ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ (ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΩΤΣΙΔΗ)

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ



Το Βήμα της Αντιπολίτευσης του Γεωργίου Κωτσίδη
 

Τη Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας, υποβλήθηκαν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση οι παρακάτω ερωτήσεις για σημαντικά θέματα που αφορούν όχι μόνο την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και τη συνέπεια του Δημοτικού Συμβουλίου, τη συνέχεια και την ανάπτυξη της Εορδαίας. Πολλά από τα εν λόγω ερωτήματα υποβλήθηκαν κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, όμως αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά και μάλιστα χωρίς ίχνος υπερβολής, ότι τα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής δεν ανταποκρίθηκαν στην κρισιμότητα των καιρών και της επικαιρότητας.

Συγκεκριμένα, τα ερωτήματα που τέθηκαν, αναφέρθηκαν:

-- στην ελεγχόμενη στάθμευση, στην αξιοποίηση του υπόγειου χώρου στάθμευσης του πολυκέντρου της αγοράς, στο στόχο πλαφόν των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων πάνω από το οποίο ο Δήμος έχει έσοδα από τη ΔΙΑΔΥΜΑ, την υπηρεσίας αποκομιδής τους, 

-- στο παλαιοντολογικό εύρημα του Ελέφαντα του Περδίκκα, στην απουσία των μηχανημάτων (σκούπες) του κέντρου για την ιδιαιτερότητα του χώρου που  αποκτήθηκαν, στα κριτήρια της ανάθεσης του καθαρισμού των πλατειών πέρα από το ήδη προσληφθέν προσωπικό, το οποίο έχει τοποθετηθεί στην πόλη της Πτολεμαΐδας και των τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου,

-- στη συχνότητα και στα κριτήρια  της ανάθεσης καθαρισμού των δεξαμενών και φρεατίων, στην καθημερινή  δέσμευση  του Πνευματικού Κέντρου που δυσκολεύει την αξιοποίησή του από υποψηφίους των Δημοτικών Εκλογών με μεγαλύτερη ελευθερία και άνεση, στην καθυστέρηση των εργασιών επέκτασης του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, στην αξιοποίηση των κληροδοτημάτων του Ιδρύματος Κεχαγιά,

-- στην ολοκλήρωση της αξιοποίησης των φραγμάτων υπέρ του πρωτογενούς τομέα, της σύνδεσής τους με τα αρδευτικά δίκτυα, στην ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εξέλιξη του θέματος των κατασκηνώσεων της Κρυόβρυσης, στην αξιοποίηση των 13, από το 2002, υπόγειων κάδων απορριμμάτων,

-- στην τύχη της αγωγής για το ΒΙΟΠΑ, στη μη έκδοση λογαριασμών νερού στον πρώην Δήμο Μουρικίου επί 3,5 χρόνια, στις εξέχουσες βίδες βάσης και καλώδια ρεύματος απούσας κολώνας φωτισμού, μπροστά στο κτίριο του Καλού Σαμαρείτη, όπου συνωστίζονται καθημερινά υπερήλικες για το καθημερινό συσσίτιο και καταγγέλθηκαν ατυχήματα.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν, μάλλον, ήταν στο πνεύμα του προεκλογικού κλίματος και όχι στην προσπάθεια υπεύθυνης ενημέρωσης. Ορισμένες δε, ήταν εκτός και από την πραγματική εξέλιξη των θεμάτων. Προσωπικά, θα αποφύγω να σχολιάσω τις απαντήσεις στο σύνολό τους για να μην κατηγορηθώ για μικροπολιτική και για προσπάθεια εντυπώσεων. Θα επισημάνω, όμως, σημαντικές παρατηρήσεις που δεν αποτελούν το προφανές, το δένδρο, αλλά τις ενδεχόμενες συνέπειες ή και αποτελέσματα, το δάσος, όπως για τις κατασκηνώσεις που εκκρεμεί η έφεση. Ως εκ τούτου, δεν έχει ακόμη τελεσιδικίσει η υπόθεση και επιβάλλεται εγρήγορση και ετοιμότητα παρακολούθησης του θέματος. Επιπλέον, θα αναφέρω και την περίπτωση του Ελέφαντα του Περδίκκα, που καθυστερεί 1,5 χρόνο η παράδοσή του και ο κίνδυνος να μην είναι δυνατή η έκθεσή του στους συμμετέχοντες επιφανείς συνέδρους του Παγκόσμιου Συνεδρίου Παλαιοντολογίας που θα φιλοξενήσει ο Δήμος, κατά την κ. Δήμαρχο, είναι μεγάλος. Η προσφιλής τακτική της επικέντρωσης της προσοχής στις προσωπικές και έντονες προσπάθειες της τελευταίας στιγμής, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια, σε καμία περίπτωση δεν μειώνουν τις τεράστιες ευθύνες για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση παράδοσης του έργου στερώντας το Δήμο από την προβολή και την ανάδειξή του παγκόσμια, δεδομένης της σημαντικότητας του ευρήματος, ως ένα από τα μεγαλύτερα διασωθέντα. 

Η απάντηση για τη μη αξιοποίηση του πολυμηχανήματος των 500.000 €, λόγω επιλογής άλλου τρόπου επούλωσης των λακκουβών, δεν αντέχει σε σχολιασμό με όλο το σεβασμό προς το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί αναδεικνύει προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικής αλήθειας, εκθέτοντάς το ως αναποτελεσματικό στην αξιοποίηση του πολύτιμου και μοναδικού για το σκοπό αυτό μηχανήματος. 

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί του πρώην Δήμου Μουρικίου, δεν θα ήθελα να επιβεβαιώσουν φόβους επιλεκτικών διακανονισμών που θα στερήσουν έσοδα από το Δήμο σε βάρος των υπόλοιπων Δημοτών. Στην αντίθετη περίπτωση, θα δημιουργήσουν σημαντικό πρόβλημα στους καταναλωτές να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή τους.

Σχετικό είναι και το θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης που δεν αφορά τη σήμανση, αλλά τη στάθμευση επί πληρωμή τόσο στους δρόμους, όσο και στους υπαίθριους διαθέσιμους χώρους (αγορά).  Ο στρουθοκαμηλισμός δεν λύνει προβλήματα, απεναντίας τα γιγαντώνει και από κάποιο σημείο και μετά ξεφεύγει η δυνατότητα διαχείρισής τους. Δήμοι χωρίς έσοδα, και μάλιστα την κρίσιμη αυτή περίοδο, ίσως, θα δυσκολευθούν να ανταποκριθούν σε ζωτικές υποχρεώσεις τους.

Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η συζήτηση και η στάση του Δήμου στην πώληση της “Μικρής” ΔΕΗ, του φιλέτου κατά τους ενημερωμένους με τη μεγαλύτερη απαλλαγή της από βαρίδια, περιορισμούς, δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

Η εν λόγω διαχείριση του θέματος απέδειξε για μία ακόμη φορά τον ερασιτεχνικό τρόπο διαχείρισης του κορυφαίου, έως καταλυτικού αυτού θέματος για την επιβίωση αυτού του τόπου, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο της καθυστέρησης ή τη μη δημιουργία της 5ης Μονάδας. Να πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή. Η παρουσία του κόσμου υποτονική έως ανύπαρκτη, πλην των εκπροσώπων των εργαζομένων. Ανύπαρκτη η παρουσία των Βουλευτών της περιοχής, του Περιφερειάρχη και των περιφερειακών συμβούλων. Για μία ακόμη φορά αναδείχθηκε η ετοιμότητα και ο σημαντικός ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος (όταν περιορίζεται στο διεκδικητικό αγώνα του) στην υπηρεσία του Ελληνικού Λαού, έχοντας προβάδισμα έναντι της Δημοτικής Αρχής (γεγονός που καταγγέλθηκε και σε σχετική τηλεοπτική εκπομπή από όλους τους συμμετέχοντες εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων).

Η κ. Δήμαρχος, χωρίς να συμπεριλάβει την εισήγησή της στο υποστηρικτικό υλικό του φακέλου για την ενημέρωση των αυτοδιοικητικών, αναφέρθηκε σε στοιχεία ανακοίνωσής της που δημοσίευσε στον τοπικό τύπο αποφεύγοντας επιμελώς να προσδιορίσει το δια ταύτα της πλήρους αντίθεσης και αντίδρασης του Δήμου Εορδαίας στο σχέδιο για τη ‘’Μικρή’’ ΔΕΗ, κλείνοντάς την με τα γενικόλογα ‘’Αντιδρούμε, προειδοποιούμε και αντιστεκόμαστε με όποιον τρόπο και όποια μέσα διαθέτουμε’’. 

Η συγκεκριμένη θέση, η διατύπωση και ο προσδιορισμός της αντίδρασης του Λαού της Εορδαίας από την Πρώτη Πολίτη του Δήμου επιτρέπει στον καθένα να λειτουργήσει με τη δική του πρωτοβουλία, η οποία μπορεί να είναι από επιθετική έως καταστροφική και εγκληματική.

Το κείμενο στο υπόλοιπο κομμάτι του ήταν αναπαραγωγή θέσεων των εκπροσώπων των εργαζομένων και απουσίαζε το αντίστοιχο της αποκλειστικής ευθύνης του Δήμου να προσδιορίσει το συγκεκριμένο πλαίσιο αντιδράσεων του λαού και όχι των εργαζομένων. Η συγκεκριμένη τακτική δεν πρωτοεμφανίζεται, γιατί αποτελεί προσφιλή τρόπο διαχείρισης σοβαρών θεμάτων, ενός μίγματος χρησμού Μαντείου και στάσης Πόντιου Πιλάτου.

Ο Ηγέτης ζητά ξεκάθαρα πράγματα από το Λαό, μπαίνει μπροστά και ο Λαός ακολουθεί. Δεν εκφράζει υπαγορευμένες θέσεις μνημονιακής ή αντιμνημονιακής λογικής, αλλά τη βούληση και το συμφέρον των πολιτών και του τόπου.

Η Εορδαία πλήρωσε πολύ ακριβά την αποκλειστική αφοσίωσή της στο σύνδρομο της ΔΕΗ, μη διεκδικώντας περισσότερες παροχές και κοινωνικά ανταλλάγματα, έναντι του πλούτου του υπεδάφους  και των επιπτώσεων από τη ρύπανση του περιβάλλοντας στους κατοίκους. Ο τοπικός πόρος απέδιδε την υποχρέωση της ΔΕΗ για το υλικό κομμάτι και όχι το επιβαρυντικό και τις συνέπειες της ρύπανσης.

″Το εμείς οι συνδικαλιστές″, από τα χείλη αυτοδιοικητικού, καταδεικνύει μέρος της παθογένειας του Δημοτικού Συμβουλίου της Εορδαίας, που δεν μπορεί να απογαλακτιστεί από παρελθούσες ιδιότητες, οι οποίες επί του προκειμένου δεν συνεισφέρουν τα αναμενόμενα.

Η συμπόρευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο κατέβασμα του ″διακόπτη″ χαρακτηρίζεται ατυχής. Δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν οι εξαιρετικά δυσμενείς και κρίσιμες συνθήκες για πολλούς επαγγελματίες και εργαζόμενους τους οποίους μια τέτοια ενέργεια θα τους οδηγούσε σε απόγνωση και αδιέξοδο.

Τους αγώνες των εργαζομένων τους τιμούμε με τις δικές μας υπεύθυνες θέσεις και τη δική μας αποφασιστική διάθεση, όπως επιβάλλεται από τους Νόμους της Πολιτείας.

Μεταξύ των άλλων χαρακτηρίστηκε ως Casus Belli η πώληση της ‘’Μικρής’’ ΔΕΗ, χωρίς να οριστούν τα αντίστοιχα της τοπικής κοινωνίας και να εξουσιοδοτηθούν οι Βουλευτές να τα υποστηρίξουν κατά την ψήφιση του σχετικού Νομοσχεδίου.

Κανείς, λοιπόν,  δεν αναφέρθηκε στα κεκτημένα της τοπικής κοινωνίας τα οποία αν αγνοηθούν θα ακολουθήσουν πολύ δύσκολες μέρες για την αξιοπρεπή επιβίωση των πολιτών, αλλά και την προοπτική και την ανάπτυξη της Εορδαίας.

Είναι σκόπιμο να ‘’κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου’’ για τα διακυβεύματα της περιοχής, δεδομένης της αδράνειας και της αδιαφορίας του κόσμου που αποδέχεται παθητικά ότι του επιβάλλουν αναλαμβάνοντας πλήρως και στο σύνολό τους τις παραλήψεις και τις μεθοδεύσεις των υπευθύνων.

Casus Belli για την Εορδαία αναμφισβήτητα αποτελεί η διατήρηση και η αύξηση του τοπικού πόρου, το φθηνό κοστολόγιο της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, η υποστήριξη και το φθηνό κοστολόγιο της τηλεθέρμανσης, η επαναπόδοση των εδαφών, προ του 2002, των ορυχείων, (η ΔΕΗ ενώ δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές της υποχρεώσεις, απεναντίας νοικιάζει τις δικές της περιοχές εξασφαλίζοντας αντίστοιχα έσοδα), η δημιουργία της 5ης Μονάδας και οι κατά προτεραιότητα προσλήψεις εργαζομένων από τις πληττόμενες περιοχές.  

Επιπλέον, Casus Belli πρέπει να αποτελέσουν η εξαίρεση συμμετοχής στο τέλος ρύπανσης που αφαιρέθηκε από το κόστος κιλοβατώρας και μετακυλήθηκε στον καταναλωτή. Το οξύμωρο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ενώ χρεωνόμαστε τη ρύπανση του περιβάλλοντος και όλες τις συνέπειές της, απεναντίας συμμετέχουμε στο πρόστιμο που επιβάλλεται, σύμφωνα με τη συνθήκη του Κιότο.

Επίσης,  Casus Belli θα πρέπει να θεωρηθεί η δέσμευση της περιοχής των ορυχείων, μετά το 2002, να μην γίνει τάφος τοξικών, προσφιλής και δυσεύρετος στόχος των Ευρωπαίων και όχι μόνο, που θα υποβαθμίσει την περιοχή και θα θέσει σε μέγιστο κίνδυνο τους κατοίκους της Εορδαίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ο συντονισμός όλων των όμορων Δήμων θα πρέπει να είναι συνεπής και συνεχής. Η ταφή των απορριμμάτων της Βέροιας εδώ και 3,5 χρόνια, στα ορυχεία, προλειάνει το έδαφος να κατευθυνθούν και τα δικά μας έναντι του αντίστοιχου τιμήματος επιβεβαιώνοντας τη σοφία του λαού ‘’και δαρμένος και εκτεθειμένος!’’.

Ακόμη, η διεύρυνση των προσλήψεων και στις άλλες περιοχές της Εορδαίας, η δωρεάν παροχή τηλεθέρμανσης και η επαναπόδοση των εδαφών των ορυχείων, μετά το 2002, πλουσιότερο κοινωνικό έργο και μεγαλύτερη τεχνικοοικονομική υποστήριξη των υπηρεσιών και της περιοχής θα μπορούσαν να είναι μερικές από τις εύλογες και λογικές διεκδικήσεις. 

Οι Βουλευτές της Εορδαίας θα πρέπει να γίνουν εντολοδόχοι των παραπάνω, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη των υποχρεώσεών τους έναντι του κυρίαρχου Λαού, τον οποίο αγνοούν με μεγάλη ευκολία.  

Γεώργιος Κωτσίδης
Επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Της Εορδαίας

 

 

 

 

 

 

  


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: