Krugman: Η Ελλάδα τα πήγε καλά!
Με μια πιο ψύχραιμη ματιά, η Ελλάδα φαίνεται ότι τελικά δεν τα πήγε και τόσο άσχημα στο Eurogroup της Παρασκευής, λέει ο Paul Krugman σε νέα του άποψη στους New York Times. Βασικά σημεία, το ότι κατάφερε πρακτικά να εξαιρεθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, αλλά και το ότι τελικά η ΕΚΤ δεν «τράβηξε» την πρίζα στις ελληνικές τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινή του άποψη στους New York Times, ο Krugman σημείωνε πως τίποτα ουσιαστικό δεν λύθηκε με τη συμφωνία την οποία χαρακτήρισε «Δελφικό χρησμό».
"Τώρα που έχει καταλαγιάσει κάπως η σκόνη, μπορούμε να δούμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία τη συμφωνία –εάν πρόκειται πράγματι για μια συμφωνία που θα επιβιώσει μέχρι αύριο, κάτι που ορισμένοι αμφιβάλουν. Και είναι όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα βγήκε σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση, για την ώρα τουλάχιστον.
Η βασική ενέργεια, πάντα, αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας –το πόσο περισσότερο θα χρειαστεί να αυξήσει τα έσοδά της από αυτά που μπορεί να ξοδέψει σε πράγματα εκτός τόκων. Το ερώτημα τις τελευταίες ημέρες θα ήταν αν οι Έλληνες να εξαναγκαστούν να συμφωνήσουν να θέσουν έναν στόχο για πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα υπό την απειλή να ωθηθούν σε άμεση κρίση. Και δεν εξαναγκάστηκαν.
Ένας τρόπος για να το δούμε αυτό, είναι μέσω της προσεκτικής φρασεολογίας. Αυτό είναι αρκετά χρήσιμο. Όμως θα έλεγα πως κατά έναν σημαντικό τρόπο έχουμε περάσει πλέον αυτό το είδος της αλλαγής των λέξεων. Αντιθέτως, πρέπει να σκεφτούμε τι συμβαίνει στην ουσία από εδώ και πέρα.
Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα απέφυγε να αποκοπεί πιστωτικά, ή ακόμα χειρότερο να τραβήξει η ΕΚΤ την πρίζα από τις τράπεζες, και το έκανε μάλιστα πετυχαίνοντας να εξαιρεθεί πρακτικά ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.
Το επόμενο βήμα θα έρθει σε τέσσερις μήνες από τώρα, όταν η Ελλάδα κάνει την σοβαρή της προσπάθεια για χαμηλότερα πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Δεν γνωρίζω πως θα πάει αυτό. Όμως τίποτα απ' όσα μόλις συνέβησαν δεν αποδυναμώνει την θέση της Ελλάδας σε εκείνον τον μελλοντικό γύρο.
Ας υποθέσουμε πως η Γερμανία θα ισχυριστεί ότι κάποιος αμφίσημα διατυπωμένος όρος θα πρέπει να μεταφραστεί ώστε να σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα θα πει όχι –και τότε τι; Πριν από μερικά χρόνια, όταν όλοι οι VSPs της Ευρώπης πίστευαν απόλυτα στην λιτότητα, η Ελλάδα μπορεί να έρχονταν αντιμέτωπη με αντίποινα, λόγω ζητημάτων φρασεολογίας. Όχι όμως τώρα.
Έτσι, η Ελλάδα κέρδισε πιο χαλαρούς όρους για φέτος, και περιθώριο ανάσας στο διάστημα που θα ακολουθήσει μέχρι την πιο μεγάλη μάχη. Θα μπορούσε να είναι και χειρότερα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου