ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡ. ΚΩΤΙΔΗ

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ (1860 - 1949) ΑΦΗΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΠΝΟΗ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 1949

Θεμιστοκλής Σοφούλης
1860 – 1949
Θεμιστοκλής Σοφούλης
 
Θεμιστοκλής Σοφούλης: Διακεκριμένος Έλληνας πολιτικός του κεντρώου χώρου, ο οποίος διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας και ισάριθμες φορές πρόεδρος της Βουλής. Θεμιστοκλής Σοφούλης Διακεκριμένος Έλληνας πολιτικός του κεντρώου χώρου, ο οποίος διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας και ισάριθμες φορές πρόεδρος της Βουλής. Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης γεννήθηκε το 1860 στο Βαθύ της Σάμου, που τότε ήταν αυτόνομη περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διοικούμενη από χριστιανό ηγεμόνα. Ο πατέρας του Παναγιώτης Σοφούλης είχε αγωνιστεί για την αυτονομία του νησιού και ήταν ένας από τους σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες του νησιού.
Ο Σοφούλης ως αρχαιολόγος
Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στη Σάμο, ο Θεμιστοκλής Σοφούλης φοίτησε αρχικά στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Γερμανία, όπου ειδικεύτηκε στην αρχαιολογία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, διορίστηκε έφορος αρχαιοτήτων (1885) και αργότερα αναγορεύθηκε υφηγητής της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως αρχαιολόγος, συμμετείχε σε πολλές ανασκαφές στη Λακωνία και τη Μεσσηνία (ήταν υπεύθυνος για τις ανασκαφές στην αρχαία Μεσσήνη το 1895), ενώ δημοσίευσε πλήθος αρχαιολογικών μελετών. Όμως, η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του είχε άδοξο τέλος, όταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν τον εξέλεξε τακτικό καθηγητή της Αρχαιολογίας. Τότε, ο Σοφούλης προτίμησε να επιστρέψει στη γενέτειρά του το 1899 και να ασχοληθεί με την πολιτική.
Πολιτικός στη Σάμο
Το 1900 εξελέγη πληρεξούσιος της πόλης της Σάμου στην Εθνοσυνέλευση των Σαμίων και σχημάτισε μία ριζοσπαστική πολιτική ομάδας, με εθνικές και προοδευτικές θέσεις, που είχε ως στόχο τη διεύρυνση των πολιτικών ελευθεριών του νησιού, τις οποίες καταπατούσαν οι χριστιανοί ηγεμόνες, κατά παράβαση των διατάξεων περί αυτονομίας του 1832. Σύντομα, ο Σοφούλης απέκτησε μεγάλη επιρροή, καταγγέλλοντας τις αυθαιρεσίες του ηγεμόνα Ανδρέα Κοπάση, ενώ άρχισε να έχει επαφές με το ελεύθερο ελληνικό κράτος. Οι ενέργειές του αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Κοπάση, ο οποίος ζήτησε ενισχύσεις από τον Σουλτάνο για την επιβολή της τάξης, που είχε αρχίσει να διασαλεύεται από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Σαμιωτών. Ο Μεχμέτ ο 5ος ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ηγεμόνα και έστειλε στο νησί το στόλο του κι ένα σύνταγμα πεζικού. Οι κάτοικοι του νησιού με τη θέα του τουρκικού στόλου ξεσηκώθηκαν, με επικεφαλής τον Σοφούλη, τον Μάιο του 1908. Γρήγορα, το κίνημα κατεστάλη και ο Σοφούλης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον νησί, όταν καταδικάστηκε σε θάνατο από το Κακουργιοδικείο Σάμου στις 20 Σεπτεμβρίου του 1908.
Στις 3 Μαρτίου 1912 ο Κοπάσης δολοφονήθηκε και τον διαδέχθηκε ο Γρηγόριος Βεγλερής, ο οποίος χορήγησε αμνηστία στους Σάμιους εξόριστους επί τη αναλήψει των καθηκόντων του. Έτσι, ο Σοφούλης επέστρεψε στο νησί στις 6 Σεπτεμβρίου του 1912 και με προκήρυξή του ζήτησε από τους συμπατριώτες του να ξεσηκωθούν κατά των Τούρκων. Στις σκληρές μάχες που ακολούθησαν, οι επαναστάτες είχαν σημαντικές επιτυχίες και ανάγκασαν τον τουρκικό στρατό να εγκαταλείψει το νησί στις 23 Σεπτεμβρίου 1912. Μετά από λίγες ημέρες συγκλήθηκε η συνέλευση των Σαμίων, η οποία εξέλεξε τον Σοφούλη πρόεδρό της. Μετά την κήρυξη του Α' Βαλκανικού Πολέμου (5 Οκτωβρίου 1912), η Εθνοσυνέλευση των Σαμίων με ψήφισμά της κήρυξε την ένωση του νησιού με τη μητέρα Ελλάδα (11 Νοεμβρίου 1912). Ο Σοφούλης ανέλαβε πρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης της Σάμου και παρέμεινε στο νησί έως τον Απρίλιο του 1914, οπότε διορίστηκε γενικός διοικητής Μακεδονίας από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Στην ελληνική πολιτική σκηνή
 
Ο πρωθυπουργός Θ. Σοφούλης σε εξώστη κτηρίου στη Σάμο
Στις εκλογές της 31ης Μαΐου 1915 εξελέγη βουλευτής Σάμου με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Στα χρόνια του εθνικού διχασμού, ο Σοφούλης ανέλαβε το Υπουργείο των Εσωτερικών στην κυβέρνηση της Εθνικής Αμύνης, που σχημάτισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη στις 16 Σεπτεμβρίου του 1916. Όταν αποκαταστάθηκε η ενότητα του κράτους και ο Βενιζέλος επανήλθε στην εξουσία, ο Σοφούλης ανέλαβε πρόεδρος της αναβιώσασας Βουλής του 1915, που έμεινε στην ιστορία ως «Βουλή των Λαζάρων» (20 Ιουλίου 1917 - 10 Σεπτεμβρίου 1920). Στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 δεν εκλέχθηκε βουλευτής, αλλά επανήλθε στη Βουλή μετά τις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 1923, ως βουλευτής Σάμου. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στη συγκεκριμένη περιφέρεια, εκτός από τις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1933. Διατέλεσε υπουργός Εσωτερικών στις βραχύβιες κυβερνήσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου (11 Ιανουαρίου - 11 Φεβρουαρίου 1924) και του Γεωργίου Καφαντάρη (11 Φεβρουαρίου - 12 Μαρτίου 1924). Τότε εκφράσθηκε δημοσίως υπέρ της κατάργησης της βασιλείας και ανέλαβε την ηγεσία της αριστερής πτέρυγας του Κόμματος των Φιλελευθέρων. Στις 25 Ιουλίου του 1924, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Παύλος Κουντουριώτης, του ανέθεσε την πρωθυπουργία, την οποία προσπάθησε να ασκήσει με ήπιο και συναινετικό τρόπο. Οι προσπάθειές του δεν έφεραν αποτέλεσμα κι έτσι αναγκάσθηκε να παραιτηθεί τρεις μήνες αργότερα (8 Οκτωβρίου 1924), εξαιτίας των στασιαστικών κινήσεων στις ένοπλες δυνάμεις και κυρίως στο Ναυτικό. Το μόνο σημαντικό μέτρο της κυβέρνησής του ήταν η απαλλοτρίωση 350.000 στρεμμάτων, που αποδόθηκαν σε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και σε ακτήμονες. Το 1925 ήταν από τους λίγους πολιτικούς που κατήγγειλαν το στρατιωτικό πραξικόπημα του Θεόδωρου Πάγκαλου και καταψήφισε την κυβέρνησή του. Μετά το τέλος της δικτατορίας Πάγκαλου και την επάνοδο των Βενιζελικών στην εξουσία, ο Σοφούλης εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής (6 Δεκεμβρίου 1926 - 9 Ιουλίου 1928). Το 1928 ανέλαβε το Υπουργείο Στρατιωτικών στην κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου και στις 17 Νοεμβρίου 1930 επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής και παρέμεινε στη θέση ως τις 24 Ιανουαρίου του 1933. Μετά το βενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου του 1935, ο Σοφούλης συνελήφθη, δικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο και αθωώθηκε ελλείψει στοιχείων.
Με τη φυγή του Βενιζέλου στη Γαλλία το 1935, ο Σοφούλης ανέλαβε την ηγεσία του Κόμματος των Φιλελευθέρων. Στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 1936, το κόμμα του δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, οπότε υπέγραψε με το «Παλλαϊκό Μέτωπο» (ΚΚΕ) το περίφημο «Σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα», χάρη στο οποίο εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής στις 6 Μαρτίου του 1936.
Επί της προεδρίας του, η Βουλή παρέσχε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά (27 Απριλίου 1936) και διέκοψε τις εργασίες της μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Στις 4 Αυγούστου του 1936 ο Μεταξάς διέλυσε τη Βουλή και κυβέρνησε δικτατορικά μέχρι τον θάνατό του το 1941. Η αντίδραση του Σοφούλη στη δικτατορία Μεταξά υπήρξε μάλλον χλιαρή. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο Σοφούλης παρέμεινε στην Αθήνα και συμμετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση ΑΑΑ («Αγών, «Ανόρθωσις», «Ανεξαρτησία») του Στέφανου Σαράφη, η οποία είχε επαφές με το συμμαχικό στρατηγείο της Μέσης Ανατολής. Αρνήθηκε, ωστόσο, να συνεργαστεί με το ΕΑΜ και τον Ιανουάριο του 1944 το κατηγόρησε ότι αποτελούσε προμετωπίδα του ΚΚΕ για την εγκαθίδρυση κομμουνιστικής δικτατορίας. Στις 19 Μαΐου 1944, οι γερμανικές αρχές τον συνέλαβαν με την κατηγορία της αντιστασιακής δράσης και τον φυλάκισαν στο Χαϊδάρι μέχρι το τέλος της Κατοχής.
Το αντιβασιλικό παρελθόν του, αλλά και η εχθρότητά του προς το ΕΑΜ, έκανε τους Βρετανούς να τον επιλέξουν ως πρωθυπουργό σε αντικατάσταση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Ορκίστηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1945 και η κυβέρνησή του διενήργησε τις πρώτες μεταπολεμικές εκλογές στις 31 Μαρτίου 1946. Στις 4 Απριλίου 1946 παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία και την ηγεσία των Φιλελευθέρων, εξαιτίας του κακού αποτελέσματος του κόμματός του στις εκλογές. Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1947, σε μια κρίσιμη καμπή του Εμφυλίου Πολέμου, ανέλαβε για τρίτη φορά την πρωθυπουργία, ηγούμενος κυβέρνησης συνεργασίας με το Λαϊκό Κόμμα. Ένα από τα πρώτα μέτρα που πήρε ήταν η χορήγηση αμνηστίας στους κομμουνιστές αντάρτες που θα εγκατέλειπαν τις μονάδες τους και θα παρέδιδαν τον οπλισμό τους στις αρχές. Το μέτρο αυτό είχε πενιχρά αποτελέσματα. Τον Ιανουάριο του 1949 ο Σοφούλης, αφού ανάρρωσε από σοβαρό πνευμονικό οίδημα, σχημάτισε νέα κυβέρνηση και διόρισε αρχιστράτηγο των επιχειρήσεων κατά των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού τον Αλέξανδρο Παπάγο.
Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τις 24 Ιουνίου 1949, αφού ηγήθηκε τεσσάρων κυβερνήσεων. Την ημέρα εκείνη άφησε την τελευταία του πνοή στην Κηφισιά, λόγω της επιβαρυμένης υγείας του και της μεγάλης ηλικίας του. Υπήρξε πρότυπο τίμιου και αγωνιστή πολιτικού, ο οποίος υπηρέτησε τη χώρα με πνεύμα πρακτικό και πατριωτικό, χωρίς έπαρση και κομπασμό.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Πτολεμαΐδα 16-06-2013
Αρ. Πρωτ.: 06
 
ΠΡΟΣ: Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
 
 
ΘΕΜΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Δεν θέλουμε και ούτε είναι στις προθέσεις μας να βρισκόμαστε σε διαρκή αντιπαράθεση με την Δημοτική Αρχή όταν οι απαντήσεις που παίρνουμε στα ερωτήματα που θέτουμε είναι τουλάχιστον επαρκείς. Όταν όμως οι απαντήσεις είναι «αίολες» και «προσβλητικές» είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε με όσο τον δυνατόν «ευγενή τρόπο» στην «δήθεν» απάντηση που είχαμε από τον α/δ τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Εορδαίας.
 
1ον Αναφέρει ο κος α/δ για δεοντολογία, που κατά τα γραφόμενα του δεν τηρήσαμε. Θα πρέπει ως εκπαιδευτικός να γνωρίζει ότι, η έννοια της δεοντολογίας ενέχει το στοιχείο της αμοιβαιότητας, «πολλώ δε μάλλω», δεν επιβάλλεται όπως ίσως ήθελε ο κος α/δ. Είναι έννοια που, ένα ή πολλά άτομα δέχονται κάποιες κοινές παραδοχές και βάσει αυτών ενεργούν στις μεταξύ τους σχέσεις. Επίσης στην σχέση πολίτη προς υπηρεσίες ή συλλόγων προς υπηρεσίες, αλλά και αντίθετα, η κατάθεση εγγράφων έχει και την έννοια του αιτήματος για συνάντηση. Πράγμα που εμείς κάναμε από την πρώτη μέρα της εκλογής μας στο Δ.Σ. Δηλαδή όσα έγγραφα αφορούσαν την Δημοτική Αρχή και τις υπηρεσίες της κατατέθηκαν και πήραν αριθμό πρωτοκόλλου από την Δημοτική Αρχή. Αν ο κος α/δ δεν τα διάβασε ή δεν τον ενημέρωσαν σε αυτό δεν ΦΤΑΙΜΕ ΕΜΕΙΣ.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι στις 01-11-2011 καταθέσαμε τις προτάσεις μας για παραχώρηση δημοτικών ακινήτων στους πολιτιστικούς συλλόγους, την ίδια μέρα ο αντίστοιχος α/δ μας τηλεφώνησε και μας προσκάλεσε να συναντηθούμε, η συνάντηση έγινε στις 08-11-2011. Έκτοτε ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ δεν επικοινώνησε μαζί μας.!!!!! Έτσι για να βάζουμε τα πράγματα στην θέση τους.
 
2ον Το αν διαθέτουμε ένα «Μεγάλο Αρχείο»!! που ειρωνικά θαυμάζει ο κος α/δ, τι να
απαντήσουμε σε αυτό μας το Έγκλημα. ΕΛΕΟΣ!!!!! Στο ότι όμως έχουμε υποβολείς. ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Μάλλον ο ίδιος έχει, που φρόντισε μάλιστα να αποστείλει τις απαντήσεις του σε ηλεκτρονικό μέσο πρώτα της Κοζάνης (03-06-2013) απαξιώνοντας τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα της Εορδαίας και κυρίως τους δημότες της. Η δικαιολογία που αναφέρει στο δημοσίευμα του Πτολεμαίου 08-06-2013 ο κος α/δ, ότι δημοσιεύσαμε ξανά και στην εφημερίδα Παλμός τις απορίες μας είναι…. να μην την χαρακτηρίσουμε!!! Όλοι γνωρίζουν, ότι από την στιγμή που δημοσιεύεται κάτι, ειδικά ανακοινώσεις συλλόγων κτλ. αφού ο εκδότης είναι ο ίδιος τα δημοσιεύει συνήθως και στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Εορδαϊκός Παλμός. Αντί να εξηγήσει ο κος α/δ ότι το δικό του αρχικό κείμενο αφού πέρασε από τους δικούς του υποβολείς έπρεπε να διορθωθεί και να προστεθούν και άλλα τα οποία δεν είχε γράψει αρχικά, την ευθύνη την ρίχνει σε μας!!!!! Μάλιστα το αρχικό του κείμενο μας ήρθε μέσω μηνύματος στο f/b (φέισμπούκ) από άλλη ηλεκτρονική σελίδα (της Εορδαίας αυτήν την φορά). Η ΚΙΝΗΣΗ αν δεν το πρόσεξε έχει ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) όπου θα μπορούσε να μας απαντήσει αφού δεν διάλεξε τον ορθότερο τρόπο να μας την αποστείλει ταχυδρομικώς. Σημείωση (για να γίνει η σύγκριση με τα δύο κείμενα, όσοι από τους δημότες μας έχουν την δυνατότητα μπορούν να δουν το αρχικό κείμενο στις 03-06-2013 στην ηλεκτρονική σελίδα kozan.gr και την δημοσιεύσεις στην εφημερίδα Πτολεμαίος στις 08-06-2013 και Εορδαϊκός Παλμός στις 12-06-2013). Θα καταλάβουν ποιος τελικά έχει υποβολείς και ποιος όχι.
 
3ον Ο κος α/δ, λέει ότι είναι περήφανος για την τριετία 2006-2007-2008 και αφήνει τα δύο χρόνια πριν 2004-2005 όπως και άλλα δύο μετά 2009-2010, στα οποία επίσης υπήρξε δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας. Εκτός και αν ο κος α/δ θεωρεί ότι μόνο ως αντιδήμαρχος προσέφερε. Σαν να μας λέει ότι ο αγώνας είναι για το πώς θα γίνω αντιδήμαρχος. Να τα διαβάζουν αυτά οι υπόλοιποι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, η δήμαρχος και φυσικά οι δημότες και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
 
4ον Δεν αναφερθήκαμε και δεν ρωτήσαμε για σύγκριση μεγεθών στα προγράμματα των ετών 2008 και 2011-2012-2013, απλά γράψαμε ότι υλοποιούνται τα ήδη κατατεθέντα από τότε (2008), και φυσικά με τις περικοπές λόγω της κρίσης.
 
5ον Για την υπόθεση των κοιμητηρίων, ο κόσμος ήταν ανάστατος για τις αναγκαστικές εκταφές (χωρίς ειδοποίηση των οικείων κτλ.), και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου «επικαιροποιούσε» κανονισμό λειτουργίας,(του 2005 που αφορούσε τα νέα κοιμητήρια) 8 μέρες πριν τα πρώτα ασφαλιστικά μέτρα (13-03-2013) και την ίδια μέρα (05-03-2013) έδινε νέα παράταση εργασιών στα νέα κοιμητήρια. Τι μας λέει ο κος α/δ, ότι τις παρατάσεις εργασιών τις εισηγείται ο επιβλέπων μηχανικός ύστερα από κοινή εισήγηση του Δ/ντή της Υπηρεσίας, ποιάς υπηρεσίας, μα φυσικά της υπηρεσίας τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, στην οποία προΐσταται ο κος α/δ. Δηλαδή ο ανάδοχος δεν ζητά με αίτησή του την παράταση, αλλά από μόνη της την εισηγείται η Διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών. Έπρεπε να καταγγείλει συνδημότισσα την υπόθεση των εκταφών στις 16-01-2013 στην ΕΡΑ Κοζάνης και αφού άρχισε το θέμα να ενοχλεί, την ίδια ημέρα να κληθούν τα ΜΜΕ και να γίνουν δηλώσεις των 2 εμπλεκόμενων α/δ, Αντί να φροντίσει η Δημοτική Αρχή να λύσει το θέμα εξανάγκασε τις 5 οικογένειες στην προσφυγή στην Δικαιοσύνη. Η ΚΙΝΗΣΗ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στις 21-01-2013 προς τον Δήμο, στηρίζοντας έμπρακτα όχι μόνο τις εμπλεκόμενες οικογένειες αλλά και όλους τους δημότες που αργά η γρήγορα θα είχαν το ίδιο πρόβλημα. Και φυσικά ούτε μπήκε στον κόπο να μας καλέσει η Δημοτική Αρχή να συζητήσουμε. Αυτό είναι το «νέο ύφος». Εμείς ημερομηνίες σε μια σειρά βάλαμε (επικαιροποίηση κανονισμού, ασφαλιστικά μέτρα κτλ), και είναι αλήθειες που δεν διαψεύδονται, αν ο κος α/δ τις είδε σαν σενάριο του Φώσκολου δικό του θέμα, εξ’ άλλου της δική του εποχής ήταν. Όμως όσο βρίσκεται η υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη, (στην οποία η Δημοτική Αρχή εξανάγκασε τους δημότες να προσφύγουν) δεν μπορούμε να πούμε τίποτε περισσότερο, και εκεί αναφερόμασταν στο «έχει πολύ… δρόμο». Αλλά να προσπαθεί ο κος α/δ να προκαταβάλει αποφάσεις των δικαστών και εισαγγελέων με το ερώτημα ότι γνωρίζουν την πραγματικότητα και τι πρέπει να γίνει. ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.
 
6ον Για το κτίριο Κεχαγιά: Ρωτήσαμε τα 150.000 ευρώ που υπήρχαν στο τεχνικό πρόγραμμα 2010 του Δήμου για συντήρηση, και η απάντηση του κου α/δ ήταν να απευθυνθούμε στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος. Σαν να μας λέει ο κος α/δ, ότι το κτίριο του Κέντρου Διάσωσης και ανάδειξης του Πολιτισμού των Ελλήνων της Ανατολής, ενώ υλοποιείται από πρόγραμμα του Δήμου, σε περίπτωση εμπλοκής του έργου να απευθυνθούμε στον πρόεδρο του συλλόγου ποντίων. Και μάλιστα ότι προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε πολιτικά το θέμα της πυρκαγιάς του νεοκλασικού στο αγροκήπιο. ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Το δηλώσαμε και το δηλώνουμε ξανά, άλλοι προσπαθούν μέσω διαφόρων συλλόγων να αναδειχτούν πολιτικά γραφόμενοι ως μέλη, δεν έχουμε καμιά μα καμιά πρόθεση να διεκδικήσουμε κανένα αυτοδιοικητικό ή άλλο αξίωμα. Άλλωστε σε άρθρο του καταστατικού της ΚΙΝΗΣΗΣ μας αναφέρετε ρητά, ότι και μόνο υποψήφιος να είναι κάποιος του Δ.Σ. εκπίπτει από την θέση του αμέσως.
 
7ον Μας κάνει μεγάλη εντύπωση όταν ένα έργο εγκρίνεται από κάποιο φορέα του Δήμου π.χ. ΔΕΥΑ Εορδαίας είναι έργο που το χρεώνεται στα συν του ο Δήμος και όταν δεν τελειώνει το χρεώνεται ο φορέας!!!!! Το πρόγραμμα των λυμάτων της λεκάνης της Εορδαίας το ενέκρινε η ΔΕΥΑ και είναι στα συν του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, όμως το διυλιστήριο ποσίμου νερού που δεν λειτουργεί από το 1998, πρέπει να απευθυνθούμε εκεί, (εμείς φυσικά και το κάναμε εδώ και χρόνια), ο Δήμος απάντηση θα μας δώσει;
 
8ον Δεν αναφερθήκαμε πουθενά να μην ενταχθούν νέα έργα και μάλιστα όταν υπάρχει η χρηματοδότηση, κάναμε μια πρόταση να μην εντάσσονται νέα έργα την στιγμή που δεν έχουν τελειώσει τα παλιά, τα οποία σε μερικές περιπτώσεις έχουν μόνο πίστωση και όχι χρηματοδότηση. Και ακριβώς εδώ είναι η μεγάλη μας διαφορά.
 
9ον Τέλος επειδή και πάλι ειρωνικά ο κος α/δ απορεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου Εορδαίας γνωρίζει τα στοιχεία που προανέφερε και δεν τα γνωρίζουμε εμείς. ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Γιατί δεν κάνει μια βόλτα έξω στην κοινωνία και να ρωτήσει στους δημότες π.χ. και για τα Νέα Κοιμητήρια, και για τον Κόμανο κτλ., για να διαπιστώσει από μόνος του αν εμείς κάνουμε πολιτικά παιχνίδια κάνοντας τους έξυπνους, ή ο ίδιος (κος α/δ) και η Δημοτική Αρχή έχει «χάσει» την επαφή με την κοινωνία; Και κάτι τελευταίο, δεν ζητήσαμε απαντήσεις για να τρομάξει ούτε ο ίδιος ο κος α/δ ούτε η Δημοτική Αρχή, ο τρόπος όμως που προσπάθησε «δήθεν» να μας απαντήσει, ΔΕΝ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΟΥΤΕ ΕΜΑΣ.

 
Για το Δ.Σ.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
 
Κωτίδης Νικόλαος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
 
Συμεωνίδης Μάριος

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

Πτολεμαΐδα 11-06-2013
Αρ. Πρωτ.: 05
 
ΠΡΟΣ: Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
 
 
ΘΕΜΑ:ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΤ
Η ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΟΡΔΑΙΑΣ μετά από έκτακτο Δ.Σ. αποφάσισε την στήριξη των εργαζομένων της ΕΡΤ για ΕΛΕΥΘΕΡΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ-ΠΛΟΥΡΑΡΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ «ΨΥΧΗ ΤΕ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙ» ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

 
Για το Δ.Σ.
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
 
Κωτίδης Νικόλαος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
 
Συμεωνίδης Μάριος