Προς: κα Παρασκευή Βρυζίδου
Δήμαρχο Εορδαίας
Κοινοποίηση: Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
Θέμα: «Οι προτάσεις μας για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου Εορδαίας»
Αν και ο χρόνος που είχαμε ήταν ελάχιστος, σχετικά με τον τρόπο που έγινε γνωστός ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου Εορδαίας, εμείς σαν ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ καταθέτουμε σήμερα δύο προτάσεις που πιστεύουμε ότι θα αλλάξουν και θα βελτιώσουν την εικόνα της περιοχής και των κατοίκων της σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το όραμα πρέπει να περιέχει προοπτική που σε μας τουλάχιστον δεν φάνηκε από την μελέτη του στρατηγικού σχεδιασμού και στους γενικούς στόχους αλλά και στους ειδικούς στόχους. Η περιοχή χρειάζεται, (λόγω και της επιταχυνόμενης ύφεσης), πανστρατιά όλης της κοινωνίας, (σύλλογοι, φορείς, και απλοί πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν στην προσπάθεια).
Η πρόσδεση της περιοχής με τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, αλλάζει συνεχώς προς το δυσμενέστερο. Και θα αλλάζει μέρα με την μέρα από την στιγμή που ο λιγνίτης έπαψε να θεωρείται ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΥΚΤΌ και διώκεται ακόμη και με δεσμευτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων μας από την Ε.Ε.
Έτσι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Α.Π.Ε.) είναι αυτό που θέλουν να μας επιβάλλουν οι εταίροι μας στην Ε.Ε. για προώθηση και των δικών τους προϊόντων, (φωτοβολταϊκά, κτλ).
ΕΙΣΗΓΗΣΗ 1ης ΠΡΟΤΑΣΗΣ: Με δεδομένο ότι τα πάντα τα περιμένουμε από τα διάφορα προγράμματα (ΕΣΠΑ κτλ), τα οποία συνεχώς δεν θα φτάνουν ούτε για τις πάγιες και λειτουργικές ανάγκες του Δήμου, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης πόρων από άλλες πηγές και αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εμείς λοιπόν ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Την σύσταση εταιρίας υπό την αιγίδα του Δήμου, στην οποία όμως ο ίδιος ο Δήμος (λόγω της απαγόρευσης από τον νόμο του Καλλικράτη), δεν θα φαίνεται ως μέτοχος αλλά ως παρέχον αντί μισθίου συγκεκριμένο χώρο και με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια.
Η μορφή της εταιρείας θα είναι πολυμετοχική, (επιχειρήσεις, σύλλογοι, η Ε.Γ.Σ. τα αστικά λεωφορεία και απλοί πολίτες θα μπορούν να έχουν μερίδιο). Το αντικείμενο θα είναι η παρασκευή ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ από «τηγανέλαιο». Ο χώρος που προτείνουμε είναι της ΑΕΒΑΛ. Ο δήμος θα παραλαμβάνει αντί μισθίου π.χ. το 20% του παραγόμενου ΒΙΟΝΤΖΙΕΛ. Παράλληλα ο Δήμος θα παραχωρήσει ακίνητα προς τους διαφόρους συλλόγους, (που γνωρίζουμε έχουν καταθέσει αιτήματα για παραχώρηση συγκεκριμένων δημοτικών ακινήτων), με την υποχρέωση ο συγκεκριμένος σύλλογος να παρέχει μια ποσότητα «τηγανέλαιου» στην παραπάνω εταιρεία. (Από νομικής πλευράς, αν έχει την βούληση ο Δήμος, μπορεί να ηγηθεί της παραπάνω σύστασης της εταιρείας), η οποία μπορεί να πάρει περίπου την μορφή της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Οι όποιες μελέτες θα γίνουν, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γίνουν έξω από τα όρια του Δήμου Εορδαίας. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να σπάσει η αποκλειστικότητα της AΝ.ΚΟ που «καρπώνεται» πόρους του Δήμου μας. Πρόθυμοι να συμμετάσχουν με την επιστημονική τους κατάρτιση υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας με πρώτη και καλύτερη την Δρ. Στέλλα Μπεζεργιάννη (Μπλαδενοπούλου), βραβευμένη για την έρευνά της στο βιοντίζελ 2ης γενιάς. Το νέο αυτό ντίζελ έχει εντυπωσιακές ιδιότητες, όπως υψηλότερη απόδοση σε σχέση με το συμβατικό ντίζελ, χαμηλό κόστος παραγωγής, ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Η τεχνολογία εφαρμόζεται πιλοτικά για την παραγωγή 2 τόνων καυσίμου και την κίνηση απορριμματοφόρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+. Συμπολίτες μας εξαίρετοι επιστήμονες περιμένουν να τους καλέσετε για να βοηθήσουν τον τόπο τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον πολυβραβευμένο καθηγητή πληροφορικής Δρ. Δημήτρη Πογαρίδη, καθώς και άλλους. Η προοπτική της εταιρείας θα μπορούσε στην συνέχεια να απορροφήσει και τις αδιάθετες ποσότητες από τα ενεργειακά φυτά που καλλιεργούνται σε όλη την Δυτική Μακεδονία.
Θεωρούμε λοιπόν ότι η πρότασή μας αυτή ανοίγει προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, πόρους για τον Δήμο αλλά και σημαντική μείωση της ρύπανσης στην περιοχή.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ 2ηςΠΡΟΤΑΣΗΣ: Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του βιομηχανικού εκπαιδευτικού τουρισμού στον χώρο της ΑΕΒΑΛ,
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Την παραχώρηση από το Λ.Κ.Δ.Μ. προς τον Δήμο του παροπλισμένου ηλεκτροκίνητου εξοπλισμού (ηλεκτράμαξες τροχαίο υλικό κτλ), το οποίο με μικρό κόστος μπορεί να μετατραπεί σε περιηγητικό τουριστικό τρένο που θα ξεκινά από τον χώρο της ΑΕΒΑΛ και αφού περνά από τις παρυφές των πρώην ορυχείων θα καταλήγει και πάλι στον χώρο της ΑΕΒΑΛ. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει πιο ρεαλιστικός τρόπος των τουριστών για το πώς ξεκίνησαν και αναπτύχθηκαν τα ορυχεία λιγνίτη. Στην συνέχεια η επέκταση του δικτύου μπορεί να συνεχιστεί σε όλο το λεκανοπέδιο, αξιοποιώντας υλικό που σήμερα «σκουριάζει» αχρησιμοποίητο στους χώρους του ΛΚΔΜ. Το πρότυπο αυτό περιηγητικό τρένο σε λίγα χρόνια θα γίνει, κάτι σαν τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, δημιουργώντας κύμα άφιξης τουριστών, με όλα τα ευεργετικά συνεπακόλουθα για την περιοχή της ΕΟΡΔΑΙΑΣ.
Πιστεύουμε ότι με τις δυο προτάσεις που σας καταθέτουμε σήμερα να συμβάλλουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας σε κάτι διαφορετικό για την ανάπτυξη και προοπτικής του Δήμου μας.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κωτίδης Νικόλαος | Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Συμεωνίδης Μάριος |