ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΠΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΚΑΡΔΙΑΣ

Τα επικίνδυνα απόβλητα από βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής θα διατίθενται στο Χώρο Διαχείρισης Βιομηχανικών αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στο Ορυχείο Καρδιάς της ΔΕΗ – Δημιουργούνται τρεις (3) νέες κυψέλες (Αποκλειστικό)

Το kozan.gr αποκαλύπτει μια απόφαση που ελήφθη τον προηγούμενο μήνα (14/10), αφορά την περιοχή μας (συγκεκριμένα το Ορυχείο Καρδιάς) και προκαλεί τουλάχιστον εντύπωση. Σύμφωνα με απόφαση της Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ Νάντιας Γιαννακοπούλου εγκρίθηκε η Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕΠΕΜ) για την κατασκευή τριών νέων κυψελών εντός του υφιστάμενου Χώρου ∆ιαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (Χ∆ΒΑ) σε λιγνιτωρυχείο της ∆ΕΗ Α.Ε. στο Ορυχείο Καρδιάς, για τον οποίο έχει εκδοθεί η ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων 124528/7.5.2004. Η συνολική χωρητικότητα των τριών νέων κυψελών θα είναι 94.200m3.
Ο χώρος διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων (ΧΔΒΑ) βρίσκεται στο Ορυχείο Καρδιάς, μέσα στην περιοχή των λιγνιτωρυχείων Πτολεμαΐδας, και έχει έκταση περίπου 260 στρέμματα. Ο ΧΔΒΑ διαθέτει ήδη πέντε (5) κυψέλες, οι οποίες έχουν δεχτεί τα προηγούμενα χρόνια απόβλητα αμιαντοτσιμέντου της ∆ΕΗ και στη συνέχεια σφραγίστηκαν και αποκαταστάθηκαν. Με την παρούσα απόφαση εξειδικεύονται οι περιβαλλοντικοί όροι της υπ’ αρ. 124528/7.5.2004 ΚΥΑ, για την κατασκευή τριών (3) νέων κυψελών (Κ6-Κ8) στις οποίες μπορούν να διατίθενται στερεά, µη ανακυκλώσιμα επικίνδυνα απόβλητα.
Τα µη ανακυκλώσιμα, στερεά, επικίνδυνα απόβλητα που μπορούν να γίνονται αποδεκτά για διάθεση στον ΧΔΒΑ περιγράφονται από τους παρακάτω κωδικούς κατά ΕΚΑ, µόνο εφόσον είναι σε στερεή μορφή και ικανοποιούν τα κριτήρια της παρ. 2.4 της Απόφασης 2003/33 του Συμβουλίου της ΕΕ. ..και είναι τα ακόλουθα (κλικ στην παρακάτω εικόνα):

Από τα επικίνδυνα απόβλητα του προηγούμενου πίνακα, οι κωδικοί των κεφαλαίων 10, 12 και 17 του ΕΚΑ θα προέρχονται από βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής. Ειδικότερα για τη ∆ΕΗ Α.Ε., θα γίνονται αποδεκτά απόβλητα των κωδικών αυτών από τις εγκαταστάσεις της σε όλη τη χώρα. Τα επικίνδυνα απόβλητα του Κεφαλαίου 19 του ΕΚΑ θα προέρχονται από τον αποτεφρωτήρα που λειτουργεί στην Αττική, ενώ θα μπορούν να διατεθούν και αντίστοιχα απόβλητα από τον αποτεφρωτήρα που προβλέπεται να κατασκευαστεί στη Β. Ελλάδα.
Η παρούσα Απόφαση ισχύει έως τις έως 31.12.2020 (διάστημα ισχύος της υπ’ αρ. 124528/7.5.2004 ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του κυρίως έργου, όπως αυτή ανανεώθηκε µε την υπ’ αρ. 129022/10.8.2010 ΚΥΑ). Στην απόφαση αναφέρονται και οι οροι και προϋποθέσεις έγκρισης της ΤΕΠΕΜ, που αφορούν τα μέτρα ασφαλείας.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του kozan.gr, η συγκεκριμένη απόφαση έχει κοινοποιηθεί και στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, όμως, δεν είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα καμία ενημέρωση από εκεί. Το kozan.gr φέρνει στο “φως” της δημοσιότητας ένα ακόμη ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ θέμα και περιμένει τις επίσημες απαντήσεις – τοποθετήσεις των αρμοδίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: