ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ ΠΕΘΑΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1900

Όσκαρ Ουάιλντ (Oscar Wilde)
1854 – 1900

Όσκαρ Ουάιλντ
Όσκαρ Ουάιλντ (Oscar Wilde): Ο ποιητής, δραματουργός, μυθιστοριογράφος και κριτικός Όσκαρ (Φίνγκαλ Ο' Φλάιερτι Γουίλς) Ουάιλντ [Oscar Wilde] γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 1854 στο Δουβλίνο.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1878  εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Λονδίνο. Εστέτ εκ χαρακτήρος, αφιέρωσε τη ζωή του στην αναζήτηση του ωραίου και του παράδοξου. Γρήγορα γνώρισε τον θαυμασμό της  λονδρέζικης αριστοκρατίας, που τον παρακολουθούσε και τον μιμούταν ως πρότυπο. Όλοι επαναλάμβαναν τις  πνευματώδης φράσεις του, αγόραζαν πολύτιμες πέτρες και κοιτούσαν με υπεροψία τη ζωή, όμοια μ' αυτόν. Η λογοτεχνική του δόξα έφτασε στο αποκορύφωμα το 1891 με το μοναδικό του μυθιστόρημα «Το Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι».
Αν και ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, η προσωπική ζωή του Όσκαρ Ουάιλντ ήταν ανοιχτή σε κουτσομπολιά. Το 1895 κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία, για τις στενές σχέσεις του με τον νεαρό ομότεχνό του Άλφρεντ Ντάγκλας και οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου καταδικάσθηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικών έργων (στη Βικτωριανή Αγγλία η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα). Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του έγραψε τον δραματικό αυτοβιογραφικό μονόλογο «De Profundis» (Εκ Βαθέων), με παραλήπτη την «πέτρα του σκανδάλου», τον Άλφρεντ Ντάγκλας.
Η αυλαία της τραγικής ζωής του έπεσε στις 30 Νοεμβρίου του 1900, σ' ένα φθηνό ξενοδοχείο του Παρισιού.

ΒΛΑΣΗΣ ΜΠΟΝΑΤΣΟΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1951

Βλάσης Μπονάτσος
1951 – 2004

Βλάσης Μπονάτσος
Βλάσης Μπονάτσος: Ο ρόκερ, ηθοποιός και σόουμαν Βλάσης Μπονάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου 1951.
Τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα τα έκανε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 με το μουσικό συγκρότημα Πελόμα Μποκιού, όπου είχε υπογράψει τη μεγάλη επιτυχία Γαρύφαλλος.
Σταθμός στη θεατρική του πορεία ήταν η ερμηνεία του στο μιούζικαλ Εβίτα, όπου στο πλευρό της τότε συντρόφου του
Αλίκης Βουγιουκλάκη, υποδύθηκε τον Τσε Γκεβάρα.
Από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές του επιτυχίες ήταν Οι Απαράδεκτοι, μαζί με το Γιάννη Μπέζο, τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τη Δήμητρα Παπαδοπούλου. Επίσης, ήταν ο πρώτος Έλληνας που παρουσίασε τηλεοπτικές φάρσες σε επώνυμους, ανοίγοντας το δρόμο σ’ ένα πολύ δημοφιλές είδος ψυχαγωγικής εκπομπής. Ασχολήθηκε, ακόμα, με τηλεπαιχνίδια και τηλεοπτικά σόου.
Ο Βλάσης Μπονάτσος ήταν παντρεμένος με τη Μάρθα Κουτουμάνου, κόρη της Ζωής Λάσκαρη, και είχε μία κόρη, τη Ζένια.
Πέθανε στις
14 Οκτωβρίου 2004.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΛΒΗΣ ΠΕΘΑΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1892

Δημήτριος Βάλβης
1814 – 1892

Δημήτριος Βάλβης
Δημήτριος Βάλβης: Νομομαθής και δικαστικός από το Μεσολόγγι, αδελφός του Ζηνόβιου Βάλβη, που διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός.
Γεννήθηκε το 1814, σπούδασε νομικά στην Πίζα και το 1835 διορίστηκε αντεισαγγελέας Πρωτοδικών. Υπηρέτησε επί πεντηκονταετία τη Θέμιδα και ανήλθε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας μέχρι την προεδρία του Αρείου Πάγου το 1872, την οποία διατήρησε ως το 1885.  

Το 1875 διατέλεσε πρόεδρος του ειδικού δικαστηρίου, που δίκασε τον υπουργό Ιωάννη Βαλασόπουλο για την υπόθεση των «Σιμωνιακών».  
Το 1886 σχημάτισε βραχύβιο υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του Θόδωρου Δηλιγιάννη και έως ότου αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας ο Χαρίλαος Τρικούπης.
Πέθανε στις
30 Νοεμβρίου 1892 στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/67#ixzz3KYIZgQsB


ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΙDS

Δράση των φοιτητών του τμήματος Μαιευτικής Πτολεμαΐδας (ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, φοιτητές του τμήματος Μαιευτικής Πτολεμαΐδας του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, μοίρασαν, το πρωί της Κυριακής 30/11, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενημερωτικά φυλλάδια και συνομίλησαν με διερχόμενους πολίτες, με στόχο την προσέγγιση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων –νέων και μη- στην ενημέρωση και εξέταση για τον HIV.
Δείτε τις φωτογραφίες που μας έστειλε ο Γιάννης Κατσανίκος.
aids1 aids2 aids3 aids4 aids5 aids6 aids8 aids33
 
http://www.kozan.gr/post/186899#sthash.csx3PvUR.dpuf

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Απόστολος Ανδρέας Απόστολος Ανδρέας

Απόστολος Ανδρέας: Ένας από τους 12 Αποστόλους, ο επονομαζόμενος και Πρωτόκλητος, επειδή πρώτος αυτός, μαζί με τον αδελφό του Πέτρο, κλήθηκε να ακολουθήσει τον Ιησού. Η μνήμη του γιορτάζεται από τη Χριστιανοσύνη στις 30 Νοεμβρίου.
Ο Ανδρέας καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν γιος του αλιέα Ιωνά. Ακολούθησε το επάγγελμα του πατέρα του, όπως και ο αδελφός του Πέτρος, έχοντας ως επίκεντρο των δραστηριοτήτων του τη δυτική όχθη της λίμνης Τιβεριάδας (Γεννησαρέτ). Το όνομά του είναι ελληνικό (Ανδρέας σημαίνει γενναίος, από τη λέξη ανδρεία), σύνηθες μεταξύ των ελληνιζόντων Εβραίων της εποχής εκείνης. Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο εβραϊκό ή αραμαϊκό όνομα γι’ αυτόν. Και τα δυο αδέλφια φαίνεται να είχαν πνευματικές ανησυχίες, γι’ αυτό είχαν ενταχθεί στον κύκλο των μαθητών του
Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Μία ημέρα ο Ιωάννης ο Πρόδρομος βλέποντας τον Ιησού είπε στον Ανδρέα και τον Πέτρο, που βρίσκονταν κοντά του: «Ίδε ο Αμνός του Θεού». Τα δύο αδέλφια αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον Χριστό, με την πρόθεση να συνομιλήσουν μαζί του και όχι να γίνουν μαθητές του. Αυτό συνέβη αργότερα, μετά τη σύλληψη και τη φυλάκιση του Προδρόμου, όταν ο Χριστός τους διαμήνυσε «Δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων».
Οι πληροφορίες της Καινής Διαθήκης είναι ελάχιστες για τον Ανδρέα και ανύπαρκτες για το αποστολικό του έργο. Οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς αναφέρουν ότι ο Απόστολος Ανδρέας κήρυξε τον Χριστιανισμό στη Σκυθία (σημερινή Νότια Ρωσία), την Ήπειρο, τη Θράκη και το Βυζάντιο, όπου ίδρυσε εκκλησία με πρώτο επίσκοπο τον Στάχυ. Συνέχεια αυτής της πρώτης εκκλησίας θεωρείται το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, που τιμά τον Απόστολο Ανδρέα ως ιδρυτή του και πρώτο επίσκοπο του Βυζαντίου.
Κατόπιν ο Απόστολος Ανδρέας μετέβη μέσω της Θεσσαλίας στην Αχαΐα, όπου ίδρυσε εκκλησία και κατόρθωσε να προσηλυτίσει στον Χριστιανισμό τη Μαξιμίλλα, σύζυγο του ανθύπατου Αιγεάτη, την οποία θεράπευσε από μία ανίατη ασθένεια. Ο Ρωμαίος αξιωματούχος εξοργίστηκε και διέταξε στην σταύρωση του Απόστολου Ανδρέα σε σταυρό σχήματος Χ, που ονομάστηκε από τότε «Σταυρός του Αγίου Ανδρέα».
Το λείψανό του, που ενταφιάστηκε με φροντίδα της Μαξιμίλλας και του τοπικού επισκόπου Στρατοκλή, μεταφέρθηκε το 357 στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων. Μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης στους Σταυροφόρους το 1204, τμήματα του λειψάνου του Απόστολου Ανδρέα μεταφέρθηκαν στο Αμάλφι της Καμπανίας, ενώ το 1461 ο δεσπότης του Μυστρά Θωμάς Παλαιολόγος, προ του Οθωμανικού κινδύνου, ανέθεσε τη φύλαξη της κάρας του Αγίου στον Πάπα Πίο Β', ο οποίος την εναπόθεσε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Στις
26 Σεπτεμβρίου 1964, η κάρα του Αποστόλου Ανδρέα επιστράφηκε στην Πάτρα, σε μια χειρονομία καλής θελήσεως του Πάπα Παύλου ΣΤ' προς τους Ορθοδόξους. Στις 19 Ιανουαρίου του 1980 επιστράφηκε και ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέα. Και τα δύο ιερά κειμήλια φυλάσσονται στο ναό του Αγίου Ανδρέα, που αποτελεί πανελλήνιο προσκύνημα.
Ο Απόστολος Ανδρέας είναι προστάτης Άγιος της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Ρουμανίας, του Μπαρμπέιντος και της Σκωτίας, καθώς και πολιούχος Άγιος της Πάτρας, του Αμάλφι της Ιταλίας, της Λούκα της Μάλτας και της Εσγκέιρα της Πορτογαλίας.
Η σημαία της Σκωτίας φέρει τον σταυρό του Αγίου Ανδρέα. Μετά την ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία, ο χιαστός σταυρός απεικονίζεται και στη σημαία της Μεγάλης Βρετανίας. Η σημαία του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας φέρει τον σταυρό του Αγίου Ανδρέα, όπως και η σημαία της Συνομοσπονδίας (Νοτίων) στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο.
 


Απολυτίκιο:
Ως των Αποστόλων Πρωτόκλητος
και του κορυφαίου αυτάδελφος
τον Δεσπότην των όλων, Ανδρέα,
ικέτευε, ειρήνην, τη οικουμένη δωρήσασθαι
και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/730#ixzz3KWsZwYMo


Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1964

Τραγωδία στο Γοργοπόταμο

Πλήθος κόσμου κάτω από την ιστορική γέφυρα, λίγο πριν το δυστύχημα...
Πλήθος κόσμου κάτω από την ιστορική γέφυρα, λίγο πριν το δυστύχημα...
Τραγωδία στο Γοργοπόταμο: Στις 29 Νοεμβρίου 1964 χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε στον Γοργοπόταμο για να τιμήσουν την 22η επέτειο από την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας, που αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν η πρώτη φορά που εορτασμός διοργανώθηκε από το επίσημο ελληνικό κράτος.
Στην κυβέρνηση βρισκόταν η Ένωση Κέντρου με πρωθυπουργό τον
Γεώργιο Παπανδρέου. Το πολιτικό κλίμα ήταν βαρύ από την παραίτηση του αναπληρωτή Υπουργού Συντονισμού Ανδρέα Παπανδρέου, λίγες μέρες νωρίτερα. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ελευθερία», προσκείμενη στον Υπουργό Οικονομικών Κώστα Μητσοτάκη, τον είχε κατηγορήσει για χαριστικές αναθέσεις μελετών και έργων σε φιλικά του πρόσωπα («Σκάνδαλο Σκιαδαρέση») και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε υποβάλλει την παραίτησή του για «να υπερασπισθεί την αθωότητα και την πολιτική του εντιμότητα».
Η τελετή στον Γοργοπόταμο κυλούσε ομαλά, μέχρι του σημείου που πολλοί από τους παρευρισκόμενους άρχισαν να διαμαρτύρονται, επειδή δεν επετράπη στις αντιστασιακές οργανώσεις να καταθέσουν στεφάνια. Στη συνέχεια, το πλήθος, που προερχόταν κυρίως από την Αριστερά, αποδοκίμασε την κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, διακοπή της τελετής και αποχώρηση των επισήμων.
Ήταν 1:22 μετά το μεσημέρι, όταν ακούστηκε μια ισχυρότατη έκρηξη στο χώρο του συγκεντρωμένου πλήθους, που σκόρπισε το θάνατο και τον πανικό. Κάποιος είχε πατήσει μια νάρκη κατά προσωπικού, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους (Γεώργιος Γιαννακούλης, Νικόλαος Δασόπουλος, Κωνσταντίνος Κανιούρας, Χρήστος Κεστίνης, Κωνσταντίνος Λεμπέσης, Κική Λιακοπούλου, Κωνσταντίνα Μπότη, Δημήτριος Μυλωνάς, Ηρωδιών Παπαζαχαρίου, Απόστολος Πολύμερος, Ασημούλα Ραχιώτη, Κωνσταντίνος Τσαρουχάς, Δήμος Τσιντικίδης) και πάνω από 45 να τραυματισθούν.
Στην αρχή δημιουργήθηκε σύγχυση και κάποιοι από το πλήθος νόμισαν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί. Στράφηκαν με άγριες διαθέσεις κατά των ανδρών της Χωροφυλακής, νομίζοντας ότι αυτοί πυροβόλησαν. Τελικά, επικράτησε σύνεση και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Το τραγικό γεγονός αποδόθηκε αμέσως από την Αριστερά σε σαμποτάζ ακροδεξιών κύκλων ή επιχείρηση οργανωμένη από τις αμερικανικές υπηρεσίες. Τις επόμενες μέρες επικράτησε μεγάλη ένταση. Το επίσημο πόρισμα από τις έρευνες που ακολούθησαν υιοθέτησε την εκδοχή του ατυχήματος από παλιά νάρκη που είχε τοποθετηθεί εκεί το 1947 και δεν είχε περισυλεγεί κατά την εκκαθάριση της περιοχής δέκα χρόνια αργότερα. Το πόρισμα αμφισβητήθηκε από την Αριστερά, η οποία, όμως, προτίμησε να χαμηλώσει τους τόνους για να μην οξύνει περαιτέρω την κατάσταση.
Από τα επεισόδια κατά των αστυνομικών που ακολούθησαν την έκρηξη συνελήφθησαν 18 άτομα, ανάμεσά τους ο στρατηγός Αυγερόπουλος του ΕΛΑΣ και ο στρατηγός Κοσίντας του ΕΔΕΣ. Αρκετοί από τους κατηγορουμένους προφυλακίστηκαν μέχρι την έναρξη της δίκης, που άρχισε στη Λαμία στις
26 Μαΐου 1965. Το δικαστήριο εξέδωσε την ετυμηγορία τους στις 17 Ιουνίου και καταδίκασε τους 12 σε ποινές φυλακίσεως έως τρία χρόνια και αθώωσε τους έξι. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Βιβλιογραφία
Γιάννη Ράγκου: «Η Νάρκη - Υπόθεση “Γοργοπόταμος 1964”» (Εκδόσεις «Εντός»). Ο συγγραφέας υιοθετεί την εκδοχή της συνωμοσίας, με ανάμιξη της CIA.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/354#ixzz3KTmEUudx

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ LANCIA ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1906

Η ιστορία της Lancia



Η ιστορία της Lancia: Ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, που από το 1969 ανήκει στον όμιλο της FIAT. Ιδρύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1906 από τον 25χρονο τότε Βιτσέντζο Λάντσια, ένα οραματιστή μηχανικό και δοκιμαστή αυτοκινήτων...
Ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, που από το 1969 ανήκει στον όμιλο της FIAT. Ιδρύθηκε στις
29 Νοεμβρίου 1906 από τον 25χρονο τότε Βιτσέντζο Λάντσια (1881 - 1937), ένα οραματιστή μηχανικό και δοκιμαστή αυτοκινήτων, που δούλευε για τη FIAT.
Χρειάστηκε λιγότερο από ένα χρόνο για να δημιουργήσει το πρώτο αυτοκίνητο, το οποίο ονόμασε «Άλφα». Από τότε όλα τα μοντέλα της Λάντσια (Lancia: Λάντσα η σωστή προφορά στα ιταλικά) χρησιμοποιούν ελληνικά γράμματα ή λέξεις (Ypsilon, Lambda, Hyena, Thema, Thesis κλπ).
Το 1937 ο Λάντσια δημιουργεί το πρώτο του αριστούργημα, την Aprilia, που σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά την κυκλοφορία της εντυπωσιάζει με τις καθαρές γραμμές και την προηγμένη τεχνολογία της. Όμως, δεν πρόλαβε να τη δει στους δρόμους, καθώς πέθανε στα 56 του από καρδιακή προσβολή, τον Φεβρουάριο του 1937.
Η Lancia από εκείνα τα χρόνια είναι γνωστή για τις πολλές της καινοτομίες στο τομέα της αυτοκίνησης. Ήταν η πρώτη που καθιέρωσε το κιβώτιο ταχυτήτων τεσσάρων σχέσεων, το δυναμό υψηλής τάσης και την περιστροφική αντλία νερού. Δημιούργησε και προχώρησε στην κατασκευή των κινητήρων V4 και V6. Μεταγενέστερα συνεισέφερε σημαντικά στη δημιουργία των κινητήρων V8 και V12.
Μετά τον θάνατο του Βιτσέντσο, η Lancia πέρασε στα χέρια της γυναίκας και του γιου του. Δεν μπόρεσε, όμως, να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό και έφθασε στα όρια της χρεωκοπίας το 1969. Η ένταξή της στο άρμα της FIAT ήταν μονόδρομος.
Η Lancia έχει γράψει ιστορία και στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, καθώς παραμένει η πιο πολυνίκης ομάδα στην ιστορία των ραλί. Έχει κατακτήσει τα πρωταθλήματα κατασκευαστών με τα μοντέλα Fulvia (1974), Stratos (1974, 1975, 1976), 037 (1983) και Delta (1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992).
Από το 2003 η μητρική FIAT προσδιόρισε τον ρόλο της μέσα στον όμιλο. H Lancia θα διαθέτει μία γκάμα από μοντέλα, που το κύριο χαρακτηριστικό τους θα είναι η πολυτέλεια, η κομψότητα και η άνεση, ενώ δεν θα υστερούν σε επιδόσεις.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/193#ixzz3KTkWV4xl


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1899 Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η ιστορία της Μπαρτσελόνα

Η ιστορία της Μπαρτσελόνα: Αθλητικό σωματείο με έδρα τη Βαρκελώνη της Καταλωνίας, περιοχής της Ισπανίας. Προφέρεται Μπαρθελόνα στα ισπανικά, Μπαρσελόνα στα καταλανικά (Μπάρσα, χαϊδευτικά). Η Μπαρτσελόνα ή Μπάρτσα, όπως τη γνωρίζουμε στην Ελλάδα, είναι πασίγνωστη για το ποδοσφαιρικό της τμήμα και δευτερευόντως για την ομάδα του μπάσκετ. Διατηρεί, επίσης,   τμήματα στίβου, ράγκμπι, μπέιζμπολ, χόκεϊ σάλας, χόκεϊ επί πάγου και επί χόρτου, χάντμπολ, παγοδρομιών, ποδηλασίας, βόλεϊμπολ και ποδοσφαίρου σάλας (φούτσαλ).
Είναι ο δεύτερος πλουσιότερος σύλλογος του κόσμου, με έσοδα που αγγίζουν τα 420 εκατομμύρια ευρώ (2006). Στη φανέλα της δεν διαφημίζει εμπορική φίρμα, αλλά την Unicef, την οποία ενισχύει με 1,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Διαθέτει 156.366 εγγεγραμμένα μέλη, που εκλέγουν τον πρόεδρο του συλλόγου και 1.782 λέσχες φίλων της σε όλο τον κόσμο (2006).
Η Μπαρτσελόνα δεν είναι απλώς μια ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά μια ιδέα, ένα σύμβολο. Σύμβολο υπερηφάνειας των Καταλανών και του πόθου τους για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία από τη Μαδρίτη, σύμβολο κοινωνικών και αντιδικτατορικών αγώνων. Και φυσικά, η αιώνια αντίπαλός της
Ρεάλ (Ελ Κλάσικο), που εκπροσωπεί την κεντρική εξουσία της Μαδρίτης και το Στέμμα, αλλά και της συμπολίτισσάς της Εσπανιόλ, που αντιπροσωπεύει τους βασιλόφρονες και τους κεντριστές της Καταλωνίας.
Η Μπαρτελόνα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ελβετού επιχειρηματία Χανς Γκάμπερ. Στις
22 Οκτωβρίου 1899, ο Γκάμπερ δημοσίευσε μια αγγελία στις εφημερίδες της περιοχής, αναζητώντας ποδοσφαιριστές για τη δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας. Στις 29 Νοεμβρίου 1899 οι ενδιαφερόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Γυμνάσιο Σόλε και ίδρυσαν την ομάδα που πήρε το όνομα της πόλης. Στη συνάντηση εκείνη επελέγησαν και τα χρώματα της Μπαρτσελόνα, το μπλε και το γκρενά, που ήταν τα χρώματα της ελβετικής Βασιλείας (FC Basel), της ομάδας που υποστήριζε ο Γκάμπερ. Εξ ου και το προσωνύμιο μπλαουγκράνα, με το οποίο είναι γνωστή η Μπαρτσελόνα.


Χανς Γκάμπερ


Γρήγορα, η νέα ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Γκάμπερ, ξεπέρασε τα σύνορα της Καταλωνίας κι έγινε μία από τις μεγάλες δυνάμεις του ισπανικού ποδοσφαίρου. Το 1902 αγωνίστηκε στον πρώτο μεγάλο τελικό της ιστορίας της, στο Κύπελλο του Βασιλιά (Copa del Rey), όπως ονομάζεται ο θεσμός του Κυπέλλου στην Ισπανία, αλλά έχασε από τη Βισκάγια με 2-1. Στις 14 Μαρτίου 1909 η Μπαρτσελόνα απέκτησε το πρώτο της γήπεδο χωρητικότητας 6.000 θέσεων, αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου οι ανάγκες της είχαν μεγαλώσει, καθώς τα μέλη της είχαν ξεπεράσει τα 10.000.
Έτσι, μετακόμισε στο Λες Κορτς, χωρητικότητας 20.000 θέσεων, που με την πάροδο του χρόνου έφθασε τις 60.000 και τη φιλοξένησε ως τις αρχές της δεκαετίας του '50. Την εποχή αυτή στην ομάδα αγωνίστηκε ο Παουλίνο Αλκάνταρα, που με 356 γκολ στο ενεργητικό του παραμένει ο πρώτος σκόρερ της Μπαρτσελόνα. Ως το 1925 που ο Γκάμπερ παρέμεινε στην προεδρία της ομάδα, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε 5 Κύπελλα Ισπανίας και άλλα μικρότερα έπαθλα, καθώς το πρωτάθλημα, η γνωστή μας Σέριε, άρχισε το 1928. Στην ομάδα αγωνίστηκαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Σαχίρμπαμπα, Σαμιτιέρ, Ζαμόρα, Πλάτκο και Σεσούμαγκα.
Από τα μέσα της δεκαετίας του '20 η Μπαρτσελόνα οπισθοχωρεί και χάνει την αίγλη της για πολιτικούς λόγους. Στις
14 Ιουνίου 1925 οι οπαδοί της σε μια έκρηξη καταλανικού εθνικισμού γιουχάρουν τον ισπανικό εθνικό ύμνο και ο δικτάτορας Πρίμο Ντε Ριβέρα επιβάλλει εξάμηνη διακοπή των λειτουργιών της και την αποβολή του Γκάμπερ από την προεδρία της. Η ομάδα αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και από τη μείωση των μελών της.
Κατά τη διάρκεια του
Εμφυλίου Πολέμου (1936 - 1939), η Μπαρτσελόνα, όπως και όλη η Καταλωνία, τάσσεται με το πλευρό των Δημοκρατικών. Ο πρόεδρός της Ζόζεπ Σουνιόλ εκτελείται από τους εθνικιστές του στρατηγού Φράνκο. Η ομάδα περιοδεύει στις ΗΠΑ και το Μεξικό, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τον αγώνα. Συχνά, τα γραφεία των συνδέσμων της γίνονται στόχος βομβιστικών επιθέσεων από τους Φαλαγγίτες του Φράνκο.


Η ομάδα της Μπαρτσελόνα το 1903


Με την επικράτηση του Φράνκο το 1939 αρχίζουν τα μαύρα χρόνια για την Μπαρτσελόνα, καθώς ο δικτάτορας πριμοδοτούσε σκανδαλωδώς την αγαπημένη του Ρεάλ Μαδρίτης, που αποτελούσε το σύμβολο της ενωμένης Ισπανίας, σε αντίθεση με την Μπαρτσελόνα, που αντιπροσώπευε τις αποσχιστικές τάσεις της Καταλωνίας. Η Μπαρτσελόνα τότε εξαναγκάστηκε να αφαιρέσει την  καταλανική σημαία από το σήμα της και να ισπανοποιήσει το όνομά της. Όμως, το γήπεδό της παρέμεινε ένα από τα λίγα μέρη, που μπορούσε ο κόσμος να μιλήσει ελεύθερα τα καταλανικά.
Χαρακτηριστικό είναι και το επεισόδιο του 1943. Στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Ισπανίας η Μπαρτσελόνα νίκησε 3-0 τη Ρεάλ. Στον επαναληπτικό της Μαδρίτης οι παίκτες της δέχθηκαν στα αποδυτήρια την επίσκεψη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Φράνκο, ο οποίος τους υπενθύμισε ότι «παίζουν ποδόσφαιρο χάρις στη μεγαλοψυχία του καθεστώτος». Οι ποδοσφαιριστές της Μπάρτσα πανικοβλήθηκαν και έχασαν με κατεβασμένα τα χέρια 11-1.
Παρά τη δύσκολη πολιτική κατάσταση, η ομάδα σήκωσε κεφάλι και πέτυχε αξιόλογες διακρίσεις τη δεκαετία του '40 και του '50. Τη φανέλα της φόρεσαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Σέζαρ, Ράμαλετς, Βελάσκο, Τσίμπορ, Κότσιτς και Κουμπάλα, που από πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που φόρεσε την κυανέρυθρη φανέλα. Το 1954 η ομάδα μετακόμισε στο αχανές
Καμπ Νου και το 1958 είχε και την πρώτη της ευρωπαϊκή διάκριση με την κατάκτηση του Κυπέλλου Εκθέσεων (νυν Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ).


Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006


Το 1978 ήταν μια σημαδιακή χρονιά για την Μπαρτσελόνα. Στην προεδρία του συλλόγου εξελέγη ο 56χρονος εργολάβος οικοδομών Ζοζέπ Νούνιεζ, που υποσχέθηκε να κάνει την Μπάρτσα παγκόσμια δύναμη και οικονομικά αυτάρκη. Το 2000, όταν παρέδωσε την προεδρία στον Ζοάν Γκασπάρτ, είχε επιτύχει και τους δύο στόχους του. Η Μπαρτσελόνα με 7 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα, 5 σούπερ κύπελλα Ισπανίας, 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 Κύπελλα Κυπελλούχων και 2 Ευρωπαϊκά Σουπερ - Καπ ήταν η ομάδα που ονειρεύονταν οι οπαδοί της.
Τη φανέλα της την περίοδο Νούνιεζ φόρεσαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Σούστερ, Θουμπιθαρέτα, Γκουαρντιόλα, Μπακέρο, Λίνεκερ, Μπεγκιριστάιν, Γκοϊγκοετσέα, Χάτζι, Κούμαν, Λάουντρουπ, Ρομάριο, Στόιτσκοφ, Μαραντόνα, Φίγκο, Κλάιφερτ, Τζιοβάνι (
Ολυμπιακός, Εθνικός) και Ριβάλντο (Ολυμπιακός, ΑΕΚ). Πιο επιτυχημένος προπονητής ήταν ο παλιός της παίχτης Γιόχαν Κρόιφ με 11 τίτλους.
Μετά την παρένθεση Γκασπάρτ (2000 - 2003), η Μπαρτσελόνα ξαναβρέθηκε στο δρόμο των επιτυχιών, με πρόεδρο τον Ζοάν Λαπόρτα, προπονητή τον Φρανκ Ράικαρντ και παίκτες, όπως οι Ροναλντίνιο, Ανρί, Μέσι, Ντέκο, Ετό, Ζιουλί, Πουγιόλ Ινιέστα και Τσάβι.
Το 2008 ξεκίνησε η τετραετία των μεγάλων επιτυχιών και του «εξωπραγματικού» ποδοσφαίρου («ποδόσφαιρο playstation» ονομάστηκε) για την Μπαρτσελόνα, με προπονητή τον παλιό της παίχτη Πεπ Γκουαρντιόλα και μεγάλο αστέρι τον αργεντίνο Λιονέλ Μέσι. Έως τις
27 Απριλίου 2012, οπότε ολοκληρώθηκε η εποχή Γκουαρντιόλα στους  «μπλαουγκράνα», η Μπαρτσελόνα κατέκτησε 14 από τους 19 τίτλους που διεκδίκησε.
Τίτλοι
Πρωταθλήματα Ισπανίας (22):
1929, 1945, 1948, 1949, 1952, 1953, 1959, 1960, 1974, 1985, 1991, 1992, 1993, 1994, 1998, 1999, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013.
Κύπελλα Ισπανίας (26):
1910, 1912, 1913, 1920, 1922, 1925, 1926, 1928, 1942, 1951, 1952, 1953, 1957, 1959, 1963, 1968, 1971, 1978, 1981, 1983, 1988, 1990, 1997, 1998, 2009, 2012.
Σούπερ-Κύπελλα Ισπανίας (11):
1983, 1991, 1992, 1994, 1996, 2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013.
Λιγκ-Καπ Ισπανίας (2):
1982, 1986.
Τσάμπιονς Λιγκ (4):
1992, 2006, 2009, 2011.
Κύπελλα Κυπελλούχων (4):
1979, 1982, 1989, 1997.
Κύπελλα ΟΥΕΦΑ (3):
1958, 1960, 1966.
Ευρωπαϊκά Σούπερ-Καπ (4):
1992, 1997, 2009, 2011.
Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων (2):
2009, 2011.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1975 ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ Η MICROSOFT

Microsoft: Το χρονικό της «γέννησης» ενός γίγαντα

Ο Πολ Άλεν και ο Μπιλ Γκέιτς
Ο Πολ Άλεν και ο Μπιλ Γκέιτς
Microsoft: Το χρονικό της «γέννησης» ενός γίγαντα: 29 Νοεμβρίου 1975: Δύο νεαροί φερέλπιδες επιχειρηματίες, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν, ονομάζουν τη νεοσύστατη εταιρία τους «Microsoft»... 29 Νοεμβρίου 1975: Δύο νεαροί φερέλπιδες επιχειρηματίες, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Πολ Άλεν, ονομάζουν τη νεοσύστατη εταιρία τους «Microsoft». Μια επιχείρηση, που έμελλε τα  επόμενα χρόνια να εξελιχθεί σε μια γιγάντια εταιρία, σχεδόν  μονοπωλιακού χαρακτήρα, στο χώρο της πληροφορικής.
Η περιπέτεια του Μπιλ Γκέιτς με τους υπολογιστές ξεκίνησε στα 13 του χρόνια, στο διακεκριμένο Γυμνάσιο του Λέικσαϊντ, στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Στο ίδιο σχολείο φοιτούσε και ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερός του Πολ Αλεν, που μοιραζόταν το ίδιο πάθος για τις νέες τεχνολογίες.
Η φιλία τους συνεχίστηκε και στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, λίγα χρόνια αργότερα. Φοιτητές όντες, οι δυο τους συνεταιρίστηκαν προκειμένου να δημιουργήσουν την πρώτη γλώσσα προγραμματισμού για τους προσωπικούς υπολογιστές, με βάση τη γλώσσα BASIC.
Η δουλειά τους έγινε γρήγορα γνωστή και προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών της εποχής. Η εταιρία υπολογιστών MITS εξεδήλωσε την επιθυμία να συνεργαστεί μαζί τους και οι δύο φίλοι δημιούργησαν τη Microsoft προκειμένου να την προμηθεύουν με μικροϋπολογιστικό λογισμικό - microcomputer software στ' αγγλικά. Από τα πρώτα συνθετικά των δύο αυτών λέξεων προήλθε και η ονομασία της νέας εταιρίας.
Ο φόρτος εργασίας δεν επέτρεψε στον Μπιλ Γκέιτς να ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Χάρβαρντ, παρά μόνο πολλά χρόνια αργότερα, όταν ήταν ήδη φτασμένος επιχειρηματίας και ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/37#ixzz3KTefViTV



ΓΙΟΥΤΖΙΝ ΠΟΛΕΪ ( Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟΥ) ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1915

Γιουτζίν Πόλεϊ (Eugene Polley)
1915 – 2012

 
Γιουτζίν Πόλεϊ (Eugene Polley): Αμερικανός μηχανικός, εφευρέτης του ασύρματου τηλεχειριστηρίου της τηλεόρασης.
Ο Γιουτζίν Πόλεϊ (Eugene Polley) γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1915 στο Σικάγο. Μεγάλωσε με τη μητέρα του, καθώς ο πατέρας του, που ήταν λαθρέμπορος ποτών, τους εγκατέλειψε, όταν ήταν 10 χρονών. Σπούδασε στο Κολέγιο του Σικάγου και στη συνέχεια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Άρμουρ, το οποίο εγκατέλειψε στο δεύτερο έτος, ελλείψει χρημάτων.
Το 1935 προσελήφθη ως υπάλληλος αποθήκης στην εταιρεία Zenith Electronics (σήμερα θυγατρική της νοτιοκορεατικής LG), που κατασκεύαζε ραδιοτηλεοπτικούς δέκτες και τα σχετικά ανταλλακτικά. Στη συνέχεια μετατάχθηκε στο τμήμα ανταλλακτικών της ίδιας εταιρείας, όπου δημιούργησε τον πρώτο κατάλογο των προϊόντων της κι άρχισε να δείχνει τις ικανότητές του ως μηχανικός.
Το 1940 η εταιρεία του τον δάνεισε στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, όπου εργάστηκε στη βελτίωση του ραντάρ. Μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου επανήλθε στη Zenith, όπου εργάστηκε ως μηχανικός και ανέλαβε διάφορες διευθυντικές θέσεις.
Το 1955 ο Πόλεϊ κατασκεύασε το πρώτο ασύρματο τηλεχειριστήριο τηλεόρασης, με την ονομασία Flash-Matic. Η συσκευή θύμιζε πιστολάκι για μαλλιά, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένα ακτινοπίστολο. Χρησιμοποιούσε μια δέσμη φωτός, η οποία ενεργοποιούσε ένα φωτοκύτταρο πάνω στον δέκτη της τηλεόρασης, το οποίο άλλαζε τα κανάλια. Η νέα συσκευή είχε μεγάλη επιτυχία, αλλά στην εποχή της θεωρήθηκε είδος πολυτελείας, επειδή ήταν ιδιαίτερα ακριβή. Ο Πόλεϊ για την ανακάλυψή του έλαβε το ποσό των 1.000 δολαρίων, όσο περίπου κόστιζε ένα τηλεχειριστήριο.
Όμως, η εφεύρεση του Πόλεϊ επισκιάστηκε ένα χρόνο αργότερα, όταν ο συνάδελφός του στην ίδια εταιρεία Ρόμπερτ Άντλερ (1913-2007) παρουσίασε ένα τηλεχειριστήριο με την ονομασία Space Command, το οποίο λειτουργούσε με υπερήχους και γρήγορα αποδείχθηκε πιο πρακτικό και λειτουργικό, ενώ έφερε εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία της Zenith. Έτσι, ο Άντλερ απέκτησε τον τίτλο του πατέρα του τηλεκοντρόλ, προς μεγάλη απογοήτευση του Πόλεϊ. Άλλωστε, ο Άντλερ, που είχε γεννηθεί στην Αυστρία, διέθετε διδακτορικό στη μηχανική από το Πολυτεχνείο της Βιέννης, σε αντίθεση με τον Πόλεϊ, που δεν είχε ολοκληρώσει της σπουδές του.
Το 1982 ο Γιουτζίν Πόλεϊ συνταξιοδοτήθηκε, μετά από 47 χρόνια παραμονής στη Zenith (σπάνιο για εργαζόμενο στις ΗΠΑ), έχοντας στην κατοχή του 18 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Ο Πόλεϊ συνεισέφερε στην εξέλιξη ενός τύπου ραδιοφώνου αυτοκινήτου (push-button car radio) και του βιντεοδίσκου (video disk), προδρόμου του σημερινού DVD.
Το 1997 έλαβε το τηλεοπτικό βραβείο Emmy μαζί με τον Ρόμπερτ Άντλερ για την ανακάλυψη του τηλεκοντρόλ και τη συμβολή του στην εξέλιξη της τηλεόρασης. Η Zenith, στην οποίαν απευθύνθηκαν οι διοργανωτές των βραβείων Emmy για το ποιος είναι ο εφευρέτης του τηλεκοντρόλ, δεν θέλησε να πάρει θέση και έλαβε τη σολομώντεια απόφαση να θεωρήσει και τους δύο πρώην υπαλλήλους της ως δημιουργούς του τηλεκοντρόλ. Πάντως, οι τεχνολογικές εξελίξεις  δικαίωσαν τον Πόλεϊ, καθώς από τα μέσα της δεκαετίας του '80 η λειτουργία του τηλεχειριστηρίου βασίζεται στην εκπομπή υπέρυθρων ακτίνων προς τον δέκτη, μια τεχνική παρόμοια με αυτή του Πόλεϊ, που κατέκτησε επάξια τον τίτλο του εφευρέτη του τηλεχειριστηρίου.
Ο Γιουτζίν Πόλεϊ πέθανε στις 20 Μαΐου 2012 στο προάστιο του Σικάγου Λομπάρντο, στο οποίο είχε διατελέσει για πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος. Ήταν 96 ετών. Από το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον βρίσκονται εν ζωή ο συνονόματος γιος του και ο εγγονός του Ααρών, ενώ η σύζυγός του Μπλανς και η κόρη του Τζόαν είχαν προαποβιώσει.
Η εφεύρεση του Πόλεϊ άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τηλεόραση. Αρκεί πλέον το πάτημα ενός κουμπιού από τη βολή του καναπέ για να αλλάξουμε κανάλι ή κανάλια εν ριπή οφθαλμού. Εξ΄ ου ο τύπος του «ανθρώπου του καναπέ» (couch potato) και ο όρος zapping, ο μεγάλος  πονοκέφαλος των διαφημιστών. Άλλωστε, το παρατσούκλι του Πόλεϊ ήταν Zapper, ενώ αποκλήθηκε και «τσάρος του ζάπινγκ». Επιπλέον, πάνω στο Flash-Matic του Πόλεϊ στηρίχθηκαν και τα κατοπινά τηλεχειριστήρια των λοιπών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών (κλιματιστικά, συστήματα ήχου και εικόνας, αυτοκινήτου κλπ).

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 28-11-2014

 ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τελευταία ενημέρωση: 28/11/2014, 23:30


Ελλάδα
Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με 3,5 ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου και 4,9 ποσοστιαίες μονάδες στην εκτίμηση ψήφου, δείχνει το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis για την εφημερίδα Παραπολιτικά. Προβάδισμα 10 μονάδων έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Palmos Analysis για το TVXS.
Στην Αγκυρα βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος το Σάββατο θα έχει επαφές αρχικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και κατόπιν με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» μεταφέρθηκε την Παρασκευή ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου, καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι τέτοια ώστε χρειάζεται σταθερή ιατρική παρακολούθηση.
«Εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο του 2016. Μην τρέφετε αυταπάτες ότι θα γίνουν πιο γρήγορα. Στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, πιστεύω πως οι βουλευτές όλων των παρατάξεων, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στο πλαίσιο συζήτησης επερώτησης της ΔΗΜΑΡ.
Τον κίνδυνο να χαθεί το χειμερινό εξάμηνο και η εξεταστική του Φεβρουαρίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών λόγω των συνεχιζόμενων καταλήψεων, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η κοσμητεία της σχολής.
Κόσμος Έκρηξη οργής προκάλεσε στους κούρδους της ανατολικής επαρχίας Τούντζελι της Τουρκίας η επίσκεψη του εθνικιστή ηγέτη Ντεβλέτ Μπαχτσελί, την οποία και αναγκάστηκε να συντομεύσει εξαιτίας συγκρούσεων που ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Η εμπρηστική επίσκεψη Μπαχτσελί στο Τούντζελι -θέατρο σφαγής κούρδων αλεβιτών το 1937-1938 από τις δυνάμεις ασφαλείας- ήλθε ως απάντηση στον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τον προκάλεσε αν τολμά να πατήσει το πόδι του στην επαρχία.
Με τις καθιερωμένες τιμές έφτασε στον Λευκό Οίκο το χριστουγεννιάτικο δέντρο αναγγέλλοντας την έναρξη της εορταστικής περιόδου. Η Μισέλ, οι κόρες του προεδρικού ζεύγους Σάσα και Μαλία, και φυσικά οι προεδρικοί σκύλοι Μπο και Σάνι υποδέχθηκαν στη βόρεια πύλη το τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα κοσμήσει με τα εντυπωσιακά στολίδια του τον Λευκό Οίκο.
«Έχουμε το καθήκον να σας στηρίξουμε στις δοκιμασίες που υπομένει η χώρα σας» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ σε μία ιδιαίτερου συμβολισμού επίσκεψη στο Κόνακρι της Γουινέας, όπου και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη μάχη που καταβάλει η χώρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ηγέτη που προέρχεται από χώρα εκτός Αφρικής σε μία από τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα.
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας των σφοδρών καταιγίδων και των εκτεταμένων πλημμυρών που σάρωσαν τη νότια Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Πέντε ελικόπτερα, 40 στρατιώτες, 500 πυροσβέστες, καθώς και 150 χωροφύλακες συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση δύο αγνοουμένων.
Θα ξαναβρεθούμε όλοι στον παράδεισο. Εμείς και τα ζώα μας... Αυτή τουλάχιστον είναι μία ερμηνεία που αποδόθηκε σε δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου κατά την τελευταία γενική ακρόαση στο Βατικανό αφιερωμένη στη ζωή μετά θάνατον. Ο ποντίφικας επικαλέστηκε τον Απόστολο Παύλο που είπε σε ένα παιδί με δάκρυα στα μάτια για το χαμό του σκύλου του: «Μία ημέρα θα ξαναδούμε τα ζώα μας στην αιωνιότητα του Χριστού».
Οικονομία Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξασφάλισε με άνεση και μεγάλη πλειοψηφία την υποστήριξη της ομοσπονδιακής Βουλής, της Bundestag, στον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό στη σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας.
Στη δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας να στηρίξει επενδυτικά σχέδια σε όλη την επικράτεια αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, στη διάρκεια επισκέψεων που πραγματοποίησε σε παραγωγικές μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας.
Η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες του sansimera.gr στη λίστα με τα μέτρα - δεσμεύσεις που θα αποστείλει μέχρι το Σάββατο η κυβέρνηση στην τρόικα.
Αθλητισμός Με τις αναμετρήσεις της 12ης αγωνιστικής και μετά από σχεδόν 20 ημέρες διακοπής, συνεχίζεται το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ, όπου δεν ξεχωρίζει κάποιο ντέρμπι, όμως, υπάρχουν αρκετές «παγίδες». Το πρόγραμμα ανοίγει το Σάββατο με τις τρεις αναμετρήσεις: Καλλονή - Πλατανιάς (15:00), Λεβαδειακός - Παναιτωλικός (17:15) και Ατρόμητος - Ξάνθη (19:30). Την Κυριακή ο δεύτερος της βαθμολογίας Ολυμπιακός μάχεται στην Κέρκυρα με την ομώνυμη ομάδα, ενώ ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Πανθρακικό στην Τούμπα και ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τη Βέροια στη Λεωφόρο.
Το ντέρμπι της 13ης αγωνιστικής, πάντως, διεξάγεται το βράδυ της Κυριακής στο «Μεστάγια», ανάμεσα στη Βαλένθια και τη Μπαρτσελόνα. Σαουθάμπτον εναντίον Μάντσεστερ Σίτι, διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο «Σεντ Μέρις» την Κυριακή. Η Βόλφσμπουργκ θα υποδεχθεί την Γκλάντμπαχ στο ντέρμπι της αγωνιστικής που θα κρίνει τη δεύτερη θέση.
Σε αγώνα που έγινε στο Δημοτικό γήπεδο Άμφισσας με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 6ης ημέρας του 2ου ομίλου της Football League, ο Ηρακλής συνέχισε το νικηφόρο σερί του, αφού επιβλήθηκε 1-0 του Φωκικού. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης πέτυχε ο Εμάνουελ Περόνε με εκτέλεση φάουλ στο 32' και ο Ηρακλής σημείωσε την 5η νίκη του σε ισάριθμους αγώνες ανεβαίνοντας στην κορυφή της κατάταξης.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/news#ixzz3KOtB2Va4



Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1953

Η Δίκη των Αεροπόρων

Η Δίκη των Αεροπόρων: Με την ονομασία αυτή έμεινε στην ιστορία η δικαστική περιπέτεια στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και πολιτών, τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια. Κατηγορήθηκαν για δολιοφθορά και κομμουνιστική συνωμοσία, αλλά αμνηστεύτηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή το 1955. Κατοπινές έρευνες έδειξαν ότι η δίωξή τους οφείλεται σε σκευωρία.
Στις
13 Σεπτεμβρίου 1951 στη Σχολή Ικάρων συνέβη ένα ατύχημα σε εκπαιδευτικό αεροπλάνο τύπου Χάρβαρντ. Λίγες μέρες αργότερα, σε αίθουσα της σχολής βρέθηκε γραμμένο στον τοίχο σύνθημα υπέρ του ΚΚΕ. Τα γεγονότα αυτά συσχετίζονται και στις 30 Δεκεμβρίου ο αρχηγός του ΓΕΑ αντιπτέραρχος Εμμανουήλ Κελαϊδής διατάσσει ένορκο προανάκριση για «ενδείξεις δολιοφθοράς σε πολεμικό αεροσκάφος της Σχολής Αεροπορίας».
Την εποχή εκείνη η Ελλάδα απείχε δύο χρόνια από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Τη χώρα κυβερνούσαν αδύναμες και βραχύβιες κυβερνήσεις του Κέντρου, με επικεφαλής, εναλλάξ, τον
Σοφοκλή Βενιζέλο και τον Νικόλαο Πλαστήρα, υπό την υψηλή εποπτεία της Αμερικανικής Αποστολής. Ο στρατός ήταν πανίσχυρος και αποτελούσε πόλο εξουσίας. Στους κόλπους του δρούσε η μυστική οργάνωση ΙΔΕΑ («Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών»), που αποτέλεσε χρόνια αργότερα τη «μαγιά» του Πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Πρώτο θέμα στην επικαιρότητα ήταν η δίκη και η καταδίκη σε θάνατο του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του για κατασκοπεία υπέρ του παράνομου ΚΚΕ. Το σκηνικό ήταν κατάλληλο για κάποιους ακραίους αντικομμουνιστικούς κύκλους να ξεκαθαρίσουν τις σχέσεις τους με τα φιλελεύθερα στοιχεία της Αεροπορίας.
Στις αρχές του 1952 άρχισαν οι ανακρίσεις και σύντομα στα μπουντρούμια του Αερονομείου Παλαιού Φαλήρου βρέθηκαν οι πρώτοι κατηγορούμενοι, οκτώ αξιωματικοί (αντισμήναρχος ε.α. Θεοφάνης Μεταξάς, σμηναγοί Ηλίας Παναγουλάκης και Ελευθέριος Ζαφειρόπουλος, υποσμηναγοί Γεώργιος Θεοδωρίδης και Γεώργιος Μαδεμλής, επισμηναγός Νικόλαος Δόντζογλου και ανθυποσμηναγός Παναγιώτης Λεμπέσης), εφτά υπαξιωματικοί και πέντε ιδιώτες. Οι κατηγορούμενοι υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και ομολόγησαν την ενοχή τους στη δολιοφθορά του αεροπλάνου. Ένας εκ των κατηγορουμένων, ο καθηγητής μαθηματικών Χρήστος Δαδαλής, δεν άντεξε και πέθανε από τα βασανιστήρια.

Νίκος Ακριβογιάννης Οι εμπνευστές της σκευωρίας έπρεπε να αποδείξουν και τη σχέση των κατηγορουμένων με το ΚΚΕ. Στρατολόγησαν τον Ίκαρο Νίκο Ακριβογιάννη και τον έστειλαν στις
7 Απριλίου 1952 στην Αλβανία για δήθεν εθνική αποστολή με την ιδιότητα του φυγάδα κομμουνιστή. Στη συνέχεια τον κατέδωσαν στις αλβανικές αρχές, ως διπλό πράκτορα. Ο Ακριβογιάννης καταδικάσθηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 15 Απριλίου 1953.
Στις
16 Απριλίου 1952 η υπόθεση των αεροπόρων, που μέχρι εκείνη τη στιγμή καλύπτεται από πέπλο σιωπής, έρχεται στην επιφάνεια από τον δεξιό Τύπο, που κατακλύζεται από πληθώρα δημοσιευμάτων «για την ανακαλυφθείσα κομμουνιστική δράση στην Αεροπορία». Πιο ευφάνταστες γραφίδες κάνουν λόγο και για καταρρίψεις αεροσκαφών από τους συνωμότες.
Στις
10 Ιουλίου 1952 εκδίδεται το παραπεμπτικό βούλευμα, με το οποίο οδηγούνται στο εδώλιο του Αεροδικείου 19 άτομα. Κατά το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι είχαν συμπήξει οργάνωση, που δρούσε από το 1950 και εκτελούσε εντολές της ηγεσίας του ΚΚΕ. Η «Δίκη των Αεροπόρων» άρχισε στις 22 Αυγούστου 1952 και ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου. Μάταια οι κατηγορούμενοι αξιωματικοί επέσειαν στους Αεροδίκες τα μετάλλια και τα παράσημα, που είχαν λάβει στα πεδία των μαχών. Το δικαστήριο πείσθηκε για την ενοχή τους και επέβαλε την ποινή του θανάτου στον σμηναγό Παναγουλάκη και τον υποσμηναγό Θεοδωρίδη. Σε τέσσερις κατηγορουμένους επέβαλε ισόβια, σε δύο εικοσαετή κάθειρξη, σε δύο δεκαετή κάθειρξη, ενώ οι υπόλοιποι κηρύχθηκαν αθώοι.
Το Μάρτιο του 1953 η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Αναθεωρητικό Δικαστήριο, που ύστερα από μερικές συνεδριάσεις ανέβαλε τη δίκη «λόγω σημαντικών αιτίων και για κρείσσονες αποδείξεις». Τη χώρα τώρα κυβερνούσε ο νικητής του Εμφυλίου
Αλέξανδρος Παπάγος, έχοντας κερδίσει δια περιπάτου τις εκλογές. Στις 30 Σεπτεμβρίου άρχισε η δίκη στο Αναθεωρητικό και ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1953, με δέκα κατηγορουμένους. Η ατμόσφαιρα αυτή τη φορά ήταν φανερά διαφορετική. Όλα τα στοιχεία πείθουν ότι πρόκειται για σκευωρία. Παρόλα αυτά, οι δικαστές δέχονται την ύπαρξη συνωμοσίας και επιβάλλουν ελαφρύτερες ποινές στους κατηγορουμένους. Δύο καταδικάζονται σε ισόβια, έξι σε ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης και δύο αθωώνονται.
Ο φάκελλος της υπόθεσης των αεροπόρων έκλεισε οριστικά τον Νοέμβριο του 1955, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή χορήγησε αμνηστία στους καταδικασθέντες, αλλά και στους σκευωρούς, πολλοί από τους οποίους υπηρέτησαν πιστά την
Απριλιανή Χούντα. Όταν χρόνια αργότερα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντήθηκε μ' έναν από τους αμνηστευθέντες αξιωματικούς, τον συμπατριώτη του από τις Σέρρες Γεώργιο Μαδεμλή, του είπε ότι γνώριζε ότι «είναι αθώοι».
Βιβλιογραφία
Θανάση Παπαντωνίου
:
«Η υπόθεση των 11 αεροπόρων: Μαρτυρία» («Καστανιώτης»)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/353#ixzz3KO01tsyZ

ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΠΕΘΑΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ντίνος Κατσουρίδης
1927 – 2011

Ντίνος Κατσουρίδης
 
Ντίνος Κατσουρίδης: Ελληνοκύπριος κινηματογραφιστής, με σημαντική συμβολή στην πορεία και την εξέλιξη του ελληνικού σινεμά. Ξεκίνησε στο πλευρό του Γρηγόρη Γρηγορίου, ως βοηθός σκηνοθέτης, δούλεψε στα στούντιο της Φίνος Φιλμ, ως βοηθός οπερατέρ και φωτογράφος πλατώ και συνέχισε ως διευθυντής φωτογραφίας, διευθυντής παραγωγής, παραγωγός και σκηνοθέτης. Εν ολίγοις, ένας ακούραστος εργάτης του ελληνικού κινηματογράφου.
O Nτίνος Kατσουρίδης γεννήθηκε το 1927 στη Λευκωσία της Kύπρου. Στα μέσα της δεκαετίας του '50 ήρθε στην Aθήνα για σπουδές στην Ιατρική Σχολή, αλλά βρέθηκε τελικά να σπουδάζει σκηνοθεσία στη νεοϊδρυθείσα Σχολή Σταυράκου.
H πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση με τον κινηματογράφο είναι ως βοηθός σκηνοθέτη στο νεορεαλιστικό δράμα του Γρηγόρη Γρηγορίου Πικρό Ψωμί (1951). Για τα επόμενα οκτώ χρόνια θα βρεθεί στη Φίνος Φιλμ όπου, ως οπερατέρ και φωτογράφος πλατό, θα δουλέψει σε 21 συνολικά ταινίες και θα συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου και του θεάτρου εκείνης της εποχής (Tζαβέλλας,
Σακελλάριος, Aυλωνίτης, Λογοθετίδης, Σταυρίδης).
Το 1960 υπογράφει την πρώτη του ταινία ως σκηνοθέτης, μεταφέροντας στον κινηματογράφο το θεατρικό έργο του Mανώλη Σκουλούδη Eίμαι Aθώος. Ακολουθεί το Έγκλημα στα Παρασκήνια (1961), ένα από τα πρώτα ελληνικά φιλμ- νουάρ, σε σενάριο Γιάννη Μαρή, που απέσπασε βραβείο φωτογραφίας (Αριστείδης Kαρύδης - Φουκς) και β' γυναικείου ρόλου (
Zωρζ Σαρή) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Το 1963 σκηνοθετεί δύο επιτυχημένες κωμωδίες (Κύριος Πτέραρχος με τον
Λάμπρο Κωνσταντάρα, Της Κακομοίρας με τον Κώστα Χατζηχρήστο στο ρόλο του Ζήκου, μία από τις πλέον αρχετυπικές φιγούρες του ελληνικού κινηματογράφου) και το 1965 το κοινωνικό δράμα Οι Αδίστακτοι με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο, που θα βραβευτεί για την ερμηνεία του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, εργάζεται ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ με σκηνοθέτες, όπως ο Γιώργος Tζαβέλλας (Αντιγόνη) και ο Αλέκος Σακελλάριος (Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια).
Ο Ντίνος Κατσουρίδης θα συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τον Θανάση Βέγγο, τον οποίον γνώρισε για πρώτη φορά στη Φίνος Φιλμ, όταν ο
Φιλοποίμην Φίνος παρέδωσε στον τότε βοηθό μοντέρ το υλικό του Δράκου για να μονταριστεί. Τη δύσκολη δουλειά ανέλαβε ο Θανάσης Βέγγος, που έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση στον Κατσουρίδη, ώστε από το 1970 έως και το 1982 να γυρίσει μαζί του εννέα μεγάλου μήκους ταινίες.
Μία από τις πιο σημαντικές, αν όχι η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του, αποτελεί η διετία 1971-1972, όταν γύρισε τις ταινίες Τι Έκανες στον Πόλεμο Θανάση; και Θανάση Πάρε το Όπλο σου. Δύο ταινίες ορόσημο για τον εγχώριο κινηματογράφο, μέσα από τις οποίες ο Nτίνος Kατσουρίδης έδωσε ένα σθεναρό μήνυμα αντίδρασης στα μαύρα χρόνια της
επταετίας. Παράλληλα, ανέδειξε το ταλέντο ενός από τους πιο σπουδαίους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, του Θανάση Βέγγου, στο ρόλο ενός ανθρώπου που από την κακομοιριά και την ηττοπάθεια, εκτοξεύεται στην αξιοπρέπεια και τη μαχητικότητα.
«Παίρνω την απόφαση και προχωρώ σε μια πράξη… πολιτική», σχολιάζει ο ίδιος για την ταινία Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; στον τιμητικό τόμο για το έργο του, που εξέδωσε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2000). «Στρωνόμαστε με τον Γιαλαμά και ετοιμάζουμε το σενάριο του Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; Χρήμα δεν υπήρχε και οι τότε διανομείς πίστευαν ότι η ταινία είτε θα απαγορευόταν από τη λογοκρισία είτε "δεν θα δούλευε". Εγώ δεν έλεγα να κάνω πίσω. Βάφτισα την ταινία "αντιπολεμική σάτιρα", (δεν γινόταν, μέσα στη χούντα, να την πω αντιφασιστική - αντιδικτατορική) και τέλη Σεπτέμβρη 1971 ανεβήκαμε Θεσσαλονίκη. Έγινε χαλασμός. Τόσο, που η κριτική επιτροπή (αδικώντας την Ευδοκία του Δαμιανού) φόρτωσε τη δική μου με βραβεία. Άσε πια στις αίθουσες… Όλοι τρίβαμε τα μάτια μας. Αυτό δεν ήταν ταινία. Ήταν διαδήλωση. Τρία εκατομμύρια Έλληνες είδαν την ταινία μέσα σ' ένα χρόνο».
Ο Ντίνος Κατσουρίδης υπήρξε ο “κινηματογραφικός πατέρας” του Παντελή Βούλγαρη. Ήταν ο παραγωγός και μοντέρ της πρώτης του ταινίας μεγάλου μήκους, Το προξενιό της Άννας (1972). Νωρίτερα είχε χρηματοδοτήσει κι έκανε διεύθυνση φωτογραφίας και μοντάζ στις μικρού μήκους Κλέφτης και Τζίμης ο Τίγρης του τότε 25χρονου Παντελή Βούλγαρη, στα μέσα της δεκαετίας του '60.
Από τα μέσα της δεκαετίας του '80 συνέχισε να εργάζεται ακούραστα στις παραγωγές του νέου ελληνικού κινηματογράφου και με όλες τις ιδιότητες. Άλλοτε ως διευθυντής φωτογραφίας, άλλοτε ως μοντέρ. Στον Έρωτα του Οδυσσέα (1984) του Βασίλη Βαφέα, στις Ήσυχες ημέρες του Αυγούστου (1991), στο Ακροπόλ (1996) και Όλα είναι δρόμος (1998) του Παντελή Βούλγαρη, στην Πρωινή Περίπολο (1987) του
Νίκου Νικολαΐδη. Τελευταία κινηματογραφική δουλειά, το μοντάζ της ταινίας του Βασίλη Βαφέα Γυναικείες Συνωμοσίες.
Ως συνδικαλιστής διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών και μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΣΠΕΚ. Από την τελευταία αυτή θέση υπήρξε και πολέμιος του νόμου για τον κινηματογράφο, όχι όμως και της αλλαγής που πάντοτε πίστευε πως έπρεπε να συντελεστεί ώστε το ελληνικό σινεμά να μπορέσει να αναπνεύσει στη νέα εποχή.
Ο Ντίνος Κατσουρίδης έφυγε από τη ζωή στις
28 Νοεμβρίου 2011, σε ηλικία 84 ετών.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/419#ixzz3KNxywYSg

ΜΙΚΕΛΗΣ ΑΒΛΙΧΟΣ ΠΕΘΑΝΕ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1917

Μικέλης Άβλιχος
1844 – 1917

Μικέλης Άβλιχος

Μικέλης Άβλιχος: Σατιρικός ποιητής από την Κεφαλλονιά, από τους τελευταίους εκπροσώπους της Επτανησιακής Σχολής. Μυήθηκε στις αναρχικές ιδέες στην Ελβετία, όπου σπούδαζε και με την ελευθερόφρονα στάση του προκαλούσε συχνά τη μήνι των συμπατριωτών του Ληξουριωτών.
Ο Μικέλης (Μιχαήλ) Άβλιχος γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1844 στο Ληξούρι από εύπορη και αριστοκρατική οικογένεια. Διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα στο Πετρίτσειο Λύκειο του Ληξουρίου και αργότερα σπούδασε φιλολογία στη Βέρνη της Ελβετίας. Κατά την εκεί παραμονή του επηρεάστηκε αποφασιστικά από τα επαναστατικά ρεύματα που συντάραζαν εκείνη την περίοδο την Ευρώπη και ιδιαίτερα από την προσωπικότητα και τις ιδέες του Ρώσου αναρχικού Μιχαήλ Μπακούνιν.
Όταν αργότερα επέστρεψε στο Ληξούρι, έταξε σκοπό της ζωής του την ηθική και πνευματική αναμόρφωση των συμπολιτών του, την απελευθέρωσή τους από τις θρησκευτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις τους. Ως όπλο σ' αυτόν τον αγώνα χρησιμοποίησε τη σάτιρα, μία σάτιρα καυστική, που γρήγορα του στέρησε φιλίες και συμπάθειες και τον έκανε να ζει μέσα σε κοινωνική και πνευματική μοναξιά.
Πολιτικά ήταν οπαδός του Ληξουριώτη ριζοσπάστη πολιτικού Γεωργίου Τυπάλδου-Ιακωβάτου, γνωστού με το προσωνύμιο Γιωργαντάρας, λόγω της πληθωρικής παρουσίας του στη Βουλή. Όπως και εκείνος, πίστευε πως ο μεγαλύτερος εχθρός του ελληνισμού ήταν η Ρωσία, γι' αυτό και σατίριζε δριμύτατα τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όταν αυτός πήρε, στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, το μέρος της Αντάντ, της οποίας ήταν βασικό μέλος η μισητή του Ρωσία.
Σύγχρονος και συμπατριώτης του Ανδρέα Λασκαράτου, πίστευε, όπως κι εκείνος, στην αναμορφωτική και ηθικοπλαστική δύναμη της σάτιρας. Η σάτιρά του δεν καταφεύγει τόσο εύκολα στο γέλιο, όσο του Λασκαράτου. Είναι περισσότερο σκυθρωπή, πικρή και αιχμηρή («με πίσσα και με θειάφι γράφω», έλεγε). Εν τούτοις κάτω από την οργίλη σάτιρα κρύβεται πάντα μία τρυφερότητα και ελεγειακή λυρική διάθεση, όπως ήταν ακριβώς και ο ποιητής ως άνθρωπος. Όσοι τον γνώριζαν, τον περιγράφουν ως εξαιρετικά πράο και προσηνή.
Ο Άβλιχος ζούσε στη συνοικία του Αγίου Δημητρίου και στο σπίτι του μπορούσε να δει κανείς δίπλα-δίπλα την εικόνα του Αγίου Ανδρέα και την προσωπογραφία του Μπακούνιν, για να υπενθυμίζει στον επισκέπτη ότι ο ένοικος του σπιτιού ήταν ένας σαρκαστής και άθεος. Σύμφωνα, όμως, με τους φίλους του δεν ήταν άθεος, αλλά πίστευε σε μία δεύτερη ζωή και σ' ένα δικό του θεό. Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο προτού παραδώσει το πνεύμα στο νοσοκομείο του Αργοστολίου, ψέλλισε στους θρηνούντες φίλους του: «Μην κλαίτε! Ο Μικέλης πάει στη ζωή!...»Το πιο φιλόδοξο έργο του είναι το μακρόστιχο σατιρικό ποίημα «Η Πινακοθήκη της Κολάσεως», που έμεινε ημιτελές. Σ’ αυτό φαντάζεται τον εαυτό του ως ζωγράφο, που τον αγγάρεψε ο διάβολος να στολίσει την Κόλαση με εικόνες «ψυχών σατανικών». Κατόρθωσε έτσι να ζωγραφίσει τα πορτρέτα των πλέον μισητών του προσώπων και να προκαλέσει την οργή των συμπατριωτών του με τους καυστικούς στίχους του.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Αργοστόλι. Συχνά επέστρεφε στην αγαπημένη γενέθλια πόλη του, με νοσταλγική διάθεση. «Το Ληξούρι είναι οι φίλοι μου», έλεγε, έστω κι αν οι φίλοι του ήταν πλέον λιγοστοί.
Ο Μικέλης Άβλιχος πέθανε στο Αργοστόλι στις 28 Νοεμβρίου του 1917, σε ηλικία 73 ετών. Η σορός του διακομίστηκε στο Ληξούρι, όπου και ετάφη. Το φέρετρό του υποβαστάζετο από νέους του Ληξουρίου, οι οποίοι τον έκλαψαν με πραγματική συγκίνηση, καθώς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στη νεολαία του Ληξουρίου. Ο Άβλιχος, κατά τη διάρκεια της ζωής του, δημοσίευσε σκόρπια τα ποιήματά του σε περιοδικά ή χειρόγραφα γνωστά μόνο σε λίγους. Το 1920 έγινε το πρώτο μεγάλο λογοτεχνικό αφιέρωμα στο έργο του από το περιοδικό Νουμάς (τεύχος της 9ης Μαΐου), ενώ μόλις το 1959 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά συγκεντρωμένα τα ποιήματά του από τον Χαράλαμπο Λιναρδάτο.Περί Πηγών...
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ 

Condensed actuality - Κραυγή περί δικαίου 
Εις Δικαστάς 
Εις τον παπά Σκιαδά 
Κηδεία γιατρού 
Ο Μαντζουράνης υποψήφιος εν Κεφαλληνία 
Ο μοχθηρός ψευτοφιλοπάτρις 
Προσωπο-ψυχογραφία ενός θεομπαίχτη 
Στον Παλαμά 
Στον Ψυχάρη, για τον θάνατο του παιδιού του στον πόλεμο  Χριστούγεννα 

ΕΣΠΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΕΣΠΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

 


Θέσεις Εργασίας στο Δήμο Ευρώτα
Το Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης & Αθλητισμού Δήμου Ευρώτα Νικηφόρος
Read More » 

Θέσεις Εργασίας στον Κλάδο της Υγείας
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αιτήσεις για 39 μόνιμες θέσεις στην Read More » 

Χρήσιμες συμβουλές για να εξοικονομήσετε ενέργεια
Εσείς γνωρίζατε ότι πρέπει να σβήνετε τις συσκευές σας από Read More » 

Αίτηση από 9.400 πολίτες για ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων
Την πρώτη ημέρα που τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή στο Read More » 

Τι αλλάζει στα εισιτήρια των Μέσων Μεταφοράς
Τον δρόμο για την είσοδο ιδιωτών στον έλεγχο κομίστρου αλλά Read More » 

Είστε Οδοντοτεχνίτες ; Στείλτε το Βιογραφικό σας στο Εργαστήριο Οδοντικής Τεχνολογίας Scandinavian Dental Group στη Θεσσαλονίκη
Το Εργαστήριο Οδοντικής Τεχνολογίας Scandinavian Dental Group, που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη Read More » 

Θέσεις Εργασίας στο Δήμο Διδυμότειχου
Από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) του Δήμου Διδυμότειχου Read More » 

Θέσεις Εργασίας στο Δήμο Λάρισας
Από τον Δήμο Λάρισας ανακοινώθηκε η σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου με Read More » 

Θέσεις Εργασίας στο Δήμο Ξάνθης
Από τον Δήμο Ξάνθης ανακοινώθηκε η πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας Read More » 

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τους κτηνοτρόφους
Συνάντηση με αντιπροσωπεία των κτηνοτροφικών Συλλόγων της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Read More » 

20 Θέσεις Εργασίας για Εθνικούς Εμπειρογνώμονες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώνει την προκήρυξη Read More » 

Θέσεις Εργασίας για Λογιστές
Ζητείται άτομο από λογιστικό γραφείο με προϋπηρεσία 5χρονια σε λογιστικό γραφείο πολύ Read More » 

Θέσεις Εργασίας για Δερματολόγους & Πλαστικούς Χειρουργούς
Δερματολόγος ή πλαστικός χειρουργός ζητείται απο τον όμιλο Figura για πλήρη ή μερική Read More » 

Θέσεις Εργασίας για γυμναστές
Γυμναστής και υπάλληλος γραφείου (ρεσεψιόν) για γυμναστήριο εως 24 ετων με κάρτα ανεργίας Read More » 

Θέσεις Εργασίας στα καταστήματα OYSHO
Η Inditex είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους Ομίλους στον Read More » 

Θέσεις Εργασίας για Διευθυντικά Στελέχη στα METRO Cash & Carry Κρήτης
Υπεύθυνα για την εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος καθώς επίσης και Read More » 

Ποια είναι τα επαγγέλματα με το περισσότερο άγχος ;
Δεν είναι όλα τα επαγγέλματα ίδια! Άλλα απαιτούν μεγαλύτερη υπευθυνότητα, Read More » 

Θέσεις Εργασίας για Μηχανολόγους Μηχανικούς στην Europa
Μία θέση Μηχανολόγου Μηχανικού επιθυμεί να καλύψει η εταιρεία Europa.Read More » 

Θέσεις Εργασίας για πωλητές στην Ιcomm Plus
Στην iCOMM plus αποδίδουμε μεγάλη σημασία στον παράγοντα άνθρωπο. Ζητάμε Read More » 

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ
Για ένα εκατομμύριο φορολογούμενους επιστρέφει το Ενιαίο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, Read More » 

3oς ετήσιος Διαγωνισμός Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας
Την έναρξη του 3ου ετήσιου διαγωνισμού ανακοίνωσε το Ελληνικό Βραβείο Read More » 

24ωρη Απεργία την 27η Νοεμβρίου 2014 Ημέρα Πέμπτη – ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ Ο.Α.Σ.Θ.
Από τον Ο.Α.Σ.Θ. ανακοινώνεται ότι, με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων Read More »