ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΠΙΖΩΝ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΕΜΠΛΙΝΚΑ

Πέθανε και ο τελευταίος επιζών του ναζιστικού στρατοπέδου στην Τρεμπλίνκα. Ο εγκλεισμός, η απόδραση και η ζωή μετά το Ολοκαύτωμα 


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών και ο τελευταίος επιζών του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα. Ήταν ένας από τους μόλις 67 γνωστούς επιζώντες...
Ο Samuel Willenberg μεταφέρθηκε στο κολαστήριο της Πολωνίας το 1942 και σε ηλικία μόλις 19 ετών. Ο μόνος λόγος που κατάφερε να γλυτώσει από τους θαλάμους αερίων ήταν επειδή κατά την άφιξή του, έσπευσε να δηλώσει στους αρμόδιους πως ήταν οικοδόμος, ένα επάγγελμα που – όπως τον είχαν συμβουλέψει συγκρατούμενοι του- μπορούσε να τον «κρατήσει» ζωντανό αφού υπήρχε ανάγκη για τεχνίτες. 

Στο ίδιο στρατόπεδο κρατούνταν και οι δύο του αδερφές, οι οποίες δολοφονήθηκαν όπως και ακόμη περί τα 870.000 άτομα που κρατούνταν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο θανάτου. Ο ίδιος δεν γνώριζε για την δολοφονία τους αλλά το ανακάλυψε όταν του ανατέθηκε η διαλογή των προσωπικών αντικειμένων όσων είχαν θανατωθεί στους θαλάμους αερίων. Μεταξύ αυτών, βρήκε και αντικείμενα των δύο αγαπημένων του αδελφών. 
Το 1943, ο 20χρονος νεαρός πήρε μέρος σε μια απόπειρα απόδρασης που ακολούθησε την εξέγερση περί των 200 κρατουμένων κατά των φρουρών. Πάνω στην γενικότερη αναστάτωση που επικράτησε κατάφερε, μαζί με άλλους, να τρέξει προς τα συρματοπλέγματα. Οι φρουροί άνοιξαν πυρ και οι περισσότεροι από τους δραπέτες – συντρόφους του σκοτώθηκαν. Ο ίδιος τραυματίστηκε στο πόδι τη στιγμή που σκαρφάλωνε πάνω σε μια σωρό από πτώματα προκειμένου να μπορέσει να πηδήξει πάνω από τα συρματοπλέγματα.
Τελικά όμως κατάφερε να ξεφύγει και στη συνέχεια εντάχθηκε στις τάξεις του πολωνικού στρατού. 
Το 1950 μετακόμισε στο Ισραήλ, νυμφεύθηκε την αγαπημένου του Aba- η οποία επίσης επέζησε του Ολοκαυτώματος- και απέκτησε μια κόρη που δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πριν από εκείνον.
Ο Willinberg επισκέφθηκε το στρατόπεδο θανάτου της Τρεμπλίνκα αρκετές φορές, συνοδεύοντας κυρίως νέους ανθρώπους και θέλοντας να τους αφηγηθεί τις φρικαλεότητες που εκτυλίχθηκαν εκεί στο πλαίσιο των προσπαθειών να κρατηθούν ζωντανές οι μνήμες του Ολοκαυτώματος. 

Κατά την παραμονή του δε στο Ισραήλ κατάφερε να αποφοιτήσει από την Καλών Τεχνών- μετά την συνταξιοδότησή του- και σμίλευσε αρκετά γλυπτά με θέμα το Ολοκαύτωμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: