ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

Οι ένοπλες συγκρούσεις κρύβουν το δουλεμπόριο παιδιών στην Ινδία

 

Νωρίς το πρωί η 14χρονη Σουμάρι Βάρντα φοράει την μπλέ σχολική στολή της αλλά κατευθύνεται στο πηγάδι του ινδικού χωριού, όπου μένει, για να φέρει νερό. «Μου λείπει το σχολείο. Μακάρι να μπορούσα να πάω πίσω στο σχολείο», ψιθυρίζει για να μην την ακούσει ο εργοδότης της.
Διαβάστε επίσης: Τα χαμένα αγόρια       
Η 11χρονη Γιότι Ντούγκα χορεύει χούλα-χουπ με σιδερένιους κρίκους για να διασκεδάσει τους τουρίστες στις παραλίες της Goa στην δυτική Ινδία. Η καταγωγή της είναι επίσης από την επαρχία Chhattisgarh. Ο μεγαλύτερος αδελφός της είναι στην φυλακή κατηγορούμενος για σχέσεις με τους μαοϊκούς. Οι γονείς της φοβούνταν ότι θα συλληφθεί και αυτή. Έτσι την έστειλαν σε άλλη πόλη μαζί με έναν γείτονα, τον Ραμές Γκότα, τον οποίο αποκαλεί η Γιότι «θείο». Η Γιότι κατοικεί σε ένα δωμάτιο μαζί με άλλα τρία παιδιά – όλα από την ίδια επαρχία και όλα υποσιτισμένα.
Τον Απρίλιο, σημειώνεται, η αστυνομία διέσωσε 20 παιδιά που είχαν αναγκαστεί να δουλέψουν σε ένα τσίρκο στην Goa. Αλλά ο «θείος» της Γιότι μετακινεί διαρκώς τα παιδιά και έτσι δεν συλλαμβάνεται. Η κυβέρνηση αρνείται και αυτή την διακίνηση και εκμετάλλευση των παιδιών.
Ο ΟΗΕ σχολιάζει πως οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρχές της επαρχίας Chhattisgarh για την πάταξη τις διακίνησης παιδιών δεν είναι αποτελεσματικές. Το ίδιο πιστεύει και η οργάνωση Tharuni, που διασώζει παιδιά σε συνεργασία με τις κρατικές αρχές. Σύμφωνα με την οργάνωση, 65 κορίτσια διασώθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία είχαν καταγωγή από την Chhattisgarh.
Η οργάνωση καταγγέλλει ότι τα κορίτσια αγοράζονται από τους γονείς τους ακόμη και σε ηλικία 7 και 8 ετών. Κάποια από αυτά πωλούνται ως εργάτριες σε σπίτια και άλλες πωλούνται σε μαστροπούς. Όταν οι διακινητές κινδυνεύουν να συλληφθούν, εξαφανίζονται εγκαταλείποντας τα κορίτσια.         
Το ινδικό κράτος λειτουργεί ένα πρόγραμμα επανένταξης παιδιών που έχουν εργαστεί καταναγκαστικά. Παιδιά που διασώθηκαν, ηλικίας 9-14, εντάσσονται στο πρόγραμμα όπου τους παρέχεται τροφή, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση. Στο πρόγραμμα μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 300.000 παιδιά.


http://tvxs.gr/news/kosmos/oi-enoples-sygkroyseis-kryboyn-doylemporio-paidion-stin-india

Δεν υπάρχουν σχόλια: