ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΠΑΦΙΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Διαβάζω από εχθές δυο τύπους αναλύσεων. Οι μισές αποπνέουν ανακούφιση, οι άλλες μισές δεν αναλύουν καν τις αποφάσεις και μιλάνε για χρεοκοπία. Έστω και επιλεκτική, δεν μας πειράζει... Χρεοκοπία δεν είναι κι αυτή; Άρα αποτύχαμε και τα ελικόπτερα περιμένουν με ζεσταμένες μηχανές.

Επιλεκτική χρεοκοπία, όπως λέμε ολίγον έγκυος ή όπως λέμε ανεμογκάστρι;

Θεωρητικά βέβαια, χρεοκοπημένοι είμαστε καιρό τώρα, απλά τα τελευταία 2 χρόνια γνωρίζουμε τα πραγματικά νούμερα. Άλλο να είσαι θεωρητικά χρεοκοπημένος και άλλο πρακτικά, δηλαδή να κηρύξεις στάση πληρωμών κλπ.

Ας δούμε όμως λίγο σε μία σύντομη αναδρομή πώς φτάσαμε ως εδώ...

4 Οκτωβρίου του 2009 το ΠΑΣΟΚ εκλέγεται κυβέρνηση με 10 μονάδες διαφορά από την πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, στο debate των πολιτικών αρχηγών, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον Καραμανλή να δεσμευτεί οτι τα νούμερα για το έλλειμμα και για το χρέος, ήταν τα αληθινά. Ο Καραμανλής απέφυγε να δεσμευτεί.
Λίγους μήνες μετά κι ενώ περιμέναμε όλοι να δούμε τις πολυδιαφημισμένες 100 πρώτες ημέρες του ΠΑΣΟΚ, άρχισαν οι δηλώσεις για παγόβουνα κλπ και τα spread εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη μόλις αποκαλύφθηκε το μαγείρεμα των νουμέρων, από την όχι και τόσο ανεξάρτητη όπως αποδείχθηκε, στατιστική υπηρεσία.
Έχουμε εδώ λοιπόν το πρώτο σημείο διαφωνίας. Τα spread ανέβηκαν λόγω των δηλώσεων ή λόγω του οτι αποκαλύφθηκαν τα πραγματικά νούμερα; Το αφήνω στην κρίση σας.

Αρχίζει λοιπόν να συζητιέται έντονα η προσφυγή μας στο ΔΝΤ.
Τον Μάιο του 2010 εντασσόμαστε σε Ευρωπαϊκό Μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το Μνημόνιο το ψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πλην 3, οι βουλευτές του ΛΑΟΣ και η Ντόρα Μπακογιάννη. Εξασφαλίστηκαν έτσι 110δις σε πακέτα δόσεων. Μέσα σε ένα χρόνο το μόνο που εφαρμόστηκε ήταν οι περικοπές. Οι αποκρατικοποιήσεις, οι καταργήσεις οργανισμών έμειναν στα χαρτιά υπό τον φόβο των αντιδράσεων και έτσι πορευτήκαμε ένα χρόνο και βρεθήκαμε σε χειρότερη θέση από αυτή που βρισκόμασταν τον Μάιο του 2010.
Δεύτερο σημείο που πρέπει να σημειώσουμε. Ποιός ευθύνεται για τη μη εφαρμογή του Μνημονίου; Μήπως η κακιά ΝΔ; Ή μήπως το Παναγιωτακοπουλικό/Τονιααντωνιακό Πασόκ και οι συνδικαλιστές -διαμάντια κατά Χρυσοχοίδη που το ίδιο εξέθρεψε;

Κάπως έτσι ήρθε το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πλην ενός και την Έλσα Παπαδημητρίου.
Αυτή η πολιτική δεν οδηγούσε πουθενά προφανώς. Και κάπως έτσι φτάσαμε στη χθεσινή ημέρα που τα πράγματα άλλαξαν, καθώς επιτέλους δόθηκε μία Ευρωπαϊκή λύση.

Ελπίζω να μην διαφωνεί κάποιος με την παράθεση τουλάχιστον των γεγονότων... Πάμε τώρα στην περαιτέρω ανάλυση.

Υποτίθεται λένε κάποιοι, οτι υπογράψαμε το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο για να μην χρεοκοπήσουμε και όμως χρεοκοπήσαμε. Είναι φαίνεται πολύ δύσκολο να αντιληφθούν οτι χρεοκοπία σημαίνει στάση πληρωμών. Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την κωλοπιλάλα, που πριν ακόμη μας υποβαθμίσουν οι οίκοι σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, το έχουν προεξοφλήσει, προσπαθώντας να προλάβουν να παραπληροφορήσουν την κοινή γνώμη. Δεν τους ενδιαφέρει επίσης οτι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε ουσιαστικά να αγνοήσει την όποια αξιολόγηση τέτοιου τύπου.

Με το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο μείναμε ουσιαστικά μέσα στο παιχνίδι και μας δόθηκε η δυνατότητα για επαναδιαπραγμάτευση. Το 2010 δεν φαινόταν η Ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης και κάποιοι μιλούσαν για Ελληνικό πρόβλημα. Αν δεν είχε ψηφιστεί το Μνημόνιο ή το Μεσοπρόθεσμο, τώρα θα ήμασταν χρεοκοπημένοι, αγκαλιά με τις δραχμούλες μας και θα βλέπαμε τους Ευρωπαίους να βρίσκουν λύση για άλλου τύπου προβλήματα που θα τους είχε δημιουργήσει τόσο η κρίση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όσο και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Κατηγορούνται συνεχώς οι βουλευτές που ψήφισαν Μνημόνιο και Μεσοπρόθεσμο αλλά δεν μας λέει κανείς πού θα ήμασταν αν δεν είχαν ψηφιστεί. Θα είχαμε χρεοκοπήσει στην πραγματικότητα και θα μου επιτρέψετε να συμπεράνω απλοϊκά και ισοπεδωτικά, πως όσοι δεν τα ψήφισαν ή δεν δέχθηκαν να συμμετάσχουν σε έναν εθνικό διάλογο ή σε μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ήθελαν τη χρεοκοπία της χώρας.
Ξέχασα λίγο πιο πάνω να αναφερθώ στις συνεχείς προσπάθειες του Γιώργου Παπανδρέου να εξασφαλίσει συναίνεση. Φαντάζομαι ο μόνος που το αμφισβητεί είναι ο αξιόλογος Αντώνης Σαμαράς και η παρέα του. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε οτι λίγο πριν τον ανασχηματισμό ο Παπανδρέου δέχθηκε μέχρι και να αφήσει την Πρωθυπουργία και ο Σαμαράς, έβαλε ως προϋπόθεση την κατάργηση του νόμου για το μεταναστευτικό.
Όλα αυτά δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε, για να ξέρουμε και τι ρόλο έπαιξε ο καθένας.

Τώρα που τα πράγματα αναμένεται να ηρεμήσουν δεν πρέπει να ξεχάσουμε οτι υπάρχουν και κάποιες ανειλημμένες υποχρεώσεις ορισμένων. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Καμμένος, είναι υποχρεωμένος να μας παρουσιάσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, οτι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι έμμισθος broker των διεθνών τοκογλύφων και οτι η οικογένεια Παπανδρέου είναι μπλεγμένη με διάφορα CDS όπως υπονόησε. Έχει έρθει η ώρα να τελειώσει η παράνοια και ο λαικισμός.
Πλέον ο καθένας κρίνεται σε άλλη βάση.

Για να μην ξεχνιόμαστε:
''H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων,
που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο,
εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.''

Επαφίεται λοιπόν στον πατριωτισμό των Ελλήνων να εφαρμόσουν δημοκρατικά ψηφισμένους νόμους και να διασφαλίσουν την εφαρμογή του Συντάγματος. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε τώρα που είναι καιρός μεταρρυθμίσεων και κινητοποιήσεων. Δεν είμαι σίγουρη πάντως πως όσοι χρησιμοποιούν το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος, προκειμένου να κινητοποιήσουν τους "γνήσιους πατριώτες", αντιλαμβάνονται πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επιχείρημα από τους "αντιπάλους τους", όσους δηλαδή πραγματικά υπερασπίζονται την εφαρμογή του Συντάγματος.
Νομίζω πάντως οτι μετά τη χθεσινή απόφαση, που είναι όπως όλα δείχνουν μία απόφαση-ανάσα, πρέπει να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
Για να δούμε, θα βάλουμε μυαλό;

ΥΓ: Όταν η ΝΔ αποφασίσει να βγάλει ανακοίνωση, ξυπνήστε με.... Update: Η ΝΔ με μία αμελητέα καθυστέρηση της τάξεως των 12 περίπου ωρών, αναγνώρισε οτι στο σχέδιο που παρουσιάστηκε, υπάρχουν κάποια θετικά σημεία, αλλά και πολλά "σκοτεινά", δεν αμέλησαν να τονίσουν οτι το Μνημόνιο απέτυχε.

Πηγη:Τσουγδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: