ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάλαβε πόσο άσχημη είναι η κατάσταση της Βουλγάρικης Ενέργειας και υποσχέθηκε να βοηθήσει


 
Κείμενο: Βλαντιμίρ Σάμπεφ
Στην τελευταία έκθεση για την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης της Ευρώπης οι Βρυξέλλες διαπίστωσαν την άσχημη κατάσταση του τομέα στη χώρα μας και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν παρά τις κατηγορίες που απηύθυναν προς την ενεργειακή μας πολιτική γιατί τα προβλήματα αποκτούν τεράστιες διαστάσεις και μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικές συνέπειες.    
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες δεν συμφέρει και οδηγεί σε χρέη παρά τις κρατικές επιδοτήσεις ενώ το Βουλγάρικο Ενεργειακό Χόλντινγκ και η θυγατρική του Εθνική Ηλεκτρική Εταιρεία έχουν στην ουσία πτωχεύσει και κανείς δεν ξέρει αν ποτέ θα πληρώσουν τα χρέη τους. Οι διανομές φυσικού αερίου και καυσίμων με βάση τον άνθρακα για την Βουλγαρία εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Ρωσία όπως και η ατομική ενέργεια. Είναι παράδοξο στην χώρα μας να σημειώνονται οι χαμηλότερες τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη και ταυτόχρονα οι Βούλγαροι να είναι στα όρια της φτώχειας και να μην μπορούν να πληρώνουν τους μηνιαίους τους λογαριασμούς ρεύματος.
Αυτά και άλλα δυσάρεστα αποκάλυψε η ευρωπαϊκή έκθεση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε πως «ως εδώ και μη παρέκει». Η βοήθεια συμπεριλαμβάνει κάμποσα πρότζεκτ για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας τα οποία θα αφομοιώνουν τα κονδύλια για την κατασκευή συνδετικών αγωγών με τις γειτονικές χώρες που παρότι ήταν απλή δεν φαίνεται να έχει προοπτικές να τελειώσει. Το σωσίβιο που μας προτείνουν δείχνει πως η Βουλγαρία παρά τα μεγάλα λόγια των πολιτικών μας δεν είναι σε θέση μόνη της να βγει από την δύσκολη κατάσταση.
Μετάφραση: Αγάπη Ασπρίδου
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: