ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Νέο σεμινάριο για τον Ποντιακό Ελληνισμό - Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα 



Με την ενότητα αφιερωμένη στον Ελληνισμό του Πόντου θα ξεκινήσει ένα νέο σεμινάριο από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 29 Φεβρουαρίου 2016.
Ο Πόντος των Ελλήνων, οι Κρυπτοχριστιανοί, η Παιδεία στον Πόντο, η Ζωή στον Πόντο, η Οικονομία και η Δημοκρατία στον Πόντο αλλά και η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι μερικά από τα θέματα που θα αναπτυχθούν.
Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 και θα διεξάγονται κάθε Δευτέρα 7:00 με 9:00 μ.μ.. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Πλατεία Ιπποδρομίου και θα ολοκληρωθούν στις 13 Ιουνίου 2016. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα: 
29 Φεβρουαρίου 2016
Άρτεμις Ξανθοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιστορίας Α.Π.Θ. με θέμα: Ο Πόντος των Ελλήνων
7 Μαρτίου 2016
Στάθης Πελαγίδης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας με θέμα: Κρυπτοχριστιανοί
21 Μαρτίου 2016
Θεοδόσης Κυριακίδης, Θεολόγος, Διδάκτωρ Ιστορίας με θέμα: Βυζάντιο - Οθωμανική Αυτοκρατορία
28 Μαρτίου 2016
Σοφία Ηλιάδου, Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Παιδεία
4 Απριλίου 2016
Θεοδόσης Κυριακίδης, Θεολόγος, Διδάκτωρ Ιστορίας με θέμα: Εκκλησία - Μονές
11 Απριλίου 2016
Παρύσατις Παπαδοπούλου, Ομότιμη. Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ. με θέμα: Η Τραπεζούς στο χωροχρόνο του πολιτισμού της Ανατολής
18 Απριλίου 2016
Θωμάς Σαββίδης, Καθηγητής Βιολογικού Α.Π.Θ.: Διατροφή - Η ζωή στον Πόντο
9 Μαΐου 2016
Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Δρ. Νεώτερης και Σύγχρονης Ιστορίας Α.Π.Θ. με θέμα: Οικονομία στον Πόντο
16 Μαΐου 2016
Ευρυπίδης Γεωργανόπουλος, Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης με θέμα: Δημοκρατία στον Πόντο
23 Μαΐου 2016
Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Ιστορίας Α.Π.Θ. με θέμα: Συνθήκη Λωζάννης
30 Μαΐου 2016
Σάββας Καλεντερίδης, Εκδότης-Συγγραφέας, με θέμα: Ο Πόντος σήμερα
6 Ιουνίου 2016
Κώστας Φωτιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου. Δυτ. Μακεδονίας με θέμα: Γενοκτονία
13 Ιουνίου 2016
Κώστας Φωτιάδης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας: Ο Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου 

ΛΟΓΩ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ 30/31--01-1996. 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Οι Κουρσάροι της 345ΜΒ στα Ίμια - Έτσι θα χτυπούσαν τον τουρκικό στόλο και τον έστελναν στον πάτο των Δαρδανελίων! 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης
Φωτογραφίες: Αρχείο Ν. Τσακίρη
Πρόσθετα στοιχεία: Μαρία Γιαμπουλάκη
defenceline.gr 


Είχαν ως αποστολή να πετάξουν χαμηλά και να χτυπήσουν σκληρά! Ήταν η ώρα όπου η σκληρή εκπαίδευση τον καιρό της ειρήνης, θα ξεχώριζε τον νικητή από τον νικημένο, όπως γίνεται πάντα στον πόλεμο. Και εκείνη τη φορά, ο πόλεμος ζύγωσε για τα καλα! Η στιγμή της αλήθειας για κάθε βομβαρδιστή... Ή στιγμή της αλήθειας για τα πληρώματα της 345 Μοίρας Βομβαρδισμού και τα θρυλικά Α-7Η Corsair ήρθε στη κρίση των Ιμίων! 
To defenceline.gr, σας παρουσιάζει σήμερα τις άγνωστες πτυχές της προετοιμασίας των βομβαρδιστικών αεροσκαφών που επιχειρούσαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης για την ανάληψη αποστολών στην ελληνοτουρκική κρίση του '96, η οποία κλιμακώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και κορυφώθηκε την 31η του μήνα οπότε και οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου. 
Μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε ο τότε Σμηναγός (Ι) και μετέπειτα Αξιωματικός Επιχειρήσεων της 345 Μοίρας Νικόλαος Τσακίρης, μεταφερόμαστε νοερά στο κέντρο επιχειρήσεων της πολεμικής Μοίρας εκεί όπου σχεδιάστηκαν οι αποστολές βομβαρδισμού και δόθηκαν οι εντολές στους ιπτάμενους, αλλά και στα υπόστεγα συντήρησης όπου οι τεχνικοί της 115 Πτέρυγας Μάχης προετοίμασαν και φόρτωσαν τα αεροσκάφη με προορισμό τον προαιώνιο εχθρό του Γένους. 


Ο -τότε- Αξιωματικός Επιχειρήσεων της 345 Μοίρας Επισμηναγός (Ι) Νικόλαος Τσακίρης.

Επίσης, για την πληρότητα του ρεπορτάζ, χρησιμοποιούμε αποσπάσματα από το κείμενο του Αντιπτεράρχου ε.α. και τότε Διοικητή της 345ΜΒ Γεώργιου Κωτσίδη, ο οποίος με έναν συγκλονιστικό τρόπο περιγράφει εκείνες τις κρίσιμες ώρες. 
Παράλληλα, μέσα από φωτογραφικό υλικό που βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζουμε μοναδικά ντοκουμέντα εκείνων των κρίσιμων ημερών, τότε που οι ιπτάμενοι της 345ΜΒ χωρίς τα σήματα και τα διακριτικά από τις φόρμες πτήσης τους, ήταν έτοιμοι από στιγμή σε στιγμή για απογείωση με κατεύθυνση ανατολικά...
Οι ιπτάμενοι της 345 Μοίρας Βομβαρδισμού την εποχή της κρίσης των Ιμίων

Defenceline.gr: Πριν από 19 ακριβώς χρόνια, την 31η Ιανουαρίου 1996, Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν μια ανάσα από την πολεμική αναμέτρηση. Πότε αρχίσατε να  καταλαβαίνετε ότι αυτή δεν θα ήταν μία συνηθισμένη κρίση;
Νίκος Τσακίρης: Μία εβδομάδα νωρίτερα, είχε αρχίσει να κλιμακώνεται σταδιακά η ένταση. Υπήρχαν μετασταθμεύσεις αεροσκαφών, κινήσεις πλοίων του στόλου, ενώ για περίπου μία εβδομάδα υπήρχε αυξημένη ετοιμότητα, ήμασταν συνεχώς στη Μοίρα και κοιμόμασταν μέσα στην Μονάδα. Πάντα υπήρχε ένα αριθμός αεροπλάνων σε επιφυλακή, φορτωμένα με βόμβες και απλά άλλαζε η στοχοποίηση. Την τελευταία ημέρα, στις 31 Ιανουαρίου 1996, η 345 Μοίρα Βομβαρδισμού είχε σαν αποστολή είχε να χτυπήσει τις τουρκικές αποβατικές δυνάμεις. Ήταν ένας σχηματισμός δέκα αεροπλάνων Α-7H Corsair, όπου με τη συνοδεία μαχητικών F-16 που θα πηγαίναμε να χτυπήσουμε την αποβατική δύναμη.
DL: Που είχαν συγκεντρωθεί αυτές οι δυνάμεις;
ΝΤ: Βρισκόταν στα Ίμια και στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τις βραχονησίδες. Αυτό που άλλαζε συνεχώς ήταν οι θέσεις των πλοίων και η προσπάθειά μας να τα ξεχωρίσουμε από τα δικά μας πλοία που βρίσκονταν στην ίδια περιοχή. Εδώ βέβαια υπήρχε ένα τακτικό σφάλμα, το ότι δηλαδή μαζεύτηκαν πάρα πολλές ναυτικές δυνάμεις σε έναν πολύ μικρό θαλάσσιο χώρο, γεγονός που δημιουργούσε πρόβλημα.... Πλεονέκτημα υπήρχε όταν ο τουρκικός στόλος κατέβαινε από τα Δαρδανέλια και σε όλη την φάση της διαδρομής του προς την περιοχή της κρίσης. Αν δινόταν εντολή ανά πάσα στιγμή θα τον βύθιζαν όλο, γιατί τα ελληνικά πλοία και κυρίως οι τορπιλάκατοι και οι πυραυλάκατοι ήταν αγκιστρωμένες σε μικρούς κόλπους όπου χωρίς να εκπέμπουν, παρακολουθούσαν τις τουρκικές κινήσεις και ανά πάσα στιγμή μπορούσαν να ρίξουν.
Εμείς λοιπόν, αφού είχαν συγκεντρωθεί όλες αυτές οι δυνάμεις, είχαμε ως ημερήσια αποστολή να χτυπήσουμε τις δυνάμεις αυτές με δέκα συνολικά αεροπλάνα και ταυτόχρονα ήταν σε ετοιμότητα έξι ακόμα βομβαρδιστικά για νυχτερινή προσβολή στόχων που θα μας δίνονταν. Στη περιοχή υποχωρούσε... Θυμάμαι αξέχαστα πως πήγα σπίτι έκανα ένα μπάνιο και μετά ξάπλωσα να ξεκουραστώ. Μετά όμως από μισή ώρα, περίπου 11 το βράδυ, 11 και μισή, χτύπησε το τηλέφωνο όπου ένας Ανθυποσμηναγός με μια φωνή γεμάτη ένταση μας ειδοποίησε να μεταβούμε άμεσα στη Μονάδα.
Φεύγω λοιπόν - όπως και όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου - μπαίνω στη μονάδα, μόλις παρκάρω το αυτοκίνητο και ανοίγω την πόρτα ανατρίχιασα ακούγοντας τον ήχο των κινητήρων των αεροπλάνων! Νόμιζα ότι ήδη είχε δοθεί εντολή για απογείωση των βομβαρδιστικών! Εδώ πρέπει να αναφέρω πως στα αεροπλάνα αυτά πιλότοι ήταν 5 "πιτσιρικάδες" και ένας έμπειρος πιλότος της Μοίρας, αυτοί δηλαδή που είχαν μπει στο πρόγραμμα των νυχτερινών πτήσεων που σας περιέγραψα νωρίτερα, γιατί ήταν κάτι το οποίο δεν περιμέναμε να συμβεί! 

Ιπτάμενοι της 345 Μοίρας Βομβαρδισμού έτοιμοι για να αναλάβουν αποστολές 

Για το κρίσιμο αυτό σημείο, ο -τότε- διοικητής της 345 Μοίρας Βομβαρδισμού Αντισμήναρχος (Ι) Γιώργος Κωτσίδης γράφει χαρακτηριστικά: "Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στο σχέδιο ανάκλησης τις βραδινές ώρες της 30ης Ιανουαρίου 1996 ήταν από τους νεαρότερους της Πολεμικής μας Μοίρας και με πλήρη συναίσθηση και ενθουσιασμό για τη δυσκολία της αποστολής, μετά από την απαραίτητη ενημέρωση, προωθήθηκαν στα αεροπλάνα, που σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο προετοίμασαν και φόρτωσαν οι τεχνικοί με τους οπλουργούς και τους στρατεύσιμους της Μοίρας". 
Φωτογραφία - ντοκουμέντο: Οι ιπτάμενοι της 345ΜΒ στον χώρο της Μοίρας, χωρίς σήματα και διακριτικά στις φόρμες τους, κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων!

DL: Οπότε είχαν μπει ως πληρώματα των αεροσκαφών οι νεαρότεροι χειριστές και στη δεκάδα των πρωινών αποστολών οι εμπειρότεροι της Μοίρας;
ΝΤ: Ακριβώς, ήταν 5 νεαροί συνάδελφοι, με επικεφαλής έναν έμπειρο ιπτάμενο της Μοίρας! Οπότε μόλις μπαίνουμε εμείς στη Μοίρα, βλέπουμε τους έξι συναδέλφους να είναι ντυμένοι και να φεύγουν για τα αεροπλάνα καθώς υπήρχαν μετασταθμεύσεις προς τα δυτικά αεροδρόμια της Τουρκίας, οπότε από το ελληνικό Κέντρο Επιχειρήσεων θεώρησαν ότι κάτι πάει να γίνει και ότι τα τουρκικά αεροπλάνα θα επιχειρούσαν να χτυπήσουν Βόλο, τη Λάρισα κτλ, οπότε ότι υπήρχε τότε σε ετοιμότητα ήθελαν να το απογειώσουν!
Αφού πήγαν στα αεροπλάνα, ενημερωνόμαστε οι μεγαλύτεροι για την αποστολή με σκοπό να αλλάξουμε τους μικρότερους – γιατί όταν πας να πολεμήσεις απαιτείται εμπειρία –ώστε η πιθανότητα να επιτευχθεί η αποστολή και να γυρίσουν πίσω τα πληρώματα να ήταν μεγαλύτερη...
Στο σημείο αυτό θέλω να πω για το συνολικό κλίμα που υπήρχε στη Μοίρα. Το κλίμα ήταν τέτοιο που ... τσακωνόμασταν στην κυριολεξία για το ποιος θα μείνει το βράδυ στη Μονάδα, ώστε να είναι ετοιμότητα και να απογειωθεί με τα βομβαρδιστικά! 
Ο Νίκος Τσακίρης στο κόκπιτ του βομβαρδιστικού A-7 Corsair της 345ΜΒ 

Ο Διοικητής της 345 ΜΒ Γιώργος Κωτσίδης, περιγράφει τις συγκλονιστικές εκείνες στιγμές: "Μέσα στην ασταμάτητη βροχή, πηγαίνοντας με τα πόδια από το ένα καταφύγιο αεροπλάνων στο άλλο - γιατί όλα τα μέσα επιστρατεύτηκαν στην προετοιμασία τους - προσπαθούσα να εμψυχώσω τους ιπταμένους που ήταν μέσα σε αυτά δεμένοι, έτοιμοι για εκκίνηση. 
Θα μου μείνει όμως αξέχαστη η εικόνα της ενθουσιώδους ανταπόκρισης όλων στην κίνηση, όλα καλά ″ΟΚ″ του δεξιού αντίχειρα.
Δεν γνωρίζω αν εκείνη τη στιγμή εγώ τους εμψύχωνα ή εκείνοι εμένα. Επιστρέφοντας στη Μοίρα ήδη είχε συγκεντρωθεί το σύνολο των ιπταμένων, οι οποίοι με συγκλόνισαν αυτοπροτεινόμενοι με αυτοθυσία και αλτρουισμό να... αντικαταστήσουν τους άπειρους νεαρούς και τους παντρεμένους συναδέλφους μας!". 
Φωτογραφία - ντοκουμέντο! Οι χειριστές της "εξάδας" που από τη 01:00 έως τις 06:30 το πρωί της 31ης Ιανουαρίου 1996 ήταν δεμένοι στα αεροπλάνα τους, έτοιμοι να απογειωθούν μέσα σε 2 λεπτά, για να χτυπήσουν τις τουρκικές δυνάμεις 

Λόγω των τρομερά άσχημων καιρικών συνθηκών είχε αποφασιστεί τα A-7H Corsair να προσβάλουν τους Τούρκους σε δύο τριάδες με διαχωρισμό σε χρόνο και ύψος. Στην πρώτη τριάδα, αρχηγός ήταν ο Γεώργιος Παντελής (πρώτος από αριστερά) και στην δεύτερη τριάδα αρχηγός ήταν ο Παναγιώτης Πατσαβούδης (τρίτος από δεξιά).
Η ιστορική φωτογραφία έχει ληφθεί στο SOR της 345 Μοίρας Βομβαρδισμού στις 06:30 τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου, την στιγμή της επιστροφής των χειριστών από τα αεροσκάφη! 

Φωτογραφία - ντοκουμέντο: Οι ιπτάμενοι της 345ΜΒ σχεδιάζουν την αποστολή εναντίον του τουρκικού στόλου! 

DL: Πως είχε σχεδιαστεί αυτή η κρίσιμη αποστολή;
NT: Στον σχηματισμό ήταν δέκα συνολικά αεροπλάνα, από τα οποία τα οκτώ θα χτυπούσαν τις αποβατικές δυνάμεις και τα δύο θα έκαναν καταστολή της τουρκικής φρεγάτας. Ο σχεδιασμός ήταν ότι όπως προσεγγίζει η δεκάδα, έξω από την εμβέλεια των όπλων της φρεγάτας που ήταν για να προστατεύει την αποβατική δύναμη. Όπως θα κατευθυνόμασταν προς τους στόχους, τα πρώτα τέσσερα Α-7Η θα πήγαιναν περιμετρικά από τη μία πλευρά και τα άλλα τέσσερα περιμετρικά από την άλλη πλευρά στα 8 μίλια. Τα δύο τελευταία βομβαρδιστικά θα προσέγγισαν το στόχο τους αλλά μέσα από τα 8 μίλια, εκμεταλλευόμενοι μία αδυναμία του συστήματος ελέγχου πυρός των βλημάτων SeaSparrow της φρεγάτας.
Τα αεροπλάνα δεν θα πετούσαν ευθεία για πάνω από 8 δευτερόλεπτα, που σημαίνει ότι πετάμε ευθεία 8 δευτερόλεπτα, στρέφουμε περιμετρικά 90 μοίρες έτσι ώστε το ραντάρ να μας βλέπει τελείως - όταν είμαστε κινούμενοι περιμετρικά η δική μας ταχύτητα που υπολογίζει το ραντάρ είναι μηδέν - γιατί βλέπει το αεροπλάνο και κινείται ακτινικά για δέκα δευτερόλεπτα, οπότε οποιοσδήποτε εγκλωβισμός "σπάει" και στη συνέχεια θα βάζαμε πορεία προς τη φρεγάτα για άλλα 8 δευτερόλεπτα! Αυτή η διαδικασία θα γινόταν μέχρι να προσεγγίσουμε το τουρκικό πλοίο με σκοπό να την προσβάλουμε και από τη στιγμή που θα κάναμε την καταστολή θα έμπαιναν περιμετρικά στο στόλο τα υπόλοιπα οκτώ Α-7Η Corsair με σκοπό να βομβαρδίσουν τις υπόλοιπες δυνάμεις!
DL: Εσείς είσαστε στο ζευγάρι των αεροσκαφών που επρόκειτο να χτυπήσει την τουρκική φρεγάτα;
NΤ: Στο σχεδιασμό που έγινε, αρχηγός ήταν ο Βουκελάτος, δεύτερος μεγαλύτερος ήταν ο Μπορολιάς, οπότε ετέθη ένα θέμα... Στο τελευταίο ζευγάρι τους λέω θα μπω εγώ και στην ουσία επέλεξα το ζευγάρι μου. Τελευταίο ζευγάρι ήμουν εγώ με τον Ροντίρη, έναν καταπληκτικό αεροπόρο.
Όταν κάναμε briefing στην περίοδο της ειρήνης και της εκπαίδευσης, πάντα όλοι ήθελαν σ' ένα σχηματισμό δέκα βομβαρδιστικών να είναι το τελευταίο ζευγάρι. Εκεί πάντα "τσακωνόμασταν" για το ποιος θα μπει, γιατί οποιαδήποτε άσκηση κι αν είχαμε με πακέτα COMAO και έναν μεγάλο σχηματισμό με αεροσκάφη Α-7, τότε οι αναχαιτιστές που ερχόταν να μας αναχαιτίσουν ξεκινούσαν πάντα από πίσω οπότε οι πίσω είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εμπλακούν κτλ, οπότε υπήρχε πάντα ένταση για το ποιος θα πετάξει το τελευταίο ζευγάρι!
Στα Ίμια λοιπόν, αφού τέλειωσε το briefing και απευθυνόμενος σε όλους όσοι πέταγαν, τους είπα πως "όταν περάσει η κρίση μην ακούσω κανέναν να διεκδικήσει το τελευταίο ζευγάρι, είναι... τελειωμένος" (γέλια). Θέλοντας να πω ότι αυτό που θα κάναμε ήταν πολύ δύσκολο. 
Δεν μπορώ να πω, υπήρχαν προσφορές αλλά όχι πολλές. Τελικά το τελευταίο ζευγάρι ήμουν εγώ με τον Ροντίρη...
DL: Στη συνέχεια πήρατε τον ατομικό οπλισμό, όπως προβλέπεται σε πραγματικές αποστολές, ενημερώθηκαν τα πληρώματα για τα σημεία διαφυγής αν έπεφταν με αλεξίπτωτο πάνω από το εχθρικό έδαφος;
ΝΤ: Ε, ναι... Από τη στιγμή που πηγαίναμε να πετάξουμε σε πολεμική αποστολή ο καθένας είχε ένα ατομικό πιστόλι. Υπήρχε φυσικά και ο σχεδιασμός διαφυγής ανάλογα με τον στόχο και την περιοχή όπου θα πετούσε ο κάθε ιπτάμενος. Υπάρχουν πάντα συγκεκριμένα σημεία και διαδικασίες, για τις οποίες ο κάθε ιπτάμενος ενημερώνεται πριν πάει να πετάξει...
DL: Πως φορτώθηκαν τα όπλα εκείνη την ημέρα; Με τι όπλα θα γινόταν η προσβολή των τουρκικών πλοίων;
ΝΤ: Οι φορτώσεις των αεροσκαφών γίνονταν ανάλογα με τον στόχο που είχαν τα βομβαρδιστικά. Για την συγκεκριμένη αποστολή προσβολής των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων η δεκάδα των A-7H Corsair ήταν φορτωμένη με πέντε βόμβες Μk-82 ή Mk-83 και μια δεξαμενή καυσίμου.
DL: Ένας κρίσιμος παράγοντας ήταν εκείνο τη μέρα και ο καιρός. Τι συνθήκες επικρατούσαν;
ΝΤ: Εκείνη τη μέρα είχε σύννεφα από τα 500 μέχρι τα 33.000 πόδια. Πετούσαν τα F-4E Phantom και τα mirage 2000 τα οποία ήταν συνεχώς μέσα στον καιρό. Με αυτές τις συνθήκες φυσικά δεν υπήρχε οπτική επαφή. 
Ο Νίκος Τσακίρης μπροστά από ένα οπλισμένο βομβαρδιστικό της Μοίρας 

Για το ηθικό του προσωπικού και το κλίμα στην 345ΜΒ εκείνες τις στιγμές, ο Διοικητής της Μοίρας Γιώργος Κωτσίδης γράφει: 
"Ειλικρινά, το μεγαλείο της αυταπάρνησης, του ενθουσιασμού, του επαγγελματισμού και του πατριωτισμού που ζήσαμε σαν μια ψυχή, μια οικογένεια, μια γροθιά θα μου μείνει βαθιά χαραγμένο στο νου και την καρδιά μου!
Αν δεν ήμουν τότε βέβαιος για το ποιος εμψύχωνε ποιον τις δραματικές εκείνες στιγμές, σήμερα δηλώνω με πλήρη επίγνωση την μεγάλη μου περηφάνια για το θάρρος και τη συναδελφικότητα των Ιπταμένων, αλλά και όλου του προσωπικού της Μοίρας.
Όλοι, με αυτοθυσία και πίστη στην αποστολή της 345 Μοίρας Βομβαρδισμού ως πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες, σε μία περίοδο ιδιαίτερης κρίσης των αξιών, απλά νιώσαμε πως κάναμε το καθήκον μας και δεν ζητήσαμε ποτέ ούτε να συμψηφίσουμε, ούτε να εξαργυρώσουμε ότι ζήσαμε εκείνες τις δραματικές ώρες". 
Με τον Νίκο Τσακίρη (αριστερά) ο οποίος μας μίλησε για τον ρόλο των A-7H της 345ΜΒ στη κρίση των Ιμίων 

DL: Πως έζησαν αυτή τη κρίση οι δικοί σας άνθρωποι, η οικογένειά σας;
ΝΤ: Το ηθικό του προσωπικού της Μοίρας ήταν στο ύψιστο επίπεδο και αυτό οφείλεται κυρίως στον επαγγελματισμό και την εκπαίδευση. Όλο το προσωπικό ήταν ετοιμοπόλεμο επί της ουσίας. Την προηγούμενη μέρα με είχε πάρει τηλέφωνο από το χωριό ο πατέρας μου ο συγχωρεμένος, και έκλαιγε. Γιατί ήταν σίγουρος... Του λέω, "πατέρα αυτή είναι η δουλειά μας, απλά αυτή τη στιγμή αν κληθούμε θα πρέπει να την κάνουμε!
Το βράδυ της 30ης Ιανουαρίου, ο πατέρας μου είχε μιλήσει με την γυναίκα μου που τότε ήταν στον μήνα της για να γεννήσει τον γιο μας, ο οποίος τελικά γεννήθηκε 27 Φεβρουαρίου 1996!
Όταν λοιπόν γύρισα στο σπίτι -όπως είπαμε και νωρίτερα η κρίση εκείνη τη στιγμή φαίνονταν να αποκλιμακώνεται - έκανα ένα μπάνιο και ξάπλωσα. Όταν με πήραν τηλέφωνο να επιστρέψω εσπευσμένα στη Μονάδα, προσπάθησα να φύγω από το σπίτι όσο πιο ήρεμα μπορούσα. Με ρώτησε τι έγινε, της λέω τίποτα, μας φώναξαν για ετοιμότητα, δεν είναι τίποτα. Οπότε, το μόνο που έκανα ήταν να τη φιλήσω και να φιλήσω τον μικρό μου γιο που ήταν ακόμα στην κοιλιά της και να φύγω... 



Υ.Γ. Φυσικά Γιώργος Κωτσίδης είναι ο συντοπίτης μας Εορδαίος καταγόμενος από το Εμπόριο και σημερινός πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. 


Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟ ΦΑΡΚΜΑΚΟ ΠΟΥ ''ΛΙΩΝΕΙ'' ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ - ΕΧΕΙ 79% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟ ΦΑΡΚΜΑΚΟ ΠΟΥ ''ΛΙΩΝΕΙ'' ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ - ΕΧΕΙ 79% ΕΠΙΤΥΧΙΑ 


Είναι καιρός οι καρκινοπαθείς να αρχίσουν να χαμογελούν πάλι καθώς όπως ισχυρίζονται Αυστραλοί ερευνητές έπειτα από αρκετά χρόνια ερευνών βρήκαν επιτέλους το φάρμακο το οποίο «λιώνει» τα καρκινικά κύτταρα. 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Royal Melbourne και Peter MacCallum Cancer Centre στη Μελβούρνη.  

Για την ανάγκη του πειράματος χορηγήθηκε σε 116 ασθενείς Venetocla. 
Το φάρμακο είχε 79% θετικά αποτελέσματα με τους ασθενείς να έχουν δει σημαντική βελτίωση και όσοι είχαν πιο πριν υποβληθεί σε αντίστοιχες θεραπείες έκριναν πως έχει εξίσου την ίδια ιδιότητα με τις άλλες τους θεραπείες με χάπια.  


ΠΗΓΗ

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ή ΈΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ

Παναγιώτης Αλεξιάδης: Ο πρώτος των πρώτων 


Με την όραση μεγάλο πρωταγωνιστή των αισθήσεων και την κοινωνία να υποκλίνεται όλο και πιο βαθιά στην εικόνα, οι διαφορετικότητες μοιάζουν αδιέξοδα που πνίγονται στην αμφισβήτηση. Τι μπορεί να ξεπεράσει τους σκληρούς οπτικούς ρεαλισμούς και τις φάλσες ή αληθινές δισδιάστατες αναπαραστάσεις; 
Μα τι άλλο από έναν χαρισματικό άνθρωπο!
Σήμερα, (χθες) 28 Γενάρη του 2016, στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ο όρκος θα διαβαστεί με την μέθοδο Μπράιγ! Με το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών.
Ο πρώτος των πρώτων, ο Παναγιώτης Αλεξιάδης, αποφοιτά έπειτα από τέσσερα χρόνια αριστείας με τον απίστευτο βαθμό που αγγίζει το 9,5! Και ενώ ήδη έχει αποστηθίσει τον όρκο του, διάλεξε να τον διαβάσει, για την ακρίβεια να ψηλαφίσει από ένα χαρτί, με εκείνα τα παράξενα γράμματα της μεθόδου που έμαθε γράμματα και έτσι να μας δείξει ότι το μόνο εμπόδιο στα ανθρώπινα όρια είναι τα σκληρά αόρατα προσωπικά συρματοπλέγματα. 

Ο Παναγιώτης αριστεύει σταθερά από τα παιδικά του χρόνια. Τελείωσε το 35ο Δημοτικό σχολείο Πειραιά και συνέχισε στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου.
Όλα τα χρόνια ήταν πρώτος και ολοκλήρωσε το Λύκειο με βαθμό 19,6!Τον Οκτώβρη του 2011 πέτυχε πρώτος την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Και τα τέσσερα χρόνια ήταν αριστούχος και υπότροφος από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών! 

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που με την απλότητα, την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα του γίνεται ο καλύτερος οδηγός μας. Αφού τα όρια, οι ανθρώπινες αδυναμίες, τα στερεότυπα και οι κοινωνικοί διαχωρισμοί, όλα γκρεμίζονται σαν παιδικές οφθαλμαπάτες μπροστά σε μια κουβέντα με τον αριστούχο Παναγιώτη Αλεξιάδη.
-Και οι δυο γονείς σου είναι εκπαιδευτικοί. Πατέρας είναι ο γνωστός καθηγητής Λαογραφίας Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης και μητέρα η δασκάλα Εύη Μελά Αλεξιάδη, αυτό τελικά σε φρέναρε ή μήπως βοηθούσε; 

-Ποτέ δεν με πιέσαν, ποτέ δεν μου είπαν: κάτσε διάβασε! Αντίθετα εγώ τους έσπρωχνα και πίεζα! Έπαιρνα την πρωτοβουλία για μελέτη. Κι εκείνοι ήταν σίγουροι για μένα, ποτέ δεν έδειξαν να αμφιβάλουν.
-Πώς φτάνεις, μα και πως κρατάς σταθερή συνέχεια σε ετούτη τη πρωτιά;
-Από το Δημοτικό είχα ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, διάβαζα πολλές ώρες και στερήθηκα κάποιες εξόδους, αλλά δεν το μετάνιωσα, γιατί όταν κανείς θέλει να πετύχει κάτι οφείλει να προσπαθήσει, ακόμα και να θυσιάσει κι άλλα πράγματα που ίσως να του αρέσουν. Ακριβώς το ίδιο έκανα και στο πανεπιστήμιο. Μάλιστα για να προλάβω να βγάλω την ύλη, εκείνες τις τελευταίες ημέρες κάθε εξεταστικής δεν παρακολουθούσα ούτε τα μαθήματα.
-Και τώρα, ποιοι είναι οι στόχοι σου; Τι ακολουθεί;
-Από την επόμενη χρονιά σκέφτομαι να ξεκινήσω ένα μεταπτυχιακό στον τομέα της Λαογραφίας. Όμως πρώτα θέλω να ξεκουραστώ και να το μελετήσω. Διαπιστώνω ότι πρέπει να ασχοληθούμε με την παράδοση, γιατί αν την αφήσουμε τότε κι αυτή θα μας αφήσει. Όμως χωρίς την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα η Ελλάδα δεν θα προκόψει.
-Αυτή η επιλογή έχει επιρροές από τον Λαογράφο πατέρα σου;
-Όχι, κυρίως είναι το νησί, η Κάρπαθος, τα γλέντια, η απίστευτη παράδοση του τόπου, εδώ και πολλά χρόνια έχει βάλει το μικρόβιο μέσα μου.
-Μιλάς συχνά για την Κάρπαθο. Μα τι σε έχει δέσει τόσο πολύ με το νησί σου;
-Εκτός από την καταγωγή, αυτός ο τόπος είναι μοναδικός. Η ηρεμία, η θάλασσα, η γαλήνη. Αυτά που δεν βρίσκουμε στην Αθήνα, μα ούτε και στις άλλες πόλεις. Μέσα στα όνειρα μου, μα αλήθεια δεν το θεωρώ και όνειρο, είναι να ζήσω μόνιμα στην Κάρπαθο. Θέλω να περάσω τη ζωή μου εκεί, μακριά από το άγχος, να δουλέψω και να προσφέρω από το νησί μου. 

-Ποίηση, Λογοτεχνία. Ποιοι δημιουργοί σε τραβάνε περισσότερο;
-Από ποιητές ξεχωρίζω τον Σολωμό και το Ρίτσο. Ο πρώτος, ο εθνικός μας ποιητής, τονώνει το ηθικό και με κάνει να νιώθω πιο δυνατό, όσο για τον Ρίτσο είναι ήπιος, είναι φωτεινός, δεν είναι απαισιόδοξος. Κι από λογοτέχνες τον Παπαδιαμάντη. Η απίστευτη γλώσσα, τα έργα του είναι μοναδικά και με αγγίζουν.
-Η κοινωνία μας εξελίσσεται; Πάμε μπροστά; Οι άνθρωποι γίνονται καλύτεροι;
-Έχουμε ακόμη πολύ δουλειά, πολύ δρόμο για να στρώσουμε. Φαίνεται πως πρέπει να περάσουμε και άλλες δυσκολίες για να συνέλθουμε ως Ελλάδα. Ίσως να θέλουμε λίγα χρόνια που θα ζήσουμε ακόμη πιο δύσκολα, στο τέλος όλα θα μας βγουν σε καλό.
-Η υπόθεση με την αριστεία και τον μεγάλο ντόρο που έγινε πρόσφατα πως σου φάνηκε;
-Η τωρινή κυβέρνηση σε αυτό το θέμα έχει κάνει λάθος. Όλοι οι μαθητές προσπαθούν, αλλά αυτοί που αριστεύουν αφιερώνουν λίγο παραπάνω χρόνο και για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να υπάρχει μια ανταμοιβή. Δεν είναι ανάγκη να είναι χρήματα, αν και είναι καλό να υπάρχουν, αλλά κάτι που προβάλει αυτόν τον αγώνα.
-Υπάρχει κάτι στη ζωή σου που θα ήθελες να ήταν αλλιώς;
-Δεν νιώθω ότι λόγω της όρασής μου λείπει κάτι ή ότι θα ήθελα κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη έχω. Το μόνο που θα ήθελα είναι τη δική μου οικογένεια, όλα θα έρθουν με τη σειρά τους.
Ο Παναγιώτης Αλεξιάδης με ξενάγησε στο γραφείο του και εκεί προσπάθησε να εξηγήσει τι σημαίνει πάθος και ασταμάτητη μάχη μέσα στη ζωή. Μια γραμμένη σελίδα Α4 γίνεται 4, με την μέθοδο Μπραιγ!
Έτσι ένα μικρό βιβλίο για κείνον είναι ένας χοντρός τόμος. Επίσης δεν υπάρχουν σημειώσεις για φοιτητές με προβλήματα όρασης κι έτσι αφού ηχογραφούσε τις παραδόσεις, στη συνέχεια ξενυχτούσε μερόνυχτα, δαχτυλογραφούσε στην ειδική γραφομηχανή και μελετούσε! 

Ένας απίστευτος και ασταμάτητος αγώνας που σε ανταμοιβή τον έφερνε σταθερά στην πρώτη θέση. Κι όμως όταν μιλάει για την κοινωνία, ξεχωρίζει και δείχνει σε μια κατεύθυνση που όλοι τη γνωρίζουμε, αλλά πολλές φορές προσπερνάμε στα βιαστικά:
Αγάπη, αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμός.
Χωρίς αυτά τα τρία δε μπορούμε να τα καταφέρουμε και επειδή σήμερα αυτά δεν υπάρχουν, για αυτό το λόγο έχουμε ανισορροπηθεί. Πρέπει επειγόντως να βρούμε τις ισορροπίες μας.Τώρα το πως μπορεί να γίνει, ας σκεφτεί ο καθένας τι θέλει, ας αποφασίσει και όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να αφήσουμε στην άκρη δικαιολογίες και το γνωστό δεν μπορώ. Μόνο το δεν θέλω υπάρχει.
Αν δεν θέλω κάτι δεν το κάνω! 


ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Να ποιοι είμαστε: Με Ελληνική υπογραφή το πρώτο υβριδικό πλοίο στον πλανήτη! 


Το πρώτο υβριδικό πλοίο στον κόσμον που κινείται από πετρελαιομηχανή και ηλεκτροκινητήρα με μπαταρίες έκανε την εμφάνισή του στη Βόρεια Θάλασσα.
Πρόκειται για το πλοίο Viking Lady της νορβηγικής εταιρείας Eidesvik Offshore, που ναυπηγήθηκε το 2009 και το οποίο μεταφέρει προσωπικό και προμήθειες υπεράκτιες εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου.
Το πλοίο φέρει ελληνικό σφραγίδα καθώς σχεδιάστηκε από το τμήμα “Έρευνας και Καινοτομίας” του νορβηγικού νηογνώμονα (DNV) στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το αντίστοιχο τμήμα στη Νορβηγία και την εταιρεία Wartsila. 
«Η καινοτομία μας μπορεί να εφαρμοσθεί είτε σε καινούργια είτε σε ήδη υπάρχοντα σκάφη, τα οποία βασίζονται σε ηλεκτρική πρόωση. Κεντρικό ρόλο έχει μία μπαταρία που εγκαθίσταται στο καράβι, ώστε να αποθηκεύεται σε αυτήν η περίσσεια της ηλεκτρικής ισχύος από τις γεννήτριες του πλοίου. Έτσι, τη στιγμή που το πλοίο θα χρειασθεί μεγάλη ισχύ (π.χ. κάνοντας ελιγμούς στο λιμάνι), ένα μέρος της θα προέλθει από την μπαταρία και όχι από τις γεννήτριες, οι οποίες για να την εξασφαλίσουν θα έπρεπε να καταναλώσουν ακόμη περισσότερα καύσιμα», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Νικόλαος Κακαλής, διευθυντής του τμήματος.
Μάλιστα, οι ειδικοί θεωρούν το σύστημα ιδανικό για τα πλοία που εκτελούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια στο Αιγαίο και το Ιόνιο και τα οποία “πιάνουν” συχνά λιμάνια και πρέπει να κάνουν ελιγμούς. Θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για τη λειτουργία γερανών σε φορτηγά πλοία, αλλά και σε πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων.
Στον ένα χρόνο της λειτουργίας του πλοίου με το υβριδικό σύστημα έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση καυσίμου σχεδόν 15% και μείωση των εκπομπών ρύπων κατά το ένα τέταρτο. 
Το μεγάλο στοίχημα ήταν η συνεργασία της μπαταρίας, η οποία φορτίζεται από τις γεννήτριες του πλοίου, με τα υπόλοιπα ηλεκτρικά συστήματα και η δυνατότητά της να συμβάλλει στη σταθερότητα του πλοίου κατά την προσέγγισή του στις εξέδρες ακόμα και υπό τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στη Βόρεια Θάλασσα.
Διαπιστώθηκε ότι η μπαταρία πρόσφερε καλύτερη δυνατότητα απότομης αυξομείωσης της ισχύος ώστε το πλοίο να διατηρείται σταθερό στη θέση του κοντά στην προβλήτα.
Αυτή η ευελιξία συμβάλλει επίσης στη μείωση της ηχορύπανσης στα λιμάνια, αλλά και των τοπικών ρύπων και καπνού από τα φουγάρα.
Σημειώνεται ότι Έλληνες επιστήμονες του DNV συμμετέχουν σε ένα διεθνές πρότζεκτ που κατάφερε να σχεδιάσει μια νέα «γενιά» φορτηγών πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), τα οποία είναι πιο αποδοτικά ενεργειακά και «φιλικότερα» στο περιβάλλον. Μάλιστα, ένα τέτοιο φορτηγό πλοίο όχι μόνο θα καταναλώνει 8% λιγότερα καύσιμα για την κίνησή του, αλλά και θα μπορεί επίσης να μεταφέρει 5% περισσότερο φορτίο.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΝΙΩΘΩ ΤΥΧΕΡΟΣ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΑ....28 ΔΑΧΤΥΛΑ

ΝΙΩΘΩ ΤΥΧΕΡΟΣ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΑ....28 ΔΑΧΤΥΛΑ 


Ο Suthar, ο οποίος ζει στο μικρό χωριό Χιματναγκάρ της δυτικής Ινδίας, πάσχει από πολυδακτυλισμό - Σύμφωνα με το Βιβλίο Guiness, είναι ο άνθρωπος με τα περισσότερα δάχτυλα στον κόσμο...
Ως «ευλογία» αντιμετωπίζει την σπάνια γενετική του πάθηση που τον καθιστά μοναδικό ο Ινδός ξυλουργός Devendra Suthar ο οποίος, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness, είναι ο άνθρωπος με τα περισσότερα δάκτυλα στον κόσμο.
Ο Suthar, ο οποίος ζει στο μικρό χωριό Χιματναγκάρ της δυτικής Ινδίας, πάσχει από πολυδακτυλισμό με αποτέλεσμα να έχει από επτά δάκτυλα σε κάθε χέρι και από άλλα επτά σε κάθε πόδι. Ο 43χρονος ωστόσο δεν είδε ποτέ την ασθένειά του σαν μειονέκτημα.
Όπως αποκαλύπτει στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, λόγω της σπάνιας εμφάνισής του συμπατριώτες του έρχονται από κάθε γωνιά της χώρας για να δουν τα χέρια και τα πόδια του, κάτι που τον κάνει να νιώθει ξεχωριστός.
«Λόγω των ασυνήθιστων άκρων μου, όλοι μου φέρονται σαν να είμαι διασημότητα. Τα παιδιά γελούν όταν με βλέπουν να κάνω αστεία κόλπα με τα δάχτυλά μου. Η έκραση στα πρόσωπά τους όταν βλέπουν τα πόδια μου είναι απολαυστική. Τα δάχτυλά μου με έχουν κάνει διάσημο», λέει χαρακτηριστικά ο Suthar. Όπως μάλιστα επισημαίνει, δεν θα σκεφτόταν ποτέ να τα αφαιρέσει χειρουργικά καθώς τα θεωρεί «τυχερά».
Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία και τη θετική διάθεση που τον διακρίνει, ο Suthar δεν μπορεί να παραβλέψει τις δυσκολίες που του προκαλούν τα επιπλέον δάχτυλα, οι σημαντικότερες από τις οποίες αφορούν στη δουλειά του. Όπως εξηγεί, η εργασία με ξυλουργικά εργαλεία αποτελεί μόνιμη πηγή ανησυχίας για εκείνον, αφού φοβάται συνεχώς ότι θα κόψει κάποιο δάχτυλο που θα βρεθεί σε λάθος σημείο. «Ως ξυλουργός, χειρίζομαι πολύ συχνά πριόνια και σφυριά. Πρέπει να είμαι συνεχώς σε επιφυλακή μην κόψω κάποιο δάχτυλο», καταλήγει ο 43χρονος. 
O Suthar επιδεικνύει με περηφάνια τα δάχτυλά του που τον κάνουν μοναδικό 

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΩΖΕΙ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΑΠ' ΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΝΟΗΣΙΑ

Το πετρέλαιο σώζει τα αιολικά απ' την κατάψυξη, αλλά τίποτα δεν μας σώζει απ' την ανοησία...


Έχουμε δει αρκετές φορές σ' αυτό το ιστολόγιο πως τα αιολικά "συναχώνονται" με τις μεγάλες παγωνιές, το μεγάλο κρύο συνοδεύεται από έλλειψη ανέμων και οι ανεμογεννήτριες ακινητοποιούνται ακριβώς τη χρονική στιγμή που οι καταναλωτές αναζητούν απεγνωσμένα ενέργεια. 
Οι χειμερινές συνθήκες που επικρατούν σε γεωγραφικό 
Μια τέτοια κατάσταση βλέπουμε στη σημερινή φωτογραφία, που μας έρχεται απ' τη βόρεια Σουηδία και αφορά ένα αιολικό πάρκο μεταξύ Storuman και Sorseleπλάτος 65,5 μοιρών έχουν ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεται πάγος στα πτερύγια. 
Η "σωτηρία" έρχεται απ' τα ορυκτά καύσιμα, καθώς μια εταιρεία ανέπτυξε σύστημα... ψεκασμού ζεστού νερού στα πτερύγια: ένα ελικόπτερο, που λειτουργεί με πετρέλαιο βεβαίως-βεβαίως, μεταφέρει ζεστό νερό και το ψεκάζει στα πτερύγια για να λιώσει τον πάγο. 
Το νερό θερμαίνεται όλη τη νύχτα στους 60oC, σε μια δεξαμενή χωρητικότητας 44 κυβικών μέτρων, από ένα καυστήρα πετρελαίου ισχύος 260kW. Ο κάδος που μεταφέρει το ελικόπτερο έχει χωρητικότητα 850 λίτρα, το νερό ψεκάζεται σε περίπου δυο λεπτά και κάθε απόψυξη διαρκεί περίπου 1,5 ώρα. Απασχολούνται τρία άτομα: ο χειριστής του ελικοπτέρου, ο χειριστής του ψεκαστήρα κι ένα άτομο στο έδαφος για την απαγκίστρωση του κενού κάδου και την αγκίστρωση νέου γεμάτου.  
Μπορούμε βεβαίως να δούμε το θέμα καταρχήν απ' τη θετική του πλευρά: νέες "πράσινες" θέσεις εργασίας δημιουργούνται, για να φροντίζουν την αποκατάσταση της ετοιμότητας των ανεμογεννητριών και μάλιστα θέσεις εργασίας εργαζόμενων σε αναμονή για τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, που θα επιτρέψει την πτήση του ελικοπτέρου και τον ψεκασμό νερού. 
Αν μάλιστα μετά την απόψυξη η ανεμογεννήτρια αρχίσει να περιστρέφεται υπό την επίδραση του ρεύματος αέρα που δημιουργεί το ελικόπτερο, ακόμα καλύτερα, θα έχουμε και παραγωγή ηλεκτρισμού, καθώς η ετοιμότητα από μόνη της δεν αρκεί, πρέπει να υπάρχει και άνεμος με μια ελάχιστη ταχύτητα 3,5m/s για να περιστραφούν τα πτερύγια.
Αν ωστόσο δούμε το θέμα απ' την πλευρά της κοινής λογικής, θα μπορούσε το πετρέλαιο που καταναλώνεται για το ελικόπτερο και για τον καυστήρα να καταναλωθεί απευθείας σε παραγωγή ηλεκτρισμού, με απείρως μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης απ' την όποια ενέργεια παράγει η αποψυγμένη ανεμογεννήτρια και μάλιστα παρακολουθώντας πολύ πιστά τη μεταβολή της ζήτησης φορτίου, κάτι που αδυνατεί πλήρως να κάνει η οποιαδήποτε ανεμογεννήτρια. 
Απ' την ανοησία των αιολικών, της πιο αναξιόπιστης στην παροχή ισχύος απ' όλες τις τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρισμού, δυστυχώς δεν μας σώζει πια τίποτα, ούτε καν η εκλογή Ρεπουμπλικανού Προέδρου στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο. 

ΠΗΓΗ http://greeklignite.blogspot.gr/2016/01/blog-post_26.html#more

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο 52χρονος ΠΟΥ ΑΣΕΛΓΟΥΣΕ ΣΕ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Αυτός είναι ο 52χρονος που ασελγούσε σε κοριτσάκια Δημοτικού [εικόνα] 



Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες του 52χρονου που συνελήφθη την περασμένη βδομάδα στο Γέρακα για ασέλγεια εις βάρος κοριτσιών Δημοτικού Σχολείου.
Πρόκειται για τον Μαρασόγλου Ευθύμιο του Παντελή και της Φωτεινής, γεννήθηκε το 1964 στην Καβάλα, ο οποίος σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για ασέλγεια με ανήλικο κάτω των 10 ετών, έναντι αμοιβής, κατ’ εξακολούθηση από δράστη ενεργούντα κατά συνήθεια και αποπλάνηση παιδιών κάτω των 12 ετών, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
Ο αδίστακτος άντρας έδινε στα κοριτσάκια πορτοκαλάδες και τυρόπιτες ως αντάλλαγμα για να ικανοποιήσει τις αρρωστημένες ορέξεις του. «Πείτε ό,τι θέλετε. Ήμουν ένα τέρας, ζητάω συγνώμη». Αυτά ήταν τα λόγια του 52χρονου ο οποίος παραδέχθηκε στην απολογία του τις πράξεις του και αναφέρθηκε και σε άλλες δυο πράξεις ασέλγειας ανηλίκων κοριτσιών, 8 και 9 ετών.
Ο 52χρονος απολογήθηκε χωρίς δικηγόρο ενώ στα δικαστήρια βρέθηκε και η σύζυγος του κατηγορουμένου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες προτίθεται να καταθέσει εναντίον του αίτηση διαζυγίου. 

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΦ

Ακατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής ανακαλεί ο ΕΟΦ
ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΗ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ 


Σε ανάκληση παρτίδων του συμπληρώματος διατροφής Nox Pump προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) 
Ειδικότερα, ανακαλείται η παρτίδα 13053803 του προϊόντος Nox Pump, λόγω παρουσίας των μη εγκεκριμένων ουσιών methyl-synephrine (Oxilofrine), bσeta-methylphenethylamine και bete-dimethylphenethylamine.  
Το προϊόν διακινείται ως συμπλήρωμα διατροφής και η εν λόγω παρτίδα διανεμήθηκε από την Naskor B.V., Ολλανδίας. 
Επίσης ανακαλείται η παρτίδα 14053334 του προϊόντος Nox Pump, λόγω παρουσίας των μη εγκεκριμένων ουσιών methyl-synephrine (Oxilofrine), beta-methylphenethylamine και bete-dimethylphenethylamine, του μη εγκεκριμένου νεοφανούς τροφίμου (novel food) ως συστατικό Acacia rigidula. 
Το προϊόν διακινείται ως συμπλήρωμα διατροφής και η εν λόγω παρτίδα διανεμήθηκε από την SFD SA, Πολωνίας.
Ο Ε.Ο.Φ. σημειώνει ότι η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και καλεί τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη διακίνηση των παρτίδων του προϊόντος στην Ελλάδα να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 27-01

Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος – Το ανατριχιαστικό βίντεο «Memento» που πρέπει να δούμε 

Οι αυτόπτες μάρτυρες ήταν μέχρι τώρα οι πιο σημαντικοί φορείς μνήμης του Ολοκαυτώματος. Οι περισσότεροι έχουν πεθάνει. Στην εποχή του You Tube, όμως, η μνήμη μεταδίδεται με έναν ασυνήθιστο τρόπο, όπως το βίντεο «Memento».
Ήταν στις 2 Ιανουαρίου του 2005 όταν η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Έναν χρόνο πριν, με ομόφωνη απόφασή της η Βουλή των Ελλήνων είχε καθιερώσει την 27η Ιανουαρίου ως ημέρας μνήμης και τιμής για τους Έλληνες Εβραίους που έχασαν την ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, αλλά και για όσους με αυταπάρνηση και με θάρρος κινδύνευσαν για να σώσουν τους συμπολίτες τους από βέβαιο θάνατο.
Στο βίντεο ένας νεαρός κάθεται πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές από τις οποίες περνούν ασταμάτητα βαγόνια προς το Άουσβιτς. Σε ένα τσαλακωμένο χαρτί υπάρχουν σημειωμένα τα ονόματα των ανθρώπων που μεταφέρονται σαν ζώα, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, χωρίς ταυτότητα, στο στρατόπεδο εξόντωσης.
Γενικά τα σημειώματα έπαιζαν μεγάλο ρόλο στη ζωή των Εβραίων. Μέσω αυτών ενημερώνονταν οι εβραϊκές οικογένειες για την ώρα, τον τόπο και τον προορισμό στα στρατόπεδα. Αλλά και στα ίδια τα στρατόπεδα η ανταλλαγή σημειωμάτων ήταν η μόνη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ των κρατουμένων. 

«Θέλαμε να αγγίξουμε όλους»  
Το ασυνήθιστο αυτό βίντεο είναι παραγωγή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μνήμης και Αλληλεγγύης με έδρα τη Βαρσοβία. Το Δίκτυο δεν ασχολείται μόνο με το Ολοκαύτωμα αλλά και με τα θύματα του σταλινισμού στην ανατολική Ευρώπη.
Το επετειακό αυτό βίντεο, οι παραγωγοί ήθελαν να το απευθύνουν σε ένα ευρύτερο κοινό, όπως λέει στη Deutsche Welle ο διευθυντής του Δικτύου Ραφάλ Ρογκούλσκι. «Οι παραγωγές μας απευθύνονται στη νεότερη γενιά, το ίδιο επιδιώξαμε και σε αυτό το βιντεάκι ωστόσο με αυτόν τον τρόπο παρουσίασης αγγίζουμε στην πραγματικότητα όλους τους ανθρώπους».
Το διαφορετικό έγκειται στην ασπρόμαυρη τεχνική κόμικ του Αμερικανού καλλιτέχνη Αρτ Σπίγκελμαν, την οποία μιμήθηκαν οι παραγωγοί. Ήταν και ο πρώτος που επεξεργάστηκε τη θεματική του Ολοκαυτώματος ως ένα γραφιστικό διήγημα. Σε συνεργασία με το Μουσείο Μνήμης του Άουσβιτς υιοθετήθηκε αμέσως η τεχνική σε αυτό το ιδιαίτερο βίντεο. «Αναζητήσαμε μαζί και με τον σκηνοθέτη Ζόλταν Σιλάγκι Βάργκα τρόπους για το πώς στην εποχή του You Tube θα ξυπνούσαμε το ενδιαφέρον και την προσοχή γύρω από το θέμα» λέει ο Χανς Κρίστιαν Γας, υπεύθυνος του Μουσείου Μνήμης στο Βερολίνο, ο οποίος είναι και συμπαραγωγός.

Κόμικ αντί αυτόπτες μάρτυρες  

«Το ρίσκο επιλογής αυτού του τρόπου κινουμένων σχεδίων ήταν μεγάλο, αλλά ο σκηνοθέτης Βάργκα ως γραφίστας και διεθνής καλλιτέχνης είχε μεγάλη εμπειρία» δηλώνει ο Γας.
«Προς στιγμή δίστασα, αλλά με έπεισε ότι στην εποχή μας έπρεπε να βρούμε έναν άλλο τρόπο εικονογράφησης εκείνων των γεγονότων». Το 2015, 70 χρόνια μετά την απελευθέρωση του Άουσβιτς, σε όλα τα γερμανικά ΜΜΕ ήταν προσκεκλημένοι αυτόπτες μάρτυρες, «οι τελευταίοι επιζώντες», όπως γράφτηκε κατά κόρο στις εφημερίδες.
Φέτος, με το βίντεο «Memento» οι παραγωγοί επέλεξαν εν γνώσει τους έναν άλλο δρόμο χωρίς τις μαρτυρίες επιζώντων, χωρίς τους γυμνούς αριθμούς των εκατομμυρίων νεκρών, χωρίς φωτογραφίες από τα στρατόπεδα εξόντωσης. «Το φιλμάκι φτιαγμένο σε στιλ κόμικ σε κάνει να ανατριχιάζεις, ακόμη κι αν με την πρώτη ματιά δεν καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται», παρατηρεί ο συμπαραγωγός. 

''ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣ'' ΜΕΤΑΝΙΩΜΕΝΟΣ Ο 52χρονος ΠΟΥ ΑΣΕΛΓΗΣΕ ΣΕ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ

«Συγγνώμη, είμαι ένα τέρας» – Μετανιωμένος ο 52χρονος που ασέλγησε σε μαθήτριες 


Συγγνώμη, είμαι ένας τέρας. Μετανιώνω». Με τα λόγια αυτά ο 52χρονος κατηγορούμενος για ασέλγεια σε βάρος 10χρονης μαθήτριας απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. 
Αμέσως μετά την απολογία του, έξω από το γραφείο της 3ης τακτικής ανακρίτριας είπε πως ομολόγησε τα πάντα και επιχείρησε να δικαιολογηθεί λέγοντας: 
«Τα ομολογώ όλα. Δεν ξέρω γιατί το έκανα. Ένα κλικ στο μυαλό ήταν. Δεν έχω κάνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν», είπε και συμπλήρωσε: 
«Έχω δουλέψει και σε άλλο κυλικείο στο Χαλάνδρι». 
 Ο κατηγορούμενος απολογήθηκε για περίπου μια ώρα χωρίς την παρουσία δικηγόρου και ομολόγησε, όπως και ενώπιον των αστυνομικών, τις πράξεις του. 
Μάλιστα, φέρεται να έχει μιλήσει και για δυο ακόμη κοριτσάκια- θύματα του, μαθήτριες 4ης και 5ης δημοτικού οι οποίες είναι και συμμαθήτριες της κόρης του. 
Το κατώφλι της ανακρίτριας πέρασε και η σύζυγος του κατηγορούμενου η οποία κατέθεσε στο πλαίσιο της ανάκρισης. Η γυναίκα, μάλιστα, φέρεται να δηλώνει ότι θα ζητήσει διαζύγιο. 
Αναμένεται η απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα οι οποίοι θα αποφασίσουν για την τύχη του κατηγορούμενου. 

ΠΗΓΗ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΝΕΚΤΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Σοκ στους Τούρκους από Βυζαντινό νεκροταφείο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης 


Κυριολεκτικά δεν πίστευαν στα μάτια τους οι Τούρκοι όταν αντίκρισαν τα πρώτα ίχνη ενός βυζαντινού ελληνορθόδοξου νεκροταφείου που αναδύθηκε τελείως αναπάντεχα σε ένα από τους ποιο κεντρικούς δρόμους της Κωνσταντινούπολης. 
Όπως αναφέρεται, κατά την διάρκεια εργασιών αναπαλαίωσης ενός ιστορικού κτιρίου της Κωνσταντινούπολης συγκεκριμένα το κτίριο Casa Garibaldı που βρίσκεται στον κεντρικό δόμο İstiklal Caddesi, άρχισαν να αναδύονται κάτω από το έδαφος τάφοι από τον τέταρτο μ. Χ. αιώνα και ανθρώπινοι σωροί 1600-1800 ετών σε καλή κατάσταση από ένα όπως φαίνεται κεντρικό ελληνορθόδοξο χριστιανικό νεκροταφείο που βρίσκονταν επί αιώνες θαμμένο κάτω από τα θεμέλια αυτού του κτιρίου. 
Το ιστορικό αυτό ελληνορθόδοξο χριστιανικό νεκροταφείο, ανακαλύφθηκε σε βάθος οχτώ μέτρων στα θεμέλια του κτηρίου σε ένα σημείο που από πάνω κυκλοφορούν καθημερινά σχεδόν 400.000 άτομα, δηλαδή σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Πόλης. 
Ο διευθύνων τις ανασκαφές καθηγητής Sedat Bornovali, αμέσως μετά τα πρώτα ευρήματα κάλεσε την διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κωνσταντινούπολης, Zeynep Kızıltan, η οποία επιβεβαίωσε την μεγάλη ιστορική άξια του αναδυθέντος νεκροταφείου καθώς και των σκελετών που ανευρέθηκαν στο μέρος εκείνο. 
Εντυπωσιακό είναι, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, ότι στην αρχή δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι κάτω από εκείνο το τόσο πολυσύχναστο μέρος βρίσκονταν αυτό το νεκροταφείο και οι άθικτοι σωροί που βρέθηκαν.
Να σημειωθεί ότι το κτίριο αυτό έχει ιστορική αξία και είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό λόγω των σημαδιών κατάρρευσης που είχε παρουσιάσει να ανακαινιστεί. Με την ανακίνηση του ανακαλύφθηκε αυτό το ελληνορθόδοξο νεκροταφείο.

Να σημειωθεί επίσης ότι εκεί κοντά βρίσκεται και η ελληνορθόδοξη εκκλησιά της Αγίας Τριάδας, καθώς και πολλά ιστορικά κτίρια όπως το Κέντρο Γαλλικού Πολιτισμού, το Çiçek Pasajı, και άλλα. Όλα αυτά συντείνουν στο συμπέρασμα ότι ο δρόμος αυτός ήταν ένας σημαντικός δρόμος της πρώτης περιόδου της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Σημεία των καιρών!
Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος 

ΠΗΓΗ 






ΔΑΝΙΑ: ΜΕ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΑΛΦΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Δανία: Με νόμο του κράτους η κατάσχεση των τιμαλφών όσων αιτούνται άσυλο 


Το κοινοβούλιο της Δανίας ψήφισε σήμερα, Τρίτη, το νομοσχέδιο που επιτρέπει την κατάσχεση των μετρητών και πολύτιμων αντικειμένων που έχουν στην κατοχή τους οι αιτούντες άσυλο οι οποίοι καταφτάνουν στη χώρα.
Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου δηλώνουν ότι πλέον οι πρόσφυγες εξομοιώνονται με τους άνεργους Δανούς οι οποίοι πρέπει να πωλούν περιουσιακά στοιχεία τους από ένα ύψος και επάνω εάν θέλουν να διεκδικήσουν κοινωνικά επιδόματα.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι μετανάστες θα μένουν μόνο με 10.000 κορόνες Δανίας (περίπου 1.300 ευρώ), καθώς τα υπόλοιπα χρήματα θα κατάσχονται με στόχο την κάλυψη των αναγκών τους στα κέντρα φιλοξενίας.
Αντικείμενα συναισθηματικής αξίας, όπως βέρες, θα εξαιρούνται.
Επίσης σύμφωνα με το νέο νόμο αυξάνεται από τον ένα χρόνο στα τρία η περίοδος που θα μπορούν οι πρόσφυγες να κάνουν αίτηση για να προσκαλούν τους συγγενείς τους.
Επιπλέον θα περιοριστούν οι προσωρινές άδειες παραμονής, ενώ θα γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για την έκδοση μόνιμων αδειών παραμονής.
Το νομοσχέδιο πέρασε με 81 ψήφους υπέρ και 27κατά. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν μεταξύ αυτών που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να προειδοποιεί ότι η πρόταση παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 


8 ΈΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΟΡΝΟ

Οκτώ Έλληνες στο σκοτεινό διαδίκτυο με το παιδικό πορνό
Η ιστοσελίδα «playpen» των παιδόφιλων στο dark web (σκοτεινό διαδίκτυο), που παρέχει σκληρότατο υλικό παιδικής πορνογραφίας και live βιασμούς βρεφών, είχε 8 Έλληνες 


Η ιστοσελίδα «playpen» των παιδόφιλων στο dark web (σκοτεινό διαδίκτυο), που παρέχει σκληρότατο υλικό παιδικής πορνογραφίας και... live βιασμούς βρεφών, είχε οκτώ Έλληνες δράστες. 
Το FBI με μία πρωτότυπη μέθοδο εντόπισε τις ταυτότητες (διευθύνσεις IP) 1.300 παιδόφιλων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης που κράτησε 13 ημέρες έκαναν εγγραφή στο «playpen». Συνολικά περιηγήθηκαν στον ιστότοπο 215.000 χρήστες (το 0,16% έκανε εγγραφή), ενώ σε 137 χρήστες από διάφορες χώρες (μεταξύ αυτών η Δανία, η Χιλή, η Κολομβία και η Αμερική) απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι «χάκερ» του FBI επέλεξαν έναν ανορθόδοξο τρόπο για να βρουν τα ηλεκτρονικά ίχνη εκατοντάδων παιδόφιλων που σέρφαραν στην ιστοσελίδα «playpen», η οποία... φιλοξενείτε στο dark web (σκοτεινό διαδίκτυο που κρύβει την ταυτότητα -IP- του χρήστη). 
Οι αμερικανικές Αρχές από τις 20 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2015 έθεσαν υπό επιτήρηση σε δικούς τους servers στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ την ιστοσελίδα με τα σοκαριστικά βίντεο προκειμένου να παρακολουθούν όλο το 24ωρο την κίνηση του ιστότοπου και τη διακίνηση του παράνομου υλικού.
Το διάστημα αυτό «επιτρεπόταν» ουσιαστικά η διακίνηση βίντεο παιδικής πορνογραφίας που γινόταν μέσω της έδρας του FBI, κάτι που δεν συνηθίζεται να υιοθετείται ως αστυνομική μέθοδος, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μίας τεράστιας δεξαμενής δεδομένων από το FBI με ηλεκτρονικά ίχνη (IP) παιδόφιλων.
Ανάμεσα σε αυτούς που διακίνησαν υλικό παιδικής πορνογραφίας ήταν οχτώ Έλληνες και για το λόγο αυτό ειδοποιήθηκαν οι ελληνικές Αρχές. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ανταποκρίθηκε άμεσα, εντόπισε σε ποιους ανήκουν τα ηλεκτρονικά ίχνη και προχώρησε σε έρευνες στις οικίες τους. Συνολικά σχηματίστηκαν δικογραφίες κατά τους προηγούμενους μήνες για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας για οχτώ άτομα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ανάμεσά τους ένας 21χρονος από την Πελοπόννησο.
Στις έρευνες συμμετείχε και η Europol, στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Operation Pacifier».Στόχος της επιχείρησης ήταν η διείσδυση των διωκτικών στο σκοτεινό διαδίκτυο, που μέχρι σήμερα θεωρείται «άβατο». 

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

ΣΤΟ 1987 ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Η ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟ 2015

Στο 1987 επέστρεψε η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή το 2015, αποκαρδιωτική η σύγκριση με το 2004 


Εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες το Μηνιαίο Δελτίο Eνέργειας του ΑΔΜΗΕ για το Δεκέμβριο 2015, οπότε μπορούμε να δούμε πως πήγε η ηλεκτροπαραγωγή τη χρονιά που μας πέρασε. Πάντα στο διασυνδεδεμένο σύστημα, που δεν περιλαμβάνει τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, η λιγνιτική παραγωγή έκλεισε με ποσοστό 38% (37,76% για την ακρίβεια), στις 19.418GWh, πιο χαμηλά ακόμα κι απ' την πρόβλεψη για περίπου 19.600GWh που είχαμε κάνει τα Χριστούγεννα. Ασφαλώς επέδρασε η πολύ μεγάλη αύξηση, κατά 112%, της παραγωγής από φυσικό αέριο το Δεκέμβριο 2015 σε σχέση με το Δεκέμβριο 2014, που οφείλεται κατά ένα μέρος και στη δοκιμαστική λειτουργία της πολύ μεγάλης μονάδας της ΔΕΗ Μεγαλόπολη V. Στο σύνολο του 2015 η παραγωγή από φυσικό αέριο έκλεισε σε λογικά επίπεδα, στο 14,13%, η υδροηλεκτρική στο 10,48%, οι ΑΠΕ σε Υποσταθμούς Συστήματος, έκλεισαν στο 10%, η παραγωγή στο δίκτυο, που είναι τα μικρά Φ/Β, έκλεισε στο 9% και οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε επίπεδο έτους στο 18,68%, παρά τα capital controls που έχουμε σ' όλο το 2ο εξάμηνο 2015. 
Αν κάποιος επισκεφθεί τον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ και κοιτάξει τα "Μηνιαία Δελτία Ενέργειας", η πρώτη χρονιά για την οποία υπάρχουν αναρτημένα στοιχεία είναι το 2004 (και δεν έχουν και τη λεπτομέρεια των τελευταίων ετών). Η σύγκριση ωστόσο των στοιχείων του 2015 με τα στοιχεία του 2004 είναι αποκαρδιωτική και φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα: 


Καταρχήν το σύνολο παραγωγής και ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών είναι περίπου το ίδιο για το 2004 και το 2015, η διαφορά είναι μόλις 0,56% μικρότερο σύνολο το 2015, οπότε μπορούμε να δούμε στον πίνακα τα αποτελέσματα της ενεργειακής πολιτικής των τελευταίων 15 ετών. 
Μέσα σε 11 χρόνια καταφέραμε να μειώσουμε κατά 14,5% τη συνολική ηλεκτροπαραγωγή, από 48,9TWh σε 41,8TWh και η μείωση δεν οφείλεται ασφαλώς σε βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, αλλά στην τεράστια μείωση κατά 25,06% της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής, από 62,82% το 2004 σε 37,76% το 2015. 
Η μείωση είναι 13.073.712 MWh και ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος απ' το άθροισμα της παραγωγής από φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά τόσο το 2015 όσο και το 2004. Κατά ένα μέρος η μείωση της λιγνιτικής παραγωγής υποκαταστάθηκε από παραγωγή των ΑΠΕ, κάτι που ωστόσο έγινε με τεράστιο κόστος για την οικονομία και την κοινωνία, καθώς η παραγωγή των ΑΠΕ αποζημιώνεται με εξωφρενικά υψηλές επιδοτήσεις, στον τελευταίο λογαριασμό της ΔΕΗ είδα χρέωση 0,09461€/KWh για την προμήθεια ρεύματος κι άλλα 0,02629€/KWh για ΕΤΜΕΑΡ, το ΕΤΜΕΑΡ έχει φθάσει να προσθέτει άλλο ένα 28% στην προμήθεια ρεύματος. 
Εάν η λιγνιτική παραγωγή του 2004 επιτυγχανόταν και το 2015 θα αντιστοιχούσε σε 77,7% της συνολικής παραγωγής, θα μείωνε σημαντικά τις εισαγωγές ηλεκτρισμού και την παραγωγή από φυσικό αέριο και πρόκειται για ένα ποσοστό που το είχαμε ξανά στο μακρινό παρελθόν στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, τότε που είχαμε και φθηνά τιμολόγια ηλεκτρισμού. Σήμερα μάλλον ένα τέτοιο ποσοστό θα δυσκόλευε αρκετά περισσότερο τη ζωή του ΑΔΜΗΕ, καθώς η παραγωγή των ΑΠΕ δεν είναι ομαλά κατανεμημένη στο χρόνο και οι παλιές λιγνιτικές μονάδες μάλλον δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το ρυθμό με τον οποίο είτε εμφανίζεται στο δίκτυο είτε εξαφανίζεται απ' αυτό ο "στρατηγός άνεμος".
Εάν η πολιτική ηγεσία και οι διοικήσεις της ΔΕΗ είχαν επιταχύνει την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων σύγχρονης τεχνολογίας, σε αντικατάσταση των παλαιών της δεκαετίας του 1960-70, αν δηλαδή είχαμε ήδη σε λειτουργία την Πτολεμαΐδα 5 και τη Μελίτη 2, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ-πολύ καλύτερη. Και θα μπορούσαμε να συζητάμε για Άγιο Δημήτριο 6 ή Αμύνταιο 3 ή Πτολεμαΐδα 6. Αλλά το σάπιο πολιτικό σύστημα οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, στην ηλεκτροπαραγωγή θα σταματούσε; 
Και μη ρωτήσει κανείς "πού θα βρούμε τα λεφτά για νέες λιγνιτικές μονάδες", η απάντηση έχει δοθεί πριν 2 χρόνια και είναι "ασφαλώς εκεί που τα βρίσκαμε επί 50 χρόνια", στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, μόνο για το ΕΤΜΕΑΡ φθάσαμε να πληρώνουμε την αξία μιας λιγνιτικής μονάδας το χρόνο!
Είναι βεβαίως θετικό πως απ' το 2004 μειώθηκε δραστικά η παραγωγή από πετρέλαιο, καθώς πρόκειται για παραγωγή στο διασυνδεμένο σύστημα, όχι στα νησιά. 
Η μείωση αυτή συνιστά μείωση των δαπανών για εισαγωγή καυσίμων κι επιδρά σαφώς ευνοϊκά τόσο στο εμπορικό μας ισοζύγιο όσο και στα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Είναι ωστόσο πολύ αρνητικό πως αυξήθηκαν οι εισαγωγές ηλεκτρισμού κι αυτό οφείλεται τόσο στην επιβάρυνση του κόστους της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής όσο και στη συναλλαγματική διαφορά του ευρώ με τα νομίσματα των υπόλοιπων Βαλκανικών χωρών. Συνολικά το 2015 η χώρα είναι ενεργειακά περισσότερο εξαρτημένη από εισαγωγές σε σχέση με το 2004 κι αυτό μόνο καλό δεν είναι. Μόλις το 2012 η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη ήταν στις 27.555GWh, με συμμετοχή 54,5% στο διασυνδεμένο ηλεκτρικό σύστημα. Για το λόγο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ, η Ένωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, είχε ζητήσει το 2014 να τεθεί στόχος διατήρησης της λιγνιτικής παραγωγής στις 27.500GWh, αλλά από τότε έχουμε χάσει 8.137GWh κι επιστρέψαμε στο 1987. Κι ακόμα μένει να μειωθεί σταδιακά από 1.1.2016 η παραγωγή απ' τον ΑΗΣ Καρδιάς και τον ΑΗΣ Αμυνταίου, λόγω της Κοινοτικής Οδηγίας για τις Βιομηχανικές Εκπομπές (IED), ενώ η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5 εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς και η Μελίτη 2, που είχε δημοπρατηθεί πριν μερικά χρόνια, δεν είναι στον ορατό σχεδιασμό. 
Για ν' αλλάξει αυτή η κατάσταση στην ηλεκτροπαραγωγή χρειάζεται πλέον τόσο πολιτική βούληση όσο και διαφορετική σκέψη και δεν είναι καθόλου σίγουρο πως υπάρχει είτε το ένα είτε το άλλο. Μόνο η ίδια η ζωή θα δείξει, όπως πάντα άλλωστε, μετά από λίγα χρόνια, πώς θα έχει διαμορφωθεί η ιστορία. 
Προς το παρόν ας είναι καλά ο λιγνίτης των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, να εισάγουμε λιγνιτικό ρεύμα από εκεί, για να μην επιστρέψουμε στην εποχή της γκαζόλαμπας. Όπως πάμε θα το καταφέρουμε κι αυτό. 

ΠΗΓΗ http://greeklignite.blogspot.gr/2016/01/1987-2015-2004.html#more