ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΔΥΟ ΗΛΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ;

Η Γη πιθανόν να αποκτήσει ενα <δεύτερο ήλιο> για κάποιο μικρό χρινικό διάστημα,υποστηρίζει ο δρ.Μπράντ Κάρτερ,απο το Πανεπιστήμιο της βορείου Κουίνσλαντ.
Ο Μπετελγές (Ωρίωνας)ένα απο τα λαμπρότερα άστρα του νυχτερινού ουρανού,χάνει μάζα, γεγονός που υποδηλώνει οτι καταρρέει.Το επόμενο βήμα του είναι να εκραγεί,δημιουργώντας έναν υπερκαινοφανή και αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή.Αυτό θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες και αποτέλεσμα θα είναι, όπως επισημαίνει ο δρ. Κάρτερ, γι'αυτό το διάστημα να αποκτήσει η Γή εναν ακόμη ήλιο.Πιθανόν, μάλιστα, λόγω της θέσης του Μπέτελγες,να μη νυχτώνει καθόλου στον πλανήτη μας!
Το πότε θα συμβεί αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλέψει ο δρ. Κάρτερ η κάποιος άλλος αστρονόμος.Μπορεί σε λίγες μέρες,σε ένα χρόνο η ....σε 100.000 χρόνια.Ωστόσο,η έκρηξη ενδέχεται να δημιουργήσει ένα άστρο νετρονίων η μιά μαύρη τρύπα,σε απόσταση 1.300 ετών φωτός απο τη Γή.
Μετά την έκρηξη, όμως, ο πλανήτης μας θα δεχτεί μια <βροχή> επικίνδυνων σωματιδίων.Αν και καθημερινά η Γή βομβαρδίζεται απο νετρόνιο,μία τόσο μεγάλη ποσότητα από ένα κοντινό άστρο είναι άγνωστο τι προβλήματα θα προκαλέσει στη ζωή του πλανήτη μας.
Ο ίδιος, πάντως, θα ωφεληθεί,εφόσον θα δεχτεί στοιχεία που δεν δημιουργούνται σε αυτόν και είναι απαραίτητα για την επιβίωση και τη συνέχειά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: