ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 17-12-2014

 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2014, 15:00:23 
Ελλάδα: Δεν μίλησα ποτέ για Εξεταστική Επιτροπή ή Ειδικό Δικαστήριο για τον Σταύρο Δήμα, ξεκαθαρίζει, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 FM ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ, όπως είπε, ενδεχομένως να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τις δύο περιόδους του Μνημονίου.
Την πόρτα του Μαξίμου πέρασε μετά τις 2:30 το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος για σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, λίγες ώρες πριν τη πρώτη -κρίσιμη για την καταγραφή δυνάμεων- ψηφοφορία για την Προεδρική εκλογή. Η ελπίδα συγκέντρωσης των 180 βουλευτών δεν έχει χαθεί ακόμη για την κυβέρνηση, με τον Ευ.Βενιζέλο να επιμένει στα περί ανάγκης ύπαρξης πολιτικής συναίνεσης, θέση που αναμένεται να επαναλάβει στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι το συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στη Βουλή, με αιτήματα την επαναπρόσληψη των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση του νόμου της διαθεσιμότητας και την επαναλειτουργία όλων των δομών και υπηρεσιών του Δημοσίου που καταργήθηκαν.
Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση απέχει πολύ από τους 180 για την προεδρική εκλογή, ακόμη και με άλλον υποψήφιο, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στον Βήμα 99,5. Για τις δηλώσεις Στουρνάρα είπε ότι «περνούν στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος ως οι πιο μαύρες δηλώσεις».
Η αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη, από τις τρεις ψηφοφορίες, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει αρχίσει. Η διαδικασία ξεκινά στις 19:00 και λίγο μετά θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα. Στα κομματικά επιτελεία υπολογίζονται ένας προς ένας οι βουλευτές που δείχνουν να αμφιταλαντεύονται, ενώ στο Μαξίμου εκτιμούν ότι εάν η υποψηφιότητα Δήμα συγκεντρώσει σήμερα 165 «ναι» τότε το αποτέλεσμα του τρίτου γύρου δεν έχει κριθεί. Δείτε πώς διαμορφώνεται -μέχρι στιγμής- ο χάρτης της ψηφοφορίας.
Κόσμος:
Τον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής στην Ελλάδα παρακολουθεί με ενδιαφέρον ο διεθνής, και ιδιαίτερα ο ευρωπαϊκός, Τύπος, παρουσιάζοντάς τις ψηφοφορίες στη Βουλή ως διαδικασία με υψηλότατο διακύβευμα -και χωρίς να διστάζει να εγείρει ανησυχίες για την πολιτικά μεθεπόμενη ημέρα. Στα κείμενα των ξένων εφημερίδων έχουν επιστρέψει οι τόνοι των προηγούμενων χρόνων για την κρισιμότητα της κατάστασης, και δεν λείπουν εκείνοι που μιλούν ακόμη και για κίνδυνο χρεοκοπίας.
Για τις κηδείες των 132 παιδιών που έχασαν την ζωή τους στον εφιάλτη της επίθεσης των Ταλιμπάν σε σχολείο για παιδιά στρατιωτικών ετοιμάζεται το Πακιστάν, ενώ οι λεπτομέρειες που βγαίνουν στο φως αναμειγνύουν τον θρήνο με οργή. H κτηνωδία έχει σοκάρει μία χώρα που δεν της είναι μεν ξένες οι επιθέσεις τυφλής βίας αλλά πλέον θέτει πιεστικά ερωτηματικά για την στάση που πρέπει να κρατήσει το Ισλαμαμπάντ απέναντι στους Ταλιμπάν. Αίρεται το μορατόριουμ στη θανατική ποινή για τρομοκράτες.
Η Αγγλικανική Εκκλησία χειροτόνησε την Τετάρτη την πρώτη γυναίκα επίσκοπο ανατρέποντας μία παράδοση που ίσχυε επί αιώνες. Η αιδεσιμοτάτη Λίμπι Λέιν χειροτονήθηκε νέα επίσκοπος του Στόκπορτ της βόρειας Αγγλίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να διευρύνει τις κυρώσεις που αφορούν τις επενδύσεις στην χερσόνησο της Κριμαίας, σύμφωνα με αναφορές διπλωματικών κύκλων ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής. Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τρεις ευρωπαίους αξιωματούχους, η ΕΕ θα επεκτείνει τα μέτρα για εμπάργκο στην πώληση τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στην έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε την εισαγωγή της Χαμάς στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ για τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά αφήνει προσωρινά σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα της απόφασης. Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή της Χαμάς, η οποία έγινε δεκτή επειδή κρίθηκε πως η εισαγωγή στη μαύρη λίστα έγινε «βάσει δημοσιευμάτων». Έντονη αντίδραση του Ισραήλ.
Οικονομία:
Επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την προθεσμία υποβολής των δηλώσεων Ε9, η οποία εκπνέει στις 19 Δεκεμβρίου 2014, απέστειλε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Ψηφίσθηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, αλλά και στο σύνολο του, τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ καταψήφισαν, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Βουλευτές, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη σε μία συνεδρίαση, καθώς είναι με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ανοδικά κινείται την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, διατηρώντας αποστάσεις από το αρνητικό κλίμα των διεθνών χρηματιστηρίων. Χρηματιστηριακοί αναλυτές αναφέρουν πως η αυξημένη αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής έχει απομακρύνει του μεσοπρόθεσμους επενδυτές από το ΧΑΑ και κινήσεις γίνονται μόνον από όσους τοποθετούνται βραχυπρόθεσμα σε αυτό (fast money).
Αθλητισμός:
Με τους αγώνες Κέρκυρα-Εργοτέλης και Πανθρακικός-Αστέρας Τρίπολης ξεκινάει η 15η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ. Στις 19:30 ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Πανιώνιο, σε ένα ιδιαίτερο ματς για τους «ερυθρολεύκους» καθώς θέλουν να μειώσουν τη διαφορά από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ, αλλά και να πουν και «αντίο» σε έναν μεγάλο ποδοσφαιριστή, τον Ερίκ Αμπιντάλ. Το υπόλοιπο πρόγραμμα της μέρας: Ατρόμητος-Λεβαδειακός, Βέροια-Νίκη Βόλου, Παναιτωλικός-Πλατανιάς και ΟΦΗ-Κάλλονη (17:15).
Το νεοσύστατο πρωτάθλημα της Ινδίας ολοκληρώθηκε τρεις μήνες μετά την έναρξη του και όπως φάνηκε ο Κώστας Κατσουράνης ήταν από τους κορυφαίους, καθώς βρίσκεται μέσα στους πέντε υποψήφιους για τον «παίκτη της χρονιάς» στην «Indian Super League».
Ο Εργκις Κάτσε αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της 14ης αγωνιστικής, στην ψηφοφορία που διοργανώνουν η Σούπερ Λίγκα, ο ΠΣΑΠ και η NOVA. Ο Αλβανός μέσος, ο οποίος σημείωσε το νικητήριο γκολ στο 2-1 του ΠΑΟΚ επί της Κέρκυρας στην Τούμπα, συγκέντρωσε το 61.13% των ψήφων και άφησε πίσω του τον Ιμπραϊμ Αφελάι του Ολυμπιακού (23.96%) και τον Μλάντεν Πέτριτς του Παναθηναϊκού (14.91%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: