Ο αυτοκαταστροφικός δρόμος που ακολουθούν οι Γερμανοί πολιτικοί στον ηλεκτρισμό δεν έχει προηγούμενο
Είδαμε πριν λίγες μέρες πως οι εκπομπές CO2 της Γερμανίας δεν λένε με τίποτα να μειωθούν, μειώνονται μόνο αν είναι ήπιος ο χειμώνας και μειωθεί η ζήτηση ενέργειας. Είδαμε πως ο λιγνίτης παρέμεινε ακλόνητος το 2014, παρουσιάζοντας μικρή μόνο μείωση ηλεκτροπαραγωγής ως προς το 2013, κι αυτή μόνο λόγω της γενικότερης μείωσης της ζήτησης ενέργειας εξαιτίας του ήπιου χειμώνα.
Είδαμε επίσης πριν από λίγες μέρες πως το μέγα success story της Energiewende, της ενεργειακής μετάβασης σε... ηλεκτροπαραγωγή "χαμηλού άνθρακα", οδηγεί σε κλείσιμο τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, ηλικίας μόλις 4 ετών και με τον υψηλότερο συντελεστή απόδοσης στον κόσμο.
Αφού λοιπόν μετά το τσουνάμι της Φουκουσίμα το 2011 έκλεισαν εσπευσμένα 8 πυρηνικά εργοστάσια και δρομολόγησαν το κλείσιμο και των υπολοίπων μέχρι το 2022, αφού κλείνουν εργοστάσια φυσικού αερίου, τώρα κάποιοι στη Γερμανία βάλθηκαν να κλείσουν και λιγνιτικά εργοστάσια! Αφορμή η ανακοίνωση των στοιχείων για τις εκπομπές CO2 για το 2014, που έδειξε πως δεν μειώνονται οι εκπομπές απ' το λιγνίτη. Κι αφού δεν μειώνονται οι εκπομπές, κάποιοι σκέφτηκαν να βάλουν ένα νέο φόρο "κλιματικής αλλαγής", ειδικά στα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων κατασκευής προ του 2000.
Το επόμενο Σάββατο, 25/4, 10 χιλ. εργαζόμενοι στα ορυχεία και την ενέργεια αναμένεται να διαδηλώσουν από το Υπουργείο Ενέργειας μέχρι την Καγκελαρία, προκειμένου να εκφράσουν την οργή τους για τα σχέδια της κυβέρνησης Μέρκελ, που βάζουν σε κίνδυνο 50 χιλ. θέσεις εργασίας. Ο Σοσιαλδημοκράτης Υπουργός Ενέργειας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έφερε την ιδέα για το νέο φόρο, προκειμένου να περικόψει τις εκπομπές CO2 και να πετύχει η Γερμανία το στόχο του 2020, να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 40% ως προς το 1990. Το 2014 ήταν μόλις στο 27% και η μεγάλη μείωση οφείλεται στο κλείσιμο παλαιών εργοστασίων της Ανατολικής Γερμανίας, αμέσως μετά τη επανένωση των δυο Γερμανιών. Και η επίσης Σοσιαλδημοκράτισσα Υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς είπε πως τα στοιχεία εκπομπών του 2014 δείχνουν πως πρέπει να υπάρξει μείωση εκπομπών και από το λιγνίτη.
Ο μεγαλύτερος λιγνιτοπαραγωγός της Γερμανίας, η RWE, είπε ξεκάθαρα πως η ιδέα του Γκάμπριελ θέτει σε κίνδυνο έως 30 χιλ. θέσεις εργασίας στη λιγνιτική βιομηχανία της Δυτικής Γερμανίας και αναμένεται να αυξήσει τις τιμές κατά τουλάχιστον 5€/MWh, καθώς τα πιο παλιά εργοστάσια θα κλείσουν, προκειμένου να μη δουν τις ώρες λειτουργίας και το συντελεστή αξιοποίησής τους να μειώνονται.
Έτσι λοιπόν, για να βοηθήσουμε το Γκάμπριελ να πιάσει το στόχο μείωσης για το 2020, του προτείνουμε, αντί να βάλει φόρους και άλλα τέτοια ημίμετρα, να προχωρήσει θαρραλέα και να κλείσει όλα ή έστω κάποια απ' τα "παλιά" λιγνιτικά εργοστάσια, κατασκευής προ του 2000. Εδώ κλείνει εργοστάσια αερίου του 2010-11 και θα υπάρχει πρόβλημα να κλείσει λιγνιτικά εργοστάσια προ του 2000; Έχει ήδη εγκατεστημένα 36GW αιολικών και 38GW Φ/Β, έχει και πάνω από 1GW υπεράκτια αιολικά που περιμένουν να πάρουν σειρά για να συνδεθούν στο δίκτυο, άρα έχει "επάρκεια ισχύος", δεν θα έχει πρόβλημα να κλείσει πχ 5GW λιγνιτικών από τα 21,2GW, που έχει συνολικά εγκατεστημένα η Γερμανία και να καλύψει την απόσταση απ' το 27% μέχρι το 40% μείωσης των εκπομπών.
Πως είπατε; Θα μείνει η Γερμανία από ρεύμα αν κλείσει έστω και 5GW λιγνιτικών; Μα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, θα αυξήσει τις εισαγωγές απ' όλη τη γύρω γειτονιά. Κι αν δεν ξέρουν τον τρόπο, μπορούμε να τους στείλουμε εμείς τον πρώην Πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό, να τους δανείσει τη δική του τεχνογνωσία, καθώς επί των ημερών του είδαμε πρωτοφανή αύξηση των εισαγωγών ρεύματος στη χρεοκοπημένη χώρα.
Ο ίδιος ο Γκάμπριελ είχε πει πέρυσι πως δεν είναι εφικτό να διακοπεί ταυτόχρονα η λειτουργία τόσο των πυρηνικών όσο και των λιγνιτικών εργοστασίων. Αλλά θέλει να κόψει άλλα 22 εκατ. τόνους CO2 και ο μόνος τρόπος είναι να μειώσει τις εκπομπές των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα. Αυτά που ηλεκτροδοτούν τη Γερμανία με σταθερό, αξιόπιστο και προγραμματισμένο ρεύμα. Ακριβώς δηλαδή το αντίθετο απ' αυτό που δίνουν αιολικά & Φ/Β. Όπως ακριβώς το δείχνει το διάγραμμα του Agorameter της Agora Energiewende, που παρουσιάσαμε στις 17 Φεβρουαρίου. Το ερώτημα φυσικά είναι αν ο Γκάμπριελ κι η Χέντρικς είναι ικανοί να καταλάβουν τι λέει το διάγραμμα του Agorameter. Γιατί αν το αντιλαμβάνονται και παρ' όλα αυτά επιμένουν να κλείσουν και τα πυρηνικά και λιγνιτικά εργοστάσια, μετά τα εργοστάσια φυσικού αερίου που ήδη κλείνουν το ένα πίσω απ' τ' άλλο, ίσως κάποιο άλλο λάκκο να έχει η φάβα.
Η ώρα της κρίσης για τη Γερμανική Energiewende πλησιάζει. Σύντομα θα αποδειχθεί πόσο δίκιο είχε ο Νορβηγός της Statoil, που κάλεσε πριν ένα χρόνο τους πολιτικούς να σταματήσουν ν' ανακατεύονται με την ενέργεια. Κι ό,τι και να λένε οι φορομπήχτες πολιτικοί, οι μηχανικοί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων ΒundesNetzAgentur (BNetzA), είναι αυτοί που θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το κλείσιμο εργοστασίων, καθώς αυτοί θα τρέχουν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Και δεν πρόκειται να δεχτούν αιτήσεις για κλείσιμο εργοστασίων αξιόπιστης, (non-volatile, όπως οι ίδιοι την αποκαλούν), ηλεκτροδότησης, καθώς αυτά είναι που διασφαλίζουν πως η Γερμανία θα εξακολουθήσει να έχει ρεύμα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου