Που θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο
Γιατροί, Σχολικοί Φύλακες, εκπαιδευτικοί και συμβασιούχοι το «πρώτο αίμα». Αναλυτικά οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες μέχρι τον Δεκέμβριο.Του Βαγγέλη Δουράκη
Το χρονοδιάγραμμα των 11.000 απολύσεων και των 12.500 διαθεσιμοτήτων τίθεται σήμερα το πρωί, επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Η συνάντηση είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών λόγω της συγκέντρωσης των σε διαθεσιμότητα καθηγητών και σχολικών φυλάκων καθώς και των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.
Ο Κ. Μητσοτάκης έχει στα χέρια του και το νομοσχέδιο για το λουκέτο σε 23 οργανισμούς που ψηφίστηκε χθες τη νύχτα.
Σε ό,τι αφορά στους 1.500 σχολικούς φύλακες που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση ο Κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί να δώσει απάντηση για το αν μπορούν να μεταφερθούν σε άλλον φορέα.
Οι σχολικοί φύλακες είναι από τους πρώτους που θα κινδυνεύσουν με απόλυση καθώς λήγει το 8μηνο της διαθεσιμότητας και αυτομάτως θα πρέπει να απολυθούν εάν δεν απορροφηθούν σε άλλη υπηρεσία.
Στην ίδια μοίρα θα βρεθούν και οι εκπαιδευτικοί που μπήκαν σε διαθεσιμότητα τον Ιούλιο και δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί, όπως και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.
Στη λίστα προστίθενται και οι περίπου 1.600 συμβασιούχους που εξακολουθούν να υπηρετούν με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων.
Η τρόικα θα αποφασίσει για το εάν στη λίστα θα προστεθεί ο αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που δεν θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ.
Το χρονοδιάγραμμα
Ως τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να τεθούν εκτός Δημοσίου 1.000 υπάλληλοι.
Τον Ιούνιο θα προστεθούν επιπλέον 4.000, 1.500 εντός του Ιουλίου και 1.500 εντός του Αυγούστου.
Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, με το κλείσιμο δηλαδή του τρίτου τριμήνου, θα πρέπει να γίνουν 2.000 ακόμα απολύσεις, ενώ απομένουν άλλες 1.000 έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2014, προκειμένου να συμπληρωθεί ο ζητούμενος αριθμός.
Σήμερα στο «μικροσκόπιο» των πιστωτών θα μπουν όλα τα παραπάνω, αν και η διαδικασία αξιολόγησης των φορέων στους οποίους θα μπει «λουκέτο» δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ενώ θα υπάρξουν παρεμβάσεις που θα περιορίσουν το μέγεθος συγκεκριμένων φορέων. Δεδομένου ότι το Μνημόνιο εκτός από απολύσεις προβλέπει και προσλήψεις η τρόικα θα εξετάσει και αυτόν το στόχο.
Οι ελεγκτές, έθεσαν από την πρώτη στιγμή ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και εν συνεχεία της εκταμίευσης των δόσεων, τη λήψη νέων δράσεων-μέτρων που θα καλύψουν τις αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, απορρίπτοντας έτσι τη χρησιμοποίηση του πλεονάσματος για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Η σκληρή στάση που κρατούν οι δανειστές, αποδεικνύεται και στο γεγονός ότι οι ίδιοι δεν συμμερίζονται, τουλάχιστον προς το παρόν, την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.
Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, ετοιμάζουν το μίνι φορολογικό με τις «διορθώσεις» σε πρόστιμα, περιοδικές δηλώσεις και φόρο υπεραξίας, ώστε να τις εγκρίνουν οι ελεγκτές της τρόικας, πριν κατατεθούν στη Βουλή. Ωστόσο, δεν αποκλείεται στο ίδιο νομοσχέδιο να ενσωματωθούν και κάποια από τα διαρθρωτικά μέτρα που έχει ζητήσει η τρόικα και αποτελούν προαπαιτούμενο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Σε αυτά τα μέτρα θα περιλαμβάνονται διατάξεις οι οποίες θα αφορούν μεταξύ άλλων τις αποκρατικοποιήσεις και τον έλεγχο των δαπανών.
Ωστόσο, πρώτα θα πρέπει να κλείσουν τα μεγάλα μέτωπα, τα οποία βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι και εκτός του δημοσιονομικού κενού αφορούν:
-Την υιοθέτηση της λίστας με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.
-Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η Τράπεζα της Ελλάδας να ανακοινώσει το τελικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών
-Μείωση εργοδοτικών εισφορών
-Απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων
-Κινητικότητα και απολύσεις στο Δημόσιο.
http://www.matrix24.gr/2014/02
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου