ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΔΥΜΑ - ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΑ 800 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Η κρίσιμη συνάντηση της ΔΙΑΔΥΜΑ με τη ΔΕΗ για την τροποποίηση του χρησιδανείου των 800 στρεμμάτων

 

Τρίτη, 03 Μάρτιος 2015 
Γιατί μπλοκαρίστηκε η σύμβαση με τη ΔΕΗ.
Γιατί περιήλθε σε έκτακτη ανάγκη η Τρίπολη-Τι θα γίνει με την φορολόγηση του λιγνίτη.
Την Πέμπτη στις 12μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. με τον Αρθούρο Ζερβό, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε. με αίτημα την τροποποίηση του αρχικού χρησιδανείου της παραχώρησης 800 περίπου στρεμμάτων από τη ΔΕΗ στη ΔΙΑΔΥΜΑ χωρίς την υποχρέωση διαχείρισης των απορριμμάτων της. Ένα αίτημα που πατά στην υφιστάμενη σύμβαση, χωρίς όμως να λειτουργεί ανταποδοτικά προς τη ΔΕΗ.
Η τροποποίηση του χρησιδάνειου σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ραδιοΛόγος ο πρόεδρος της ΔΙΑΔΥΜΑ και δήμαρχος Βοίου κ. Δημήτρης Λαμπρόπουλος περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις: μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, μονάδα επεξεργασίας λυματολάσπης, μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, μονάδα επεξεργασίας ογκωδών απορριμμάτων, μονάδα επεξεργασίας και αξιοποίησης αδρανών αποβλήτων, εγκαταστάσεις συντήρησης κινητού και σταθερού μηχανολογικού εξοπλισμού ,κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Υπήρχαν ασάφειες στη διαχείριση των αποβλήτων της ΔΕΗ ή καθαρά λόγια;
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. δηλαδή αποσυνδέει την κατασκευή της μονάδας απορριμμάτων από τη διαχείριση των αποβλήτων της ΔΕΗ, ένας όρος που μπήκε εκβιαστικά και κάτω από καθεστώς πίεσης σύμφωνα με το δήμαρχο Κοζάνης κ. Λευτέρη Ιωαννίδη. Μιλώντας στο ραδιοΛόγος ανέφερε ότι δεν ήταν σαφείς από τη ΔΙΑΔΥΜΑ οι όροι διαχείρισης των αποβλήτων της ΔΕΗ ούτε καν η διαλογή των αποβλήτων της Δυτικής Μακεδονίας και μόνο.
Στην αντίπερα όχθη ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. κ. Δημοσθένης Μαυρίδης ξεκαθάρισε ότι η ΔΙΑΔΥΜΑ ήταν πλήρως τοποθετημένη στη διαχείριση των αποβλήτων της ΔΕΗ χωρίς να χωρούν αμφιβολίες. Επίσης ήταν ξεκάθαρο ότι η διαχείριση αφορούσε τα απόβλητα της Δυτικής Μακεδονίας.
Οι δήμαρχοι ενώπιον των ευθυνών τους.
Μετά την απόφαση του Δ.Σ. της Δευτέρας ο κ. Μαυρίδης ρίχνει στους δημάρχους το μπαλάκι με την ευθύνη να μετατοπίζεται πάνω τους για την θετική ή όχι έκβαση της συνάντησης με τη ΔΕΗ. Χαρακτήρισε τραγική εξέλιξη να σταματήσει η κατασκευή του εργοστασίου, για το οποίο μοχθεί χρόνια η ΔΙΑΔΥΜΑ, η οποία με σχεδιασμό έχει επιλύσει βασικά θέματα αποκομιδής σε αντίθεση με την Τρίπολη.
«Τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα;»
Ο πρόεδρος της οικολογικής Κίνησης Κοζάνης κ. Λάζαρος Τσικριτζής μίλησε στο ραδιοΛόγος για ανοιχτή πληγή στο θέμα της οριοθέτησης των χώρων τοξικών αποβλήτων. Δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση όταν πληρώνουμε καθημερινά 55.000 ευρώ για τις ανεξέλεγκτες χωματερές σκουπιδιών και 75.000 ευρώ για το κενό στην ταφή των τοξικών. «Να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση η Περιφέρεια για την χωροθέτηση των τοξικών αποβλήτων», πρότεινε ο κ. Τσικριτζής ξεφεύγοντας από το «μίζερο καθεστώς της καταγγελίας». Ανά δύο περιφέρειες να λειτουργούν χωματερές και ο ένας να διαχειρίζεται τα απόβλητα του άλλου. Π.χ. η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να διαχειρίζεται τον αμίαντο, όπου έχει εμπειρία και υποδομές. Φυσικά χαρακτήρισε λεόντεια τη συμφωνία υπέρ της ΔΕΗ με πολύ υψηλή τιμή ανά στρέμμα , η οποία ακόμα και συμβολική να ήταν θα αποτελούσε την κερκόπορτα για οποιαδήποτε απαίτηση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στη ΔΕΗ.
Επιχορήγηση- επικρότηση της τριτοκοσμικής κατάστασης της Πελοποννήσου
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τριτοκοσμική κατάσταση που έχει περιέλθει ολόκληρη η Πελοπόννησος με την αποκομιδή των απορριμμάτων και την Τρίπολη να βρίσκεται τώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τόσα χρόνια η Τρίπολη και όλη η Πελοπόννησος ακολουθούν τη μέθοδο της λυματοποίησης με τεράστια δέματα σκουπιδιών να στέλνονται στη Στερεά Ελλάδα και τώρα και 600 χμ μακρύτερα στην Κοζάνη για να διαχειριστούν τρίτοι. Την ίδια περίοδο ο Νίκος Βούτσης δίνει έκτακτη επιχορήγηση σε 16 δήμους της Πελοποννήσου,600.000 ευρώ στην Τρίπολη για να πάρουν μια ανάσα από τα σκουπίδια.
Φορολόγηση λιγνίτη
Τέλος έγινε ειδική μνεία στην φορολόγηση του λιγνίτη με τα χρήματα να φεύγουν από την περιοχή και να πηγαίνουν στο Εθνικό Ταμείο Ορυκτού Πλούτου με τον κ. Τσικριτζή να καυτηριάζει το λανθασμένο τρόπο διάθεσης των χρημάτων, περίπου 100 εκ το χρόνο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: