ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 

Του Γιάννη Τερνιώτη
Όπως μας πληροφορεί το περιοδικό Στρατοί και Τακτικές στο τεύχος 15 στις 13 Απριλίου του 1941 και πριν την υποχώρηση των λιγοστών ελληνικών δυνάμεων όπου αυτές αναπτύχθηκαν στη συνέχεια σε νέες αμυντικές θέσεις κατά μήκος του ποταμού Αλιάκμονα, είχε πραγματοποιηθεί αρματομαχία στην περιοχή της Πτολεμαΐδας περιορισμένης κλίμακας.

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο από το περιοδικό όπως έχει:

Πέντε ημέρες μετά την γερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδας, στις 6 Απριλίου του 1941, η Wehrmacht εισέβαλε από την περιοχή των Σκοπίων στη Δυτική Μακεδονία, έχοντας για αιχμή του δόρατος των δυνάμεων της την 5η και 9η Μεραρχία Panzer και τη Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία των SS «Leibstandarte Adolf Hitler». Κάτω από την ασφυκτική πίεση της επίθεσης αυτής και ενώ στον ελληνικό ουρανό κυριαρχούσε η Luftwaffe, τα στρατεύματα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας («W» Force) και οι λιγοστές ελληνικές δυνάμεις που ήταν αναπτυγμένες στην περιοχή, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν σε νέες αμυντικές θέσεις κατά μήκος του ποταμού Αλιάκμονα. 
Πριν υποχωρήσουν, τα άρματα της βρετανικής 3ης Επιλαρχίας RTR ενεπλάκησαν με τους εισβολείς, σε μια περιορισμένης έκτασης αρματομαχία, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Πτολεμαΐδας στις 13 Απριλίου του 1941. 
 
ΠΗΓΗ: Στρατοί & Τακτικές Τεύχος 15 

Δεν υπάρχουν σχόλια: