ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΦΤΑΣΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ;

Καλιφόρνια: πότε και γιατί έφτασαν οι τιμές του ηλεκτρικού στα ουράνια;

Η Καλιφόρνια έγινε παγκοσμίως διάσημη το 2000-2001 για τα παρατεταμένα μπλακ άουτ, που βίωσε όταν η παραγωγή δεν έφτανε να καλύψει τη ζήτηση και αφού πρώτα οι τιμές του ηλεκτρικού εκτινάχθηκαν κατά 800% μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου 2000. Οι, ιδιώτες βεβαίως-βεβαίως, παραγωγοί ενέργειας απέσυραν εργοστάσια για "συντήρηση" την περίοδο αυξημένης ζήτησης, προκειμένου να επηρεάσουν τις τιμές του ηλεκτρικού προς τα πάνω. Η περιορισμένη χωρητικότητα των δικτύων υψηλής τάσης σε συνδυασμό με το ρυθμιστικό πλαίσιο επέτρεψαν την πλήρη χειραγώγηση της αγοράς από "επενδυτές" με τα "όμορφα" ονόματα "Fat Boy", "Death Star", "Forney Perpetual Loop", "Ricochet", "Ping Pong", "Black Widow", "Big Foot", "Red Congo", "Cong Catcher" and "Get Shorty". Τότε εμφανίστηκε κι ο όρος "Megawatt laundering", ανάλογος του "Μoney laundering", που είναι βεβαίως το "ξέπλυμα μαύρου χρήματος".
Τα μαθήματα απ' την Καλιφόρνια έκαναν το γύρο του κόσμου, καθώς δεν είναι μικρό πράγμα να μένει από ρεύμα μια απ' τις μεγάλες βιομηχανικές περιοχές του κόσμου, που φιλοξενεί και τη φημισμένη Silicon Valley, την κοιτίδα της βιομηχανίας των υπολογιστών. Θέλοντας να λύσει τα προβλήματα και να διατηρήσει την τεχνολογική πρωτοπορία η Καλιφόρνια στράφηκε προς τα αιολικά και τα Φ/Β. Και τώρα αρχίζει να βλέπει τις συνέπειες των επιλογών της. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, με έναν ασυνήθιστα ζεστό και ξηρό καιρό να μειώνει τις ταχύτητες των ανέμων στην Καλιφόρνια, το ποσό της ενέργειας που παρήχθη από τα 44 αιολικά πάρκα μειώθηκε κατά περίπου 35% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014,
σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που υποβλήθηκαν στην Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας. Η κατάσταση...κάπως βελτιώθηκε τον Απρίλιο και το Μάιο, όπως βλέπουμε στο πάνω διάγραμμα (CAISO: California Independent System Operator, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς), παραμένοντας πάντα σε πιο χαμηλά επίπεδα από πέρυσι.

Αυτό ήταν το πρώτο και σαφές μήνυμα ότι η Καλιφόρνια δεν πρέπει να εμπιστεύεται τα αιολικά. Κι έπειτα φθάσαμε στις 8 και 9 Ιουνίου, όπου η ζήτηση για ενέργεια αυξήθηκε απότομα και την ώρα που η παραγωγή αγκομαχούσε να καλύψει τη ζήτηση, μια βροχή, συνδυασμένη με εκτεταμένη νέφωση και χαμηλή ταχύτητα ανέμου βύθισε απότομα τις διαθέσιμες ποσότητες αιολικής και ηλιακής παραγωγής, όπως φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα. Η μεγάλη ζημιά έγινε στις 8 Ιουνίου, όταν, λόγω της απουσίας των αιολικών, οι τιμές εκτοξεύθηκαν εννιά (!) φορές πάνω, καθώς θερμικές μονάδες (οι περίφημες "στρεφόμενες εφεδρείες") κλήθηκαν να καλύψουν το κενό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του CAISO, τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, που ήταν μια συνηθισμένη μέρα ζήτησης ηλεκτρισμού, η παραγωγή ήταν 631.900MWh με τις διάφορες ΑΠΕ να καλύπτουν το 25,3% (αιολικά 62.089MWh, Φ/Β 50.519MWh, ηλιοθερμικά 5.259MWh), όπως φαίνεται στο διπλανό διάγραμμα, που δείχνει την παραγωγή απ' τις διάφορες ΑΠΕ. Την επόμενη Δευτέρα, στις 8 Ιουνίου, η παραγωγή χρειάστηκε να αυξηθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, στις 755.676MWh, αλλά οι διάφορες ΑΠΕ μπόρεσαν να καλύψουν μόνο το 14,4%, καθώς τα αιολικά έδωσαν μόλις 13.794MWh, μείωση 77,8% ως προς την προηγούμενη Δευτέρα. Τα Φ/Β έδωσαν 49.074MWh και τα ηλιοθερμικά 6.428MWh. Η επίπτωση στην οριακή τιμή του συστήματος (LMP: real-time Locational Marginal Price) ήταν άμεση κι απ' τα $27,81/MWh της 1ης Ιουνίου στο βόρειο σύστημα (τιμή ΝΡ15-North of Path 15) βρέθηκε στις 8/6 στα $244,20/MWh σχεδόν εννιά φορές πάνω. Η οριακή τιμή SP15 (South of Path 15) βρέθηκε στις 8/6 στα $176,54/MWh, 7,2 φορές πάνω απ' τα $24,47/MWh μια βδομάδα νωρίτερα.
Στις 9 Ιουνίου ήταν η σειρά της ηλιακής ενέργειας να καταρρεύσει, με τα Φ/Β να δίνουν μόλις 14.518MWh, μείωση 70,4% ως προς την προηγούμενη ημέρα και τα ηλιοθερμικά να δίνουν 1.424MWh, μείωση 77,8%. Η αύξηση των εισαγωγών βοήθησε στο να υποχωρήσει η οριακή τιμή. Κι όταν στις 10/6 η ζήτηση επέστρεψε πιο κοντά στα συνήθη επίπεδα, και το ποσοστό όλων των ΑΠΕ αυξήθηκε σε 22,17%, η οριακή τιμή NP15 έπεσε στα $17,93/MWh, ενώ η SP15 στα $3,37/MWh.
Η σημερινή ανάρτηση λοιπόν αφιερώνεται στους απανταχού της γης λάτρεις των αιολικών και των Φ/Β, που ονειρεύονται υψηλά επίπεδα διείσδυσης των πιο αναξιόπιστων τεχνολογιών στο ηλεκτρικό σύστημα. Η αναξιοπιστία πληρώνεται και μάλιστα πληρώνεται ακριβά, έως 880% ακριβότερα, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Γι' αυτό και οι ερευνητές της Google το είχαν πει έγκαιρα: οι ΑΠΕ δεν είναι λύση και για να καλύψουμε τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό είτε θα πάμε σε κάρβουνο με σύστημα CCS (συγκράτησης & αποθήκευσης του CO2) είτε σε πυρηνικά είτε σε κάτι άλλο που ακόμα δεν έχει βρεθεί. Επειδή η δομή ενός οποιουδήποτε συστήματος ηλεκτροδότησης πρέπει να στηρίζεται σε σταθερής και αξιόπιστης παροχής ηλεκτρισμό "βάσης", όχι σε τυχαία και περιστασιακή ηλεκτροδότηση.
Οι Γερμανοί, που το ξέρουν καλά, βάζουν μεν πολλά αιολικά & Φ/Β κι έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια χωρητικότητας του δικού τους συστήματος, αλλά ταυτόχρονα, με την πολιτική ισχύ τους σε επίπεδο ΕΕ,
βάζουν τις άλλες χώρες να επενδύσουν σε διασυνοριακά δίκτυα, προκειμένου στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς το αιολικό τους πρόβλημα να εξάγεται στις γειτονικές χώρες και οι ίδιοι να επωφελούνται απ' την ασφάλεια που παρέχουν τα πυρηνικά, υδροηλεκτρικά και ανθρακικά των γειτόνων. Ταυτόχρονα φαίνεται πως επιλέγουν να αντικαταστήσουν τα πυρηνικά τους με φυσικό αέριο, όπως είχε ζητήσει το 2014 ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, που δεν θέλει τα δίκτυα υψηλής τάσης Βορρά-Νότου, και γι' αυτό προωθούν το νέο αγωγό Ρωσικού αερίου Nord Stream II. Κι επίσης ταυτόχρονα προωθούν τους "έξυπνους" μετρητές, ώστε τις ώρες που ελλείψει ανέμου ή ήλιου οι τιμές εκτοξεύονται, η ακριβή τιμολόγηση να μπορεί να μεταφερθεί αμέσως στους καταναλωτές. Αλλά τι θα συνέβαινε αν βρισκόταν ξαφνικά αντιμέτωποι μ' ένα μαζικό κίνημα άρνησης των καταναλωτών ν' αποδεχθούν τους "έξυπνους" μετρητές, αυτούς που θέλουν να πιάσουν τους καταναλωτές κορόιδα;


ΈΤΣΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!! Η ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΉ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Η ΚΥΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ..

"Έτσι καταστρέψαμε την Ελλάδα"! Η σοκαριστική φωτογραφία και η κυνική παραδοχή που κάνουν το γύρο του διαδικτύου (PHOTO)  

 
 
 Μ' ένα αποκαλυπτικό γράφημα για την ισοπέδωση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας και των «θαυματουργών προγραμμάτων» των κυβερνήσεων Σαμαρά - Βενιζέλου, συνοδεύει την ανάρτηση που έκανε στο twitter Ιταλός καθηγητής Διεθνών οικονομικών.
Συγκεκριμένα, ο Fabio Sdogati, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, γράφει: «Δείτε τι κάναμε (ναι εμείς) στην Ελλάδα. Θα ήθελα πολύ αν μπορούσε κάποιος να δώσει μια εξήγηση».
Στο γράφημα που παρουσιάζει ο καθηγητής, φαίνεται ξεκάθαρα η καθοδική πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδας από το 2008 και ύστερα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και φυσικά η Γερμανία.
Το «θαύμα των προγραμμάτων λιτότητας» και το «ΝΑΙ σε όλα» των προηγούμενων κυβερνήσεων στις πολιτικές και τα «τελεσίγραφα» των δανειστών έχουν ρίξει στα «Τάρταρα» την οικονομία της χώρας μας.
Αυτή είναι η Ευρώπη. Μια σύγκριση αρκεί...

ΠΗΓΗ

ΟΤΑΝ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ GREENPEACE ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ

Όταν η προπαγάνδα της Greenpeace συναντά την άγνοια, το αποτέλεσμα είναι η γελοιότητα!

Με κάθε σοβαρότητα κι επισημότητα η ΜΚΟ καλούσε το Σάββατο 20/6 να "σώσουμε" το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία απ' τη βιομηχανία άνθρακα, "που θέλει να δημιουργήσει ένα τεράστιο ορυχείο στην καρδιά του Υφάλου". Όταν η προπαγάνδα συναντά την άγνοια, το αποτέλεσμα είναι η γελοιότητα! Τα θερμά μας συγχαρητήρια στο συντάκτη, δημιούργησε το πρώτο -και μοναδικό και ασφαλώς ανεπανάληπτο- ορυχείο άνθρακα μέσα στη θάλασσα!
Πιθανόν ο συντάκτης να μην καταλαβαίνει την έννοια της λέξης "ύφαλος", που προέρχεται φυσικά απ' τα αρχαία Ελληνικά: ὕφαλος θα πει υποθαλάσσιος, σύνθετη λέξη (ὑπό + ἅλς, με μετατροπή του π σε φ λόγω του δασυνόμενου α). Αλλά όταν η κύρια χρηματοδότηση της ΜΚΟ προέρχεται απ' τη Γερμανία, χώρα απ' την οποία προέρχονται
αυτοί που βεβήλωσαν το εθνικό μνημείο του Περού, μάλλον πάει πολύ να ζητούμε γλωσσολογικές γνώσεις κι ευαισθησίες.
Θα αρκούσε φυσικά ο συντάκτης να ανοίξει ένα λεξικό ή έστω να ψάξει στο διαδίκτυο, έστω κι αν θα έπρεπε να του πει κάποιος πως στα σύγχρονα Ελληνικά το διαδίκτυο οι περισσότεροι το λένε "ιντερνέτ". Αλλά
το είπαμε και πρόσφατα: αυτή η ΜΚΟ και η αξιοπιστία δεν έχουν καλές σχέσεις. Και είδαμε να ...
γράφονται κι άλλα πολύ αμφίβολης αξιοπιστίας, το ερευνούμε και ίσως σύντομα έχουμε και συνέχεια ...


Αν τυχόν νομίζετε πως ήταν ένα τυχαίο γλωσσικό ολίσθημα, ΔΕΝ είναι έτσι: επαναλαμβάνεται -ή μάλλον εκεί πρωτοεμφανίστηκε- στην ιδιαιτέρως επιμελημένη ιστοσελίδα όπου σε καλεί "να πάρεις θέση". Ε, όταν κάνει κάποιος μηχανική μετάφραση και αγνοεί το πρωτότυπο κείμενο, καταλήγει σε τέτοια "μαργαριτάρια". Καθόσον το Αγγλικό κείμενο λέει άλλα πράγματα, δεν λέει για ορυχείο στη μέση της θάλασσας, αλλά για εργασίες εκβάθυνσης ενός λιμανιού φόρτωσης του κάρβουνου για εξαγωγή. Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα, δηλαδή.
Πιθανόν ο συντάκτης να μη γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου, που χτίζεται όντως μέσα στη θάλασσα και σ' ένα ορυχείο, χώρο όπου συμβαίνει απόσπαση πετρωμάτων απ' την αρχική τους θέση. Πιθανόν να μην γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα σ' ένα ορυχείο κι ένα λιμάνι. Πιθανόν να μην γνωρίζει καν πως το λιμάνι Abbot Point βρίσκεται μακριά απ' τον ύφαλο. Πιθανόν να μην γνωρίζει πως το έργο
είχε προωθήσει το 2012 η προηγούμενη κυβέρνηση, της Γκίλλαρντ με τους Πράσινους και πως η έγκριση εκβάθυνσης του λιμανιού δεν είναι τωρινή, αλλά του Δεκεμβρίου 2013! Τέτοια μικροπράγματα δεν έχουν σημασία για τη ΜΚΟ, αρκεί να γίνεται η προπαγάνδα, αρκεί να δηλητηριάζονται τα μυαλά των ανθρώπων, στη γκεμπελίστικη λογική "λέγε-λέγε, στο τέλος όλο και κάτι μένει". Η πολυεθνική ΜΚΟ έχει παράρτημα στην Ελλάδα: κανείς απ' τους ντόπιους υπάλληλους δεν βλέπει τα κείμενα που τους έρχονται έτοιμα απ' έξω; Κανείς δεν ξέρει απλά Αγγλικά, για να διαπιστώσει την πλήρη αναντιστοιχία ανάμεσα στο Αγγλικό και το Ελληνικό κείμενο; Ή μήπως κανείς απ' το εξωτερικό δεν δίνει σημασία στους ντόπιους συνεργάτες, η μετάφραση στις διάφορες γλώσσες γίνεται μηχανικά και το "φόρτωμα" των ιστοσελίδων στις διάφορες χώρες γίνεται απευθείας απ' τη Γερμανία, μια που το διαδίκτυο δίνει πλέον αυτή τη δυνατότητα; Οι "λύκοι" ιστορικά πάντα αρέσκονταν να φορούν προβιές, αλλά από κάτω πάντα "λύκοι" παραμένουν. Κι εκμεταλλεύονται την ευαισθησία των αγνών πολιτών για το περιβάλλον, όσων δεν έχουν το χρόνο να ψάχνουν τι κρύβεται πίσω από παρόμοιες ΜΚΟ.
Τα έργα της εκβάθυνσης σχετίζονται με τη
μεγάλη επένδυση των Ινδών στο Αυστραλιανό κάρβουνο της Πολιτείας Κουήνσλαντ. Τον περασμένο Μάρτιο η νέα τοπική κυβέρνηση τροποποίησε την αρχική αδειοδότηση, μειώνοντας τις ποσότητες και αλλάζοντας την τοποθεσία των χώρων απόθεσης των υλικών της εκβάθυνσης. Μάλιστα το WWF Αυστραλίας θεώρησε πως η τροποποίηση αυτή κινείται σε θετική κατεύθυνση! Η Louise Matthiesson του WWF είπε πως "This shows the Government is listening to people who care about the reef and the important coastal wetlands, that are precious habitats and act as filters to protect the Reef - Αυτό δείχνει πως η Κυβέρνηση ακούει αυτούς που νοιάζονται για τον Ύφαλο και τους σημαντικούς παραλιακούς υγρότοπους, που είναι πολύτιμα καταφύγια και δρουν ως φίλτρα προστασίας του ύφαλου" και "The new Queensland Government is to be commended for following through on its election promise to rule out dumping on the wetlands and to find an alternative location for the sludge. - Η νέα κυβέρνηση του Κουήνσλαντ θα πρέπει να επαινεθεί για την υλοποίηση της προεκλογικής της υπόσχεσης να αποκλείσει την απόθεση στους υγρότοπους και να βρει μια εναλλακτική τοποθεσία για τη λάσπη [της εκβάθυνσης]". Πώς τα κατάφεραν αυτή τη φορά οι "αδελφές" ΜΚΟ και "έμπλεξαν τις γραμμές τους", παραμένει μυστήριο. Στο κέντρο του Αμβούργου, στη Hong Kong strasse όπου η έδρα της Greenpeace Γερμανίας, είδαμε σε "κολλητά" γραφεία και το WWF. Ίσως φταίει η απόσταση απ' τη Γερμανία; Ή μήπως η Greenpeace θέλει απλά να "καπελώσει" και το WWF και τους Αυστραλούς Πράσινους, που είχαν προωθήσει την επένδυση; Ας τα βρουν μεταξύ τους.
Οι Αυστραλοί και οι Ινδοί περιμένουν σαν "μάνα εξ ουρανού" την επένδυση, που θα φέρει δεκάδες χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στο Κουήνσλαντ. Αλλά όσοι αντλούν τη δική τους χρηματοδότηση κυρίως απ' τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία, γιατί να νοιαστούν για τους άνεργους Αυστραλούς ή για τους Ινδούς, που ζουν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμα στο σκοτάδι, χωρίς πρόσβαση στον ηλεκτρισμό; Από πότε οι χορτάτοι αυτού του κόσμου νοιάστηκαν ποτέ για τους πεινασμένους; Μέχρι και τον 20ο αιώνα ακολουθούσαν τη
διπλωματία των κανονιοφόρων, τώρα έχουν επιλέξει να μας βομβαρδίζουν με προπαγάνδα, σε μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή του ιμπεριαλισμού. Δεν θα μας προκαλέσει λοιπόν καμιά έκπληξη αν μετά την Ινδική Κυβέρνηση ψάξει και η Αυστραλιανή τους λογαριασμούς και τα εμβάσματα μιας ΜΚΟ που, όπως βλέπετε στη 2η φωτο, έχει την πολυτέλεια να στήνει παγκόσμιες εκστρατείες με "εξεζητημένες" ιστοσελίδες ειδικού σκοπού, με εμφανή την επίδραση επαγγελματιών του είδους.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΝΑ ΓΙΑΤΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ.

Να γιατί η τρόικα δεν θέλει να φορολογούνται οι κερδοφόρες εταιρείες. Θ' αλλάξει επιτέλους κάτι σ' αυτή τη χώρα;


Μια απ' τις πρώτες αναρτήσεις στο ιστολόγιο ήταν η απελπιστική κατάσταση με τις χρεώσεις για σύνδεση ίντερνετ στην Ελλάδα σε σχέση με τη γειτονική μας στα Βαλκάνια Ρουμανία, που οι ταχύτητες ίντερνετ είναι 20 φορές πιο γρήγορες απ' την Ελλάδα και για κλάσμα της τιμής. Σήμερα λοιπόν συγκρίνουμε προγράμματα της Vodafone Ρουμανίας και Ελλάδας και ναι, είναι πάλι ώρα να κλάψουμε.
Στην επάνω εικόνα βλέπουμε... ένα
πρόγραμμα συμβολαίου αξίας 8€/μήνα (στη Ρουμανία όλες οι τιμές είναι πλέον σε ευρώ, έστω κι αν καταβάλλονται σε λέι). Το πρόγραμμα "Smart 8" δίνει απεριόριστα λεπτά ομιλίας και sms προς συνδρομητές Vodafone, 500 λεπτά ομιλίας προς εθνικά δίκτυα και διεθνή σταθερά, 500ΜΒ ίντερνετ ταχύτητας 4G και δώρο απεριόριστο ίντερνετ για τους δυο πρώτους μήνες του συμβολαίου.
Στη δεξιά στήλη βλέπουμε ένα πρόγραμμα συμβολαίου αξίας 15€/μήνα. Το πρόγραμμα "Red 15" δίνει απεριόριστα λεπτά ομιλίας και sms προς εθνικά δίκτυα, απεριόριστα λεπτά ομιλίας προς διεθνή σταθερά, 250 λεπτά ομιλίας προς διεθνή κινητά, 2GΒ ίντερνετ ταχύτητας 4G και δώρο απεριόριστο ίντερνετ για τους δυο πρώτους μήνες του συμβολαίου. 
 
 
Πάμε τώρα και στα προγράμματα της Ελληνικής Vodafone, όπου βλέπουμε πως με 35€/μήνα παίρνετε 400 λεπτά ομιλίας προς όλα τα εθνικά δίκτυα, 40 sms προς εθνικά δίκτυα και 300ΜΒ ίντερνετ ταχύτητας 4G.
Είναι η ίδια πολυεθνική εταιρεία, εντάξει υπάρχουν διαφορές στους μισθούς και στη φορολογία, αλλά όταν υπάρχει πάνω από τέσσερις φορές διαφορά στη τιμή για τον καταναλωτή νομίζουμε πως θα έπρεπε τουλάχιστον να έχει προσελκύσει την προσοχή της "Ανεξάρτητης Αρχής" ΕΕΤΤ και της επίσης "Ανεξάρτητης" Επιτροπής Ανταγωνισμού (κι αν κάνω λάθος στη σύγκριση ας με διορθώσει η Vodafone).
"Αυτή είναι η Ελλάδα", που μας έλεγε κάποτε σε βιβλίο του ο "ουδέτερος κοινωνικός παρατηρητής" και κατά τα λοιπά αρμόδιος Πρωθυπουργός της χώρας Σημίτης. Αυτός που παρέδωσε μια "ισχυρή οικονομία", που κατέρρευσε μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, με την "ευγενή" και "αγαστή" βεβαίως βοήθεια και συνεργασία της κυβέρνησης Καραμανλή. Αυτή είναι η Ελλάδα που χρεοκόπησε σε καιρό ειρήνης, από ένα βαθιά σάπιο πολιτικό σύστημα, που όχι απλά αδιαφόρησε, αλλά συμμετείχε κιόλας στο πλιάτσικο που γίνεται χρόνια τώρα σ' αυτή τη χώρα. Αν δεν αλλάξει κάτι εδώ και τώρα, ίσως ήρθε η ώρα να μεταναστεύουμε, για ν' απαλλαγούμε απ' το πλιάτσικο. Αλλά δεν ειναι πια καιρός να πάει η αυτή χώρα μπροστά, αφήνοντας πίσω τη σαπίλα;

Θυμίζουμε πως πρόσφατα στη Ρουμανία η Υπηρεσία Καταπολέμησης της Διαφθοράς δεν δίστασε να προχωρήσει στη σύλληψη προσώπου του πρωθυπουργικού οικογενειακού περιβάλλοντος, κάτι που δείχνει πως υπάρχουν θεσμοί που λειτουργούν. Θα γινόταν ποτέ κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Να γιατί θα μας προσπεράσει (και) η Ρουμανία... Μάλλον έχουμε δρόμο ακόμα, εκτός κι αν έχουμε σύντομα εκπλήξεις από το Νικολούδη. Λέτε π.χ. να μάθουμε τι έγινε μ' εκείνα τα CDS το 2009-10, όταν ο Παπακωνσταντίνου ξαναθυμόταν τον Τιτανικό; Ή με τα δισ. ευρώ της Ολυμπιάδας 2004; Ή με το σκάνδαλο της Proton Bank; Ή μ' εκείνα τα υποβρύχια που ξαφνικά σταμάτησαν να γέρνουν; Ή και με τις άδειες για τις ανεμογεννήτριες και τα "σιδερένια φυτά" της "πράσινης ανάπτυξης"; Ήδη η αποκάλυψη του πορίσματος του ανακριτή για το σχέδιο "Πυθία"-απόπειρας δολοφονίας του Κων. Καραμανλή- σκόνταψε πάνω σε μυστικό σχέδιο του 2012 για έξοδο της χώρας απ' το ευρώ και δημιουργία της "ασημένιας δραχμής". Από αυτούς ακριβώς που για μια ακόμα φορά προκαλούν τη νοημοσύνη μας όταν διαδηλώνουν -ακόμα και με κρασοπότηρα στο χέρι- στο "Μένουμε Ευρώπη".
Την Κυριακή ψηφίζουμε ουσιαστικά για το ποιός θα έχει το δικαίωμα να βάζει τους φόρους στην Ελλάδα, η εγχώρια κυβέρνηση ή οι δανειστές.
Είναι ερώτημα εθνικής κυριαρχίας κι εθνικής αξιοπρέπειας.
Ο λαός ουσιαστικά καλείται ν' αποφασίσει αν θα παραδώσει τα κλειδιά της χώρας ή όχι.
 
ΠΗΓΗ


Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η λεηλασία της αγροτικής γης  στην Ουκρανία

 
Η Ουκρανία ήταν πάντα ο μεγάλος σιτοβολώνας της Ευρώπης. Όμως, σήμερα, µετά τη βίαιη καθεστωτική ανατροπή, το μέλλον. του ουκρανικού αγροτοκαλλιεργητικού τομέα δεν είναι καθόλου ευοίωνο. Τον περασμένο χρόνο, μια αναφορά του αμερικανικού Ινστιτούτου ΟΑΚLΑΝΟ που εδρεύει στην Καλιφόρνια αποκαλύπτει ότι πάνω από 1,6 εκατ. εκτάρια γης της Ουκρανίας έχουν περάσει πλέον υπό τον έλεγχο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
Περαιτέρω έρευνα που ακολούθησε, στη συνέχεια, έφερε στην επιφάνεια και άλλα στοιχεία για ξένες επενδύσεις στην εκμετάλλευση της ουκρανικής γης. Οι εκτιμήσεις σήμερα δείχνουν ότι οι συνολικές εκτάσεις αγροτική; γης που ελέγχονται από ξένες εταιρείες είναι πάνω από 2,2 εκατ. εκτάρια (1 Εκτάριο = 10 Στρέµµατα). Η σχετική έρευνα δείχνει, επίσης, σημαντικές «γκρίζες» περιοχές γύρω από το δικαίωμά κατοχή; γης στη χώρα, µε αποτέλεσμα να είναι αβέβαιο το ποιος πραγματικά ελέγχει τη γη στην Ουκρανία σήμερα. Οι εταιρείες και οι μέτοχοι τους που βρίσκονται πίσω από την απόκτηση γης από ξένους στην Ουκρανία, προέρχονται από διάφορα σημεία του πλανήτη.
Η δανέζικη εταιρεία «Trigon Agri», για παράδειγμα, διαθέτει πάνω από 52.000 εκτάρια. Η Trigon ιδρύθηκε το 2006, χρησιμοποιώντας κεφάλαια start-up από Φινλανδούς «επενδυτές υψηλού προφίλ» (πάνω από 1 εκατ. δολάρια). Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Στοκχόλµη (NASDAQ) και οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της είναι οι: JPM Chase (Μεγ. Βρετανία, 9,5%), Swedbank (Σουηδία, 9,4%), UΒ Securities (Φινλανδία, 6,2%), Euroclear Bank (Βέλγιο, 6,6%) και JP Morgan Clearing Group (ΗΠΑ, 6,2%). Η United Farmers Holding Company, η οποία ανήκει σε ένα γκρουπ Σαουδαράβων επενδυτών, ελέγχει 33.000, περίπου, εκτάρια ουκρανικής αγροτικής γης Η AgroGeneration, η οποία κατέχει 120.000 εκτάρια αγροτικών εκτάσεων, έχει ως έδρα τη Γαλλία, ενώ πάνω από το 62% των μετοχών της διαχειρίζεται η Sigma Bleyzer, µια επενδυτική πολυεθνική από το Τέξας.
Η αμερικανική εταιρεία συνταξιοδοτικών κεφαλαίων NCH Capital κατέχει 450.000 εκτάρια. Η εταιρεία ξεκίνησε το 1993 και καυχιέται ότι είναι από τους πρώτους Δυτικούς επενδυτές στην Ουκρανία µετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Ένα άλλο γκρουπ εταιρειών έχουν κεφάλαια ντόπια και ξένα και υπάγονται σε φορολογικούς παραδείσους όπως η Κύπρος, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Μερικές από αυτές διοικούνται από Ουκρανούς ολιγάρχες μεταξύ των άλλων.
Για παράδειγμα, η UkrLandFarming ελέγχει τη μεγαλύτερη τράπεζα γης (land-bank) της χώρας µε σύνολο 650.000 εκταρίων. Το 95% των μετοχών ης UkrLandFarmίng ανήκουν στον πολυεκατομμυριούχο Όλεγκ Μπακµατσιούκ και το υπόλοιπο 5% έχει πωληθεί πρόσφατα στην Cargill. Ένας άλλος ολιγάρχης, ο Γιούρι Κοσιούκ, πέµπτος πιο πλούσιος άνθρωπος της Ουκρανίας είναι CEO της ΜΗΡ, μιας από της μεγαλύτερες γεωργικές εταιρείας που κατέχει πάνω από 360.000 εκτάρια αγροτικής γης.
Με το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης πολλές από τις εταιρείες που εδρεύουν στην Ουκρανία έχουν οικονοµικά προβλήματα. Η πιθανή χρεωκοπία αυτών των εταιρειών και η ανάμιξη Δυτικών επενδυτών στη διαχείριση της κρίσης δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το µμέλλον. της εκμεταλλεύσιμης αγροτικής γης στην Ουκρανία. Την περίοδο αυτή, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιμετωπισθεί ο έλεγχος της εν λόγω αγροτικής γης και ποιος θα είναι ο ρόλος των ξένων εταιρειών και των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει σ' αυτήν.
Πάντως αν τα πράγµατα προχωρήσουν µε τον τρόπο που έγινε στη γειτονική Ρουμανία, θα είναι απόλυτος ο έλεγχος της γης από του; ξένους. «Παραθυράκια» στη νομοθεσία της Ρουμανίας δημιούργησαν ευκαιρίες για εξαγορά γαιών µέσω διαδικασιών χρεωκοπίας. Όπως αποδείχθηκε µε ντοκουμέντα, η χρεωκοπία των εθνικών αγροτο-επιχειρήσεων ανοίγει τον δρόμο για τον ξένο έλεγχο της Ρουμανικής αγροτικής γης.
Είναι περισσότερο από καθαρό ότι το ίδιο σενάριο θα μπορούσε να συµβεί και στην Ουκρανία. Επιπλέον, η σκοτεινή κατάσταση που επικρατεί γύρω από την κτήση γης στην Ουκρανία εγείρει πολλά ερωτήματα. Είναι απορίας άξιον, πάντως πώς η υπερσυγκέντρωση ουκρανικής γης στα χέρια µερικών ξένων πολυεθνικών και ντόπιων ολιγαρχών μπορεί ποτέ να είναι προς όφελος του ουκρανικού λαού και της εθνικής του οικονομίας. Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική. 

[Πηγή: της Elisabeth Frases, www.oak/andinstitute.org/who-owns-agricu/tura/-land ukraine µε στοιχεία από databases: Land Matrix / GRAIN]

Από το περιοδικο HELLENIC NEXUS τ. 97 ΙΟΥΝΙΟΣ 2015
 

ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Με σεβασμό στην Ιστορία και την Παράδοση...

Έντονη διαμαρτυρία των Ποντίων εκπαιδευτικών για τη αφαίρεση της εξεταστέας ύλη για τη Γενοκτονία από το βιβλίο της Ιστορίας
Έντονη διαμαρτυρία των Ποντίων εκπαιδευτικών για τη αφαίρεση της εξεταστέας ύλη για τη Γενοκτονία από το βιβλίο της Ιστορίας

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, μετά τη δημοσιοποίηση της εξεταστέας ύλης των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ τάξης Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-2016, ανακοινώνει τα εξής σχετικά με τη διδακτέα ύλη της:
- Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην επιλογή και ανακοίνωση της συγκεκριμένης ύλης, παρόλο που ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) είχε διαφορετική άποψη (σχετικό απόσπασμα πρακτικού 31, της 26-5-2015).
- Απουσιάζει από την ύλη που ανακοινώθηκε ένα σημαντικό κεφάλαιο που αναφέρεται σε μια κορυφαία στιγμή της ιστορίας του νεότερου ελληνισμού, που προσδιόρισε εν πολλοίς τις μετέπειτα εξελίξεις και συνεχίζει να τις επηρεάζει, με τίτλο: «Ο Παραευξείνιος ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα». Το συγκεκριμένο κεφάλαιο διδάσκεται εδώ και πολλά χρόνια και έχει έκταση 9 συνολικά σελίδων, ενώ κεφάλαια που προστέθηκαν.
- «Η ελληνική οικονομία μετά την επανάσταση» και «η οικονομία κατά το 19ο αιώνα» - έχουν έκταση 31 περίπου σελίδων. Συνεπώς η δικαιολογία περιορισμού της ύλης καταρρέει.
- Δεν υπάρχει καμία πρόθεση σύγκρισης της σημαντικότητας των παραπάνω κεφαλαίων. Ίσως όμως -θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί - «ενοχλεί» ο όρος «γενοκτονία», που περιλαμβάνεται στην ενότητα που παραλείφτηκε, προφανώς επειδή ενοχλεί εκείνους που πραγματοποίησαν αυτό το έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας. Αυτή η αντίληψη δεν είναι μόνο άδικη, αλλά και δεν υπηρετεί την επιστημονική αλήθεια. Αλλεπάλληλες μελέτες και έρευνες που εκπονήθηκαν (με πρώτη του Καθηγητή κ. Φωτιάδη που υπογράφει το σχετικό κεφάλαιο), έχουν τεκμηριώσει την ιστορική πραγματικότητα του εγκλήματος. Αυτό ενισχύεται καθημερινά από τις πράξεις αλλεπάλληλων εθνικών και πολιτειακών κοινοβουλίων που έχουν ήδη αναγνωρίσει το έγκλημα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα εναντίον των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας και των λοιπών χριστιανικών εθνοτήτων της Ανατολής. Η ίδια η Πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου με την πρωτοβουλία της να πραγματοποιήσει εκδήλωση μνήμης μέσα στο κοινοβούλιο τη 19η Μαΐου 2015 και με το σημαντικό της λόγο, όπου εκτός των άλλων δήλωσε ότι «… η άρνηση ανάληψης ευθύνης (εκ μέρους της Τουρκίας) αποτελεί στην ουσία διεκδίκηση επανάληψης του εγκλήματος» και «…η ελληνική βουλή δεν θα συμμετέχει απλώς στην καμπάνια για την αναγνώριση της γενοκτονίας, αλλά θα αγωνιστεί ενεργά».
Γίνεται φανερό δηλαδή ότι η ανακοίνωση του Υπουργείου κινείται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση.
- Για τους λόγους αυτούς διαμαρτυρόμενοι καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει τη στάση του και να επαναφέρει το κεφάλαιο που αφαιρέθηκε.

ΠΗΓΗ

ΟΙ 20 ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ.
Οι 20 σταθμοί της ελληνικής κρίσης-Από το Καστελόριζο στις δραματικές ώρες Τσίπρα. Το χρονικό της ελληνικής κρίσης από το 2009 έως σήμερα παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian, παραθέτοντας τις 20 πιο σημαντικές στιγμές των τελευταίων ετών.
Από την αποκάλυψη της «μαύρης τρύπας» της χώρας, το 2009 και το πρώτο μνημόνιο Παπανδρέου, μέχρι τις σημερινές, δραματικές διαβουλεύσεις. 


19 Οκτωβρίου του 2009. Ο Γιώργος Παπανδρέου πρωθυπουργός της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης, αποκαλύπτει το μεγάλο χάσμα στους ελληνικούς υπολογισμούς. Παραδέχεται ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο διπλάσιο από του υπολογισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης Καραμανλή και θα φτάσει στο 12% του ΑΕΠ. Φόβοι ότι η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει από την αύξηση του χρέους της καθώς ο Πρωθυπουργός λέει ότι η οικονομία είναι στην εντατική.
8 Δεκεμβρίου του 2009. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβαθμίζει την ελληνική αξιολόγηση από «Α-» σε «ΒΒΒ+». Το κόστος δανεισμού αρχίζει να θυμίζει ανοδικό σπιράλ που έγινε χειρότερο μετά την αξιολόγηση από S&P and Moody’s αρχίζουν να δείχνουν ότι σύντομα θα κατατάξουν τα ελληνικά ομόλογα σε σκουπίδια.
14 Δεκεμβρίου του 2009. Ο Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διασώσει τα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Υποστηρίζει ότι η χώρα θα αξιοποιήσει την χειρότερη κρίση χρέους εδώ και δεκαετίες για να μεταμορφωθεί. Τα μέτρα λιτότητας οδηγούν σε απεργίες τους επερχόμενους μήνες.
23 Απριλίου του 2010. Με την οικονομία της να βρίσκεται στο όριο της χρεοκοπίας, η Ελλάδα ζητά επισήμως πακέτο διάσωσης ύψους 45 δισ. ευρώ από την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Το άνευ προηγουμένου αίτημα από χώρα-μέλος της ευρωζώνης έρχεται μόλις δέκα ημέρες μετά τη συμφωνία για δάνεια εκτάκτου ανάγκης εν αναμονή. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ παραδέχονται τα χρήματα είναι μόνο η αρχή για το τι θα χρειαστεί στη συνέχεια. Σύντομα ένα πακέτο αξίας 110 δισ. ευρώ θα συμφωνηθεί με την προϋπόθεση των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.
 


6 Μαΐου του 2010. Χολερικές σκηνές στο κοινοβούλιο και οργή στους δρόμους, καθώς η Ελλάδα εγκρίνει τα έκτακτα μέτρα λιτότητας που στοχεύουν να ξεκλειδωθεί το πακέτο βοήθειας πολλών δισ.ευρώ.
23 Ιουνίου του 2011. Η Ελλάδα ζητά νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 120 δισ. Ευρώ Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν σε ένα «φρέσκο» πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, που ανέρχεται σε 120 δισ.ευρώ, συνοδευόμενο από περισσότερα μέτρα λιτότητας. ΤΟ νέο πακέτο δανείων είναι πιο υψηλό από τα 110 δισ.ευρώ που συμφωνήθηκαν το 2010.
6 Νοεμβρίου του 2011. Ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτείται από πρωθυπουργός και συγκροτείται κυβέρνηση συνεργασίας. Ακολουθούν έντοντες διαβουλεύσεις και ο Λουκάς Παπαδήμος, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, αναλαμβάνει πρωθυπουργός στις 10 του μηνός.

 

 
23 Ιανουαρίου του 2012. Εντοπίζονται 4.151 Έλληνες που κατηγορούνται για εκτεταμένη φοροδιαφυγή ύψους 15 δισ.ευρώ. Μεταξύ τους ο τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος και ο μπασκετμπωλίστας Μιχάλης Μισούνοφ.
12 Μαρτίου του 2012. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπογράφουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισ.ευρώ, κάνοντας το σύνολο της συμφωνίας να φθάνει στα 240 δισ.ευρώ. Η τελευταία συμφωνία διαπραγμάτευσης του χρέους έρχεται αφού η Ελλάδα «κουρεύει» τα χρέη της κατά περισσότερο από € 100 δισ.ευρώ με swap στα ιδιωτικά της ομόλογα για νέα, με λιγότερο από το μισό της ονομαστικής τους αξίας.
4 Απριλίου του 2012. Ένας συνταξιούχος αυτοκτονεί έξω από την ελληνική Βουλή Το ανθρώπινο κόστος της οικονομικής κρίσης αναδεικνύεται τραγικά καθώς ένας ηλικιωμένος άνδρας αυτοπυροβολήθηκε έξω από την Βουλή στην Αθήνα, αφήνοντας σημείωμα με το οποίο ανέφερε ότι δεν ήθελε να «κληρονομήσει» χρέη στο παιδί του.
 

 
20 Ιουνίου του 2012. Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς παράταξης της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αναλαμβάνει καθήκοντα νέου πρωθυπουργού σε κυβέρνηση συνασπισμού και δεσμεύεται να τιμήσει τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των πιστωτών. Στις εκλογές που προηγήθηκαν, τον Μάιο, εκατομμύρια ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τα κυρίαρχα κόμματα, οδεύοντας σε σκληροπυρηνικά αντιμνημονιακά.
 

 
26 Ιουλίου 2012. Ο Μάριο Ντράγκι, διοικητής της ΕΚΤ, δηλώνει ότι το ευρώ είναι «μη αναστρέψιμο» και πως θα κάνει «ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την Ευρωζώνη ενωμένη». Το καλοκαίρι είχε έξαρση η - ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα - τουριστική βιομηχανία και οι επισκέφθηκαν τη χώρα προσωπικότητες του Χόλυγουντ συμπεριλαμβανομένων των Ρόμπερτ ντε Νίρο, Τομ Χανκς, Μπραντ Πιτ και Αντζελλίνα Τζολί.
 

 
13-26 Σεπτεμβρίου του 2012. Βίαια επεισόδια στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων 200 χιλιάδων ανθρώπων εναντίον της λιτότητας. Η ελληνική αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων καθώς διαδηλωτές πετούν πέτρες και μολότοφ αμαυρώνοντας μια κατά τα άλλα ειρηνική διαδήλωση.
27 Νοεμβρίου του 2012. Ο Σαμαράς, χαιρετίζει την «αναγέννηση» του έθνους, καθώς η ΕΕ και το ΔΝΤ συμφωνούν να ξεκλειδώσει την αναμενόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα και να περικόψει 40 δισ ευρώ από το βουνό του χρέους της. Αλλά ο ηγέτης της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είναι μεταξύ εκείνων που προειδοποιούν ότι οι συνεχείς απαιτήσεις λιτότητας για την Ελλάδα θα συρρικνώσουν περαιτέρω την οικονομία.
5 Ιουνίου του 2013 Το ΔΝΤ παραδέχεται πως έκανε λάθος στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας.
 


 
9 Απριλίου του 2014. Η Ελλάδα πραγματοποιεί μια επιτυχή επιστροφή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς οι επενδυτές συρρέουν για την πρώτη πώληση κρατικών ομολόγων, από τότε που φούντωσε η κρίση στην ευρωζώνη.
29 Δεκεμβρίου 2014. Η Ελλάδα βυθίζεται σε νέα πολιτική κρίση καθώς αποτυγχάνει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο υποψήφιος Σταύρος Δήμας δεν κατάφερε να κερδίσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές μέσα σε 30 ημέρες.
25 Ιανουαρίου του 2015. Το αντιμνημονιακό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές με μια αποφασιστική διαφορά, αλλά όχι τόση ώστε να ανακηρυχθεί αυτοδύναμος. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέει ότι η νίκη του κόμματός του σηματοδοτεί τέλος στο «φαύλο κύκλο της λιτότητας».

 
Ο νέος πρωθυπουργός διορίζει ως υπουργό Οικονομικών τον ριζοσπάστη οικονομολόγο Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος περιέγραψε τα προγράμματα λιτότητας ως «δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό». Ο Βαρουφάκης, γνωστός για τις εμφανίσεις του σε κυβερνητικές συνεδριάσεις πάνω σε μια μοτοσικλέτα και τα πολύχρωμα πουκάμισά του, προσελκύει γρήγορα την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης για κάτι περισσότερο από τις οικονομικές απόψεις του: Μετά τα ταξίδια του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις συναντήσεις του χωρίς γραβάτα με τους ομολόγους του.
 

 
2 Μαρτίου 2015. Οι φόβοι για χρεοκοπία ξυπνούν πάλι καθώς η Ελλάδα εξασφάλισε από την ευρωζώνη, νέα παράταση του προγράμματος κατά 4 μήνες. Ο Τσίπρας υποκύπτει στις πιέσεις της γερμανικής ηγεσίας να παραμείνει προσκολλημένος στους γενικούς όρους του πακέτου διάσωσης. Αλλά με ένα βαρύ πρόγραμμα για αποπληρωμές του χρέους κατά τους επόμενους μήνες, αυξάνεται ο φόβος ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, εκτός εάν οι διεθνείς πιστωτές της, απελευθερώσουν τα 7,2 δισ.ευρώ που απομένουν να αξιοποιηθούν από τα κεφάλαια διάσωσης.
24 – 30 Ιουνίου του 2015 Οι συζητήσεις για το χρέος εισέρχονται σε νέα, δραματική φάση. Η Ελλάδα κατάφερε να καθυστερήσει μεγάλες αποπληρωμές δόσεων στο ΔΝΤ αυτό το μήνα, με τη μέθοδο της ομαδοποίησης. Ετσι στις 30 Ιουνίου, οφείλει 1,6 δισ. ευρώ.
 

 
Μετά από ένα 25νθήμερο έντασης, κατά τη διάρκεια του οποίου οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ έφυγαν από τις συνομιλίες και στις συναντήσεις με τους ευρωπαίους πιστωτές να μην έχει υπάρξει καμία πρόοδος, οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον στις μαραθώνιες συνομιλίες αυτή την εβδομάδα για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τα κεφάλαια διάσωσης για την Ελλάδα πριν από τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος του μήνα. Οι τραπεζικές καταθέσεις εξακολουθούν να φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα διατηρείται στη ζωή με στήριξη από την ΕΚΤ.
 

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ Σ.Δ.Ι.Τ.

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για την υπογραφή σύμβασης Σ.Δ.Ι.Τ. για τη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. (24-06-2015)

 


ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ


Σε ηλικία μόλις 59 ετών έφυγε από την επίγεια ζωή ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Πτολεμαΐδας Γιώργος Ελευθεριάδης.
Ήταν επί σειρά ετών ενεργό
μέλος στα ζητήματα του ποντιακού ζητήματος και επί δική του θητείας ξεκίνησε να χτίζεται το κτίριο του Ποντιακού συλλόγου στην Πτολεμαΐδα. Στην επαγγελματική του πορεία (είχε συνταξιοδοτηθεί) ήταν μηχανικός (και είχε φτάσει μέχρι και τομεάρχης) στη ΔΕΗ. Η κηδεία του Γιώργου Ελευθεριάδη θα γίνει στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.


ΠΗΓΗ



Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

ΔΕΙΤΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΣΠΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

Υποβολή αιτήσεων υποψηφίων μαθητών στις ΕΠΑ.Σ του ΟΑΕΔ για το σχολικό έτος 2015-16 
Από τον ΟΑΕΔ ανακοινώνεται, ότι οι εγγραφές των υποψηφίων μαθητών Read More » 

Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για τις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ 
Η υποβολή των αιτήσεων εισδοχής στις Φοιτητικές Εστίες Θεσσαλονίκης για Read More » 

Θέσεις Εργασίας στο Δήμο Κιλελέρ
Ο Δήμαρχος Κιλελέρ ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού Read More » 

Θέσεις Εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτητων Ημαθίας
Προκήρυξη πρόσληψης τεχνιτών υψηλής εξειδίκευσης με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου Read More » 

Θέσεις Εργασίας για Promoters στο Πλαίσιο στην Αθηνα
Στο Πλαίσιο, με ηγετική θέση στον χώρο της πληροφορικής, των Read More » 

Θέσεις Εργασίας στο Εργαστήριο Οδοντικής Τεχνολογίας Scandinavian Dental GROUP
Το Εργαστήριο Οδοντικής Τεχνολογίας Scandinavian Dental Group, που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη Read More » 
Εικαστικός διαγωνισμός για νέους από το Heineken ® TALENT LAB
Το 2015, η Heineken ανακυρήχθηκε Creative Marketer of the Year Read More » 

Θέσεις Εργασίας στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά
Ο ΔΗΜΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας Read More » 

Θέσεις Εργασίας στη Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας
Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας ανακοινώνει την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας Read More » 

Θέσεις Εργασίας για Εισηγητές Σεμιναρίων στην ΑΚΤΟ Τraining
Εισηγητές Σεμιναρίων αναζητούνται από την ΑΚΤΟ Κατάρτιση, στο πλαίσιο της Read More » 

Θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων μέσω της AXIA Personal Ε.Π.Ε. στη Γερμανία
Η εταιρεία επιλογής προσωπικού «AXIA Personal Ε.Π.Ε. » αναζητεί εκ μέρους Read More » 

Θέσεις Εργασίας για Υπαλλήλους Φαρμακείου στην Αττική
Το φαρμακείο ΤΑΣΙΔΗΜΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ » στην Βούλα Αττικής, αναζητά:Read More » 

Το “λουκέτο” των MME στοιχίζει στην Ευρώπη 4.650 θέσεις εργασίας
To 50% των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κλείνουν κατά Read More » 

Δείτε όλη την Απόφαση της Κυβέρνησης για την Εθελοντική Κινητικότητα στο Δημόσιο
Εκδόθηκε απόφαση με θέμα τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των προς Read More » 

Σε δωρεάν οδοντιατρικό έλεγχο υποβλήθηκαν 5.000 παιδιά στην Περιφέρεια Αττικής
Εννέα χιλιάδες παιδιά επωφελήθηκαν συνολικά από το ενημερωτικό προληπτικό πρόγραμμα Read More » 

Πανελλήνιες 2015: Αγωνία τέλος, ανακοινώνονται οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων
Τέλος η αγωνία για τους μαθητές που συμμετείχαν στις πανελλαδικές Read More » 

Τι πρέπει να ξέρετε για το έξυπνο » κινητό που θα προστατεύει την καρδιά σας
Όσοι έχουν τοποθετήσει βηματοδότη ή εμφυτεύσιμο απινιδωτή στην καρδιά τους, Read More » 

Θέσεις Εργασίας σε γεωργικές εργασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας
Ανακοίνωση για την πρόσληψη 10 ατόμων, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού Read More » 

ΠΕΠ Αττικής: Οι Προτεραιότητες για Επιχειρηματικότητα και Περιβάλλον
Ευρεία σύσκεψη με τους Δήμους του βόρειου τομέα για το Περιφερειακό Read More » 

Ενεργοποίηση Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου 2014 – 2020
Η περιφέρεια Πελοποννήσου και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Read More » 
 


Η ''ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ'' ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ EUROGROUPS (του Θ.Χατζή)*

Η «Ευρωπαϊκή Αδελφότητα» και η τελετουργία των Eurogroups 


Μέτρα σκληρά ύψους 65 δισ. ευρώ, στα µνηµόνια της περιόδου 2010-2014 ... μέτρα εξοντωτικά 48,9 δισ. ευρώ µόνο για το 201 0- 2012 ... κάπου 11,4 δισ. ευρώ περικοπές δαπανών για τη διετία 2013- 2014 ... ο εφιάλτης των μεσοπρόθεσμων και ξανά μνημόνια ... και χαράτσια ... και νέες απολύσεις απανωτές περικοπές μισθών ... συνεχές κουτσούρεµα συντάξεων ... PSI και λεηλασία των ταµείων e-mail Χαρδούβελη ... λίστα Βαρουφάκη ... Grexit. .. δραχµή χρεοκοπία εντός ευρώ ... τροϊκανοί. .. θεσµοί. .. αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ ...
Αυτή είναι πάνω-κάτω η εικόνα ζόφου που αντικρίζουν καθημερινά, επί μισή δεκαετία πλέον, 10.000.000 Έλληνες. Μια εικόνα που, πέραν των επιδράσεων στην τσέπη τους, έχει βλάψει ανεπανόρθωτα την ψυχολογία των περισσοτέρων ή ακόµη και την υγεία πολλών. «Ιθύνων νους» είναι, τυπικά και ουσιαστικά, το όργανο, το οποίο αποφασίζει για τις τσέπες και γενικότερα για το βιοτικό επίπεδο, αλλά και το µέλλον εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών: το διαβόητο Eurοgroup. Και αν αυτό µπορούσε να προσωποποιηθεί σε ένα και µόνο άτοµο, αυτό δεν θα ήταν άλλο από τον Γερµανό Υπουργό Οικονομικών. Θα ήταν, ωστόσο, πολιτικά και μεθοδολογικά λάθος να ταυτίσει κάποιος τον ρόλο αυτό µε το πρόσωπο του Βόλφγανγκ Σόιµπλε. Είναι πολύ βολικό να υπάρχει ο «κακός» της ιστορίας, που να αναλύεται µε ηθικούς και ψυχαναλυτικούς όρους. Πίσω από το πρόσωπο βρίσκεται ένας θεσµός και είναι ο Υπουργός Οικονοµικών της Γερμανίας, και όχι ο κ. Σόιµπλε ειδικά. Η πανευρωπαϊκή εργοδοσία, το γερµανικό βιομηχανικό τραστ και το τραπεζιτικό καρτέλ της ευρωζώνης μεριµνούν, ώστε (µέσω ανταλλαγμάτων, συσχετισµών, επιρροών, συµµαχιών, κ.λπ. κ.λπ.) να έχουν τοπο8ετηµένο κάποιον εκλεκτό τους στο γερµανικό Υπουργείο Οικονοµικών, µιας και πρόκειται για την ισχυρότερη Οικονοµία της Ευρώπης. Εάν ισχυρότερη οικονοµία της Ευρώπης ήταν η Γαλλία, τότε στη θέση του κ. Σόιµπλε θα ήταν ως εκφραστής των παραπάνω συμφερόντων ο αντίστοιχος κ. Μισέλ Σαπέν και, αν ήταν η Ιταλία, θα ήταν ο όποιος κ. Πιερ Κάρλο Παντοάν. Αλλά ισχυρός είναι η Γερµανία. Και έτσι, ο εκάστοτε Γερµανός Υπουργός Οικονοµικών είναι, ατύπως µεν, αξιωµατικά δε, κατά 50% ο εκφραστής των γερµανικών οικονομικών συμφερόντων και, κατά 50%, ο εκλεκτός του ευρωπαϊκού καπιταλισμού. Αν δεν γίνει κατανοητός αυτός ο διπλός ρόλος του εκάστοτε Γερµανού Υπουργού Οικονοµικών, τότε η ελληνική Κοινή Γνώµη θα αρκείται στο να χρησιμοποιεί τα γνωστά εθνικά στερεότυπα για τους Γερµανούς ή να χρησιμοποιεί ψυχαναλυτικούς ή απλοϊκούς πολιτικούς όρους για να εξηγήσει τη στάση του κ. Σόιµπλε. Προτού, όµως, σκιαγραφήσουμε τη λειτουργία αυτού του αντιλαϊκού θεσµού που λέγεται Eurogroup, ας δούµε πού βρίσκεται η «φωλιά του τέρατος». 


Το γεμάτο συμβολισμούς Lex Building, το «Ευρωπαϊκό Αρχηγείο» στις Βρυξέλλες

«Μυστικιστικό» Αρχηγείο ... : 
Αν η καρδιά της Ευρώπης χτυπά στις Βρυξέλλες, η καρδιά των Βρυξελλών χτυπά στο «European Quarter». Η δε καρδιά του «European Quarter» χτυπά σε ένα ψυχρό 15όροφο γυάλινο κτίριο της Rue de La Loi (Weststraat στα Ολλανδικά), το Lex Building. Το μοντέρνο αυτό κτίριο, το οποίο χρησιμοποιείται από το 2006, έχει διπλό συµβολισµό: αφ 'ενός βρίσκεται στην «Οδό Νόµου» (Rue de La Loi) -όπως άλλωστε και το «Lex» , η ονομασία του κτιρίου, στα Λατινικά σηµαίνει «Νόµος»- και, αφ' ετέρου, είναι κατασκευασμένο από γυαλί για να συµβολίζει την «Διαφάνεια». Με αυτές, λοιπόν, τις άµεσες και έµµεσες τις αναφορές περί «Νόµου» και τους εύλογους συνειρμούς περί «Dura Lex, sed Lex» («Σκληρός Νόµος, αλλά Νόµος».), περί -Διαφάνειας και περί σκληρότητας/ψυχρότητας (το µoυvτό ψυχρό γυάλινο κτίριο «Νόµος»), το περιβάλλον περισσότερο αποκτά «καφκικές» αναφορές και λιγότερο παραπέµπει στην «Ωδή της Χαρά», που είναι ο ύµνος της EυρωπαϊκήςΈνωσης. Στο κτίριο αυτό πραγματοποιούνται, ανάµεσα στα άλλα, και οι περισσότερες συνεδριάσεις του Eurogroup. Παρότι τα µέλη του είναι πολιτικά πρόσωπα, οι Υπουργοί Οικονοµικών των χωρών της Ευρωζώνης, το γκρίζο ζοφερό περιβάλλον, το τετράγωνο σχήµα των εδράνων (µια σημειολογία εντελώς αντίθετη µε εκείνη της «στρογγυλής τράπεζας», που παραπέµπει σε ενοποίηση ισότιµων µελών), οι διπλές σειρές των εδράνων των προεδρευόντων και η πολύ ιδιαίτερη «τελετουργία» των συνεδριάσεων (που περισσότερο παραπέµπει σε «κλειστή λέσχη» και «αδελφότητα» που απαγορεύει να βγει παραέξω οτιδήποτε έχει λεχθεί στις συνεδριάσεις της), σκιαγραφούν το ιδιαίτερο περιβάλλον των συνεδριάσεων... 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του καθεστώτος αδιαφάνειας και συσκότιση; που έχουν επιβάλει οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, απαγορεύοντας στις εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών της Ευρώπης να πληροφορούνται το η συμβαίνει στα Eurogroup, είναι ο σάλος που ξεσήκωσε το δημοσίευμα των New York Times ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε μαγνητοφωνήσει τις συνομιλίες του µε τους 18 οµολόγους του στο Eurogroup, στη Ρίγα της Λετονίας. Ολόκληρο το «σύστηµα», από τις Βρυξέλλες και τα εκδοτικά συγκροτήματα της Γερμανίας, µέχρι και τον τελευταίο επαρχιακό ραδιοφωνικό σταθµό της Ελλάδας, αναπαρήγαγαν ένα δηµοσίευµα που έθιγε «τα ιερά και τα όσια» της «αδελφότητας», ασχέτως αν αυτό διαψεύσθηκε. 



Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως άλλος «σοφός» κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους κατά τη διεξαγωγή των Eurogroup, καταλήγοντας πάντα στο επιμύθιο: «Αναγνωρίζουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα».....

Η τελετουργία των δηλώσεων: 
Η καταγραφή (ή δήθεν «καταγραφή») του Eurogroup της Ρίγας από τον κ. Βαρουφάκη έφερε στο προσκήνιο ένα θέµα-ταµπού: το Eurogroup δεν είναι θεσµικό όργανο, οπότε, όχι µόνο δεν ελέγχεται από κανέναν, αλλά δεν τηρούνται καν επίσηµα πρακτικά. Έτσι, κανείς δεν θα µπορεί να πληροφορηθεί ποιος κάνει κουµάντο, ποιος προτείνει λύσεις, ποιος δυναμιτίζει τις συζητήσεις, ποιος υποχωρεί και ποιος εκβιάζει. Και το χειρότερο είναι ότι ο καθένας µπορεί να διασπείρει φήµες για ότι τον συµφέρει. Το όργανο που κυβερνά την Ευρωζώνη, το Eurogroup, κυβερνά στα µουλωxτά. Πόσοι και πόσοι δεν έχουν προσέξει τη σχεδόν τελετουργική προπαγάνδα των ΜΜΕ πριν, κατά τη διάρκεια και µετά το τέλος του Eurogroup: οι μεταδόσεις και τα ρεπορτάζ αρχίζουν «παραδοσιακά» µε το «αφεντικό» να καταφθάνει και, µε ύφος σοφού, να απευθύνεται στους δεκάδες καµεραµέν, απεσταλμένους, ανταποκριτές, φωτογράφους, όλους σκυµµένoυς πάνω από το αναπηρικό αµαξίδιό του, να ακούσουν και να φωτιστούν από το καταστάλαγμα της σοφίας και της εµπειρίας του, που επί 5 χρόνια συμπυκνώνεται στη σχεδόν χαιρέκακη διαπίστωση-προτροπή: «Αναγνωρίζουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα πολλά ακόµη». Ακολουθεί, 9 στις 10 φορές, ο «καλός ανακριτής που, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ο έτερος πόλος του «γαλλογερµανικού άξονα». Στο υπονοούμενο του κ. Σόιµπλε ότι «δεν χάλασε κι ο κόσµος, αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ» (φροντίζοντας όµως, πάντοτε να έχει πει προηγουμένως ότι αυτό είναι σενάριο που απεύχεται), ο κ. Μισέλ Σαπέν, ο Γάλλοι; Υπουργός Οικονοµικών, συνήθως δηλώνει ότι δεν βλέπει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, σχολιάζοντας και αυτός κάτι σαν «ε, ας κάνουν, όµως, κι αυτοί µερικές µεταρρυθµίσεις» - διότι κάποιος πρέπει να ηρεµεί και τις αγορές. Συνήθως έπεται ο κ. Ντάισελµπλουµ (ο οποίος παραδοσιακά έχει δημιουργήσει το δυσμενές κλίµα για την Ελλάδα, ήδη από την προηγούμενη ηµέρα), στη συνέχεια, µε κυκλική σειρά «rοtation», κάποιος -διαφορετικός κάθε φορά- Υπουργός Οικονοµικών σχολιάζει εκνευρισμένος την κωλυσιεργία των Ελλήνων και, σχεδόν πάντα, οι μεταδόσεις πριν τη Σύνοδο κλείνουν µε δηλώσεις κάποιου εκπροσώπου από τις λιγότερο πλούσιες χώρες της Ευρωζώνης (συνήθως από τη Βαλτική) που «υπενθυμίζει» ότι και η Χώρα του, αν και φτωχότερη, έχει δανείσει και αυτή την Ελλάδα (υπονοώντας προφανώς ότι δίνονται βερεσέ τα λεφτά, σαν να µην επρόκειτο για κανονικό δάνειο, µε επιτόκιο σαφώς μεγαλύτερο των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων, µε τα οποία δανείζεται η Γερµανία ).

Υπό την εξουσία των τραπεζιτών: 
Η κυρίαρχη προτεσταντική ηθική που έχει επιβάλει τους δικούς της κανόνες, ακόµη και την αύρα της, στις συνεδριάσεις του Eurogroup, ιδίως, -δε, όταν ατύπως το «µεγάλο αφεντικό» σε αυτές δεν είναι ο εκάστοτε πρόεδρος, αλλά ο Υπουργός Οικονοµικών της Γερμανίας (ουσιαστικά υπερ-υπουργός Οικονοµικών, Εργοδοτών και Βιομηχάνων της ευρωζώνης), είναι απολύτως συµβατή µε το lobbying των τραπεζιτών και των εργοδοτών-βιομηχάνων που, σε µικρό ή µεγάλο βαθµό, είναι και οι ισχυροί «παίκτες» πίσω από αρκετά Υπουργεία Οικονοµικών των χωρών της Ευρωζώνης. Με «κυρίαρχους» του παιχνιδιού» το τραπεζιτικό τραστ, το βιομηχανικό καρτέλ την ψυχρή γερµανική μεθοδικότητα, την άκαµπτη µέχρι φονταμενταλισμού προτεσταντική/ καπιταλιστική ηθική και ένα ευρωπαϊκό «σύνταγµα» που, στο περιεχόμενο και την ουσία του, αποτελεί διακήρυξη µιας εξουσίας τραπεζιτών, γίνεται αµέσως κατανοητό το ποια αντιμετώπιση έχουν, από το 2010 που η Ελλάδα µπήκε στα µνηµόνια, οι Υπουργοί Οικονοµικών της χώρας σε αυτό το κλειστό, µε σχεδόν μηδενικό βαθµό διαφάνειας κλαµπ, παρά τη σημειολογική προπαγάνδα του διάφανου κτιρίου.
Δεν είναι άσχετο λοιπόν το ότι, στα ευρωπαϊκά συμβούλια της εποχής των μνημονίων, έχουµε από ελληνικής πλευράς ένα έµφραγµα (στις 27 Οκτωβρίου 2011, υπέστη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες έµφραγµα ο Γιώργος Γλυνός, σύµβουλος τού τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε ευρωπαϊκά θέµατα και επικεφαλής από ελληνικής πλευράς της «οµάδας Μπαρόζο») και τρία λιποθυμικά επεισόδια. Ειδικά τα τελευταία είναι µεν γνωστά στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» της Ε.Ε., αλλά για ευνόητους λόγους ουδέποτε είδαν το φως της δημοσιότητας, πέραν κάποιων πολύ «έµµεσων» υπονοούμενων υπό µορφή παραπολιτικού σχολίου «διαδρόµων» σε µια δυο εφημερίδες. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας, τεχνοκράτες και υπουργοί είτε προέρχονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είτε σήµερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε ιδεολογικά κοντά στον κ. Σόιµπλε, είτε απέναντί του, αποτελούν για το ευρωπαϊκό σύστηµα «στόχο». Η Ελλάδα παραµένει µε στόχο προσήλωση των ιθυνόντων του ευρωπαϊκού καπιταλισμού το «πειραματόζωο» για πανευρωπαϊκό ξήλωµα του κοινωνικού κράτους για ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και για «κινεζοποίηση». 

«Πολύ ενδιαφέροντα, αλλά ... »: 

Το «γιατί η Ελλάδα;» έχει αναλυθεί κατ' επανάληψη αυτά τα πέντε χρόνια από -κυριολεκτικά εκατοντάδες- αρθρογράφους και αναλυτές (για ένα σωρό λόγους που δεν χρειάζεται να επαναληφθούν). Αυτή ήταν και η πρώτη µεγάλη αστοχία πολλών αντιµνηµονιακών αναλυτών. Απέφυγαν αρχικά να χρησιμοποιήσουν μαρξιστικά εργαλεία ανάλυσης. Φαντάστηκαν, δηλαδή, ότι θα µπορούσε, για παράδειγμα, να εμφανίσει η κυβέρνηση κάποια ισοδύναμα μέτρα, ώστε να αλλάξει κάποια από αυτά του «e-mail Χαρδούβελη», µε την αφελή βεβαιότητα ότι οι Ευρωπαίοι θα έλεγαν στον κ. Βαρουφάκη «μπράβο, είστε ευρηματικός, κύριε υπουργέ επί των Οικονοµικών της Ελλάδας, που βρήκατε ευχάριστα μέτρα, που θα αναπληρώσουν τα δυσάρεστα που ζητήσαµε από τους προηγούμενους».
Λογιστικά, µεν, είχαν δίκιο. Η λίστα Βαρουφάκη θα μπορούσε όντως να δώσει καρπούς, ακόμη και με επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλόμισθους, καθώς θα περιελάμβανε μέτρα για τη συγκέντρωση 6 δισ ευρώ μέσα στο 2015: εντατικοποίηση των ελέγχων για τα εμβάσματα στο εξωτερικό και τις offshore εταιρείες (προσδοκώμενα έσοδα από 725 έως 875 εκατ. ευρώ), καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίµων, τσιγάρων, ποτών (250 έως 400 εκατ. ευρώ), ενίσχυση νοµοθεσίας για τις ενδο-οµιλικές συναλλαγές (40-60 εκατ. ευρώ) καθιέρωση λοταρίας ως κίνητρο συλλογής αποδείξεων (270- 600 εκατ. ευρώ) , καταπολέμηση φορολογικής απάτης στον ΦΠΑ (350 - 420 εκατ. ευρώ), βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (225 - 235 εκατ. ευρώ), νέα ρύθμιση των 100 δόσεων (300 - 400 εκατ. ευρώ), εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφηµίσεις (50 - 70 εκατ. ευρώ) , ενίσχυση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σε μεγάλα αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες (µε έσοδα 20 εκατ. ευρώ), εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος µε την κατάργηση φοροαπαλλαγών (300 - 400 εκατ. ευρώ), καταπολέμηση φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών και ατοµικών επιχειρήσεων µε προβλεπόμενα έσοδα 20 - 30 εκατ. ευρώ, δηµόσιοι διαγωνισµοί για την παροχή αδειών στα τηλεοπτικά µέσα µε προβλεπόμενα έσοδα 350 - 380 εκατ. ευρώ, μέτρα για την αδήλωτη εργασία κ.λπ.
Όλα αυτά πιθανόν να ακούγονταν ευχάριστα στα αυτιά πολλών οµολόγων του κ. Βαρουφάκη στο Eurogroup. Όπως, όµως, «διέρρευσε» στα ΜΜΕ, προφανώς από Υπουργό Οικονοµικών κάποιας άλλης χώρας, όταν παρουσίασε αυτή τη λίστα ο 'Έλληνας Υπουργός, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελµπλουµ, φέρεται να του είπε: «Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που µας λέτε κ. Βαρουφάκη, αλλά δεν µας λέτε αυτά που θέλουµε να ακούσουµε». Αυτό (ή, σωστότερα, και αυτό) ήταν ακόµη µία αφορµή να επιχειρηθεί η «αποδόμηση- του κ. Βαρουφάκη πως «µιλάει σαν καθηγητής», «υποτιµά τους συναδέλφους του» κ.λπ. Όσοι γνωρίζουν, όµως, τον μηχανισµό των Βρυξελλών και τη γλώσσα των πρωταγωνιστών τους, αυτό το « ... αλλά δεν µας λέτε αυτά που θέλουµε να ακούσουµε» μεταφράζεται σε «δεν υπακούτε στα τελεσίγραφα και θα το πληρώσετε». Το νόηµα της φράσης του κ. Ντάισελµπλουµ (προσωπική επιλογή του κ. Σόιµπλε για τη θέση του εmκεφαλής του Eurogroup - άλλωστε, προσωπική του επιλογή λέγεται πως ήταν µέχρι και κάποιοι Υπουργοί Οικονοµικών σε χώρες της Ευρωζώνης ... ) συνοψίζεται στο «Θα πάρετε μέτρα δυσάρεστα διότι, αφ' ενός, µας είστε µια ιδεολογικώς εχθρική κυβέρνηση και, αφ' ετέρου, διότι έχουµε προαπoφασίσει να σας αλλάξουµε μοντέλο παραγωγικής οικονοµίας» (µε ότι ευνόητο µπορεί να συνεπάγεται το τελευταίο). Γνωρίζοντας εκ των προτέρων αυτή τη στάση των «εταίρων», η ελληνική πλευρά «πούλησε τρέλλα» και αυτή. Αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριµένα νούµερα και ποσοστά, όπως επί 2,5 µήνες την κατηγορούσαν οι «εταίρου στα διάφορα Eurogroup, δεν το έκανε από αδιαφορία ή πλημμελή προετοιμασία, αλλά για να δηλώσει στην «αδελφότητα- ότι νούµερα πάνω σε μέτρα που «σκοτώνουν» την Οικονοµία δεν συζητά. 

Κατά µέτωπον επίθεση: 

Εν µέσω ενός τέτοιου –«αόρατου» για τους πολλούς- κλίµατος και µιας περισσότερο –«ορατής» ανθελληνικής προκατάληψης πανευρωπαϊκά, προκατάληψης για την οποία συνετέλεσαν τα μέγιστα τα γερµανικά ΜΜΕ και ο «φιλικός» (αυτή είναι η πιο κοµψή λέξη που µπορεί να χρησιμοποιηθεί) στις εργοδοτικές και επιχειρηματικές ενώσεις ευρωπαϊκός Τύπος. όλες οι συνεδριάσεις του Eurogroup. ειδικά µετά από εκείνην της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου 2015. εξελίχθηκαν σε Ρωμαϊκή Αρένα. Το µήνυµα είχε αναλάβει να μεταφέρει ο πρόεδρος του Ευrogroup. Γερούν Ντάισελµπλουμ, από τα πρώτα κιόλας 24ωρα µετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Στις 30 Ιανουαρίου. µόλις 5 µέρες από την ορκωμοσία. ο κ. Ντάισελµπλουμ βρέθηκε στην Αθήνα. επισήµως. ήλθε για να ακούσει µε τα αυτιά του τις προθέσεις της ελληνική; κυβέρνησης. Ανεπισήμως. ήλθε για να επιδώσει τελεσίγραφο: «ή υποτάσσεστε στα κελεύσματα των δανειστών ή θα υποστείτε ένα αργό και βασανιστικό θάνατο της Οικονομίας µε ασφυξία ρευστότητας». 
Όταν στην κοινή συνέντευξη Τύπου. το βράδυ της τελευταίας Παρασκευής του Ιανουαρίου. ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν αναγνωρίζει Μνημόνιο και τρόικα. ο πρόεδρος του Eurogroup ψιθύρισε κάτι στο αυτί του κ, Βαρουφάκη. Κανείς δεν έµαθε ποτέ τι ελέχθη. Μόνο εικασίες και διαρροές - κι αυτές αποκλίνουσες. Η ελληνική πλευρά υπονόησε ότι ο κ. Ντάισελµπλουµ είπε στον κ, Βαρουφάκη «Μόλις σκότωσες την τρόικα». Από την πλευρά του κ, Ντάισελµπλουµ υπήρξε η διαρροή ότι η φράση ήταν «Μόλις έκανες µεγάλο λάθος». Για όσους. όµως. γνωρίζουν καλύτερα τα τεκταινόμενα. η φράση ήταν πάνω-κάτω «Θα το πληρώσετε».
Προς τι η άκαµπτη αυτή επιθετικότητα προς τη χώρα µας; Το ότι η Αθήνα αργεί να εισάγει τις µεταρρυθµίσεις που της ζητούν; Το ότι µόνη η Ελλάδα έχει αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη; Οι απαντήσεις είναι πολλές και σύνθετες. µπορούν όµως να συνοψιστούν σε ένα και µόνο σηµείο: η Ελλάδα ήταν το «κακό παράδειγμα» για την επελθούσα λιτότητα στην Ευρώπη («οι σπάταλοι Έλληνες» οι «τεμπέληδες» η «τελευταία Σοβιετία» και άλλα τέτοια. εξίσου γραφικά µεν για όσους γνωρίζουν. όσο και επικίνδυνα για όσους Ευρωπαίους αγνοούν την ελληνική πραγµατικότητα). Και αν δεν µπορεί να γίνει το «καλό παράδειγμα» (συµµάζεµα δηµόσιων οικονομικών, ευημερία δεικτών κ.λπ. ενός πρώην «ρέμπελου» κράτους), τουλάχιστον να µη γίνει «κακό παράδειγμα», όπου θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία. όταν στην Ισπανία χιλιάδες κόσµος απομακρύνεται από τα ΜΑΤ από τα κατασχεμένα σπίτια του ή όπου επανέρχονται συλλογικές συµβάσεις και όπου ξαναγίνεται σύνθηµα η «αξιοπρέπεια». Στόχος αυτής της «αδελφότητας» είναι να ταπεινωθεί και να αποµονωθεί αυτό το αριστερό πείραµα. Με οποιονδήποτε τρόπο. ΗN  * Ο Θανάσης Χατζής είναι οικονομολόγος
 
Από το περιοδικό HELLENIC NEXUS Τεύχος 97 Ιούνιος 2015