ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ....!!

Κύριο θέμα: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ...!
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο απο γεννήσεως Ελληνικού κράτους 
 

https://www.youtube.com/watch?v=JIwW6TIF3Aw&list=PL7cLncKtXzk_efn3-iM8omJPd_SEH23PD

Δεν κρύβονται πιά. Μετά την επιστροφή στον “οικολογικό” Λιγνίτη ήλθε και το LNG…  

Tου Καθηγητή Γ.Ζουγανέλη
Ένα κράτος που προκηρύσσει οικόπεδα υδρογονανθράκων σε διεθνή ύδατα χωρίς να αντιδράει η αντιπολίτευση και αυτεπάγγελτα η δικαιοσύνη, που έχει παραδώσει την εθνική του κυριαρχία, που έχει γίνει χώρος περιφοράς πρακτόρων που διασπείρουν ειδήσεις κατά παραγγελία, ένα κράτος στο οποίο δεν παραιτείται σύσσωμη η αντιπολίτευση για να υπάρξει πολιτειακό κενό και να γίνουν εκλογές, δεν μπορεί και δεν πρέπει να το σέβεται κανείς στην Ελλάδα και και στο εξωτερικό. Για το εξωτερικό αυτό είναι σίγουρο. Οι φάπες πέφτουν συνέχεια. Ο λιγνίτης είναι ένα πολύ χρήσιμο ορυκτό. Το ίδιο ισχύει και για το ζεόλιθο. Το θέμα είναι πως ό,τι γίνεται στην Ελλάδα δεν γίνεται σωστά. Οι συζητήσεις έχουν λάθος κατεύθυνση και αυτοί που μπορούν να ομιλούν δέχονται συνεχώς επιθέσεις και συκοφαντούνται απο πράκτορες του συστήματος εισαγόμενους και μή. Τα ΜΜΕ παράγουν ειδήσεις, χρησιμοποιούν επιστήμονες του εσωτερικού ή του εξωτερικού, που προσαρμόζονται με τις επιλογές τους για να περάσσουν νόμους οι πολιτικοί στο λαό κατά το δοκούν. Η απόκτηση παροχής συμβολαίων μεταφοράς και παροχής φυσικού αερίου απο αγωγούς αντί για LNG δίνει τη δυνατότητα σε μια χώρα να γίνει πιο επιθετική στις διαπραγματεύσεις στα συμβόλαια LNG που κλείνει. Αυτό είναι που έκανε η Κίνα υπογράφοντας συμβόλαιο με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο. Αν το ποσοστό εισαγωγής φυσικού αερίου απο τη Ρωσία αυξηθεί σίγουρα αυτό θα επηρρεάσει τις τιμές LNG τουλάχιστο στην Ασία. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και το Πρακτορείο Bloomberg η Κίνα επιδιώκει να αντικαταστήσει τον βρώμικο άνθρακα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της διπλασιάζοντας τη χρήση του φυσικού αερίου ως το 2018 (Bloomberg, βλέπετε
εδώ). Την ίδια ώρα στην Ελλάδα μιλούν για τον λιγνίτη, τον ελληνικό χρυσό…(του Μπόμπολα ίσως).
Όταν οι άλλοι προχωρούν η Ελλάδα βαδίζει ανάποδα για τους “γνωστούς” λόγους.


Ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία της εκμετάλλευσης του λιγνίτη του ορυχείου στη Βεύη της Φλώρινας, το οποίο με σύμβαση μισθώθηκε για 50 χρόνια στην εταιρεία Άκτωρ του Εθνικού εργολάβου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το λιγνιτωρυχείο αυτό διαθέτει απόθεμα αξίας 3 δισ. ευρώ και μπορεί να δώσει κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ. Με απευθείας ανάθεση παραχωρήθηκε στον όμιλο Μπόμπολα για 171 εκ. ευρώ. Η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στον ίδιο διαγωνισμό προσέφερε μίσθωμα 492 εκατ. ευρώ αλλά αποκλείστηκε! Αργότερα φαίνεται ότι η εταιρεία αυτή τα “βρήκε” με την Άκτωρ για την εκμετάλλευση του άλλου γειτονικού κοιτάσματος λιγνίτη της Αχλάδας. Kαι τα δύο ορυχεία προμηθεύουν πλέον με λιγνίτη τα εργοστάσια της ΔΕΗ στη Μελίτη (βλέπετε σχετικά εδώ, εδώ και εδώ)
Ενδιαφέρουσα σε σχέση με την ενεργειακή “πολιτική” της Ελλάδας είναι η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) εκείνη τη περίοδο να υποχρεώσει τη ΔΕΗ να κλείσει παλαιές μονάδες, όπως το Λαύριο Νο 1 και Νο 2, ο Άγιος Γεώργιος στο Κερατσίνι, το Αλιβέρι Νο 3 και Νο 4, που πρέπει να έχουν σταματήσει να λειτουργούν απο το 2013. Παράλληλα, η ΡΑΕ ξεκίνησε τη λειτουργία σε νέα εργοστάσια της ΔΕΗ, όπως το Λαύριο 5 και το Αλιβέρι 5. Η διακοπή λειτουργίας των ρυπογόνων μονάδων δεν σχετίζεται με την υποχρέωση απόσυρσης παλαιών μονάδων, αλλά με την εξάντληση των ορυχείων λιγνίτη που τις τροφοδοτούσαν. Η χρήση του λιγνίτη από τα εργοστάσια της ΔΕΗ, δεν είναι «φιλική» προς το περιβάλλον και όπως θα δείτε εκτός απο τη Κίνα και η Γερμανία αποχωρεί σταδιακά απο την εκμετάλλευσή του, αντικαθιστώντας τον “βρώμικο” λιγνίτη με ΑΠΕ και φυσικό αέριο. H Eλλάδα αντίθετα συνεχίζει να τον προωθεί εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο συμφερόντων και ανικανότητας.


Παρατηρείστε στο παραπάνω πίνακα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος σε διοξείδιο του άνθρακα απο τη καύση διαφόρων καυσίμων. Τη μικρότερη επιβάρυνση την έχει το φυσικό αέριο. Το ιδανικό θα ήταν βέβαια να υπήρχε ηλεκτροπαραγωγή βασισμένη στη χρήση μπαταριών ισχύος (βλέπετε σχετικά εδώ) με τη δημιουργία δικτύου παρόχων (να μια νέα επενδυτική ιδέα). Τότε θα υπήρχε μηδέν επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Στο παραπάνω γραφικό βλέπετε την επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα απο το ξύλο (Wood), Η λέξη “ξυλόσομπα” σας θυμίζει κάτι; Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, ο λιγνίτης απελευθερώνει κατά τη καύση του και το διοξείδιο του θείου το οποίο περιέχει. Αυτό ποιός θα το ρουφάει; O Mανιάτης ο αγρονόμος; Ποιός θα πάθει καρκίνο; Ποιός θα δηλητηριάζει τον οργανισμό του; Για την ιστορία, υπάρχει τεχνολογία με την οποία αφαιρείται το θείο απο το λιγνίτη πριν καεί. Αυτό όμως θα ανεβάσει κατά 20% τουλάχιστο τη τιμή του. Γιατί επι τόσα χρόνια αυτή η τεχνολογία δεν έχει χρησιμοποιηθεί;
Γιατί επιβάρυναν με μόλυνση οι κυβερνήσεις όλες το λεκανοπέδιο; Aυτό δεν είναι έγκλημα;
H Γερμανία γιατί στηρίζει τα τελειωμένα απο κάθε άποψη πολιτικά μνημεία, παλαιά και νέα; Τώρα που χρησιμοποιούν λιγνίτη στη Φλώρινα γιατί το προμηθεύει ο Μπόμπολας ο λιγνίτης θα ονομάζεται “Oικολογικός Λιγνίτης” και η Ελλάδα θα παραμείνει τσιμινιέρα; Στα μοντέρνα εργοστάσια ο λιγνίτης μετατρέπεται σε συνθετικό φυσικό αέριο. Γιατί αυτό δεν γίνεται στην Ελλάδα; Για να τρώνε οι ίδιοι και να κυβερνάνε οι μυγοχάφτες;
Ακριβό LNG, Φτηνό Φυσικό Αέριο και πιο φτηνό ΑΠΕ:
Η Ρωσία προσφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο στα 10,7$/mBTU. Η τιμή του LNG απο Αλγερία στοιχίζει 20$/mBTU. Διερωτάται λοιπόν κανείς ποιών τα συμφέροντα στηρίζει η Ελληνική κυβέρνηση. Η απάντηση είναι των εφοπλιστών με πλοία LNG και των Αμερικανών που θέλουν να πουλήσουν σχιστολιθικό LNG μελλοντικά στην Ευρώπη.

Το καθεστώς παλεύει καθημερινά να βρεί τρόπους να ανεβάσει τη τιμή του φυσικού αερίου και συνεπώς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το εμπάργκο απο τη Ρωσία είναι μια καλή δικαιολογία. Τα ΑΠΕ είναι η πιο σωστή και κατά προτεραιότητα λύση, υπο τη προυπόθεση ότι θα είναι σωστά κατανεμημένα, στη τελευταία τεχνολογία και ότι η τιμή της κιλοβατώρας θα είναι φτηνή, αφού η τεχνολογία αυτή προσφέρει χαμηλό κόστος παραγωγής και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.
Παρατηρείστε στο γραφικό, τη προσπάθεια της Γερμανίας από το 2005 να κινείται προς αυτή τη κατεύθυνση. Η Γερμανία έχει εξάρτηση πολύ από το λιγνίτη και όπως και η Κίνα προσπαθεί ασμένως να τη μειώσει. Η Ελλάδα αντίθετα κοιτάει με τεχνάσματα να την αυξήσει. Τρέλα… Τα πρόστιμα από τη παραγωγή ενέργειας μελλοντικά με βάση το λιγνίτη ποιοι θα τα πληρώνουν; Οι μπαταρίες μεγάλης ισχύος χρησιμοποιούνται επί χρόνια στην Ιαπωνία και σταθεροποιούν την απόδοση τους σε όλη τη διάρκεια της ημέρας σε πολλά εργοστάσια ΑΠΕ που ήδη λειτουργούν. Για την Ελλάδα μπορεί να είναι κάτι νέο αυτό και να μη ευνοεί τους λγνιτοπαραγωγούς και τους οπαδούς του LNG.
Οι μπαταρίες συνεχώς εξελίσσονται και οι εξελίξεις δεν γράφονται σε περιοδικά για το κοινό, ούτε προανακοινώνονται… Για πολύ ευδιάκριτους λόγους οι μπαταρίες αυτές δεν αναφέρονται στο νέο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΗ. H ενεργειακή πολιτική του καθεστώτος προς τα ΑΠΕ είναι λάθος. Ο πόλεμος εναντίον τους από πολλούς είναι άλλες φορές δικαιολογημένος και άλλες όχι. Τα ΑΠΕ στην Ελλάδα δεν λειτουργούν σωστά. Απαιτούνται από το κράτος λάθος προδιαγραφές. Η τιμολόγηση γίνεται σε βάρος του καταναλωτή κοκ. Στόχος του καθεστώτος είναι η επικράτηση του LNG. Σημαντικό να υπάρχουν πολλές επιλογές στην ενέργεια και μείωση απωλειών στο δίκτυο. Μια χώρα πρέπει να διαθέτει όσο το δυνατόν περισσότερες εναλλακτικές λύσεις για την ενεργειακή της πολιτική. Με την έννοια αυτή και ο λιγνίτης χρειάζεται αλλά η χρήση του πρέπει να γίνει σωστά, σε συγκεκριμένες συνθήκες και υπό προϋποθέσεις. Υπάρχει και η γεωθερμία. Τι γίνεται με αυτή; Τίποτα. Δεν βάζεις έναν αγρονόμο να οδηγήσει ατμομηχανή την εποχή του Σίνκανσεν… Οικόπεδα με δόσεις σε διεθνή ύδατα προκήρυξε ο Μανιάτης με το Σαμαρά. Δεν είναι λίγο. Σε άλλο κράτος θα είχε πέσεη η κυβέρνηση. Η σταθερότητα ενός συστήματος παραγωγής ενέργειας και ο τρόπος διασύνσεσης του στο δίκτυο διανομής επηρρεάζει και τις απώλειες του. Συνεπώς και στο τρόπο που έχει κατανείμει τις άδειες σε συστήματα παραγωγής ενέργειας το καθεστώς υπάρχει πρόβλημα, αφού κάθε τι λάθος θα αυξάνει τις απώλειες με τις οποίες θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής. Αυτό αφορά και τα ΑΠΕ.
Επίλογος: Στο σημερινό άρθρο, σας έδωσα κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες αλλά και σας περιέγραψα πως με τα μνημόνια κάποιοι συνεχίζουν να επωφελούνται και κάποιοι άλλοι κράτησαν τα προνόμια τους, Η χώρα παραμένει σε λάθος δρόμο την ώρα που ο κόσμος προχωράει. Το πολιτικό σύστημα δεν έχει λύσεις. Το δίκτυο επίσης. Ένας “σοβαρός” άνθρωπος για ηγέτης στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Δεν πάει άλλο και αυτό να το καταλάβουν στο εξωτερικό. Το χρίσμα δεν δίνεται πλέον σε συναντήσεις.
 
http://zcode-gr.blogspot.gr/2014/09/lng_19.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: