Ανακοίνωση του Συνδέσμου επενδυτών φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Την Πέμπτη 27/3/2014 στην αίθουσα του επιμελητηρίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της ΠΟΣΠΗΕΦ με σκοπό την παρουσίαση των θέσεών της επί του νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς διαβούλευση.
Την Πέμπτη 27/3/2014 στην αίθουσα του επιμελητηρίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της ΠΟΣΠΗΕΦ με σκοπό την παρουσίαση των θέσεών της επί του νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς διαβούλευση.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ καλό κλίμα. Ενώ έγινε ένας γόνιμος διάλογος για τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου.
Στην αίθουσα παρευρέθηκαν παραγωγοί από την νότια Ελλάδα και τα νησιά. Παρόντες ήταν μέλη του ΣΠΕΦ, αλλά και της δικηγορικής εταιρείας Μεταξάς και συνεργάτες.
Το Δ.Σ. της ΠΟΣΠΗΕΦ εκπροσώπησαν οι Τσικούρας Πέτρος, Νίκας Άρης, Φαρμάκης Κώστας και Γλαράκης Δημήτρης.
Το Δ.Σ. της ΠΟΣΠΗΕΦ αφού παρουσίασε την πρόταση και τις θέσεις της ομοσπονδίας για το νομοσχέδιο, άνοιξε συζήτηση όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν επί όλων των θεμάτων που αφορούν τα φωτοβολταϊκά.
Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι ο αγώνας των παραγωγών θα είναι διαρκείας και γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο καλή οργάνωση.
Ο προτάσεις που καταγράφηκαν από τους διάφορους ομιλητές ομαδοποιημένες είναι οι εξής:
- Να μην γίνει δεκτή με κανένα τρόπο η μονομερής τροποποίηση της σύμβασης.
- Αν τελικά ψηφιστεί το νομοσχέδιο να γίνει άμεση κινητοποίηση νομικής φύσης ώστε αν ξαναεμφανιστεί πρόταση νέου κουρέματος να βρίσκεται σε εξέλιξη ο δικαστικός αγώνας.
- Στο κλείσιμο του ελλείμματος πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ΔΕΗ-αέριο-τράπεζες-κράτος-παραγωγοί. Να οδηγηθούν στον ΛΑΓΗΕ ποσά από ωφέλειες του κρατικού προϋπολογισμού π.χ. κέρδος λόγω της μείωσης της τιμής του αερίου, δεσμευμένα ποσά των εταιρειών Energa και Hellas Power, για να συμμετέχει και αυτός στον μηδενισμό του συσσωρευμένου ελλείμματος.
- Βάσει νόμου οι τράπεζες πρέπει να πιέζουν τον ΛΑΓΗΕ για πιο γρήγορες πληρωμές ώστε να προστατέψουν τον εκχωρητή της σύμβασης. Να ζητηθεί από τις τράπεζες να ασκήσουν τις πιέσεις αυτές προς τον ΛΑΓΗΕ.
- Να ζητήσουμε να μπει φορέας που θα αναλάβει τον έλεγχο των χρηματορροών του ΛΑΓΗΕ.
- Να γίνει δημιουργία μητρώου παραγωγών ώστε να μπορεί άμεσα να γίνεται η επικοινωνία.
- Μέρος του φόρου από την φορολογητέα ύλη των ΑΠΕ να οδηγείται απ’ ευθείας στις ευπαθείς ομάδες.
- Να γίνει άμεσα συνάντηση με την τρόικα για να δούμε ποια από τα μέτρα αποδέχεται και ποια όχι.
- Να πιέσουμε ώστε να οδηγηθεί άμεσα ρευστό στον ΛΑΓΗΕ, με την αποπληρωμή των οφειλόμενων από τα υπουργεία και τις δημόσιες υπηρεσίες στην ΔΕΗ.
- Να πιέσουμε για να γίνει άμεσα, επανασχεδιασμός της αγοράς ενέργειας.
- Να διαπραγματευτούμε την διαμόρφωση του τέλους διακοψιμότητας.
- Να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες για την μη αποτελεσματικότητα εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου στα δύο χρόνια.
- Το κέρδος της ΔΕΗ, λόγω των στρεβλώσεων, είναι μια έμμεση παράνομη επιδότηση και ως τέτοια πρέπει να επιστραφεί, όπως συνέβη και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις.
- Να προσέξουμε μήπως οι μονάδες της ΔΕΗ τώρα που θα σπάσει χαρακτηριστούν ως ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ η μικρά ΥΗΣ.
- Να γίνουν τοπικοί σύλλογοι και να ενωθούν όλοι οι φορείς στο δευτεροβάθμιο όργανο που είναι η ομοσπονδία.
- Να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
δημιουργώντας μέσα σ’ αυτήν ομάδες εργασίας, επιστημονικές, νομικές τεχνικές κλπ. Πρέπει η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ να μπορεί να συμμετέχει στην διαμόρφωση θέσεων σε οποιοδήποτε ενεργειακό σχεδιασμό γίνεται στη χώρα, αλλά και να συμμετέχει σε ευρωπαϊκές συσκέψεις για τα θέματα των φωτοβολταϊκών.
- Να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης στα τοπικά ΜΜΕ.
Στο τέλος της συγκέντρωσης, ομάδα παραγωγών από την Αθήνα συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες υπογραφές και ίδρυσαν τον σύλλογο Αθηνών. Ανάλογο ενδιαφέρον για την δημιουργία τοπικών συλλόγων, υπήρξε και από εκπροσώπους παραγωγών από την Κορινθία, την Σπάρτη και τα νησιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου