ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

ΚΑΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ, ΤΑ ΚΕΡΚΕΛΙΑ

Ποντιακά Κερκέλια, Νηστίσιμα Πασχαλινά Κουλουράκια

Ποντιακά Κερκέλια, Νηστίσιμα Πασχαλινά Κουλουράκια
Ποντιακά Κερκέλια, Νηστίσιμα Πασχαλινά Κουλουράκια
Τα Κερκέλια είναι Ποντιακά παραδοσιακά Πασχαλινά νηστίσιμα κουλουράκια, σαν μικρά ψωμάκια! Μικρά, αφράτα και πραγματικά πεντανόστιμα! 
Ο μύθος γύρω από τα κερκέλια έχει να κάνει με το έθιμο της Ανάστασης του Λαζάρου.
Λέγεται πως ο Λάζαρος τάιζε τα φτωχά παιδιά με τα κερκέλια ή ότι ήταν η πρώτη τροφή που έφαγε μετά την Ανάστασή του!
Τα κερκέλια πλέον τα φτιάχνουν οι Πόντιες νοικοκυρές το βράδυ του Σαββάτου και τα μοιράζουν στα παιδιά την Κυριακή των Βαΐων!
Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 ml. νερό
- 50 ml. ελαιόλαδο
- 25 γρ. μαγιά νωπή
- 50 γρ. ζάχαρη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
Οδηγίες
Διαλύουμε στο νερό, το οποίο είναι σε θερμοκρασία δωματίου, την μαγιά. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.
Ζυμώνουμε με λαδωμένα χέρια, μέχρι να πάρουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι ή νερό αντίστοιχα.
Σκεπάζουμε την ζύμη με μια πετσέτα και αφήνουμε για 45 λεπτά να διπλασιαστεί να φουσκώσει το ζυμάρι.
Πλάθουμε ελαφρά την ζύμη, με λαδωμένα χέρια.
Κόβουμε κομμάτια ζύμης περίπου 25 γρ. και πλάθουμε ένα κορδόνι που ενώνουμε τις άκρες του, δημιουργώντας στρογγυλά κουλουράκια.
Ακουμπάμε τα κουλουράκια σε δίσκο, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Αφήνουμε τα κουλουράκια σε ζεστό σημείο για 15 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C Κελσίου για 15 λεπτά.
Απόδοση σε γραμμάρια: 20 κουλουράκια
Προετοιμασία: 1 ώρα 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 15-20 λεπτά
Έτοιμο σε: 1 ώρα 35 λεπτά
Tips συνταγής:
Αν θέλετε προσθέστε σπόρους γλυκάνισου, μαχλέπι, βανίλια, μαστίχα ή ξύσματα εσπεριδοειδών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: