ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΔΥΟ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΣΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δύο δυτικομακεδόνες στο Λεύκωμα της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, εκδ. «Μέθεξις», 2015 


Δύο (2) δυτικομακεδόνες λογοτέχνες της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος συμπεριλαμβάνονται στο Λεύκωμα «Ποίηση και πεζογραφία λογοτεχνών βορείου Ελλάδος» που κυκλοφορεί πρόσφατα από τις εκδόσεις «μέθεξις», με πρωτοβουλία της Ε.Λ.Β.Ε., οι εξής:

1). Γραμμένος Αναστάσιος από την Εράτυρα
2). Τσοκτουρίδου Παρθένα από την Πτολεμαΐδα  

Σύμφωνα με τα γραφόμενα της φιλόλογου-λογοτέχνιδος Φωτεινής Φωτιάδου-Κωνσταντίνου«στο παρόν Λεύκωμα συμμετέχουν (63) συγγραφείς και φίλοι της Ε.Λ.Β.Ε., με πεζά ή ποιήματά τους, άνθρωποι με διαφορετική ηλικία και μόρφωση, διαφορετικό φύλο και επάγγελμα, αλλά με κοινό το μεράκι της ενασχόλησής τους με την Τέχνη του Λόγου. 
Όλοι οι συγγραφείς με σοφό εργαλείο, όπως είναι πέραν πάσης αμφιβολίας η ελληνική γλώσσα, κατέθεσαν τα κείμενα-ψηφίδες τους, ώστε να δημιουργηθεί αυτό το πολύχρωμο εντυπωσιακό ψηφιδωτό. 
Κάθε κείμενο φέρει την υπογραφή του δημιουργού του, με όλα τα ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά του, όπως είναι, για παράδειγμα, το ύφος, η χρήση των σχημάτων λόγου, ο λεξιλογικός πλούτος. Η εξαιρετικά ευέλικτη ελληνική γλώσσα εξυπηρέτησε με συνέπεια τις ποικίλες απαιτήσεις των συγγραφέων, με στόχο το καλό λογοτεχνικό αποτέλεσμα. 
Από καταβολής γραφής, το «κείμενο» στέκεται απέναντι από το όποιο υποκείμενο κι αφήνεται καλοπροαίρετα στην κρίση του. Σα δύτης αυτόκλητος ο αναγνώστης – χωρίς καν να βραχεί – θα βουτήξει στα καθαρά νερά του κειμένου, για να αντλήσει απ’ αυτό δανεικές εμπειρίες. Θα πλουτίσει σίγουρα τη φαντασία του, τις γνώσεις του, το συναίσθημά του. Ίσως ν’ αποκτήσει και χρήσιμες προμήθειες για το δρόμο της αυτογνωσίας… 
Με αυτήν την προσδοκία ετοιμάσαμε υπεύθυνα όλοι οι συμμετέχοντες αυτό το βιβλίο και το αφιερώνουμε με σεβασμό στον κάθε αναγνώστη». 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, σύμφωνα με τα γραφόμενα στο βιβλίο, πως τα λογοτεχνικά διανθίσματα επελέγησαν από τη Δέσποινα Στρίγκου-Καρκανιά, η οποία έστησε κι επιμελήθηκε επίσης τα κείμενα, η Δέσποινα Χίντζογλου- Αμασλίδου είχε την επικοινωνία με τους λογοτέχνες, η Φωτεινή Φωτιάδου-Κωνσταντίνου είχε τη φιλολογική επιμέλεια και τα σκίτσα ανήκουν στην Άννα Φαχαντίδου-Τσιλιγκίρογλου (Πρόεδρο της Ε.Λ.Β.Ε.), η οποία ανάμεσα στ’ άλλα στον πρόλογό της γράφει τα εξής:«Κάθε δημιουργία έχει φίλους, έχει αδιάφορους ή ακόμα και κάποιους που την απαξιώνουν. Μην ξεχνάμε ότι η τέχνη έχει υποκειμενικότητα. Δεν είναι όλα επιτυχίες, αλλά και οι αποτυχίες έχουν κέρδος τη βελτίωση. Φτάνει να μη χάνουμε την πίστη στον εαυτό μας και να μην ξεχνάμε ότι με τα γραπτά μας δεν είναι απαραίτητο ν’ αλλάξουμε τον κόσμο αλλά μπορούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: