ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Προς: κα Παρασκευή Βρυζίδου

Δήμαρχο Εορδαίας

Κοινοποίηση: Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

Θέμα: «Οι προτάσεις μας για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου Εορδαίας»

Αν και ο χρόνος που είχαμε ήταν ελάχιστος, σχετικά με τον τρόπο που έγινε γνωστός ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου Εορδαίας, εμείς σαν ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ καταθέτουμε σήμερα δύο προτάσεις που πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν και θα βελτιώσουν την εικόνα της περιοχής και των κατοίκων της σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το όραμα πρέπει να περιέχει προοπτική που σε μας τουλάχιστον δεν φάνηκε από την μελέτη του στρατηγικού σχεδιασμού και στους γενικούς στόχους αλλά και στους ειδικούς στόχους. Η περιοχή χρειάζεται, (λόγω και της επιταχυνόμενης ύφεσης), πανστρατιά όλης της κοινωνίας, (σύλλογοι, φορείς, και απλοί πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια).

Η πρόσδεση της περιοχής με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, αλλάζει συνεχώς προς το δυσμενέστερο. Και θα αλλάζει μέρα με την μέρα από την στιγμή που ο λιγνίτης έπαψε να θεωρείται ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΥΚΤΌ και διώκεται ακόμη και με δεσμευτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων μας από την Ε.Ε.

Έτσι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.) είναι αυτό που θέλουν να μας επιβάλλουν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. για προώθηση και των δικών τους προϊόντων, (φωτοβολταϊκά, κτλ).

ΕΙΣΗΓΗΣΗ 1ης ΠΡΟΤΑΣΗΣ: Με δεδομένο ότι τα πάντα τα περιμένουμε από τα διάφορα προγράμματα (ΕΣΠΑ κτλ), τα οποία συνεχώς δεν θα φτάνουν ούτε για τις πάγιες και λειτουργικές ανάγκες του Δήμου, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης πόρων από άλλες πηγές και αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εμείς λοιπόν ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Την σύσταση εταιρίας υπό την αιγίδα του Δήμου, στην οποία όμως ο ίδιος ο Δήμος (λόγω της απαγόρευσης από τον νόμο του Καλλικράτη), δεν θα φαίνεται ως μέτοχος αλλά ως παρέχον αντί μισθίου συγκεκριμένο χώρο και με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.

Η μορφή της εταιρείας θα είναι πολυμετοχική, (επιχειρήσεις, σύλλογοι, η Ε.Γ.Σ. τα αστικά λεωφορεία και απλοί πολίτες θα μπορούν να έχουν μερίδιο). Το αντικείμενο θα είναι η παρασκευή ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ από «τηγανέλαιο». Ο χώρος που προτείνουμε είναι της ΑΕΒΑΛ. Ο δήμος θα παραλαμβάνει αντί μισθίου π.χ. το 20% του παραγόμενου ΒΙΟΝΤΖΙΕΛ. Παράλληλα ο Δήμος θα παραχωρήσει ακίνητα προς τους διαφόρους συλλόγους, (που γνωρίζουμε έχουν καταθέσει αιτήματα για παραχώρηση συγκεκριμένων δημοτικών ακινήτων), με την υποχρέωση ο συγκεκριμένος σύλλογος να παρέχει μια ποσότητα «τηγανέλαιου» στην παραπάνω εταιρεία. (Από νομικής πλευράς, αν έχει την βούληση ο Δήμος, μπορεί να ηγηθεί της παραπάνω σύστασης της εταιρείας), η οποία μπορεί να πάρει περίπου την μορφή της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Οι όποιες μελέτες θα γίνουν, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνουν έξω από τα όρια του Δήμου Εορδαίας. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να σπάσει η αποκλειστικότητα της AΝ.ΚΟ που «καρπώνεται» πόρους του Δήμου μας. Πρόθυμοι να συμμετάσχουν με την επιστημονική τους κατάρτιση υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας με πρώτη και καλύτερη την Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη (Μπλαδενοπούλου), βραβευμένη για την έρευνά της στο βιοντίζελ 2ης γενιάς. Το νέο αυτό ντίζελ έχει εντυπωσιακές ιδιότητες, όπως υψηλότερη απόδοση σε σχέση με το συμβατικό ντίζελ, χαμηλό κόστος παραγωγής, ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Η τεχνολογία εφαρμόζεται πιλοτικά για την παραγωγή 2 τόνων καυσίμου και την κίνηση απορριμματοφόρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+. Συμπολίτες μας εξαίρετοι επιστήμονες περιμένουν να τους καλέσετε για να βοηθήσουν τον τόπο τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον πολυβραβευμένο καθηγητή πληροφορικής Δρ. Δημήτρη Πογαρίδη, καθώς και άλλους. Η προοπτική της εταιρείας θα μπορούσε στην συνέχεια να απορροφήσει και τις αδιάθετες ποσότητες από τα ενεργειακά φυτά που καλλιεργούνται σε όλη την Δυτική Μακεδονία.

Θεωρούμε λοιπόν ότι η πρότασή μας αυτή ανοίγει προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, πόρους για τον Δήμο αλλά και σημαντική μείωση της ρύπανσης στην περιοχή.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ 2ηςΠΡΟΤΑΣΗΣ: Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του βιομηχανικού εκπαιδευτικού τουρισμού στον χώρο της ΑΕΒΑΛ,
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Την παραχώρηση από το Λ.Κ.Δ.Μ. προς τον Δήμο του παροπλισμένου ηλεκτροκίνητου εξοπλισμού (ηλεκτράμαξες τροχαίο υλικό κτλ), το οποίο με μικρό κόστος μπορεί να μετατραπεί σε περιηγητικό τουριστικό τρένο που θα ξεκινά από τον χώρο της ΑΕΒΑΛ και αφού περνά από τις παρυφές των πρώην ορυχείων θα καταλήγει και πάλι στον χώρο της ΑΕΒΑΛ. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει πιο ρεαλιστικός τρόπος των τουριστών για το πώς ξεκίνησαν και αναπτύχθηκαν τα ορυχεία λιγνίτη. Στην συνέχεια η επέκταση του δικτύου μπορεί να συνεχιστεί σε όλο το λεκανοπέδιο, αξιοποιώντας υλικό που σήμερα «σκουριάζει» αχρησιμοποίητο στους χώρους του ΛΚΔΜ. Το πρότυπο αυτό περιηγητικό τρένο σε λίγα χρόνια θα γίνει, κάτι σαν τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, δημιουργώντας κύμα άφιξης τουριστών, με όλα τα ευεργετικά συνεπακόλουθα για την περιοχή της ΕΟΡΔΑΙΑΣ.

Πιστεύουμε ότι με τις δυο προτάσεις που σας καταθέτουμε σήμερα να συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας σε κάτι διαφορετικό για την ανάπτυξη και προοπτικής του Δήμου μας.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κωτίδης Νικόλαος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Συμεωνίδης Μάριος

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΑΣ

Προς: Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

Θέμα: «Δικαίωση της πρότασης μας»

Στην εφημερίδα «Εορδαϊκός Παλμός στις 07-12-2011 και στην σελίδα 2 με τίτλο «Καιρός είναι», αναφέρετε στο ζήτημα αξιοποίησης των εγκαταλειμμένων κτηρίων του Δήμου Εορδαίας, που στο προτελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο έφερε ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Κωτσίδης.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ αισθάνεται δικαιωμένη που έστω και ένας Δημοτικός Σύμβουλος κατανόησε την από 01-11-2011 κατατεθειμένη πρότασή μας προς τον Δήμο Εορδαίας για την παραχώρηση με συνυποσχετικό προς τους διαφόρους Συλλόγους της περιοχής Δημοτικών ακινήτων, για αξιοποίηση και συντήρησή τους.

Ήδη σε συνάντηση που είχε το προεδρείο μας στις 08-11-2011, με τον Αντιδήμαρχο κ. Ιωάννη Ασπράγκαθο μετά από πρόσκλησή του, αναπτύξαμε διεξοδικά την πρότασή μας. Θεωρούμε λοιπόν ότι όχι μόνο «Καιρός είναι», αλλά έπρεπε να υλοποιηθεί άμεσα η πρότασή μας, αρκεί ο Δήμος Εορδαίας να δείξει την απαραίτητη βούληση και να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεχόμενος τις σχετικές προτάσεις των ενδιαφερομένων Συλλόγων. Έτσι και ο Δήμος θα απαλλαγεί από πρόσθετες δαπάνες, και οι δημότες θα αισθάνονται πως τα Δημοτικά ακίνητα είναι τμήμα της δικής τους περιουσίας την οποία και θα προστατεύουν.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κωτίδης Νικόλαος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Συμεωνίδης Μάριος

ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Προς: Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
Γιώργο Δακή

Κοινοποίηση:
1) Δήμαρχο Εορδαίας
κα. Παρασκευή Βρυζίδου
2) Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

Θέμα: «Ρύπανση της περιοχής»

Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ εκφράζοντας τις ανησυχίες των πολιτών της περιοχής για την υπέρβαση των ρύπων του τελευταίου εικοσαήμερου έχει να τονίσει τα εξής:


1) Ερωτάτε ο κύριος Περιφερειάρχης αν τα πρόστιμα τα οποία έχουν υποβληθεί ως πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης και τώρα ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Ενότητας Κοζάνης προς την ΔΕΗ (κύριος ρυπαντής), έχουν εισπραχθεί και δεν είναι μόνο αναφορά επιβολής προστίμου χωρίς είσπραξη.

2) Αν τα ποσά αυτά έχουν εισπραχθεί, σε ποιες δράσεις δίνονται; Κατά την ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ θα πρέπει να δίνονται στις βεβαρυμμένες περιοχές ως ανταποδοτικό τέλος.

3) Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε αν πέρα από τα επιβαλλόμενα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί και μηνύσεις, όπως έπραξαν Κινήσεις Πολιτών.

4) Επίσης, εκφράζουμε την απορία μας, εάν η Δημοτική Αρχή Εορδαίας θα ενεργήσει και αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα (άρθρο 21 παρ. 3 & άρθρο 24) περί προστασίας του Φυσικού & Πολιτιστικού Περιβάλλοντος.

5) Και τέλος ρωτάμε αν κατά το διάστημα 15 έως 17 Νοεμβρίου 2011 υπάρχουν στοιχεία μέτρησης από τους σταθμούς του Κέντρου Περιβάλλοντος.
Κλείνοντας ευελπιστούμε πως οι αρμόδιοι φορείς να μας δώσουν απαντήσεις επί των ερωτημάτων μας με στοιχεία που να μας πείθουν.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κωτίδης Νικόλαος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Συμεωνίδης Μάριος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Προς: Υπουργό Υγείας
κ. Ανδρέα Λοβέρδο
Κοινοποίηση:

1) Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
Γιώργο Δακή
2) Δήμαρχο Εορδαίας
κα. Παρασκευή Βρυζίδου
3) Εφημερίδα Έθνος της Κυριακής
4) Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας


Στο «Έθνος της Κυριακής» 13-11-2011 στην σελίδα 7 αρθρογραφεί ο υπουργός υγείας με τίτλο: «Χρειαζόμαστε δουλειά όχι εκλογές». Συνοπτικά αναφέρει ότι η χώρα χρειάζεται δουλειά και το κάθε υπουργείο πρέπει να βγάλει μια συγκροτημένη ατζέντα ενεργειών που να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο. Και καταλήγει «μένει να δούμε αν διασώθηκε έστω και ένα μικρό μέρος από την σοβαρότητά μας ως πολιτικό σύστημα, όλα είναι στα χέρια μας.»

Οι κάτοικοι της ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ είχαμε μια πρόσφατη εμπειρία, με τον σχεδιασμό της υγείας στην περιφέρειά μας, ρωτούμε τα εξής:

Πόσος κόπος, εργασία και συγκροτημένες ενέργειες χρειάζονται για να μειωθούν κατά 50 κλίνες στην πιο σύγχρονη υποδομή υγείας της ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, (ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ), κατά παράβαση του ποσοστού, συγκριτικά με άλλα νοσοκομεία, και μάλιστα κατώτερων υποδομών (δεν μας έχετε δώσει μια λογική και πειστική απάντηση), γιατί το συγκεκριμένο που είναι και το αρτιότερο. Και ούτε αντιμετωπίσατε με τον τρόπο που θα έπρεπε τους εκλεγμένους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας όταν σας συνάντησαν στην Θεσσαλονίκη.

Αυτός δεν είναι σχεδιασμός, είναι τιμωρία για τους κατοίκους μιας περιοχής που στήριξε και στηρίζει ενεργειακά όλη την ΧΩΡΑ, σε βάρος της ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ.

Ο ευεργέτης της περιοχής μας (ΜΠΟΔΟΣΑΚΗΣ), θεώρησε ως ιδιώτης χρέος του, να δωρίσει αυτό το «κόσμημα», και το κράτος που έχει πάρει τόσα πολλά και παίρνει ακόμη από αυτήν, αντί να το αξιοποιήσει, το υποβαθμίζει με άστοχες ενέργειες κρατώντας σε ομηρία όλους τους κατοίκους της ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, γιατί δυστυχώς τα C-130 και τα ελικόπτερα δεν είναι διαθέσιμα σε μας.

Και εμείς κύριε Υπουργέ μένει να δούμε, έστω και ένα μικρό μέρος από την σοβαρότητά σας (όπως αναφέρεστε), ως πολιτικό σύστημα που το εκπροσωπείτε, σήμερα εσείς και οι συνάδελφοί σας που σας συμβουλεύουν κατά το δοκούν. Συμφωνούμε ότι στα χέρια σας είναι, αρκεί όμως να τα ανοίξετε και να δείτε, τι υπερτιμάτε και τι απαξιώνετε.

Η Δήμαρχος Εορδαίας που έχει την τύχη να βρίσκεται αυτή η τεράστια υποδομή στον Δήμο της, αλλά και ο κος Περιφερειάρχης στην περιφέρειά του, με τις όμορες περιφερειακές ενότητες (πρώην νομαρχίες) και Δήμους, μας επιτρέπουν να ρωτήσουμε τα εξής:

Πώς σκέπτονται άραγε να το αξιοποιήσουν προς όφελος των κατοίκων της ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ; Οι οποίοι πεθαίνουν καθ’ οδόν προς Θεσσαλονίκη χάνοντας πολύτιμο χρόνο, πληρώνοντας ποσά πέραν των δυνατοτήτων τους οι ίδιοι και οι συγγενείς τους, στις μετακινήσεις και τις ταλαιπωρίες και στα γνωστά σε όλους μας «φακελάκια»;

Από τους καρεκλοκενταύρους της εξουσίας πήραμε την απάντηση για την πτώχευση της Ελλάδας και της υγείας στην περιοχή μας. Ίσως αυτοί και οι συγγενείς τους, όπως και κάποιοι «καλοί» φίλοι τους να λύσανε το πρόβλημά τους με διαφορετικούς τρόπους.

Εάν συνεχίσετε να κλείνετε σύγχρονες υποδομές και να στοιβάζετε τους αρρώστους σε υποβαθμισμένα κτίρια του 1950, εμείς θα το αναδείξουμε ακόμη και εκτός Ελλάδας και θα απαιτήσουμε να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες, όπου αυτές υπάρχουν, γιατί άλλαξαν πλέον οι καιροί και τα περιθώρια στενεύουν.

Ενέργειες όπως αυτές, καταδεικνύουν ότι στην Ευρώπη μπήκαμε «παρασιτικά» και όχι ανταγωνιστικά, γι’ αυτό και καταντήσαμε μια εσωστρεφής βαλκανική επαρχία υπό καθεστώς επιτήρησης και πτώχευσης.

Θα επανέλθουμε….

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κωτίδης Νικόλαος

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Συμεωνίδης Μάριος