ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ Ο ΠΟΝΤΙΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έφυγε για πάντα από κοντά μας ο Γιάννης Κυριακίδης, ο πρύτανης του φωτορεπορτάζ

ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ
fpetalidis@gmail.com 

Έφυγε σήμερα τα ξημερώματα για πάντα από κοντά μας, σε ηλικία 92 ετών, ο γνωστός φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης, ο πρύτανης του φωτορεπορτάζ, ο Πόντιος από τα τσαμούρια της Καλαμαριάς, που έγραψε τη δική του, μοναδική ιστορία στο χώρο της φωτοειδησιογραφίας.
Ο Γιάννης Κυριακίδης, υπήρξε ένας ζωντανός θρύλος της Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε το 1924 στην προσφυγομάνα Καλαμαριά και με το φωτογραφικό του φακό κατέγραψε τα μεγαλύτερα γεγονότα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, φωτογραφίζοντας -μεταξύ άλλων- πρωθυπουργούς, βασιλείς, δικτάτορες, αλλά και απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας.
Ο Γιάννης Κυριακίδης, είχε μία ιδιαίτερη ευαισθησία για την ποντιακή καταγωγή του και αναδείκνυε τα προβλήματα της προσφυγιάς, των πατέρων και των μανάδων εκείνης της εποχής και το πόσο δύσκολα έζησαν και επιβίωσαν μετά την προσφυγιά στην Ελλάδα.
Κάλυψε όλα τα φεστιβάλ ποντιακών χορών νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, όπως και τις συνδιασκέψεις νεολαίας, όσο και τα φεστιβάλ ποντιακών χορών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ενώ δεν έλειπε και από καμία εκδήλωση τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιο, από την ανιστορηθείσα Ιερά Μονή. 
Ο Γιάννης Κυριακίδης, με τις αγαπημένες του κόρες Αθηνά και Τίτι
Τα τελευταία χρόνια η υγεία του είχε καταβληθεί μετά το εγκεφαλικό που έπαθε και το πρωί η καρδιά του δεν άντεξε. Όλο αυτό το διάστημα ήταν κοντά του η σύζυγός του Χρύσα και τα δύο κορίτσια του, η Αθηνά και η Τίτι. 
Την Τετάρτη στις 4 το απόγευμα θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ η ταφή θα γίνει στα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: