ΕΕ καθώς και στη συνεργασία ως προς την επιχειρηματική καινοτομία και στην εμπορική αξιοποίηση των γνώσεων, όπως υπολογίζεται με έσοδα από άδειες και ευρεσιτεχνίες από το εξωτερικό. Ωστόσο, η αύξηση των δημόσιων δαπανών για την έρευνα και την ανάπτυξη αντισταθμίστηκε από μια μείωση των επενδύσεων επιχειρηματικού κεφαλαίου και με επενδύσεις σε εταιρείες που δεν σχετίζονται με την έρευνα και την ανάπτυξη.
Η εξάπλωση της καινοτομίας σε όλη την Ευρώπη παραμένει προτεραιότητα, εάν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας σχετικά με τη βιομηχανική πολιτική, που είναι τουλάχιστον το 20 % του ΑΕΠ της ΕΕ να προέρχεται από την παραγωγή μέχρι το 2020», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα Αντόνιο Ταγιάνι. «Χρειαζόμαστε περισσότερο καινοτόμες εταιρείες και ένα πλαίσιο φιλικό προς την ανάπτυξη για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε με επιτυχία την καινοτομία στις αγορές», κατέληξε.
Από την πλευρά της η αρμόδια Επίτροπος για την έρευνα, την καινοτομία και την επιστήμη, Μόϊρα Γκέγκεν-Κουίν, ανέφερε ότι με κοινοτικό προϋπολογισμό που ανέρχεται σε σχεδόν 80 δισ. ευρώ περίπου κατά τα επόμενα επτά έτη, το νέο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» "θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε αυτή η δυναμική. Χρειαζόμαστε τώρα αύξηση των επενδύσεων στην καινοτομία σε όλη την ΕΕ, για να επιτύχουμε τον στόχο των 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2020", τόνισε.
Τέλος ο Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ και η αναθεωρημένη περιφερειακή πολιτική προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση της καινοτομίας.
Όπως είπε, περισσότερα από 100 δις ευρώ σε επενδύσεις στο πλαίσιο ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων πρόκειται να στραφούν προς την έρευνα και την καινοτομία, καθώς και την ψηφιακή ανάπτυξη, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την ανάπτυξη της πράσινης και αποδοτικής ενέργειας.
«Η νέα περιφερειακή πολιτική θα αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό στον πυρήνα του, κάθε μία από τις 274 περιφέρειες της Ευρώπης θα πρέπει να αναπτύξει μια έξυπνη στρατηγική εξειδίκευσης η οποία θα περιλαμβάνει την καινοτομία", κατέληξε.
Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=258961&-V=articles
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου