ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ LA TROBE ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Επίσκεψη της Γενικής Προξένου στο Πανεπιστήμιο La Trobe

Από αριστερά, ο κ. Γεώργιος Καβουκλής, ο καθηγητής David Bradley, η Γενική Πρόξε
Από αριστερά, ο κ. Γεώργιος Καβουκλής, ο καθηγητής David Bradley, η Γενική Πρόξενος, κ.. Χ. Σημαντηράκη και η Δρ Μαρία Ηροδότου


Την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe, συνοδευόμενη από τον κ. Γιώργο Καβουκλή, από το Γραφείο Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου. Η επίσκεψη έγινε μετά από πρόσκληση της Συντονίστριας του Προγράμματος, Δρος Μαρίας Ηροδότου, και στο πλαίσιο προσπάθειας της Γενικής Προξένου να ενημερωθεί και να σχηματίσει μια προσωπική εικόνα, όσον αφορά τις Νεοελληνικές Σπουδές στη Μελβούρνη και τα προγράμματα διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας σε δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γενικότερα. Ενημερώθηκε και για την ιστορία, τις αλλαγές, τη νέα δομή και τις προοπτικές του Προγράμματος μετά από τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις.
Η συντονίστρια του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών ενημέρωσε την Πρόξενο για την ιστορία, τις αλλαγές, τη νέα δομή και τις προοπτικές του Προγράμματος μετά από τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις που εφαρμόστηκαν στο Πανεπιστήμιο La Trobe κατά τα τελευταία χρόνια. Συζήτησαν τρόπους συνεργασίας με το Γραφείο Εκπαίδευσης του Προξενείου και του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, καθώς και άλλων ιδρυμάτων, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται λόγω των οικονομικών καταστάσεων στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, η Γενική Πρόξενος είχε σύντομη συνάντηση με τον καθηγητή Chris Mackie, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής για την καταγραφή των Αρχείων Δαρδάλη. Η συζήτηση με τον καθηγητή Mackie επικεντρώθηκε στο θέμα εξεύρεσης τρόπων διαθεσιμότητας και χρήσης των Αρχείων μετά την καταγραφή του υλικού.
Ακολούθησε εποικοδομητική συνάντηση με τον Διευθυντή του Τμήματος Γλωσσών και Γλωσσολογίας (Department of Languages and Linguistics), Professor David Bradley, στο οποίο τώρα υπάγεται και το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Ο καθηγητής Bradley, όπως και η Δρ Μαρία Ηροδότου, τόνισαν, ότι μετά από τις αλλεπάλληλες -αρνητικές ως επί το πλείστον- αλλαγές που έλαβαν χώρα στο Πανεπιστήμιο και οι οποίες έπληξαν κυρίως τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, βρισκόμαστε τώρα σε ένα στάδιο ανάκαμψης και θετικών προοπτικών για το μέλλον. Είναι γνωστό ότι το Πρόγραμμα έχασε έναν ολόκληρο κλάδο σπουδών, πολύ δημοφιλή και με μεγάλο αριθμό εγγραφών, & τον κλάδο Ευρωπαϊκών Σπουδών και, κατά συνέπεια, μειώθηκε το διδακτικό προσωπικό. Διατηρήθηκαν και αναπτύχθηκαν, όμως, πολλά μαθήματα που έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την αρχαία ελληνική γλώσσα, τα οποία εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Μεσογειακών Σπουδών. Διατηρήθηκε, επίσης, πλήρες το πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών, με ευρύ φάσμα μαθημάτων νεοελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε πολλαπλά επίπεδα (αρχαρίων και προχωρημένων), τόσο σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μεγαλύτερη άνοδος και αύξηση των εγγραφών παρατηρείται στο επίπεδο των αρχαρίων, ενώ πιο χαμηλή είναι η ζήτηση στο επίπεδο των προχωρημένων, δηλ. των φοιτητών που έχουν τελειώσει Ελληνικά στο επίπεδο VCE.
Παρ' όλες τις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών, η κατάσταση έχει τώρα σταθεροποιηθεί. Το ενδιαφέρον και η πρόοδος των φοιτητών του Προγράμματος είναι εντυπωσιακά. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους φοιτητές που ειδικεύτηκαν στα Ελληνικά, τρεις έχουν πάρει υποτροφίες από το Υπουργείο Παιδείας της Βικτώριας και συνεχίζουν με Honours στα Ελληνικά και Master of Education, ενώ άλλοι φοιτητές συνεχίζουν με μεταπτυχιακές σπουδές, τόσο στο ίδιο το Πρόγραμμα, όσο και σε άλλα πανεπιστημιακά τμήματα στη Μελβούρνη.
Το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του La Trobe έχει πολυετή συνεργασία με το Γραφείο Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου η οποία υπήρξε πάντοτε εποικοδομητική. Οι άριστες σχέσεις με το Γενικό Προξενείο γενικότερα, υπήρξαν σημαντικές στην ηθική και υλική στήριξη του Προγράμματος και η επίσκεψη της Γενικής Προξένου κάνουν φανερό το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας για τις Νεοελληνικές Σπουδές στη Μελβούρνη.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: